Na istoku Ukrajine žestoke borbe, građani upozoreni da se sklone jer se očekuju raketni napadi

RUŠEVINA/UKRAJINA

Na istoku Ukrajine vode se žestoke borbe protiv ruskih snaga. Građani su upozoreni da se sklone jer se očekuju raketni napadi pošto je Moskva obilježila 77. godišnjicu pobjede nad nacistima. U Moskvi je održana velika vojna parada. U obraćanju ruski predsjednik Vladimir Putin uglavnom je ponavljao prijašnje teze o ugroženosti Rusije te opravdavao agresiju svoje zemlje na Ukrajinu koju on naziva specijalnom vojnom operacijom. Rekao je da je Zapad namjeravao izvesti invaziju na ruske zemlje, uključujući Krim.

Ukrajinci javljaju da se vode žestoke borbe

13:13

Ukrajinski dužnosnici rekli su da se na istoku Ukrajine vode žestoke borbe protiv ruskih snaga i upozorili građane da se sklone jer se očekuju raketni napadi pošto je Moskva obilježila 77. godišnjicu pobjede nad nacistima.

Četiri projektila Oniks ispaljena s Krima pogodila su Odesu, objavila je ukrajinska vojska, bez drugih pojedinosti.

Rusko ministarstvo obrane reklo je da su ruske snage uništile američku protuzračnu radarsku postaju kod istočnog ukrajinskog grada Zolote.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Malyar rekla je da ruske snage nastoje napredovati na istoku Ukrajine, gdje je situacija "teška", ali su se povukle kod Harkiva, gdje, po lokalnom dužnosniku, Rusi snažno granatiraju.

Guverner Luhanska Serhij Gajdaj rekao je da je Harkivu poginulo još troje civila te troje u Luhansku, gdje ruske snage pokušavaju presjeći cestu koja voda prema sigurnim područjima.

- Danas ne znamo što možemo očekivati od neprijatelja, kakve bi strahote mogli učiniti, pa vas molimo da što je moguće manje izlazite na ulicu, ostanite u skloništima, rekao je.

 

Musk tvrdi da mu Rusi prijete

11:59

Elon Musk objavio je na Twitteru poruku da mu Rusi prijete jer je svojim satelitima Starlinka omogućio komunikaciju u Ukrajini.

- Ako umrem pod misterioznim okolnostima, bilo je lijepo poznavati vas, napisao je.

 

Britanski ministar obrane: Putin 'slika fašizma' od prije 77 godina

11:15

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegovi generali slika su fašizma i tiranije od prije 77 godina, a njihova invazija na Ukrajinu obeščašćuje rusku vojnu prošlost, izjavio je u ponedjeljak britanski ministar obrane Ben Wallace.

U govoru koji se poklopio s ruskim mimohodom povodom Dana pobjede kojom se obilježava kraj Drugoga svjetskog rata, Wallace je rekao da su ruski generali suučesnici kao i njihov predsjednik te da bi se trebali suočiti s vojnim sudom zbog rata u Ukrajini.

 

Putin odao počast vojnicima u Donbasu: domovina se brani - u Ukrajini

10:44

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak u govoru povodom Dana pobjede i vojne parade na središnjem moskovskom trgu odao počast ruskim oružanim snagama u ukrajinskom Donbasu poručivši da se tamo brani domovina.

- Vojnici i dragovoljci koji se bore u Donbasu, u istočnoj Ukrajini, bore se za sigurnost Rusije, bore se za domovinu, rekao je Putin na Crvenom trgu.

- Borite se za svoju domovinu, za njezinu budućnost, poručio je Putin vojnicima na godišnjoj, tradicionalnoj paradi kojom se obilježava pobjeda Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

- Braneći domovinu kada se odlučuje o njezinoj sudbini uvijek je bila svetinja. Danas se borite za naš narod u Donbasu, za sigurnost Rusije, naše domovine.

 

Putin: Zapad se pripremao za invaziju naše zemlje

10:03

Ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju vojnicima u povodu Dana pobjede u Moskvi rekao da se Zapad pripremao za invaziju Rusije, dok se Rusija uvijek borila za sigurnost međunarodne zajednice.

- Zapad nije želio slušati Rusiju, imali su druge planove, rekao je Putin na paradi na moskovskom Crvenom trgu. NATO je stvarao prijetnju na našim granicama, kazao je ruski predsjednik.

- Neprihvatljiva prijetnja približavala se našim granicama, rekao je Putin poručujući da je Rusija promatrala gomilanje oružja, posebno NATO-a.

Ustvrdio je da je Rusija učinila sve da zaustavi agresora.

On je rekao da je "specijalna vojna operacija", kako Rusija naziva invaziju na Ukrajinu, bila potrebna i pravodobna mjera, te je jedina ispravna odluka.

