Zašto ne biste posjetili Tjedan karijera, najveće karijerno događanje za studente u Varaždinu i okolici?

tjedan karijera foi

Do sad najveći i programom najbogatiji osmi Tjedan karijera 2019., karijerno događanje za studente svih godina i smjerova studija FOI-ja, započeo je jučer na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Radi se o networking eventu u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja, kojem je cilj povezati studente i njihove potencijalne buduće poslodavce.

Tjedan karijera je i ove godine usmjeren studentima koji će ubrzo potražiti svoje prvo zaposlenje te ih pripremiti za poslovni svijet u kojem će morati istaknuti svoja znanja i vještine te iskustvo iz prakse koju su stekli tijekom studiranja na FOI-ju. Na taj se način želi potaknuti mlade ljude na rano razvijanje poslovnih vještina te promišljanje o razvoju karijere već za vrijeme studentskih dana.

Tjedan karijera 2019. započeo je velikom panel diskusijom pod nazivom 'Karijera informatičara nakon FOI-ja' u kojoj su sudjelovali uspješni bivši studenti FOI-ja Danijel Dadović (Ezoic UK), Sanja Hren (Hrvatski Telekom), Goran Kovačević (Infinum), Sandro Lazarić (Arbona) i Kristina Leko Kuštrak (AKD), koji su svojim primjerom okupljenim studentima prenijeli svoja iskustva u procesu studiranja i u procesu pronalaska posla te važnih koraka u stvaranju uspješne karijere. Studenti će moći čuti i iskustva ekonomista na današnjoj panel diskusiji bivših studenata ekonomike poduzetništva, u kojoj će sudjelovati Krešimir Ledinski (EXCEED), Karlo Nadoveza (FOI), Ivana Pomper (Erste&Steiermärkische Bank), Anja Šimunić (PricewaterhouseCoopers) i Marina Zubić (Async Labs). 'Njegujemo odnos s našim bivšim studentima tijekom cijele godine, kroz razna pozvana predavanja, posjete njihovim poduzećima, radionice za studente i diskusije. Na tome intenzivno radimo kroz naš Centar za podršku studentima i razvoj karijera koji je aktivan od 2012. godine – ponosno ističe dr. sc. Katarina Pažur Aničić, docentica na FOI-ju i voditeljica Centra.

Osim panel diskusija, studentima se ovdje pruža prilika da steknu dodatna stručna znanja kroz radionice poslodavaca i kroz njihovo direktno uključivanje u nastavni proces. Tako studenti u ovih pet dana, koliko traje Tjedan karijera na FOI-ju, mogu iskusiti kako funkcionirati u stvarnom poslovnom okruženju, sudjelovati u simulaciji stvarnih poslovnih zadataka, koristiti računalne programe koje tvrtke koriste u svojem svakodnevnom poslovanju te čuti na primjerima iz prakse s kakvim se rizicima i poteškoćama mogu susresti u poslovanju i dobiti uvid u to koje su poslovne vještine i stečena znanja potrebna u radu s klijentima.  'Sretni smo što imamo ovakvo događanje na našem Fakultetu, ovo je direktno povezivanje nas kao studenata s poslodavcima, a to nam uvelike znači u našoj zemlji na našem tržištu rada' – rekao je predsjednik Studentskog zbora, FOI-jev student Božo Kvesić.

Na ovogodišnjem Tjednu karijera predstavlja se 56 poduzeća, čiji će predstavnici održati čak 30 radionica i 8 panel diskusija na teme 'Dizajn i razvoj softvera', 'IoT', 'Blockchain/FinTech', 'Informacijska sigurnost', 'Digitalna transformacija', 'AI/Strojno učenje/Big Data' te 'Upravljanje IT projektima'. Tu je i tzv. 'Karijerni špancir', odnosno neformalno umrežavanje s poslodavcima, koje se održava tijekom svih pet dana ovog događanja i gdje studenti u neformalnom razgovoru s djelatnicima saznaju više o spomenutim poduzećima, otvorenim pozicijama za zapošljavanje ili studentsku praksu. 'Naime, mnoga poduzeća, osim što traže svoje buduće zaposlenike, isto tako i nude studentima mogućnost obavljanja stručne prakse, koja već sad čini obavezan dio nastave na posljednjim godinama studija na FOI-ju, a vrlo vjerojatno sljedeće godine krećemo i sa stručnom praksom kao obaveznim dijelom na preddiplomskom studiju' - najavila je dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Oko 70 posto naših studenata koji odaberu svoju praksu baš na ovaj način, kasnije se zapošljavaju tim poduzećima odmah nakon završetka studiranja. Dodaje i to da studijski program 'Informacijski sustavi' od 800 programa u Hrvatskoj spada u 20 najatraktivnijih studijskih programa.

I poslodavci su složni, za izgradnju karijere danas je potrebno puno više od stručnih znanja. 'Velik trud, neposustajanje prilikom poslovnih prepreka i vjera u ono što radiš – savjeti su Sandra Lazarića, bivšeg FOI-jevog studenta i danas uspješnog hrvatskog poduzetnika, čija tvrtka Arbona kao strateški partner FOI-ja, također nastoji na Tjednu karijera motivirati studente, a onim najboljima ponuditi stručnu praksu ili posao.

Više o programu 8. Tjedna karijera možete saznati ovdje, a za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.