U Milni na Braču održana četvrta jedinstvena utrka „Kalaton 2018.“

U Milni na Braču održana četvrta jedinstvena utrka „Kalaton 2018.“

U pitoresknoj Milni na otoku Braču 4. kolovoza u organizaciji udruge Sportskog društva Milna uz veliku podršku brojnih volontera i lokalnih sponzora, održala se sasvim posebna, a zasigurno, i jedinstvena utrka, „Kalaton 2018.“. Ime je dobila slučajnom kombinacijom riječi maraton i kala, dakle, dva pojma koja čine osnovu ovog sportskog natjecanja.

-Pretrči Milnu uzduž i poprijeko - geslo je ovogodišnjeg četvrtog po redu „Kalatona“, sportskog ali i edukacijskog natjecanja sudionika svih dobnih skupina kojim se povezuju sport i rekreacija sa kulturološkim upoznavanjem naselja.

„Kalaton“ je nastao iz želje da se sudjelovanjem u utrci učesnici usput i upoznaju s naseljem u kojem se odvija utrka, te da se iskuse drugačije rute trčanja, koje samom svojom strukturom čine natjecanje zanimljivijim s fizičkog, ali i kulturološkog aspekta.

„Kala“ u dalmatinskom dijalektu znači ulica i označava pojam uskih kamenih ulica u starim dalmatinskim naseljima koje većinom nisu prohodne za automobile. U naselju Milna, gdje je i nastao „Kalaton“, postoji glavna riva te niz kala koje međusobno povezuju dijelove naselja te se nastavljaju na glavnu rivu. Ruta „Kalatona“ postavlja se na način da se izaberu kale koje povezuju stara naselja s novim. Prolaze pokraj škole, crkve i ostalih kulturoloških punktova, povezujući unutrašnjost s obalom od samog starta sve do cilja. Na taj se način sudionici upoznaju s poviješću mjesta na jedan sasvim drugačiji način.

Kale su različite, dijelom betonske, kogulavane (stari način popločenja kala kamenim oblucima), zemljane, kamene, čime se ujedno i upoznaje natjecatelje s brojnim starinskim i novim načinima popločenja ulica. Segmenti ruta su brojni, dijelom ravni, dijelom s uzbrdicama, a često i stepenicama što ujedno i otežava natjecanje ali ga čini i zanimljivijim.

 Ovogodišnji „Kalaton“ se trčao u dvije kategorije: djecja (2,1 km) te odrasli(5,4km) . Sveukupno je bilo 130 sudionika iz svih krajeva Europe.

Apsolutna pobjednica je Ivona Zemunik iz Splita koja je stazu istrčala za 22 minuta i 21 sekunda!

Poredak pobjednika po kategorijama:

Djevojčice:1. Petra Lucić 2. Marija Suvečarov 3.Nensi Bonačić Dorić

Dječaci: 1. Karlo Šimunović 2. Vicenco Jerković 3.Roko Jelavić

Žene: 1. Ivona Zemunik 2. Nora Trklja 3. Olga Jerković Perić

Muški :1. Miran Crnošija 2. Krešo Barić 3. Marko Lukić

 Milna, prekrasno mjesto i općina na zapadnom dijelu otoka Brača. Naselje se razvilo oko prirodne luke, najsigurnije na otoku, još u XVI stoljeću oko kaštela i crkvice. Kristalno čisto more, mediteransko raslinje i klima, mnogo sunca i laganih povjetaraca čine ovo mjesto sigurnim odabirom za idealan odmor. Posebno ako ste na besplatnom pansionu kod ugledne obitelji.

Milna je pravo „malo misto“ koje se rasprostire oko uvale u kojoj se „ugnijezdila“ sigurna lučica otkuda su mnogi naraštaji moreplovaca, ribara i kapetana odlazili na daleka putovanja i gdje se u malim brodogradilištima ručno izrađivalo jedrenjake. Ovdje je i karakterističan brod bracera dobio svoj prototip. Današnja marina moderno je opremljena za pristanak i servis brojnih nautičara. Plovila koja pristaju u Milni daju joj poseban čar, a bijela jedra koja izlaze iz luke čaroban su prizor.

Autor fotografije: Hrvoje Gabrić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.