 

Zelenskij odlikovao zvijezdu obrane Ukrajine, Patrona - psa tragača za minama

09:06

Predsjednik Zelenskij odlikovao je ukrajinskog psa tragača za minama, Patrona i njegova vlasnika, uručivši im medalju kao priznanje za predanu službu iskazanu od početka ruske invazije.

Ovaj Jack Russell terijer zaslužan je za otkrivanje više od 200 eksplozivnih naprava i sprečavanje njihova aktiviranja od početka rata 24. veljače.

Vrlo brzo Patron je postao pseći simbol ukrajinskog domoljublja.

Nagrada je pripala i vlasniku Patrona, bojniku u Službi civilne zaštite, Mihailu Iljevu.

 

Zelenski: Ukrajina je dio slobodnog svijeta, Rusija je izolirana

08:16

- Ukrajina je već dio slobodnog svijeta, dok je Moskva izolirana, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u povodu završetka Drugog svjetskog rata prije 77 godina, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Zelenski je u videoobraćanju naciji istaknuo simboličnu snagu posjeta Kijevu na Dan pobjede međunarodnih gostiju, uključujući prvu damu SAD-a Jill Biden, kanadskog premijera Justina Trudeaua, pjevača grupe U2 Bona Voxa i predsjednicu njemačkog Bundestaga Barbel Bas.

Zelenski je rekao da je u Kijevu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Hrvatska principijelno i snažno podupire našu državu u borbi za neovisnost. Zahvalan sam Hrvatskoj na svemu što smo već dobili. I nadam se da će se ta suradnja u budućnosti samo intenzivirati, rekao je u videoobraćanju, prema transkriptu koji je objavio predsjednički ured.

- Siguran sam da je ovaj dan u Ukrajini pokazao da smo već punopravni dio slobodnog svijeta i ujedinjene Europe, izjavio je Zelenski. 

- Ovo je očita suprotnost moskovskoj usamljenosti u zlu i mržnji koju će svi vidjeti sutra, dodao je, misleći na rusku proslavu Dana pobjede koja će se održati u ponedjeljak u Moskvi.

- Rusija je zaboravila sve što je bilo važno pobjednicima u Drugom svjetskom ratu, rekao je Zelenski.

- Zahvalan sam svim našim braniteljima koji brane i spašavaju Ukrajinu od potomaka tog starog zla, naglasio je, povlačeći paralelu između Moskve i nacističke Njemačke.

 

Borrell: EU bi trebao zaplijeniti ruske rezerve za obnovu Ukrajine

07:59

- Europska unija trebala bi razmotriti mogućnost zapljene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi se platili troškovi obnove Ukrajine nakon rata, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell u intervjuu za Financial Times.

Europska unija i njezine zapadne saveznice zamrznule su međunarodne pričuve ruske središnje banke otkako je zemlja započela invaziju na Ukrajinu, rat koji Moskva opisuje kao "posebnu vojnu operaciju".

Borrell je novinarima rekao kako bi bilo logično da EU učini ono što su Sjedinjene Države učinile s imovinom afganistanske središnje banke nakon što su talibani preuzeli azijsku naciju.

- Imamo novac u džepu i netko mi mora objasniti zašto je to dobro (rješenje) za afganistanski novac, a nije dobro za ruski novac, rekao je Borrell.

Washington je zamrznuo afganistanska sredstva nakon što su talibani vojnim putem preuzeli vlast, a dio planira upotrijebiti za pomoć afganistanskom narodu, dok će ostatak zadržati kako bi se mogle podmiriti tužbe vezane za terorizam islamističkih militanata.

 

Trudeau: Kanada će pomoći Ukrajini u izvozu žitarica

07:49

- Kanada će pomoći Ukrajini u pronalaženju rješenja za izvoz uskladištenih žitarica koji je ugrožen ruskom invazijom, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Gotovo 25 milijuna tona žitarica zapelo je u Ukrajini i ne može napustiti državu zbog infrastrukturnih izazova i ruske blokade crnomorskih luka, uključujući Mariupolj, objavili su prošli tjedan Ujedinjeni narodi.

Cijene prehrambenih proizvoda u ožujku su narasle na rekordne razine nakon ruskog napada na Ukrajinu, četvrtu izvoznicu kukuruza i šestu izvoznicu pšenice na svijetu. Cijene su djelomično pale u travnju.

- Znamo da će ljudi diljem svijeta gladovati zbog ruskog djelovanja, rekao je Trudeau koji je u nedjelju boravio u Ukrajini.

Od početka ruske invazije Ukrajina je primorana izvoziti žitarice vlakovima preko zapadne granice. Kijev za to želi aktivirati i luke na Dunavu na jugu zemlje.

