Portreti: Antun Sbutega - životni put od profesora do ambasadora i admirala Bokeljske mornarice

Portreti: Antun Sbutega - životni put od profesora do ambasadora i admirala Bokeljske mornarice

Lijepa Boka Kotorska, posebno drevni Prčanj, na čijim obalama su nastajale drevne kapetanske i plemićke obitelji, dala nam je iznimno veliki broj značajnih i dragocjenih osobnosti u suvremenoj pomorskoj i diplomatskoj povijesti. Jedno od imena koje je ispisano zlatnim slovima jeste Antun Sbutega.

Antun se rodio Prčanju, tom malm bajkovitom mjestu smještenom na obalama čarobne Boke Kotorske, koja nosi sa sobom nevjerojatno bogatu i fascinantnu pomorsku prošlost. Kao biser na obali, Prčanj je oduvijek bio očaravajući spoj tradicije i prirodnih ljepota, privlačeći putnike i istraživače kroz vjekove. Od prvih valova koji zapljuskuju obalu do jedinstvene pomorske baštine, Prčanj je drevno mjesto koje nam pokazuje dio bogate pomorske kulture i životnog naslijeđa ovog malog, ali povijesno velikog mjesta. Antun je odrastao u obitelji s dubokim korijenima u pomorstvu. Njegov otac, kapetan Krsto, bio je istaknuta osobnost u pomorstvu Boke. Takva pomorska pozadina oblikovala je Antuna i usadila mu strast prema pomorstvu. Nakon završetka Gimnazije u Kotoru, Antun je odlučio nastaviti pomorsku tradiciju i posvetiti se pomorskom sektoru. Završio je Ekonomski fakultet na Univerziteta u Beogradu, gdje je započeo svoje formalno obrazovanje u ekonomiji. No, njegova strast prema pomorstvu s godinama je samo jačala. Svoje formalno obrazovanje učvrstio je kroz magistarske studije i doktorat, istražujući područje pomorskog brodarstva i razvoja tog sektora u bivšoj Jugoslaviji. Njegova teza ”Marketing u pomorskom brodarstvu” jasno pokazuje kako je spojio svoju ekonomsku ekspertizu s ljubavlju prema moru. Godine 1977. Antun se zaposlio u Srednjoj pomorskoj školi, gdje je počeo dijeliti svoje znanje o ekonomiji i pomorstvu. No, to je samo bila početna točka njegova rada u nastavi. Od 1977. do 1991. godine, radio je na Višoj pomorskoj školi i Fakultetu za pomorstvo u Kotoru. Tijekom tog vremena, stekao je zvanje asistenta, predavača i docenta, postavši ključna figura u oblikovanju budućih pomorskih stručnjaka i mnogobrojnih generacija. Svojim predavanjima i radom na različitim ekonomskim predmetima, uključujući “Ekonomiku brodarstva,” “Ekonomiku luka,” “Ekonomiku saobraćaja” i “Marketing u pomorskom brodarstvu,”Antun je usmjeravao i oblikovao mlade umove prema dubokom razumijevanju i prosperitetu pomorskog sektora. Njegova posvećenost pomorskoj ekonomiji i razvoju pridonijela je jačanju znanja budućih pomorskih stručnjaka.
Antun Sbutega ostao je vjeran svom pomorskom naslijeđu i tradiciji tijekom čitave svoje karijere, kombinirajući obiteljsku strast prema moru s akademskim znanjem. Njegova životna priča je svijetla točka u pomorskoj povijesti, istovremeno odražavajući jaku ljubav prema moru obrazovanju i pomorstvu. Njegova karijera nije bila samo akademska, već i inspiracijska saga koja seže duboko u srce Bokeljske obale i cijele Crne Gore. Njegova posvećenost, karizma i sposobnost da prenese svoje bogato znanje studentima oblikovali su ne samo pojedince, već i cijelu zajednicu i mnogobrojne generacije pomoraca. Njegova stručnost i iskustvo omogućavalo je brojnim generacijama studenata stjecanje temeljnog znanja i razvoj praktičnih pomorskih vještina potrebnih za uspješno upravljanje brodovima i pomorskim resursima. S obzirom na sve ove faktore, ne čudi što su studenti često razvijali duboku privrženost prema svom profesoru pomorskih znanosti koji je bio njihov mentor ali i idol brojnih generacija. Ovi odnosi bili su duboki i trajni, često ostavljajući jak dojam na studente tijekom njihovih karijera u pomorstvu.
Početkom ratnih devedesetih, u vrijeme turbulentnih promjena izazvanih društvenim, političkim i ratnim okolnostima, Antun Sbutega donosi hrabar i odlučujući korak - sa svojom obitelji seli se u Rim. Ova teška ali i hrabra odluka nije bila samo promjena geografske sredine, već i odlazak u njemu dobro poznat svijet koji je obuhvaćao i oblikovao različite kulture, bogatu povijesti. Na razmeđima ovih različitih svjetova, Sbutega nije samo čuvao svoje duboko ukorijenjeno pomorsko nasljeđe, već je i ostvarivao duboki utjecaj na teološke i vjersko nasljeđe. On je kao istinski filantrop podržavao i financirao katoličke misije širom svijeta. Od 1994. do 2007. godine, Sbutega je imao snažan utjecaj u Kongregaciji za evangelizaciju naroda u Vatikanu. Tijekom tog razdoblja, njegova uloga obuhvaćala je financiranje katoličkih misija širom svijeta. Njegova posvećenost i nesebična podrška omogućili su širenje vjere i humanitarnog rada u mnogim dijelovima svijeta, donoseći svjetlost i nadu onima kojima je to bilo najpotrebnije. Antun Sbutega ostavlja dubok i trajan utisak na svijet i društvo oko sebe, pokazujući kako jedna osoba može donijeti pozitivne promjene na globalnoj razini. Njegova predanost pomorstvu, humanitarnom radu i promociji vrijednosti katoličke vjere ostaju inspiracija za sve one koji teže da učine Europu i svijet boljim mjestom.

