Ukrajinske snage povlače se iz Popasne; Zelenski: Zlo se vratilo u drugom obliku, ali s istom svrhom

Ukrajinske snage povlače se iz Popasne; Zelenski: Zlo se vratilo u drugom obliku, ali s istom svrhom

Dvije osobe poginule su u ruskom bombardiranju škole u ukrajinskom selu u regiji Lugansk. Broj mrtvih mogao bi biti i mnogo veći jer je pod ruševinama još 60 osoba kojima je škola bila sklonište. I Ukrajina i Rusija potvrdile su da su sva djeca, žene i stariji evakuirani iz opkoljene čeličane Azovstalj. Čelnik američke Središnje obavještajne agencije poručio je kako za sada nema dokaza da Rusija priprema nuklearni napad na Ukrajinu.

 

Ukrajina potvrdila da se njezine snage povlače iz Popasne

12:25

Ukrajinske snage povukle su se iz istočnog ukrajinskog grada Popasne, rekao je u nedjelju guverner regije Lugansk, potvrđujući ruska izvješća da je grad osvojen.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je u nedjelju da su njegove snage preuzele kontrolu nad većinom Popasne.

Guverner Luhanska Serhij Gajdaj rekao je ukrajinskoj televiziji da su se ukrajinske snage povukle kako bi se bolje učvrstile, dodajući: "Tamo je sve uništeno".

Ruske snage pokrenule su novu ofenzivu u travnju duž većeg dijela istoka Ukrajine, a nedavno su se dogodili neki od najintenzivnijih napada i granatiranja oko Popasne.

 

Rusija tvrdi da je pogodila ukrajinski ratni brod kod Odese, srušila dva bombardera

11:20

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u nedjelju da je raketama tijekom noći uništilo brod ukrajinske mornarice u blizini Odese.

 

Ministarstvo je priopćilo da su njegove rakete pogodile korvetu 'Projekt 1241', klasu sovjetskih raketnih korveta koju NATO zove Tarantul.

 

Ruska protuzračna obrana također je noću oborila dva ukrajinska bombardera SU-24 i helikopter Mi-24 iznad Zmijskog otoka u Crnom moru, navodi se u priopćenju ministarstva.

 

Prema ruskom ministarstvu u posljednja 24 sata uništena su ukupno četiri ukrajinska ratna zrakoplova, četiri helikoptera i jurišni čamac.

 

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tvrdnje.

 

Zelenski na obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata: Zlo se vratilo

11:02

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, održavši u nedjelju emotivni govor za Dan pobjede kada Europa obilježava službenu predaju Njemačke saveznicima u Drugom svjetskom ratu, poručio je da se zlo vratilo u Ukrajinu.

Plenković stigao u Kijev

10:57

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju ujutro stigao je u Kijev gdje će održati sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Uz predsjednika Vlade je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ukrajina u fokusu videokonferencije čelnika G7 u nedjelju

08:29

Čelnici skupine G7 u nedjelju bi trebali održati video konferenciju na kojoj će dominirati zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu.

 

Rusi bombardirali školu u Lugansku

08:28

U ruskom bombardiranju škole u istočnom ukrajinskom selu Bilohorivki poginule su dvije osobe, a strahuje se da ni ostalih 60 pod ruševinama nije preživjelo, rekao je u nedjelju guverner regije Lugansk.

Guverner Serhij Gajdaj rekao je da su ruske snage bacile bombu u subotu poslijepodne na školu u kojoj se sklonilo oko 90 ljudi, što je izazvalo požar koji je zahvatio zgradu.

- Požar je ugašen nakon gotovo četiri sata, zatim je ruševina raščišćena i, nažalost, pronađena su tijela dvije osobe, napisao je Gajdaj u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

- Iz ruševina je izvađeno 30 ljudi, od kojih je sedam ozlijeđeno. Pod ruševinama zgrada vjerojatno je poginulo šezdeset ljudi.

Reuters nije mogao potvrditi te tvrdnje.

Ukrajina i Zapad optužili su ruske snage da ciljaju civile i čine ratne zločine, što su optužbe koje Moskva odbacuje. Desetotjedni ruski rat protiv Ukrajine odnio je tisuće života, uništio gradove i natjerao 5 milijuna Ukrajinaca u bijeg u inozemstvo.

 

Rusija je uništila gotovo 200 lokacija ukrajinske kulturne baštine

08:02

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je preko 200 lokacija ukrajinske kulturne baštine uništeno u posljednjih 2 i pol mjeseca od početka ruske invazije na tu zemlju.

- Do 7. svibnja, ruska je vojska uništila ili oštetila preko 200 lokacija kulturne baštine, kazao je u videopriopćenju u subotu u Kijevu.