Trudeau je rekao da je Dunav jedno od mogućih rješenja, ne otkrivši više detalja i dodavši kako se razmatra niz opcija.

Kanada će UN-u donirati 25 milijuna eura radi svjetske sigurnosti hrane, a za iduću će godinu ukinuti carine za sav uvoz iz Ukrajine. 

 

Japan će "uzeti vremena" za prekid uvoza nafte iz Rusije

07:30

Japan će uzeti vremena za prekid uvoza ruske nafte, objavio je premijer Fumio Kishida nakon susreta G7 na kojem je donesena odluka o obustavi uvoza iz Rusije.

Zemlje G7 u nedjelju su se obvezale da će zabraniti ili potpuno obustaviti uvoz nafte iz Rusije, ne navodeći kakve je točno obaveze preuzela svaka od članica - Njemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

- Za državu koja je jako ovisna o uvozu energenata to je teška odluka. No koordinacija zemalja G7 ključna je u ovakvim vremenima, rekao je Kishida novinarima.

U Japan od sredine travnja nije stigao ni jedan tanker s ruskom naftom, prenosi Reuters. U tom je mjesecu iz Rusije u Japan stiglo oko 1,9 milijuna barela, što je 33 posto manje nego istog mjeseca prije godinu dana.

Rat u Ukrajini naglasio je japansku ovisnost o ruskim energentima. Ta azijska država ukupno uvozi 33 milijuna barela ruske nafte, što je 2021. bilo 4 posto ukupnog uvoza.

 

U Moskvi završene posljednje pripreme za veliku vojnu paradu

07:14

Nakon tjedana čekanja i preživljavanja, nova skupina civila uspjela je napustiti čeličanu u Mariupolju i stići na sigurno. Čak deset autobusa satima je putovalo iz Mariupolja vozeći 174 civila koji su bili suočeni s najgorim danima svoga života.

- Bilo je veoma teško živjeti u ruševinama čeličane jer je cijeli kompleks potpuno uništen. Sve je predstavljalo opasnost za život. Pomagali smo si međusobno kako bismo pronašli siguran put i onda kada smo vidjeli autobuse Crvenog križa, znali smo da smo spašeni. Istina je, put je bio dug, ali stigli smo na sigurno, rekao je Volodimir Babuš. 

Kod Harkiva ukrajinske vojne snage napreduju iz dana u dan. Strane televizijske ekipe prate Ukrajince kako oslobađaju selo po selo. Ruski je otpor sve slabiji, Ukrajinci su sve bolje naoružani. Pomoć koja stiže sa zapada očito čini veliku razliku.

No na istoku zemlje Rusi su i dalje u velikoj ofenzivi. Ciljevi se više ne biraju, masovno bombardiranje jedina je taktika koju ruska vojska primjenjuje. Ukrajinski predsjednik poziva čelnike zemalja G7 da im pomognu u zaustavljanju ruske agresije.

- Na današnji dan, kada cijeli svijet obilježava Dan pobjede i kraj ratnih razaranja u Drugom svjetskom ratu, moja zemlja proživljava sve te strahote. Samo jučer u regiji Luhansk u napadu ruskog topništva 60 civila izgubilo je život. Mislili su da su na sigurnom u skloništu, no ruske bombe bačene iz aviona bile su pogubne za te miroljubive, nevine ljude, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

U Kijevu je boravio i kanadski premijer. Došao je kako bi vidio posljedice ruske vojne agresije i kako bi pozvao ostale zemlje da Ukrajini šalju što više oružja i druge pomoći.

- Osim što ćemo isporučiti laka oklopna vozila i teško topništvo, mogu najaviti da smo odlučili u Ukrajinu poslati dodatnu vojnu opremu. Riječ je o dronovima, satelitskoj potpori, pješačkom naoružanju, streljivu različitog kalibra, ali i opremi za spašavanje. I, naravno, šaljemo poruku režimu iz Moskve - uvodimo nove sankcije za 40 najbogatijih oligarha koji svojim sredstvima pomažu Putinovu agresiju na Ukrajinu, rekao je Justin Trudeau, kanadski premijer.

Unatoč vojnoj pomoći koja stiže u Ukrajinu, rat i dalje bjesni. Istok zemlje najveća je bojišnica, pobunjeni separatisti i ruska vojska i dalje pokušavaju osvojiti cijelo to područje i spojiti ga s Krimom. No kako dani odmiču, plan Moskve sve je dalje od realizacije.

 

Opširnije..

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/nova-skupina-civila-uspjela-napustiti-celicanu-u-mariupolju-zavrsene-pripreme-za-veliku-vojnu-paradu-u-moskvi-7242956

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.