Veleposlanik, znanstveni istraživač i admiral Bokeljske mornarice

Antun Sbutega je predstavljao Crnu Goru kao njen ambasador od 1. januara 2007. do 30. aprila 2013. godine, što je bilo je od iznimnog značaja. On obavljao je dužnost ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom viteškom Malteškom redu. Njegovo poslanstvo je obuhvaćalo očuvanje i unapređenje odnosa između Crne Gore i ovih visokih i značajnih država, a također tu je jak doprinos u jačanju dijaloga između Crne Gore i njih. Nakon toga, od 16. februara 2015. godine, pa sve do svog umirovljenja 1. prosinca 2017. godine, obavljao je dužnost ambasadora Crne Gore u Republici Italiji. Osim što je predstavljao Crnu Goru u ovoj značajnoj europskoj zemlji, također je obavljao funkciju nerezidentnog veleposlanika u Republici Malti i Republici San Marino. Tijekom tog razdoblja, veleposlanik Sbutega je bio ključna figura u jačanju političkih, ekonomskih i kulturnih veza između Crne Gore i ovih država, te je značajno pridonio promociji crnogorskih interesa u Italiji i šire. Crnogorsko-talijanske veze su duboko ukorijenjene u povijesti i kulturi. Ova dva naroda dijele bogato nasljeđe koje seže unazad vjekovima, a ambasador je bio ključna karika u jačanju ovih veza. Kroz povijest, Italija je bila značajna destinacija za mnoge Crnogorce u trgovini ali i u migracijama, čime su se ispreplele kulturne i ekonomske veze. Osim toga, obje zemlje su dio Mediteranske regije i dijele slične vrijednosti u pogledu očuvanja mira i stabilnosti u Europi. Ambasador je radio na unapređenju tih veza, potičući suradnju u oblasti gospodarstva, kulture, obrazovanja i mnogih drugih sektora. Sbutegino predano diplomatsko djelovanje i angažman pridonijeli su očuvanju i jačanju tradicionalnih veza između Crne Gore i Italije, te su ostavili trajni pečat na odnose između ovih dviju nacija i naroda.
Antun Sbutega je iznimno plodan i raznovrstan autor čije stvaralaštvo obuhvaća mnogobrojne znanstvene i stručne radove, kao i književna djela koja su objavljena u bivšoj Jugoslaviji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Vatikanu i Italiji. Njegov impresivan opus pokriva širok spektar područja, od ekonomike pomorstva, ekonomike turizma, marketinga, povijesti, diplomacije i kulture, pa sve do književnih djela koja su obilježila njegovu karijeru. Njegovi znanstveni i stručni radovi iz područja ekonomije pomorstva i turizma predstavljaju vrijedne doprinose razumijevanju i razvoju ovih znanstvenih grana i područja. Njegova analitička i istraživačka sposobnost donijela je svijetlo u razumijevanju kompleksnih ekonomskih i tržišnih aspekata pomorstva i turizma, a njegovi radovi su postali referentni izvori za proučavanje tih oblasti. U oblasti književnosti i kulture, Sbutega je autor knjiga koje se bave poviješću, kulturnim nasljeđem i ljudima Boke Kotorske. Njegova “Storia del Montenegro” (Istorija Crne Gore) i “Ljudi iz Boke” pružaju dubok uvid u bogatu povijest i kulturu ove regije. Također, njegova drama “Ozana” i zbirka poezije ”Sjećanje na more” svjedoče o njegovom lirskom talentu i sposobnosti da prenese duboke emocije putem stihova i riječi. Posebno značajna je njegova monografija “Bokeljska mornarica, nematerijalna kulturna baština čovječanstva” koja se bavi bogatom pomorskom tradicijom Boke Kotorske, dok njegova knjiga “Ikona vitezova. Povijest ikone Bogorodice Fileremske” pruža duboko povijesno i kulturno razumijevanje ovog artefakta.
