PORTRETI: Stjepan Katić umjetnički i alkemičar boja i emocija

PORTRETI: Stjepan Katić umjetnički i alkemičar boja i emocija

Stjepan Katić, dragi prijatelj, čovjek posvećen umjetnosti s nesebičnom predanošću, dodatno obogaćuje život svojim iznimnim doprinosom likovnom svijetu. Njegova umjetnička vizija prožeta je dubokim smislom za ljepotu i emocije, što ga čini ne samo izvanrednim slikarom već i inspirativnom osobnošću.
O svom odrastanju Katić kaže: „Izvorno potičem iz zaleđa Neuma, iz mirnog mjesta Hotanj (Gradac) i Cerovica (Hrasno), gdje su mi roditelji korijenima utkali temelje. Prve godine svog života proveo sam u ovom kraju, okružen plemenitim, emotivnim ljudima, čija je ljudskost nešto što danas sve teže nalazimo. Ova zajednica je bila prožeta duhom vjere, dodatno obogaćujući moje godine. S tri i po godine, suočen sam s gubitkom koji je ostavio dubok trag u mom životu - preminula je moja majka u svojoj 27. godini. Iako sam se dobro nosio s tom teškom situacijom, baka i druge bake su nesebično pružile ljubav i podršku, davši mi više nego što bih ikada očekivao. Njihova prisutnost i briga postale su svjetionik u razdoblju kada je tuga oblikovala moje dane. Kada sam krenuo na putovanje iz Hercegovine u Zagreb s osamnaest godina, nosio sam sa sobom želju da ne vratim korake u svoj zavičaj, oblikovanu upravo gubitkom koji je obilježio moj život. Tako je bilo tijekom desetina godina, međutim, život je imao svoje planove i putanja mog povratka postala je neizbježna.“
Još od najranijih dana, njegovu pažnju su privlačili svjetovi likovne umjetnosti, arhitekture, čak i građevinarstva, ali i logika. Naravno, tu je bila i strast prema sportu, kojem je bio posvećen u mladosti. Te interesne sfere su postale dio njegovoga identiteta, oblikujući njegovu jedinstvenu perspektivu i poglede na svijet oko sebe. Stjepan Katić nije samo umjetnik čija djela prizivaju osjećanja i dublje razumijevanje, već i osoba čija posvećenost umjetnosti postaje inspiracija. Njegova likovna virtuoznost i inovativnost dodatno obogaćuju kulturni pejzaž, pružajući nam prozor u svijet u kojem boje i oblici postaju jezik izražavanja najdubljih emocija. Stjepan Katić nas je kroz svoj životni put, ispunjen životnim izazovima, gubicima, ali i nepresušnom snagom umjetnosti podsjetio na ljepotu koja može proizaći iz tuge. Njegov doprinos umjetnosti postaje dijelom šireg konteksta, pozivajući nas da zaronimo u dubine ljudskog duha i stvaralačke strasti.

 

