TZ Grada Novog Marofa ovog vikenda poziva na Vrganijadu i „ lov“ na crni tartuf u Paki, a posebno dobrodošli su biciklisti

VRGANJI

Turistička zajednica Grada Novog Marofa u suradnji s Udrugom privatnih šumovlasnika Graber – petu godinu za redom organiziraju Dane vrganja u Paki.Vrganijada se ove godine nadopunjuje lovom na crni tartuf, a posebno dobrodošli su biciklisti. Vrganijada se održava u subotu 15. i nedjelju 16. rujna.Grad Novi Marof na čijem je čelu gradonačelnik Siniša Jenkač u posljednjih nekoliko godina aktivno radi na brendiranju turizma vezujući prepoznatljivost svog grada i okolnih mjesta uz velikog slikara naive, Ivana Rabuzina, a i manifestacija Dani vrganja u Paki, sve je popularniji znak prepoznavanja destinacije. 

Vrganijada ove godine počinje u subotu 15. rujna u 18 sati kada će se u Kulturnom centru Ivan Rabuzin održati iznimno zanimljiv stručni skup pod nazivom: "Preliminarno istraživanje nalazišta podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Varaždinske županije". Predavači  će biti  dr.sc. Željko Zgrablić, mr.sc. Miljenko Županić te Mario Vlašić, dipl.ing.šum.univ.spec.silv. 

U nedjelju, 16. Rujna, manifestacija se nastavlja u Paki, gdje će se u ranim jutarnjim satima predstaviti i balon Varaždinske županije - oslikan Rabuzinovom slikom "Svečanost cvijeća", a od 7,30 sati počinju prijave berača za natjecanje u berbi vrganja koje počinje u 9 sati. Berači će vrganje tražiti do 11,30  sati te će po povratku moći sudjelovati u stručnoj determinaciji prof. Branka Bartolića iz Hrvatskog mikološkog saveza .

Gljivolov za najmlađe

Prema izjavi Renate Horvatić, direktorice Tuističke zajednice Novog Marofa, Paka je zanimljiva i po tome što nudi mnoštvo sadržaja i za posjetitelje koji nisu berači gljiva pa će tako najmlađi moći uživati u edukativnim igrama Nine Herceg, inženjerke šumarstva, koja je za njih pripremila "Gljivolov" i igru " Mladi gljivari" . Svi  koje zanima  povijest moći će iz stručnog kuta saznati sve o obližnoj utvrdi Paka, ali i susjednoj utvrdi Čanjevo, do koje je moguće i prošetati uređenom šumskom prometnicom.

Lov na crni tartuf

Oni malo brži, moći će i otrčati malu rekreativnu utrku kroz Paku s jako zanimljivom postajom. Dabrovi su već starosjedioci u Paki te je predavanje o njima, Josipa Horvata Majzeka, na samoj brani, jedno od nezaobilaznih mjesta za posjetitelje.Kao nastavak stručnog predavanja od subote - svakako je "Lov na crni tartuf" - gdje će poznati tartufari u Paki, sa svojim psima, prezentirati kako izgleda traženje tih iznimno cijenjenih gljiva, kojih, eto, ima i u našem kraju.

Priča o zvjerinjaku i kuharsko show zlatnog kuhara

Grofica Lujza i članovi udruge Magda i Luisa također će se pobrinuti za edukativni dio koji uključuje priču o Zverinjaku - lovištu koje je obitelj Erdödy nekada imala u Paki. Zlatni kuhar Damir Crleni održat će svoj kuharski show u poslijepodnevnim satima te pripremiti tri slijeda jela od vrganja i tartufa, a kako bi priča iz gastronomije bila zaokružena, Udruga pivara sjever pobrinula se za proizvodnju piva od vrganja koje će posjetitelji također moći degustirati na Vrganijadi. 

Županija na dva kotača – biciklom do Vrganijade

Dani vrganja u Paki ove su godine jedna od točaka na Novomarofskoj ruti  - biciklijade - Županija na dva kotača, koja ima cilj popularizirati biciklizam i afirmirati nove rute. Uz Pizzeriu Jenki u Ključu, Caffe bar Brk u Podevčevu te restoran Ključice u Novom Marofu i Paka je točka na koju se možete doći, odmoriti i uključiti se u neke od ponuđenih sadržaja, a pritom možda i osvojiti neku nagradu ili obrok, naravno ako dođete biciklom.Sajam domaćih proizvoda ponudit će raznolikost ponude lokalnih  OPG- ova i udruga stoga je nedjelja idealna destinacija za posjet Paki.Napomena: Obzirom na to da je manifestacija na otvorenom, mnoge aktivnosti zavise od vremenskih uvjeta stoga organizatori mole za razumijevanje u slučaju eventualnih promjena u programu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.