Ministrica kulture na Vijeću EU za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Ministrica kulture na Vijeću EU za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, koji se održao u četvrtak, 21. studenog 2019. godine, u Bruxellesu, na kojem je predstavila prioritete i događanja tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Upravljanje rizicima u području kulturne baštine, medijska pismenost u digitalnom okruženju te mobilnost kao potencijal kulturnog i kreativnog sektora tri su prioriteta koji će biti u fokusu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, a u skladu s prioritetima nove predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen: Europski Zeleni pakt; Gospodarstvo budućnosti i nova industrijska strategija – strategija za male i srednje poduzetnike; Europa za digitalno doba i Zaštita europskog načina života. 

Na sastanku je, uz ministre kulture država članica, sudjelovao aktualni povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade  i sport Tibor Navracsics.

U ovom formatu Vijeća ministara, finsko Predsjedništvo, kojim je predsjedala ministrica kulture i znanosti gđa Kosonen Hanna, usvojena je Rezolucija o kulturnoj dimenziji održivog razvoja. Strateški pristup kulturnoj suradnji ostaje prioritet radnih planova i programa za kulturu kao i rezolucija o kulturnoj dimenziji međunarodnih odnosa Europske unije.



Ministrica kulture je u svom izlaganju posebno naglasila važnost strateških i okvirnih dokumenata koji potiču i osiguravaju razvoj kulturnog i kreativnog sektora.

„U svim našim politikama i odlukama moramo poticati europsku kulturnu i jezičnu raznolikost promičući i pružajući vidljivost bogatoj raznolikosti europskih vrijednosti, kultura i identiteta, posebno imajući u vidu države članice sa nižim audiovizualnim produkcijskim kapacitetom ili ograničenim geografskim područjem ili jezikom. Nacionalno, kao primjer dobre prakse, istaknula bih program financiranja poduzetništva u kulturnoj i kreativnoj industriji; program koji je osnovan s ciljem jačanja kapaciteta i konkurentnosti kulturnog i kreativnog sektora i poduzetništva u području kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i kulturne produkcije. Projekt provode Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo kulture više od deset godina. Nedavno smo na temelju iskustva nacionalnog programa izdvojili određeni postotak preostalih dostupnih EU fondova za podršku poduzetništvu posebno za Poduzetništvo u kulturnoj i kreativnoj industriji. Ova shema je također otvorena za rastuće i rastuće segmente kulturnih i kreativnih industrija, kao što je na primjer industrija videoigara.“ naglasila je.

Ministrica kulture posebno se obratila zahvalom aktualnom povjereniku Navracsicu „Dopustite mi da zaključim ovu intervenciju pridružujući se kolegama zahvaljujući povjereniku Navracsicu čija je energija i vizija stajala iza mnogih prijedloga o kojima se raspravljalo unutar ovog Vijeća, a pružaju odličnu priliku za razmjenu naših zabrinutosti kao i nacionalnih odgovora na zajedničke izazove“.
 
U okviru drugih točaka dnevnog reda predstavljene su kandidature budućih europskih prijestolnica kulture estonske i austrijske, primjer povrata arheoloških kulturnih dobara Bugarskoj, pitanja zaštite prava izdavača i medijskih agencija u digitalno doba. Posebna debata, podržana od ministara kulture EU, jest uključivanje riječi „kultura“ u portfelj predložene povjerenice Gabriel.


FOTO: European Union

Posljednja točka Vijeća bilo je predstavljanje plana prioriteta u kulturi za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u 2020.godini. Ministrica je predstavila glavni prioritet hrvatskog predsjedanja: Snažna Europa u svijetu punom izazova -  te izdvojila opće prioritete: Europa koja razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti te Europa koja je utjecajna na globalnoj razini.
 
U portfelju kulture ministrica je predstavila tri konferencije koje će Ministarstvo kulture organizirati u Hrvatskoj, u Dubrovniku, Rijeci i Zagrebu; u veljači, travnju i lipnju iduće godine, a sukladno prioritetima:  upravljanja rizicima u području kulturne baštine; mobilnosti kao potencijala kulturnog i kreativnog sektora te medijske pismenosti u promjenjivom okruženju.

Ministrica je najavila da će hrvatsko predsjedništvo predložiti zaključke Vijeća u prioritetnim domenama: upravljanja rizicima u kulturnoj baštini te medijskoj pismenosti. Najavila je i dio drugih događanja tijekom prve polovice godine te posebno izdvojila obilježavanje Europske prijestolnice kulture - Rijeka 2020.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.