Franšizno poslovanje otvorilo je više od milijun radnih mjesta

Franšizno poslovanje otvorilo je više od milijun radnih mjesta

 

Premda u Hrvatskoj trenutno posluju oko dvije stotine franšiznih sustava s oko 17 tisuća zaposlenih,i dalje smo pri dnu ljestvice usporedimo li se s drugim zemljama. Upravo radi okupljanja tvrtki koje na hrvatskom tržištu posluju prema principu franšiznog modela poslovanja, ali i onih zainteresiranih za takvo poslovanje, HGK je organizirala 1. Forum franšiza 2019. 

 „Dobrih primjera koji su polučili značajan uspjeh na inozemnim tržištima imamo, primjerice: Galeb, Surf'n'Fries, Muzej iluzija, Place2Go, CarWiz i DirectBooker, ali naši poduzetnici još ne prepoznaju dovoljno ovaj oblik poslovanja kao model svojeg razvoja, bila riječ o davanju ili primanju franšize. HGK procjenjuje da budući razvoj ovog modela ovisi o dobroj edukaciji gospodarstvenika, financijskih institucija, pravnih stručnjaka, ali i o različitim oblicima potpore poduzetnicima”,rekao je potpredsjednik HGK Josip Zaher.

 Prednosti franšiznog poslovanja i za davatelje, ali i franšizere, uvodno je objasnioAndrija Čolak, dopredsjednik Zajednice franšiznog poslovanja HGK. „Mi, koji smo pokrenuli tvrtku u 27 kvadrata ne bismo nikad imali kapital da otvorimo 60 dućana diljem svijeta. Ovako su taj kapital uložili  franšizeri, a samim time, budući da je riječ o njihovu kapitalu, zalaganje je veće nego da rade za plaću. Prema nekim istraživanjima,franšizeri rade do 30 posto bolje od zaposlenih menadžera”, rekao je Čolak te dodao kao prednost i njihovo poznavanje tržišta i kulture u zemljama u kojima otvaraju franšizu, što dodatno smanjuje rizik poslovanja. 

 DopredsjednicaZajednice franšiznog poslovanja HGKLjljana Kukec skrenula je pozornost na važnost ovog sektora kada je riječ o zapošljavanju. „Franšiznoje poslovanje generator održivoga gospodarstva.Stvorilo je milijun i sto tisuća poduzeća. Prema statistikama, više od 50 posto maloprodaje u svijetu realizira se u franšiznom sektoru.Više od 300 industrija zastupljeno je franšiznim poslovanjem, a u svijetu postoji oko 24 i pol tisuće davatelja franšiza, od čega su više od pola svjetski brendovi.“

Tajne kako uspješno plasirati brend na internacionalnom tržištu okupljenima je otkrio  renomirani svjetski franšizni brokerJoel Silverstein,a o važnosti intelektualnog vlasništva u franšiznom poslovanju i povredama na tržištu govorila je Romana MatanovacVučković,profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu i Hedda Martina Šola, ravnateljica Instituta za Neuromarketing, docentica na Sveučilištu Hercegovina.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.