Dramatična poruka gradonačelnika Mariupolja: Ako na svijetu postoji pakao, on je u Azovstalju

UKRAJINA

Sinoć su u gotovo svim dijelovima Ukrajine bila na snazi upozorenja o zračnim napadima. Eksplozije su zabilježene u regijama Mikolajiv, Kijev, Čerkasi i Zaporižju. Ruske su snage objavile da će tijekom jutra prekinuti vatru na čeličanu Azovstalj u Mariupolju i da će od 8 do 18 sati sljedeća tri dana otvoriti humanitarne koridore kako bi se iz podruma evakuirali civili. Među njima je i više od 30-ero djece. 

 

Ruske snage probile se duboko u Azovstalj

10:30

Nastavljeni su siloviti napadi na opkoljenu čeličanu Azovstalj u Mariupolju.

- Ako na svijetu postoji pakao, on je u Azovstalju, izjavio je jutros savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko, a prenosi CNN.

I američki Institut za proučavanje rata objavio je kako su se ruske snage prvi put uspjele probiti duboko u čeličanu i vjerojatno će djelovati u njoj.

U svojemu posljednjem nacionalnom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da su u drugoj evakuaciji iz Mariupolja spašene još 344 osobe. 

- Obrana Azovstalje i daljnje evakuacije "prioritet" je za ukrajinsko političko i vojno vodstvo, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra obrane Jurij Sak, za Radio 4 Today.

 

Rusija simulira nuklearne napade

09:51

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njezine snage vježbale simulirane nuklearne raketne napade u zapadnoj enklavi Kalinjingrad, između Poljske i Litve uz obalu Baltika.

Ruske snage uvježbavale su pojedinačne i višestruke udare na ciljeve imitirajući lansere raketnih sustava, zračne luke, zaštićenu infrastrukturu, vojnu opremu i zapovjedna mjesta simuliranog neprijatelja, prenosi AFP.

 

Ruski napadi poremetili željeznički promet u Ukrajini

09:20

Ruski napadi na željeznički sustav teško su poremetili željezničke usluge u Ukrajini, rekao je državni operator Ukrajinskih željeznica u srijedu navečer. Prema procjeni željezničkog operatora, oko 20 međugradskih vlakova prometovalo je s kašnjenjem do dvanaest sati.

- Rusija pokušava upropastiti našu logistiku jer nas ne mogu pobijediti na terenu, napisao je na Telegramu predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak. Potvrdio je napad na željeznički objekt u središtu grada Dnjipra. Neprovjerene videosnimke na internetu sugeriraju da je pogođen željeznički most preko široke rijeke Dnepar. Lokalne vlasti objavile su da se željeznička linija zaustavlja na tom mjestu. 

Rusija napada željezničke pruge pokušavajući prekinuti isporuku zapadnog oružja Ukrajini. U srijedu navečer u gotovo svim dijelovima Ukrajine bila su na snazi upozorenja o zračnim napadima. Eksplozije su zabilježene u regijama Mikolajiv, Kijev, Čerkasi i Zaporižju.

 

Donatorska konferencija za Ukrajinu

08:37

U Varšavi će se danas održati donatorska konferencija za Ukrajinu, koju zajednički organiziraju Poljska i Švedska. A naša je Vlada na telefonskoj sjednici donijela odluku o slanju četiri milijuna eura humanitarne pomoći Ukrajini. Pozivu na međunarodnu konferenciju odazvale su se i hrvatske tvrtke koje su donirale lijekove i vodu vrijednu milijun eura.

 

Žestoke borbe u čeličani Azovstalj

08:21

Ruske snage prodrle su na teritorij žestoko branjene mariupoljske čeličane Azovstalj, u čijim je podzemnim skloništima ostalo još najmanje 200 civila. Snimke raketiranja čeličane objavila je ruska državna televizija, a paravojska proruskog DNR-a prikazala je zračne snimke uličnih borbi na području tog golemog postrojenja.

 

'Bez ukrajinske i ruske proizvodnje nema globalne sigurnosti hrane'

07:45

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje te ruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište. Ruska invazija na Ukrajinu dodatno je poremetila financijsko tržište i podignula cijene robe, te u mnogim zemljama potencijalno ugrozila gospodarski oporavak od COVID-a.

- Zaista nema pravog rješenja za problem globalne sigurnosti hrane bez vraćanja poljoprivredne proizvodnje u Ukrajini te proizvodnje hrane i gnojiva u Rusiji i Bjelorusiji na svjetska tržišta unatoč ratu. I odlučan sam učiniti sve da olakšam dijalog koji može pomoći u postizanju tog cilja, poručio je Guterres.

 

Ruska vojna parada u Mariupolju?

07:02

Ruske snage raščišćavaju glavne avenije Mariupolja. Navodno vojnu paradu za Dan pobjede 9. svibnja, planiraju izvesti i na ulicama toga grada.

Vlasti Ukrajine, koja će također obilježiti Dan pobjede nad nacizmom, pretpostavljaju da ruski režim želi provesti vojnu paradu i u Mariupolju, uz propagandne prizore druženja s civilima kako bi se stvorio dojam da je teško razoreni grad, u kojem je ostala možda petina stanovništva, zapravo oslobođen.

Prema mišljenju niza američkih, britanskih, ali i ruskih nezavisnih analitičara, ruska vojska u lošem je stanju i nema ljudskih resursa za nastavak osvajačkih planova. Kremlj je demantirao glasine da će 9. svibnja Vladimir Putin službeno objaviti rat Ukrajini, a time i opću mobilizaciju.

 

Bitka za Donbas ne popušta

07:00

Borba za Donbas, industrijsko središte Ukrajine, ne popušta, odlučujuća je za sudbinu ruske invazije opterećene nepostizanjem početnih vojnih ciljeva. Velik dio Donecka i važna područja Luhanska još su u ukrajinskim rukama pa ruske snage pokušavaju opkoliti ukrajinsku vojsku.

Ukrajinske snage zadržale su nadzor nad Harkivom, žestoko ga brane. Tvrde da su neprijatelja potisnuli 40 km istočno od grada.

 

Ukrajinski branitelji: Teške bitke u čeličani Azovstalj

06:54

Ukrajinske snage u čeličani Azovstalj u Mariupolju vodile su "teške krvave bitke" protiv ruskih vojnika, izjavio je zapovjednik krajnje desne pukovnije Azov.

- Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja...situacija je izuzetno teška, rekao je zapovjednik Denis Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu.

 

Opširnije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-najavila-da-ce-na-tri-dana-otvoriti-humanitarne-koridore-iz-azovstalja-7167040

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.