Karijera između medicine i likovne umjetnost

Stjepan Katić, rođen 25. listopada 1959. godine u Čapljini (BiH), predstavlja iznimnu osobnost koja je kroz svoj dosadašnji život ostavila neizbrisiv trag u područjima znanosti i umjetnosti. Od 1978. godine, živi i radi u Zagrebu, a od 1984. pronalazi svoj dom u Zaprešiću. Njegovo bogato obrazovanje i iznimna karijera čine ga značajnom figurom u hrvatskom društvu. Nakon završetka gimnazije, Stjepan je 1983. diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, na smjeru Biotehnologija – Biokemijsko inženjerstvo, gdje je proglašen najboljim studentom fakulteta. Odmah nakon diplome, pridružuje se Kliničkom bolničkom centru, počevši rad u Centru za medicinske znanosti na lokacijama Šalata i Rebro. Sa svega 24 godine, uspijeva položiti ispite na doktorskim studijama, dok 2004. magistrira prirodne znanosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku Kemija-Biokemija. Njegov doprinos znanosti ogleda se u objavljivanju 15 znanstvenih (CC) radova, a jedno vrijeme provodi na UC Davis | California (SAD), gdje istražuje molekularnu biologiju - Molecular and Cellular Biology - pod mentorstvom prof. Raymonda L. Rodrigueza. Stjepan Katić nije samo znanstvenik, već i cijenjeni umjetnik čije djelo obuhvaća različita područja. Njegova posvećenost umjetnosti i kulturi prepoznata je 2008. godine kada mu je uručena Medalja za doprinos u kulturi i suvremenim tehnologijama. Kruna njegovih dostignuća u 2022. godini je Plaketa grada Zaprešića, što svjedoči o njegovom značaju i utjecaju u lokalnoj zajednici. Stjepan Katić istinski je renesansni čovjek, spoj znanstvene stručnosti i umjetničke kreativnosti. Njegova svestranost odražava se ne samo kroz rad u medicini i znanstvenim istraživanjima, već i kroz slikarstvo, gdje je ostvario izniman opus umjetničkih djela. Njegova posvećenost kulturnom i umjetničkom razvoju čini ga inspirativnim liderom i primjerom koji objedinjuje različite aspekte ljudskog talenta i postignuća.
Stjepan je imao priliku istraživati i usavršavati svoje vještine, dodajući globalnu dimenziju svom umjetničkom izrazu te je taj stručnjak u medicinskom svijetu, ujedno i priznat i nagrađivan umjetnik čija djela ostavljaju snažan utisak. Njegovo likovno stvaralaštvo obuhvaća različite tematike i slikarske tehnike, a njegova bogata paleta boja i precizni potezi kista odražavaju duboku emotivnost i vještinu. Kroz svoja djela, posvećuje se motivima gradova širom Hrvatske, stvarajući vizualne priče koje prenose duh svakog mjesta, od Zagreba do Dubrovnika. Stjepan Katić nije samo stvaralac na platnu; aktivan je u organizaciji likovnih radionica i kolonija, pokazujući svoju predanost prenošenju znanja na sljedeće generacije umjetnika. Suosnivač je umjetničke kolonije u Zaprešiću i humanitarne aukcije Ivo Košir, gdje umjetnost postaje sredstvo za dobročinstvo i humanost.
Posebno se ističe njegova najnovija slikarska metoda, KATIĆ/NJAVRO METODA, koja predstavlja revoluciju u slikarstvu. Kroz intenzivan rad i eksperimentiranje s akrilnim bojama, pigmentima i pastelima, Stjepan je stvorio impresivan opus radova koji su predstavljeni na izložbi Memento. Ova metoda ne samo da osvježava umjetnički svijet, već i postavlja standarde inovacije u stvaranju slike. Stjepan Katić ne samo da je umjetnik i medicinski stručnjak, već je i čovjek čija djela i doprinos zajednici duboko diraju srca onih koji imaju privilegiju da ih dožive. Njegova umjetnost ne samo da odražava bogatstvo njegovog obrazovanja, već i dušu čovjeka čija je posvećenost predanost i inovacije nepresušni izvor inspiracije.

