Raskol na kongresu socijalnih demokrata zaoštrio krizu slovenske vlade

Raskol na kongresu socijalnih demokrata zaoštrio krizu slovenske vlade

LJUBLJANA: Kao u neka stara vremena izvanredni kongres, sazvan zbog velike krize u stranci slovenskih Socijaldemokrata trajao je prošle subote 17 sati i na kraju doveo do još slabijeg i kritičnijeg stanja u najvećoj stranci slovenske ljevice, ali i slovenske vlade, koja je i dalje u krizi. Samo glasovanje je trajalo 10 sati i tek na kraju drugoga kruga druga slovenska vladina stranka dobila je novog predsjednika, inače potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva 53-godišnjega Matjaža Hana.

Do kongresa je došlo nakon izbijanja velike afere oko vrlo sumnjive kupnje jedne napuštene zgrade za potrebe slovenskog sudstva. Sve se zaplelo u toj stranci oko financija. Ta staklena zgrada na periferiji Ljubljane izgrađena je prije 45 godina za jedan veliki projektni ured, gdje su se radili glavni projekti za autocestu Ljubljana-Zagreb. Kasnije je došlo do više prenamjena i prodaja, da bi je jedan privatnik kupio za 2 milijuna eura, a poslije kraćeg vremena prodao(ili preprodao) za 8 milijuna eura i to ministarstvu pravosuđa. Kada je kupac već uplatio puni iznos kupnje stvar je dospjela u javnost, a ministrica Dominika Švarc Pipan pokušala je dokazivati slovenskome premijeru i predsjednici stranke, da je prevarena.

Na kraju je ministrica podnijela ostavku, izašla iz stranke Socijaldemokrata, a već prva provjera financijskog posla pokazala je i umiješanost stranke(glavnog tajnika), a onda i teško financijsko stanje stranke, koja je zapala u velike dugove. Najvjerojatnije će slijedom svega stranka, koju je do subote vodila ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, morati prodati luksuznu poslovnu vilu u centru grada i skoro cijeli iznos uplatiti za pokrivanje duga, koji je u visini oko 2 milijuna eura. Naravno, ta afera negativno je utjecala na ugled stranke i njezine predsjednice, pa se pokušalo učiniti preokret u stranci, koja ima najduži staž od svih slovenskih parlamentarnih stranaka. Kongres sazvan na brzinu djelovao je brzopleto, s puno besplodne polemike i očitovanje nekoliko unutarnjih frakcija.

U pripremi kongresa za predsjednika stranke kandidirala su se trojica (predsjednik uspješne općine Ajdovščina, voditelj zastupničke skupine i jedan eurozastupnik). Pred sam dan kongresa kandidirao se ministar Matjaž Han, što je još više utjecalo na podijeljenost unutar stranke. U prvom glasovanju bolji su bili euro zastupnik Milan Brglez i ministar Matjaž Han. U drugom krugu Matjaž Han je ostvario prednost od samo 10 glasova. Za  stabilnost slovenske vlade dobro je što nisu potrebne rošade, jer ostaje u vladi bivša predsjednica stranke Tanja Fajon, a u vladi je i Matjaž Han. S druge strane raskol u stranci Socijaldemokrata je sada još veći. To je očito iz izjave razočaranog voditelja zastupničke skupine Jani Prednika, koji je u ponedjeljak ponudio ostavku na taj položaj u skupini 7 zastupnika, koji su u većini na strani Prednika.

Ukratko, sada su mnoge stvari u stranci jasnije, ali stanje je još teže, jer zbog raskola, čemu je kumovao i ministar Han ubacivanjem na listu kandidata u zadnji čas. On obećava da će od prvog dana, već nakon razgovora u utorak sa premijerom Robertom Golobom, odlučno i brzo rješavati sve probleme. To će biti vrijeme kada slovenska vlada neće biti aktivnija u vanjskoj politici. Zanimati bi nas moglo kako će se pokazati neke vrlo pozitivne izjave ministra Hana o mogućnostima puno življe suradnje Slovenije i Hrvatske na području gospodarstva, sporta i turizma. Kako nam je rekao Matjaž Han, uskoro će to biti važan prioritet u vanjskoj politici Slovenije, a do tada će se činio se još neko vrijeme ostati tek na zajedničkim izdanjima središnjih slovenskih i hrvatskih tiskanih medija (DELA i Jutarnjeg lista).

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.