Među njima je i muzej ukrajinskog pjesnika i filozofa Grigorija Skovorode u Harkivskoj oblasti koji je noć prije pogođen raketom, rekao je Zelenski.

Kadirov rekao da njegovi vojnici kontroliraju Popasnu, Ukrajina se ne slaže

06:56

Čečenski vođa Ramzan Kadirov u nedjelju je rekao da su njegovi vojnici preuzeli kontrolu nad većinom istočnog ukrajinskog grada Popasna, dok su ukrajinski dužnosnici rekli da se britka za istočni grad još vodi.

Sredinom travnja ruske snage pokrenule su novu ofenzivu duž većeg dijela istočnog krila Ukrajine, a jedni od najintenzivnijih napada i granatiranja nedavno su se dogodili oko Popasne u regiji Lugansk.

- Borci čečenskih specijalnih snaga stavili su većinu Popasne pod kontrolu, napisao je Kadirov koji je nerijetko sebe opisivao kao "pješačkog vojnika" ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Glavne ulice i središnji dijelovi grada potpuno su očišćeni", napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reuters nije uspio neovisno provjeriti izvješća. Iz Ukrajine nije bilo trenutnog odgovora, no u subotu navečer savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog Aleksij Arestovič rekao je da se nastavljaju teške borbe za grad.

- Bitka za Popasnu je u tijeku. Ruski propagandisti radosno su izvijestili da su je već zauzeli, ali nije baš tako. Ovo je, samo ovog tjedna, njihova 117. tvrdnja o hvatanju Popasne, rekao je Arestovič.

Guverner regije Lugansk Serhiy Gaidai rekao je u subotu da ukrajinske snage još uvijek kontroliraju to područje. 

- Situacija je vrlo teška, ali pod kontrolom, rekao je Gaidai. Dodao je da čečenski vojnici nisu sudjelovali u borbama, već su pljačkali i snimali video zapise.

Kadirov je na Telegramu često objavljivao izvješća i video zapise čečenskih vojnika koji navodno sudjeluju u aktivnostima u Ukrajini, no nije bilo potvrde o tome koliko ih je zapravo došlo i sudjeluju li u borbama.

 

Velika Britanija najavila dodatna sredstva za pomoć Ukrajini

06:55

Velika Britanija je najavila i obećala da će osigurati dodatnih 1,3 milijarde funti vojne potpore i pomoći Ukrajini.

Britanski premijer Boris Johnson jedan je od najglasnijih pristaša ukrajinskog otpora ruskim snagama otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin napao tu zemlju 24. veljače. Johnsonova vlada poslala je u Ukrajinu protutenkovske projektile, sustav protuzračne obrane i drugo oružje.

 

Novine Novaja Gazeta Europa osvanule na kioscima u Latviji

06:54

Pilot izdanje novog ruskog neovisnog dnevnog lista koji su pokrenuli novinari protjerani iz oporbenog lista Novaja Gazeta stiglo je na kioske u Latviji i za Dan pobjede u Rusiji, 9. svibnja svjedočit će da Moskva nije uspjela ušutkati neovisno novinarstvo.

Novaja Gazeta koje je glavni urednik dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, objavila je krajem ožujka da više neće izlaziti na internetu i u tiskanom izdanju u Rusiji sve dok se ne završi intervencija u Ukrajini, dok Kremlj zaoštrava stav prema kritičkim glasovima.

Novi list pod nazivom Novaja Gazeta. Europa "publikacija je koju su osnovali slobodni ruski novinari koji su pod prisilom napustili zemlju. Oni iznose svoje neovisno stajalište o ratu u Ukrajini i o događajima u Rusiji, ističe nakladnik lista Rigas Vilni, druga najveća grupacija tiskanih medija u Latviji.

Kiril Martinov, bivši zamjenik Dmitrija Muratova, direktor je lista koji izlazi na ruskom i na latvijskom jeziku, a na kioscima će se pojaviti u petak.

- Kada ruska propaganda pretvori 9. svibnja (dan pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945.) u svoj dan, Novaja Gazeta će na kioscima biti znak koji svjedoči da nas nisu uspjeli zatvoriti, rekao je Martinov za latvijski javni radio.

- Nadam se da će primjerci lista pronaći put do Rusije, makar ilegalno, dodao je.

Naslovnice novog izdanja na latvijskom i na ruskom razlikovat će se, a sadržaj će biti isti. Donosit će svjedočenja o životu pod ruskom okupacijom u Hersonu i reportaže iz Harkiva i iz Buče.

 

Opširnije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/kadirov-rekao-da-njegovi-vojnici-kontroliraju-popasnu-ukrajina-se-ne-slaze-7223133

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.