Likovni kritičari o Katiću kroz prizmu umjetnosti

Stjepan Katić je neosporno ostavlja neizbrisiv pečat u hrvatskom likovnom svijetu, a o njegovom sjajnom umjetničkom izrazu svjedoči monografija „Hrvatski suvenir – slikarstvo Stjepana Katića“, koju je napisala autorica Sendi Deželić i izdao Klub Zaprešićana. Njegov izniman slikarski opus obuhvaća raznovrsne tematike, oživljavajući ih kroz različite slikarske tehnike poput ulja, akvarela, ugljena, olovke i kombiniranih tehnika, s posebnim naglaskom na pastele. Stjepan je majstor veduta, pejzaža, mrtve prirode, sakralnih motiva i portreta, preplićući različite tehnike kako bi postigao autentičnost u svojim djelima. Njegova ljubav prema hrvatskim gradovima je evidentna kroz cikluse posvećene Zagrebu, Varaždinu, Zaprešiću, Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Osijeku i mnogim drugim mjestima. Osvajački spoj tradicije i suvremenosti oživljava se i u 14 grafičkih mapa, poput „Zagreb – od Griča do Kaptola“, „Zagrebačka katedrala“ i „Zagreb – metropola hrvatskoga duha.“ Njegova djela nisu samo estetski užitak, već predstavljaju i duhovno iskustvo, što je posebno vidljivo u ciklusima „Križni put Isusov“. Četiri ciklusa Križnog puta Isusovog, postavljena u crkvama u Gracu kod Neuma i Šemnici kod Mihovljana, te u sjedištu HKLD-a u Zagrebu, pričaju priču o duhovnom nasljeđu i umjetničkom izrazu koji nadilazi granice običnog promatranja. Stjepanov likovni rad doživio je pohvale i analize od strane uglednih likovnih i inih kritičara poput Stanka Špoljarića, Dubravka Horvatića, Nikole Skledara, Ernesta Fišera, Željka Špoljara, Božidara Petrača, Branka Pikaša, Josipa Depola, Marije Bajt, Antuna Bauera, Snježane Pintarić, Juraja Baldanija, Mladena Čuture, Pavla Bucića, Radomira Papo, Silvije Bosner, Željka Obada, Ljubomira Radovančevića, Krešimire Gojanović, Josipa Petrlića Pjera, Miroslava Pelikana, Zorice Majnarić, Snježane Novotny, Josipa Tkalčeca-Bećara, Ivana Keretića i Božidara Proročića. Njihove riječi svjedoče o umjetničkoj dubini i emotivnom bogatstvu Stjepana Katića, čineći ga istinskim velikanom u hrvatskom likovnom stvaralaštvu. Stjepan Katić nije samo umjetnik na platnu, već i aktivni sudionik u organizaciji likovnih radionica i kolonija. Suosnivač je umjetničke kolonije u Zaprešiću, humanitarne aukcije Ivo Košir, tradicionalne Božićne izložbe i likovnih kolonija u Hrvatskom katoličkom ljekarskom društvu (HKLD). Njegova posvećenost širenju umjetnosti i kulture kroz radionice na Rabu i Ninu te međunarodne likovne radionice u Varaždinu svjedoče o njegovoj želji da umjetnost približi širem krugu ljudi. Stjepan Katić ne samo da stvara umjetnost, već i živi njen duh. Njegov doprinos kulturnom nasljeđu Hrvatske, kao i globalnoj umjetničkoj sceni, čini ga jedinstvenim i neizostavnim dijelom svijeta umjetnosti.
