Parlament donio novi propis o zabrani zavaravajućih informacija o proizvodima

Parlament donio novi propis o zabrani zavaravajućih informacija o proizvodima

Općenite tvrdnje o prihvatljivosti za okoliš i druge zavaravajuće informacije o proizvodima stavljene izvan zakona
Dopuštene samo oznake održivosti koje su uvela javna tijela ili se temelje na odobrenim programima certificiranja
Informacije o jamstvu moraju biti vidljive, uvodi se nova oznaka o duljem jamstvu
Parlament je dao konačno zeleno svjetlo za direktivu koja će poboljšati označivanje proizvoda i zabraniti upotrebu zavaravajućih tvrdnji o prihvatljivosti za okoliš. Direktivom koja je danas donesena s 593 glasova za, 21 protiv i 14 suzdržanih nastoji se zaštititi potrošače od zavaravajućih marketinških praksi i pomoći im da pri kupnji donose bolje odluke. Da bi se to postiglo, na EU-ov popis zabranjenih poslovnih praksi dodaju se brojne problematične marketinške strategije povezane s manipulativnim zelenim marketingom i prijevremenim zastarijevanjem proizvoda.

Točnije i pouzdanije oglašavanje
Novim pravilima nastoji se uvesti red u označivanje proizvoda pa se tako zabranjuje korištenje općih tvrdnji o okolišu kao što su „prihvatljiv za okoliš”, „prirodan”, „biorazgradiv”, „klimatski neutralan” i „ekološki”, ukoliko za njih nema stvarnih dokaza. Reguliraju se i oznake održivosti, zbog zabluda koje uzrokuje njihova nekontrolirana upotreba bez usporedivih podataka. Ubuduće će u EU-u biti dopuštene samo oznake održivosti koje su uvela javna tijela ili se temelje na službenim programima certificiranja.
Usto, direktivom se zabranjuju tvrdnje da proizvod ima neutralan, smanjen ili pozitivan utjecaj na okoliš na temelju kompenzacije emisija.

Naglasak na trajnosti
Drugi je važan cilj nove direktive usmjeriti pozornost proizvođača i potrošača na trajnost proizvoda. U budućnosti će informacije o jamstvu morati biti vidljivije, a uvodi se i nova usklađena oznaka kako bi se istaknuli proizvodi s duljim jamstvenim rokom. Zabranjuju se neutemeljene tvrdnje o trajnosti (npr. da će stroj za pranje rublja izdržati 5000 ciklusa pranja ako to nije istina u normalnim uvjetima), upozorenja za zamjenu potrošnog materijala prije nego što je to istinski nužno (što je npr. često slučaj kod pisača) i neistinite tvrdnje da se proizvodi mogu popraviti.

Izjava
„Ovaj zakon promijenit će svakodnevni život svih Europljana! Odstupit ćemo od kulture odbacivanja, učiniti marketing transparentnijim i boriti se protiv preuranjenog zastarijevanja proizvoda. Građani će moći odabrati proizvode koji su trajniji, mogu se popraviti te su održiviji zahvaljujući pouzdanim oznakama i oglasima. Što je najvažnije, tvrtke više ne mogu varati građane govoreći da su plastične boce dobre jer je tvrtka posadila negdje drveće – ili reći da je nešto održivo bez objašnjenja zbog čega. Ovo je velika pobjeda za sve nas!“, rekla je izvjestiteljica Biljana Borzan (S&D, HR).

Konferencija za medije
Danas u 14.30 Biljana Borzan održat će konferenciju za medije u Strasbourgu. Konferencija će se prenositi uživo, a novinari koji žele postavljati pitanja mogu se spojiti na ovu poveznicu. 

Sljedeći koraci
Direktivu sada još treba usvojiti Vijeće, nakon čega će biti objavljena u Službenom listu. Zatim će države članice imati 24 mjeseca da je prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Dodatne informacije
Nova direktiva trebala bi se nadopunjavati s Direktivom o tvrdnjama o prihvatljivosti za okoliš koja detaljnije utvrđuje uvjete uporabe takvih tvrdnji. O njoj trenutačno raspravljaju parlamentarni odbori.

Photographer: Alain ROLLAND, © European Union 2024 - 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.