Rat Izraela i Hamasa: Europarlamentarci pozivaju na trajni prekid vatre uz dva uvjeta

Rat Izraela i Hamasa: Europarlamentarci pozivaju na trajni prekid vatre uz dva uvjeta

 


•    Parlament traži hitno oslobađanje svih talaca i raspuštanje terorističke organizacije Hamas
•    Zastupnici ponovno ističu pravo Izraela na obranu, ali osuđuju njegov nerazmjeran vojni odgovor u Gazi
•    Uzimanje talaca i namjerni napadi na civile ozbiljna su kršenja međunarodnog prava
•    Potreban je brzi i neometani humanitarni pristup cijelom pojasu Gaze

 

Parlament je osudio užasne terorističke napade Hamasa na Izrael i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

U rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 500 glasova za, 21 protiv i 24 suzdržana, zastupnici oštro osuđuju okrutne napade, izražavaju potporu Izraelu i njegovu narodu te naglašavaju potrebu za „eliminacijom terorističke organizacije Hamas”. Također pozivaju na hitno oslobađanje svih talaca i priznaju pravo Izraela na samoobranu „kako je sadržano i ograničeno međunarodnim pravom”. Kao takvo, svako djelovanje Izraela mora biti strogo u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, navodi se u tekstu. Parlament također naglašava da i napadi Hamasa i izraelski odgovor vode u opasnost od povećanja kruga nasilja u regiji. Zastupnici stoga pozivaju na „humanitarnu stanku“ i naglašavaju da je napad na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući djelatnike UN-a, zdravstvene radnike i novinare, ozbiljno kršenje međunarodnog prava.

Oni su također duboko ožalošćeni zbog gubitka na stotine nevinih života i ranjenih osoba u eksploziji u biskupskoj bolnici Al Ahli u Gazi. U rezoluciji se poziva na neovisnu istragu u skladu s međunarodnim pravom kako bi se utvrdilo je li slučaj o namjernom napadu i o ratnom zločinu, i ako jest, da počinitelji za to odgovaraju.

Parlament duboko zabrinut zbog humanitarne situacije u Pojasu Gaze

Izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog brzog pogoršanja situacije u pojasu Gaze, Parlament naglašava važnost razlikovanja palestinskog naroda i njegovih legitimnih težnji s jedne strane i terorističke skupine Hamas s druge strane. Zastupnici pozivaju međunarodnu zajednicu da nastavi i poveća humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu u tom području. Pozivaju Egipat i Izrael na suradnju s međunarodnom zajednicom na uspostavi humanitarnih koridora prema Pojasu Gaze.

 Istraga o ulozi zemalja poput Irana, Katara i Rusije u sukobu

Rezolucija oštro osuđuje iransku potporu Hamasu i drugim terorističkim skupinama u pojasu Gaze. Zastupnici ponavljaju svoj poziv da se cijelokupni iranska Islamska revolucionarna garda i libanonski Hezbollah uključe na EU-ov popis terorističkih skupina te traže istragu o ulozi Irana i zemalja poput Katara i Rusije u financiranju i podupiranju terorizma u regiji.

Također su osudili raketne napade iz Libanona i Sirije na Izrael i pozvali na smirivanje napetosti u istočnom Jeruzalemu i Zapadnoj obali.

Financijska pomoć EU-a Palestini

Iako izražavaju snažnu potporu jačanju humanitarne pomoći Pojasu Gaze, zastupnici također pozivaju Europsku komisiju da temeljito preispita svu financijsku pomoć EU-a Palestini i regiji kako bi se osiguralo da se iz fondova EU-a izravno ili neizravno ne financira terorizam. Istodobno naglašavaju da se proračunom EU-a mora nastaviti pružati potpora izgradnji mira i stabilnosti u tom području.

 Parlament čvrsto stoji iza dogovorenog dvodržavnog rješenja

Naglašavajući potrebu da se odmah ponovno pokrene mirovni proces, rezolucija ponavlja svoju nepokolebljivu potporu dogovorenom dvodržavnom rješenju za Izrael i Palestinu na temelju linija iz 1967. s dvjema suverenim, demokratskim državama koje žive jedna uz drugu u miru i zajamčenoj sigurnosti, s Jeruzalemom kao glavnim gradom obiju država.

 Zabrinutost zbog rastućeg antisemitizma

Parlament konačno izražava zabrinutost zbog porasta antisemitskog govora, skupova i napada usmjerenih na Židove od početka terorističkih napada Hamasa. Poziva Europsku komisiju i sve države članice EU-a da poduzmu sve odgovarajuće mjere kako bi se zajamčila sigurnost židovskih građana.

Fotograf : Mathieu CUGNOTAutorska prava : © Europska unija 2024. - Izvor: EP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.