Stjepan Katić nije samo umjetnik čija dela krase izložbene prostore, već je i aktivan sudionik u različitim likovnim projektima i organizacijama. S ukupno 49 samostalnih i više izložbi širom zemlje i inostranstva, njegova djela postala su dio stalnih postavka u muzejima, galerijama, crkvama, bolnicama i privatnim zbirkama. Njegova strast prema umjetnosti nije ograničena samo na platna, već se proširuje na različite medije poput knjiga, zbornika, razglednica, kalendara, video zapisa kao i internetskih stranica i društvenih mreža. Jedan od impresivnih pothvata Stjepana Katića jest i autorska 100-metarska slika akrila na platnu pod nazivom „Pocvijećeni put u Eden“ koja se sastoji od stotinu ruža. Ova izuzetna kreacija simbolizira dubinu njegove kreativnosti i angažiranost u umjetničkom stvaralaštvu. Kroz svoj dugogodišnji rad, Stjepan je pokrenuo i vodio različite likovne radionice i kolonije. Osim More na Rabu i Ninu, suosnivač je umjetničke kolonije u Zaprešiću Matija Skurjeni i humanitarne aukcije Ivo Košir. Također, bio je jedan od ključnih pokretača tradicionalne Božićne izložbe i likovnih kolonija u Hrvatskom katoličkom ljekarskom društvu (HKLD). Organizirao je međunarodne likovne radionice u Varaždinu i Rabu, dok je također bio inicijator likovnih radionica za opremanje slikama Psihijatrijske bolnice Vrapče i izazovnog projekta od 2006. do 2008. godine - likovnih radionica na Rabu za stvaranje 1000 slika namijenjenih novim prostorima KBC-a Zagreb na Rebru. Stjepan je također urednik web stranica hkld.hr, aktivno sudjelujući u radu Hrvatskog katoličkog ljekarskog društva. Svoj doprinos digitalnom prostoru umjetnosti dao je kao utemeljivač i urednik web portala Akademija Art (akademija-art.hr), gdje se kontinuirano posvećuje promociji likovne umjetnosti. Članstvo u Klubu Zaprešićana i Hrvatskom katoličkom ljekarskom društvu svjedoči o njegovom aktivnom angažmanu u zajednici, spajajući umjetnost i društvenu odgovornost. Kroz sve ove aktivnosti, Stjepan Katić ne samo da gradi svoj umjetnički opus, već i pridonosi razvoju umjetnosti, kulture i humanitarnog rada, čineći ga iznimno cijenjenim umjetnikom širom Hrvatske.

