U poruci islandskog meteorološkog ureda također stoji da se još ne može točno utvrditi može li i gdje magma dospjeti na površinu. Međutim, postoje naznake da se značajna količina magme kreće u području od Sundhnjukagiguma na sjeveru prema Grindaviku. U području Reykjanesa posljednjih se godina u nenaseljenim područjima dogodilo više erupcija, a vjeruje se da trenutačna situacija predstavlja neposrednu opasnost za grad, rekle su vlasti koje su u četvrtak, zbog pojačane seizmičke aktivnosti zatvorile geotermalno lječilište Blue Lagoon, jednu od glavnih turističkih atrakcija u zemlje. Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište koje se nalazi jugozapadno od glavnoga grada Reykjavika. U ožujku 2021. rijeke lave izbile su iz pukotine u tlu dugačke između 500 i 750 metara u regionalnom vulkanskom sustavu Fagradalsfjall. Vulkanska aktivnost u tom se području nastavila i nakon šest mjeseci, zbog čega su tisuće Islanđana i turista posjetile mjesto.
U kolovozu 2022. na istom se području dogodila trotjedna erupcija, a potom je u srpnju ove godine uslijedila još jedna.Prije nedavnih erupcija sustav Fagradalsfjall, širok oko 6 kilometara i dugačak 19 kilometara, bio je neaktivan više od 6000 godina.

Zatvorio Plavu lagunu

Krajem listopada poluotok Reykjanes, na kojem se nalazi vulkan Fagradalsfjall, počelo je tresti s tisućama potresa. Fagradalsfjall udaljen je oko 40 kilometara od glavnog grada Reykjavika, a posljednja je erupcija bila 2021. U četvrtak je popularni geotermalni bazen Blue Lagoon privremeno zatvoren za goste zbog opasnosti od potresa. Island je jedno od najaktivnijih vulkanskih područja na svijetu, na otoku ima oko 30 aktivnih vulkana.

Etna se opet probudila

Na Siciliji je vulkan Etna počeo izbacivati ​​lavu, zbog čega je Talijanski institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) povisio razinu opasnosti sa žute na narančastu. Za sada nema izvješća o mogućim štetama, niti je došlo do veće erupcije pepela. Zračna luka u Cataniji tako radi nesmetano.

Iz daljine se mogla vidjeti užarena lava kako izbija u tami i zatim polako teče niz planinu. Vulkan je bio posebno aktivan u jugoistočnom krateru.

Etna je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i često izbacuje vatru i pepeo. Za ljude koji žive ispod planine visoke 3300 metara, erupcije obično ne predstavljaju nikakvu opasnost. Etna je eruptirala nekoliko puta ove godine, ali nije prouzročila veću štetu.