Ministrica Divjak: Sveučilišta moraju pokazati rezultate jer nema mjesta uravnilovki u 2018.!

DIVJAK

Kroz protekla dva dana, 7. i 8. studenog 2018., Ministarstvo znanosti i obrazovanja bilo je domaćin savjetovanja o programskom financiranju visokog obrazovanja ''The Power of Funding in steering performance of Higher Education Institutions: Peer Learning Activity'' na kojoj je sudjelovala i sama ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Kroz razmjenu iskustva sa stručnjacima iz Austrije, Estonije, Finske, Francuske, Mađarske, Luksemburga, Rumunjske i Slovenije s kojima se razgovaralo o različitim modelima financiranja visokog obrazovanja na primjerima pojedinih država, naglasak se poglavito stavljao na nedavno donesenu Odluku Vlade o programskom financiranju za koju je Ministarstvo od Europske komisije primilo posebne pohvale.

''Nakon što je Europska komisija po prvi puta pohvalila Hrvatsku za ambiciozne reforme u obrazovanju, posebno naglasivši nove programske ugovore za visoko obrazovanje, u sklopu savjetovanja složili smo se s međunarodnim stručnjacima da sveučilišta moraju pokazati konkretne rezultate jer nema mjesta uravnilovki u 2018. S obzirom na to da samo ulaganje u izvrsnost može hrvatsko visoko obrazovanje i znanost izvući iz letargije mislim da je konačno došlo vrijeme da svaki dionik u sustavu visokog obrazovanja snažnije preuzme odgovornost za svoje djelovanje. Ponovit ću još jednom, autonomija sveučilišta ne znači da svatko radi što hoće već je to prilika da se služi društvu i gospodarstvu. Autonomija podrazumijeva odgovornost, pa na kraju krajeva i odgovornost prema poreznim obveznicima.'' izjavila je ministrica Divjak.

Ovo savjetovanje ujedno je bilo i jedan od pripremnih radnih sastanaka Ministarstva u sklopu predstojećeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske Unije u prvoj polovici 2020. Zaključeno je također kako hrvatska sveučilišta moraju biti usporediva sa sveučilištima u drugim zemljama članicama EU.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.