Nova slikarska era KATIĆ/NJAVRO metoda

Stjepan Katić je uveo novu slikarsku metodu na platnu, poznatu kao KATIĆ/NJAVRO METODA, koja je bila centralni dio izložbe pod nazivom „Memento“. Ova inovativna metoda je predstavljena kroz 50 platna različitih formata, koja su bila izložena u Gradskom Muzeju Križevci kao dio Križevačkog likovnog ljeta, otvorenom 25. srpnja 2023. Cilj projekta bio je prilagoditi današnje mogućnosti slikarstva, uzimajući u obzir umjetnikove afinitete izražavanja, i istovremeno odati počast jednoj od najljepših i najosjetljivijih slikarskih tehnika - pastelu. Ova tehnika, koja kombinira crtež i sliku, bila je reinterpretirana kroz KATIĆ/NJAVRO METODU. Posebna pozornost posvećena je izlaganju pastela na platnu bez stakla, čime se postiže neposrednost, stabilnost, bogatstvo pigmenata i trajnost, čak i do te mjere da se „prašina s krpom može brisati s nje.“ Usprkos izazovima kao što su nedostatak vremena i neredovito slikanje, umjetnik je pronašao inspiraciju u svojim slikarskim doživljajima. Ovaj projekt, iako zahtjevan, nadmašio je napore i patnje koje je umjetnik doživio tijekom proljeća, s jasnim ciljem ostvarivanja ovog ambicioznog plana. Stjepan Katić je, usprkos izazovima, pronašao radost u stvaranju i prihvatio izazove čineći ovu umjetničku avanturu još značajnijom i nezaboravnom.
O svemu tome Stjepan Katić kaže: „Prvi korak u izvođenju ovog ambicioznog projekta odvijao se u vanjskom dijelu mog atelijera u Ninu, gdje sam posvetio posebnu pažnju pripremi platna. Krenuo sam s primjenom standardnog gessa kako bih stvorio osnovni sloj, nakon čega sam pažljivo oblikovao planiranu teksturu koristeći različite mineralne komponente u više slojeva. Ovaj svestrani spoj uključivao je praškaste materijale poput magnezijevog silikata, kalcijevog karbonata, silicijevog dioksida, amorfnog aluminijevog silikata, kristala aluminijeva oksida kao i druge arhivske komponente. Bitno je naglasiti da sam pažljivo balansirao različite komponente, miješajući ih u preciznim omjerima, kako bih postigao željeni rezultat. Sve ove mineralne tvari bile su međusobno povezane, a taj povezani spoj dodatno je obogaćen vezivima poput polivinil acetata i metil celuloze. Rezultat ovog procesa bio je stvaranje fine, i ponekad grublje, teksture podloge koja je bila ključna za daljnji tok projekta. U fazi pripreme, moj cilj nije bio samo ostvariti vizualno zamišljenu teksturu podloge, već sam se također usredotočio na postizanje određene elastičnosti. Ključno je bilo osigurati dovoljan broj tzv. "zubi", odnosno čestica poznatih kao "grit", kako bih stvorio potrebnu grubost i tjelesnost podloge. Ovaj pristup imao je presudan utjecaj na samu osnovu platna, pružajući temelj za daljnji razvoj nove slikarske metode - KATIĆ/NJAVRO METODE. Iz slikarskog dijela, prvi dio projekta radio sam s akrilnim bojama, koje sam također kondicionirano s navedenim i drugim komponentama tako da akrilne boje ne zatvore ili ne smanje prihvatljivu teksturu osnovne podloge platana, priredio ih uz dovoljnu gustoću ali i dovoljnu mogućnost izlijevanja, a opet da zadrže žarkiji pigment. U ovom dijelu eksperimentirao sam dodatno i s akrilnim tintama. Brendovi akrilnih boja koje sam koristio bili su Amsterdam, Schmincke, Lukas, Maimeri i drugi… Brendovi pigmenata i mekanih pastela koje sam koristio bili su Schmincke, Sennelier, Rembrandt, Conté à Paris, Talens, Koh-I-Noor i drugi…
Novu likovnu KATIĆ/NJAVRO METODU, posvetio sam svojoj obitelji u djetinjstvu, mome podrijetlu, obiteljima Katić i Njavro, s kojima i nisam dugo živio jer život je tako usmjerio, naravno i svima drugima, bližima i daljima, koji su mi direktno ili na indirektne načine pomogli da do ovoga ostvarenja dođe te im ovim načinom zahvalio. Na uspostavi KATIĆ/NJAVRO METODE radio sam intenzivno proteklih šest mjeseci, iako je ideja ranije postojala. Iskoristio sam svoje obrazovanje na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (Biotehnologija – biokemijsko inženjerstvo) i poslijediplomski studij na Prirodoslovno matematičkom fakultetu (Kemijski odsjek – biokemija) i iskustvo rada u različitim kemijskim, biokemijskim i molekularnim laboratorijima te s velikom ljubavi povezao sa slikarstvom. Nova metoda slikanja nazvana KATIĆ/NJAVRO METODA pruža znatno veće mogućnosti slikanja od standardnih tehnika ulja ili akrila na platnu, jer posjeduje “dogradnju”, nastavak neposredno s pigmentima i ljepotom pastela.

