Gradonačelnik Bosilj izvijestio o balama, VTC-u, a poručio i da neće dozvoliti da "nečiji unuk" postane direktor u gradskoj tvrtki - Termoplinu

Marija Barić Marija Barić

Gradonačelnik grada Varaždina, dr. sc. Neven Bosilj ozbiljno se prihvatio rješavanja dugo prešućivanih problema Grada i na nedavnom Gradskom vijeću izvijestio o njih nekoliko, a riječ je o problemu parkiranja oko zgrade VTC-a, balama i Termoplinu. Najavio je da već dulje vrijeme pregovara s predstavnicima Marlexa te da bi do jeseni trebao biti gotov prijedlog ugovora o zamjeni zemljišta između Grada i Marlexa, a riječ je o zemljištima na Grabanicama i kod VTC-a. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, a prije toga i na aktualnom satu varaždinskog Gradskog vijeća jedna od ključnih tema bila je situacija oko Termoplina. Gradonačelnik Neven Bosilj osvrnuo se na činjenicu da je Grad Varaždin većinski vlasnik tvrtke s 51 posto dionica, ali da zbog statutarnih odredbi odluke donosi manjinski vlasnik. Bosilj je istaknuo kako je takav Statut donesen u vrijeme bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, te dodao: "Bivši gradonačelnik promijenio je Statut tako da se ni jedna odluka ne može donijeti bez dvotrećinske većine iako je Grad Varaždin većinski vlasnik s 51 posto dionica."

Bosilj je naglasio da više ne namjerava tolerirati ovu situaciju, niti dozvoliti da "nečiji unuk" postane novi direktor Društva Termoplin. Također je spomenuo kako je čekao da istekne mandat članovima Nadzornog odbora te je predložio nove članove sukladno Statutu, no na sjednici u svibnju nije postignut dogovor, što je dovelo do propasti točke za izbor Nadzornog odbora. Gradonačelnik je izrazio nezadovoljstvo i odlukom Trgovačkog suda koja onemogućava Gradu Varaždinu da konzumira svojih 51 posto mandata, što je nazvao presedanom. Grad planira uložiti žalbu na Visokom trgovačkom sudu, a ako bude potrebno, ići će i dalje, uključujući reviziju na Vrhovnom sudu i eventualno na Europskom sudu, jer smatra da je neprihvatljivo da većinski vlasnik ne može konzumirati svoja prava. Do sada se nije raspisivao natječaj za čelno mjesto Termoplina, nego je direktora birao Nadzorni odbor. Da se ne bi dogodilo da nečiji unuk postane direktor ili slično, želio sam da Grad konzumira svoja prava, ali nisam mogao jer je neki bivši gradonačelnik promijenio Statut," rekao je Bosilj.

Bosiljev stav osporila je i odluka Trgovačkog suda, koju je nazvao presedanom. "Trgovački sud donio je apsurdnu odluku na koju će Grad Varaždin uložiti žalbu. Sud je onemogućio Gradu da konzumira svojih 51 posto mandata jer je njihov stav da će Grad imati dva člana, manjinski vlasnik dva, a radnici jednog kojeg oni kontroliraju. Pripremio sam žalbu za Visoki trgovački sud, a spreman sam ići i dalje, na reviziju na Vrhovni sud pa i na Europski sud, jer je presedan da većinski vlasnik ne može konzumirati svoja prava. To su svi tolerirali i dozvoljavali zadnjih 20 godina, ja to neću," rekao je Bosilj ponovno.

Na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća, gradonačelnik Neven Bosilj vijećnicima je predstavio i najnovije informacije vezane uz projekt sanacije baliranog otpada u Brezju. Bosilj je izvijestio da je dosad očišćen dio između obilaznice i servisne ceste te da očekuje kako će cijeli projekt koštati manje od 29 milijuna eura, koliko je rezervirano iz Fonda. Također je istaknuo da će na kraju biti manja količina bala nego što je bilo upisano u Fond, jer se otpad prije odvoza važe. "Bale se važu i na kraju će biti manje od 90 tisuća tona, a ne 120 tisuća tona kako se prethodno mislilo. U tim balama imamo metal, plastiku, staklo, papir jer se tada u Varaždinu nije odvajao otpad. Donji slojevi odlagališta leže u vodi i kad su uzimali zadnje dijelove bala, između servisne ceste i obilaznice, utvrđeno je iznad 50 posto vlage. To je smjesa koja se ne može usitniti i lijepi se za dijelove postrojenja.

Izvođač je stoga zatražio dodatnu analizu strukture otpada putem akreditiranih laboratorija. Iako se radi o desetak posto bala, to koči proces koji bi trebao ići brže. Trenutno se uzimaju bale iz gornjih slojeva, a na donjim slojevima će se raditi analiza. Vjerujem da će analiza pokazati da tlo nije onečišćeno i da neće trebati sanacija tla. U tom slučaju opet štedimo državi," rekao je Bosilj i dodao da očekuje kako će projekt koštati oko 23 ili 24 milijuna eura. Bosilj je također spomenuo da je dosad odvezeno oko 20 posto bala, a rok za završetak projekta sanacije Brezja je 16. srpnja 2026. godine. 

Svojim stavovima i postupcima Bosilj vraća nadu u politiku kao službu, a ne vlast nad narodom, ali upravo zbog takve poštene prakse čini se da je postao disident i u očima vlastite stranke, što je vrh stranke (predvođen predsjednikom Milanovićem) i pokazao dajući na listi za parlamentarne izbore prednost prijatelju Radimiru Čačiću, koji je prije dvadesetak godina debelo kumovao nerješavanju problema bala u Brezju. Zato Bosilju želimo puno uspjeha i prije svega dobroga zdravlja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.