Novogodišnja čestitka pripadnika Hrvatske vojske iz misija i operacija - video

Novogodišnja čestitka pripadnika Hrvatske vojske iz misija i operacija - video

Novogodišnja čestitka pripadnika Hrvatske vojske iz misija i operacija

Pripadnici Hrvatske vojske koji sudjeluju u međunarodnim misijama, operacijama i aktivnostima uputili su u subotu 30. prosinca 2023. čestitku svim građankama i građanima Republike Hrvatske u zemlji i inozemstvu povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Trenutno se oko 300 pripadnika Hrvatske vojske nalazi u ukupno deset međunarodnih misija, operacija i aktivnosti i to u NATO operaciji potpore miru KFOR u Republici Kosovo, NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Poljskoj i aktivnost ojačane budnosti (eVA) u Mađarskoj, UN operacijama potpore miru UNMOGIP (India i Pakistan), MINURSO (Zapadna Sahara) i UNIFIL  (Libanon), EU operacijama potpore miru EU NAVFOR SOMALIJA ATALANTA I EU NAVFOR MED IRINI, Operaciji koalicijskih snaga OPERATION INHERENT RESOLVE (OIR) u Iraku te u NATO misiji NMI Irak.

Svoje sudjelovanje u mirovnim operacijama Hrvatska je započela upućivanjem 10 vojnih promatrača u mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Sierra Leone-u 1999. godine te je do sada u operacijama, misijama i drugim aktivnostima u inozemstvu sudjelovalo ukupno 11.300 pripadnika Hrvatske vojske.

Sudjelujući u međunarodnim misijama i operacijama pripadnici Hrvatske vojske doprinose jačanju kolektivnog mira i sigurnosti te stvaranju pozitivne slike o Republici Hrvatskoj kao pouzdanom savezniku i partneru.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.