Dobrodošlicu na 22. Festival čipke u Lepoglavi žele vam gradonačelnik i TZ Lepoglave

ČIPKA

U Lepoglavi se od 14. do 16. rujna održava 22. Međunarodni festival čipke.Vjeruje se da su još prije nekoliko stoljeća pavlini, u narodu znani kao bijeli fratri, donijeli čipku u hrvatske krajeve. Prepoznavši njezinu ljepotu, seosko stanovništvo oko Lepoglave prihvatilo je čipku kao svoju tradiciju koju njeguje sve do danas pa ponoseći se  time svake godine, tradicionalno, u rujnu organiziraju Međunarodni festival čipke. Tako se i ove godine u Lepoglavi 14. do 16. rujna održava Međunarodni čipkarski festival koji svake godine okuplja čipkare i čipkarice iz zemlje i inozemstva.

Festival koji se održava od 1997. godine redovito je garniran sa zanimljivom znanstvenim skupovima, prezentacijama čipki i izdavanjem zbornika radova iz hrvatskih i europskih čipkarskih centara. Ove godine Festival se održava 22. godinu za redom. Ta prepoznatljiva manifestacija i čipka kao lepoglavski  brend poznata je diljem svijeta, a lepoglavska čipka zapisana je na Listi svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a. Iako se svake godine na Festivalu mogu pogledati i bogati čipkarski vezovi iz raznih europskih zemalja, posjetiteljima su uvijek posebno atraktivni uradci čipkarica iz hrvatskih izvornih čipkarskih središta, kao što su uz Lepoglavu još i Pag, Sv. Marija i Hvar. 

Domaći i inozemni izlagači

Na ovogodišnjem festivalu uz izlagače iz Hrvatske, bit će predstavljene i najljepše čipke iz Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke, Španjolske, Belgije, Estonije i Rusije, a u sklopu festivala održat će se i radionice za izradu čipke te sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.
- Višestoljetna tradicija izrade čipke na batiće u lepoglavskom kraju iznjedrila je i do danas očuvala osebujan oblik čipkarstva, koji u prvom redu zahvaljujemo nadarenosti Danice Brossler. Njezinu nadarenost slijedi velik broj vrijednih žena – čipkarica koje su njezine zamisli znale pretočiti u gotov proizvod – koji danas prepoznajemo pod nazivom Lepoglavska čipka, navodi i gradonačelnik Marijan Škvarić, ponosan na tu svjetski znanu lepoglavsku baštinu, koja uz niz drugih kulturnih znamenitosti i vrijednosti promovira Lepoglavu kao kulturno središte Hrvatske.

Festival je protekle subote predstavljen i na zagrebačkom Cvjetnom trgu

Promocija Festivala i naše bogate baštine u Zagrebu vrlo je važna budući da ovdje imamo prigodu velikom broju ljudi predstaviti našu čipku, program Festivala te turističku ponudu našeg grada – istaknula je tom prigodom Ljubica Dubovečak, direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave.Predstavljanje Međunarodnog festivala čipke i ovog je puta u Zagrebu privuklo pozornost Zagrepčanki i Zagrepčana te turista koji su se zatekli na Cvjetnom trgu. Tamo su im na izložbenim štandovima udruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, ustanova i zadruga s područja Grada Lepoglave predstavljeni tradicionalni proizvodi i gastronomska ponuda lepoglavskog kraja. Naravno, predstavljen im je i djelić bogatstva lepoglavske čipke i način njene izrade, čiji će pravi sjaj biti promoviran na 22. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi na koji su pozvani svi koji su na Cvjetnom trgu u Zagrebu posjetili predstavljanje festivalskog programa i svega onoga što će se tijekom navedena tri dana u Lepoglavi moći vidjeti, doživjeti i okusiti.

Među onima koji su na predstavljanju u Zagrebu obišli izložbene štandove bila su i poznata lica. Jedno od njih bio je glumac i voditelj Tarik Filipović kojeg je, poput mnogih, očarala lepoglavska čipka, a  gradonačelnik Marijan Škvarić poručio je posjetiteljima  da će Lepoglavčani ponovno biti dobri domaćini jer su pripremili iznimno bogat festivalski program u Lepoglavi .

Festival čipke nositelj je oznake “Remarkable festival” za 2017/2018 Europske Asocijacije Festivala(EFA) čija oznaka u zaglavlju Festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Time je festival postao dio zajednice festivala koji se ističu po umjetničkoj kvaliteti i imaju značajan utjecaj na  međunarodnoj razini.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.