Vizionar čija platna govore

Stjepan Katić, kroz svoje iznimne likovne interpretacije, očarava promatrače prikazima gradova poput Zagreba, Bjelovara, Osijeka, Požege, Siska, Pule, Splita, kao i mnogih drugih. Njegova umjetnička genijalnost nadmašuje mnogobrojne kolege, ostavljajući dubok i neizbrisiv dojam na one koji imaju privilegiju promatrati njegova djela. Započnimo razmatranjem Katićevog pristupa boji. Njegova paleta nije tek niz nasumično odabranih tonova, već pažljivo odabranih nijansi koje oživljavaju svaki grad u svom jedinstvenom sjaju. U Zagrebu, primjećujemo toplu igru crvenih krovova ispod zalazećeg sunca, dok Osijek sjaji u nježnim plavim i zelenim tonovima koji reflektiraju pulsirajuću energiju grada. Međutim, Katić ne samo da koristi boje kao sredstvo prikaza gradskih pejzaža. Njegova tehnika poteza kista otkriva dubinu i dinamiku gradova. Uz virtuoznost svakog poteza, on uspijeva prenijeti ritam urbanog života - živopisne trgove, živahne ulice, monumentalne zgrade. Pogledajmo Bjelovar, gdje su potezi kista poput tragova vremena koji se stapaju s poviješću grada. Tekstura platna doprinosi autentičnosti Katićevih prikaza gradova. Svako djelo je poput živog entiteta, diše vlastitim životom. Pula se ogleda u grubim teksturama kamena amfiteatra, dok je Požega obavijena mekanim slojevima koji odaju utisak mira i skladnosti. U središtu Katićevog izraza je nevjerojatna sposobnost hvatanja duha svakog grada. On ne slika samo zgrade i ulice; on prikazuje puls grada, emocije koje iz njega izbija. Sisak, s hrabrim kontrastima i dramatičnim svjetlom, oživljava historijsku dubinu, dok Split, sa svojom mediteranskom toplinom, poziva na opuštanje i uživanje. Njegova umjetnost nadmašuje mnoge jer nije samo puki opis gradova; ona je poetična meditacija o urbanom životu. Kroz njegove slike, svaki grad postaje priča, svaki detalj postaje simbol. Gledaoci se ne osjećaju samo kao promatrači; osjećaju se pozvani da zakorače unutar platna i dožive gradski puls iznutra. Stjepan Katić nije samo slikar gradova; on je slikar duše gradova. Njegova umjetnost transcendirala je fizičke granice platna, proživljavajući gradove kroz vlastito jedinstveno stvaralačko oko. Svojom izvanrednom vizualnom pismenošću, Katić ne samo da stvara slike gradova već i otvara prozore u njihove duše, čineći da njegova umjetnost bude nezaboravna i neusporediva.
Kroz Stjepana Katića, gradovi postaju živi entiteti, a njegova umjetnost postaje most između materijalnog i duhovnog. Njegov suptilan pristup svjetlu igra ključnu ulogu u stvaranju atmosfere koja prožima svaki njegov rad. Proučavanjem svjetlosnih efekata, Katić uspijeva uhvatiti trenutke koji se čine vječnim, poput sjaja zalaska sunca na zagrebačkim krovovima ili svjetlosnih refleksija na osječkim rijekama. Osim toga, Katićevi radovi odišu emocionalnom dubinom. On nije samo tehnički vješt umjetnik; on je pripovjedač priča, prenoseći osjećaje i doživljaje svakog grada na platno. Njegova slika Siska može nas potaknuti na razmišljanje o povijesnom značaju tog grada, dok njegov prikaz Splita može probuditi uspomene na ljetne večeri na obali Jadranskog mora. Upravo ta sposobnost povezivanja s gledaocima čini Katića posebnim. Njegova umjetnost nije rezervirana samo za one koji su fizički prisutni u tim gradovima; ona otvara vrata mašti i empatiji svih onih koji su se ikada identificirali s pulsom urbanog života. Kroz njegove slike, gradovi postaju univerzalni jezik, a Katićev likovni izraz postaje most između različitih ljudskih iskustava. Dodatno, vrijedno je spomenuti da Stjepan Katić evocira osjećaj kontinuiteta u svojim radovima. Bez obzira na promjene u vremenskim uvjetima, danju ili noću, gradovi koje on predstavlja uvijek zrače svojom vlastitom autentičnošću. To stvaranje vremenske konzistencije u njegovim djelima čini ih trajnim svjedocima prolaznosti vremena i urbanog razvoja. Stjepan Katić nije samo umjetnik koji slika gradove; on je čuvar gradskih duša. Njegova umjetnost nadilazi puko vizualno iskustvo, proživljavajući gradove na dubljem, emotivnom nivou. Kroz virtuoznost boje, svjetla i poteza kista, on stvara remek-djela koja ostavljaju neizbrisiv trag u umjetničkom svijetu, ističući ga kao umjetnika čija likovna raskoš nadmašuje mnoge njegove suvremenike.

