Ninsko ljekovito blato - od 1. srpnja i klinika pod otvorenim nebom uz stručnu praksu

Ninsko ljekovito blato - od 1. srpnja i klinika pod otvorenim nebom uz stručnu praksu

 

Jeste li znali da je Nin pri Akademiji medicinskih znanosti u Zagrebu još 1960. upisan kao klimatsko i talasoterapijsko lječilišno tj. jedinstveno mjesto i nalazište morskog peloida u Sjevernoj Dalmaciji s ljetnom klinikom na otvorenom?

Upravo među prirodnim bogatstvima kojima Nin obiluje jedno je od najvrjednijih ljekovito blato koje liječi i blagotvorno pomaže desetljećima. Svake godine početkom 1. srpnja počinje organizirana ljetna terapija s peloidom na lokalitetu ninskog blata predvođena medicinskim osobljem iz Opće bolnice Zadar i traje do 31. kolovoza.

Kao i svake godine, organiziran je prijevoz, a pacijenti i zainteresirani građani sve potrebne informacije mogu dobiti na Odjelu fizikalne medicine i rehabilitacije tel: 023 505 198; 023 331 101. Terapija ljekovitim blatom u kojem obično prevladavaju sumpor, kalcij i magnezij ima izrazito pozitivno djelovanje na ljudski organizam, poboljšava tonus muskulature, a što je najvažnije pomaže pri ublažavanju tegoba izazvanim reznim reumatskim oboljenjima i pri njihovom liječenju.

Lokalitet peloida - blata nalazi se usred Ninske lagune u blizini najdulje pješčane plaže u Hrvatskoj, poznate Kraljičine plaže. Nalazište je smješteno u prirodnoj oazi plitkih, dugih i pješčanih obala, daleko od industrijskih zona, odvojenih od izravnog prometa i većih cestovnih pravaca. Još stari Rimljani prepoznali su blagotvornu učinkovitost ninskog blata na ljudsko zdravlje.

Rimske tegule i božica Venere Anzotica

O njegovom korištenju u Rimsko doba svjedoče tegule – okrugle cigle koje su u termama služile za prenošenje toplog zraka, a danas su pohranjene u Muzeju ninskih starina. Na lokaciji Punte pronađen je kip liburnskog božanstva Venere Anzotice iz 1. st. koja predstavlja božicu plodnosti što upućuje da su se na tom mjestu možda nalazile terme u prapovijesnom i rimskom dobu. Pod nadzorom i u organizaciji medicinskog osoblja iz već gotovo pet desetljeća, blato se koristi za liječenje raznih tegoba.

Više od 20.000 zadovoljnih pacijenata 

Rehabilitacija i oblaganje blatom provodi se u Lječilištu u Ninu tijekom ljetnih mjeseci: srpnju i kolovozu, a povremeno u lipnju te rujnu. Od pokretanja ljetne klinike na otvorenom ovdje je prema vođenim evidencijama preko 20.000 pacijenata prošlo kroz učinkovitu terapiju s ninskim ljekovitim blatom. Blato se vadi iz svog prirodnog okruženja uvijek svježe i vrhunske kvalitete te se aplicira na tijelo. Sastoji se od humusa i minerala nastalih raspadom raznih biljaka kroz višestoljetni prirodni proces miješanjem slatke vode i slanog mora u plitkoj laguni.

U jutarnjim satima terapija započinje grupnom tjelovježbom, nakon vježbanja slijedi stavljanje peloida na tijelo. U ugodnom prirodnom ambijentu na otvorenom prostoru pacijenti se zatim sunčaju na pješčanoj plaži dok se blato ne osuši na tijelu cca 30 minuta. Nakon toga slijedi ispiranje blata i plivanje u toplom moru što omogućava produljenje terapije.

Peloidna terapija bolja je uz stručno oko

Zbog boljeg učinka navedena se procedura ponavlja dva puta u istom danu. Peloidna terapija traje od minimalnih 10 do maksimalnih 20 dana. Sunce je bitan element u liječenju jer omogućuje brzo sušenje blata na tijelu. Djelovanje ljekovitog peloida izražava se kroz fizički, mehanički i kemijski učinak. Prije upotrebe ljekovitog blata preporučuje se konzultirajte medicinsko osoblje koje će vas stručno uputiti o načinu upotrebe o dužini aplikacija peloida na tijelo, višekratnom korištenju tijekom dana i dužini trajanja.

Na peloidnu terapiju u organiziranu Ljetnu kliniku na otvorenom na lokaciji Ninskog blata pacijenti dolaze s dokumentacijom o bolesti, uputnicom liječnika obiteljske medicine ili fizijatra. Medicinsko osoblje svakome otvara karton u koji se upisuje tijek medicinskog tretmana na lječilištu, a po potrebi obavi se liječnički pregled. Samostalno korištenje blata je zabavno, ali ipak, zbog moćnog učinka na ljudsko organizam valja biti oprezan.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.