Doprinos kulturi i hrvatsko-crnogorskim kulturnim vezama

Stjepan Katić, osim što je iznimno nadaren likovni umjetnik, također igra ključnu ulogu u promoviranju kulture na prostoru Hrvatske kao urednik portala Art Akademija. Njegov nesebičan doprinos u afirmaciji umjetničkih izraza čini ga nezaobilaznom figurom u hrvatskom kulturnom pejzažu. Na stranicama Art Akademije, Katić s redakcijom stvara prostor gdje umjetnost postaje dostupna široj publici. Njegova predanost otkrivanju i predstavljanju brojnih stvaralaca ne samo da podržava domaće umjetnike već također gradi mostove kulturne suradnje. Kroz pažljivo odabrane radove, često se stvaraoci iz Crne Gore pojavljuju na portalu, čime se dodatno jačaju hrvatsko-crnogorske kulturne veze. Osim što pruža platformu umjetnicima, Katićeva uloga urednika ogleda se i u tome što potiče dijalog, raspravu i razmjenu ideja unutar umjetničke zajednice. Time, Art Akademija postaje ne samo mjesto gdje se predstavljaju umjetnički radovi, već i forum gdje se razmatraju trendovi, razvijaju ideje i potiče kreativna sinergija. Njegova posvećenost stvaranju prostora za umjetnički izraz prelazi granice nacionalnog, stvarajući internacionalnu platformu koja povezuje umjetnike i ljubitelje umjetnosti širom Zapadnog Balkana. Kroz svoj rad kao urednik, Katić pridonosi širenju svijesti o bogatstvu kulturne baštine i suvremenih umjetničkih praksi, stvarajući mostove između različitih kultura. Stoga, zahvaljujući Stjepanu Katiću i redakciji Art Akademije, umjetnička scena Hrvatske dobiva ne samo prostor za izražavanje, već i globalnu vidljivost. Njegov doprinos u jačanju veza s Crnom Gorom predstavlja važan korak prema ostvarivanju kulturne različitosti i suradnje koja obogaćuje svakodnevni život umjetnika i publike na ovim prostorima.
Stjepan Katić kao urednik portala Art Akademija nije samo posrednik između umjetnika i publike, već i pokretač kulturne inovacije. Njegova sposobnost prepoznavanja novih umjetničkih trendova kao i podrška eksperimentalnim i suvremenim izrazima dodatno unapređuje kulturnu scenu Hrvatske. Kroz Art Akademiju, Katić i redakciju predstavljanjem umjetničke scene čine inkluzivnom, dajući priliku kako afirmiranim umjetnicima, tako i onima manje poznatima. Ovaj pristup potiče različitost izraza i potvrđuje da umjetnost ne poznaje granice. Kroz predstavljanje stvaralaca iz Crne Gore, Katić gradi mostove koji nisu samo kulturni, već i prijateljski, dodatno jačajući veze između susjednih zemalja. Njegova uloga također se može sagledati kroz organizaciju kulturnih događanja i suradnju s umjetničkim institucijama. Ovo doprinosi stvaranju živopisnog kulturnog kalendara, doprinoseći edukaciji i senzibilizaciji javnosti prema umjetnosti. Kroz radionice, izložbe, i druge kulturne manifestacije, Katić ostvaruje blisku interakciju između umjetnika i publike. Katić svojim uredničkim radom na portalu Art Akademija postaje katalizator kulturne evolucije. Njegov rad nije govori o umjetnosti i o stvaranju prostora gdje umjetnost živi i gdje se oblikuju priče koje povezuju ljude. Kroz svoju posvećenost i entuzijazam, Katić značajno obogaćuje kulturnu scenu Hrvatske i proširuje horizonte umjetničkog iskustva.
Stjepan Katić je alkemičar boja i emocija čije djelo ne samo da obogaćuje hrvatski kulturni krajolik, već i gradi mostove između ljudi i kultura. Kroz njegovu umjetnost, svijet postaje mjesto gdje se boje i emocije prepliću, stvarajući nevjerojatnu harmoniju koja će trajati u sjećanjima onih koji su imali sreću zakoračiti u njegov svijet likovne čarolije. Završetak ovog eseja o Stjepanu Katiću može se usporediti s posljednjim potezom kista na platnu - trenutkom kad se slika završava i oživljava. Njegova umjetnost postaje završna nota u simfoniji kulture, ostavljajući nas s osjećajem da smo prošli kroz jedinstveno likovno iskustvo koje će nas pratiti, nadahnjivati i podsjećati na ljepotu boja i emocija koje čine osnovu naše ljudske povezanosti. Stjepan Katić je ne samo stvaralac slika, već i tvorac trajnih emocionalnih pejzaža, čija će nas umjetnost i dalje inspirirati i nadahnjivati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.