Njegova posvećenost proučavanju, istraživanju i promociji povijesti, kulture i ekonomije pomogla je očuvanju i širenju znanja o ovim oblastima i ostavlja dubok utjecaj na kulturu i znanost ne samo u Crnoj Gori već mnogo šire. Antun Sbutega, je izniman intelektualac i istraživač, duboko svjestan svojih hrvatskih korijena i nasljeđa koje čini kulturnu povijest s dubokim razumijevanjem i predanošću. Njegova veza s hrvatskim nasljeđem čini bitan dio njegove osobne i profesionalne priče, obogaćujući njegovu karijeru i pridonoseći kulturnoj razmjeni i dijalogu. Njegova svestranost također obuhvaća i raznolikost jezika, omogućavajući mu da komunicira na više jezika i uspostavi mostove između različitih kultura. Njegova sposobnost da premosti jezičke i kulturne barijere pridonijela je raznolikosti i dijalogu među narodima. U cjelini, Antun Sbutega je više od samo istraživača i pisca; on je ambasador kulturne raznolikosti i dijaloga, čije strastveno zalaganje za očuvanje i promociju crnogorskog, hrvatskog i talijanskog nasljeđa ostavlja jak trag u svijetu kulture i znanosti. Duboko svjestan svojih korijena, Sbutega svoje znanje prenosi na svoje čitatelje i slušatelje. Njegova analitička i istraživačka sposobnost pomaže u razumijevanju složenih povijesnih i kulturnih procesa i aspekata. Antun Sbutega, je ime koje će ponosno svijetliti kroz sva naredne desetljeća i vjekove poput svjetionika Boke Kotorske. Njegov doprinos širenju kulture i jačanju kulturnih veza prelazi granice zemalja i kontinenata, te se ogleda u bogatom mozaiku nagrada koje su mu dodijeljene.
Antun Sbutega, istaknuti intelektualac i ambasador kulturnih veza, obogatio je svoju karijeru i svoj životni put novim izazovima i odgovornostima kroz izbor za poziciju Admirala Bokeljske mornarice, Kotor, 20. lipnja 2016. godine i tu je dužnost obavljao do 2023. godine. Taj čin označio je novu etapu u njegovoj višedesetljetnoj posvećenosti pomorstvu i kulturi, otvarajući vrata novim mogućnostima i pridonoseći očuvanju jedinstvene pomorske tradicije Boke Kotorske. Pozicija Admirala Bokeljske mornarice predstavlja poseban i značajan položaj u očuvanju i jačanju hrvatske kulturne baštine. Sbutega je tu dužnost prihvatio s posebnim ponosom i predanošću, prepoznajući važnost očuvanja pomorske baštine i tradicije Boke Kotorske.
Kao izabrani Admiral te ugledne institucije, Sbutega je postao ključna figura u očuvanju i unaprjeđenju vrijednosti i znanja vezanih za pomorstvo, a njegovo strastveno zalaganje osigurava da se ta tradicija prenosi na buduće generacije. Tijekom svoje službe kao Admiral, Sbutega je ostvario mnoge značajne inicijative. Aktivno je podržavao obuku i edukaciju mladih generacija Bokeljske mornarice, omogućavajući im da steknu dragocjeno iskustvo i znanje u vezi s kulturnim nasljeđem. Ovo poglavlje u Sbuteginom životu svjedoči o njegovoj neprekidnoj posvećenosti pomorstvu i kulturi. Kroz svoju funkciju Admirala, on je postao zaštitnik i nosilac pomorske tradicije, odražavajući duboko ukorijenjene vrijednosti i obogaćujući kulturu Boke Kotorske.
Crna Gora, često nazivana biserom Jadrana, karakterizira se raznolikošću kulture i bogatom poviješću. U srcu ove kulturne prizme stoji ime Antuna Sbutege, istraživača, pisca, pjesnika i ambasadora, koji je tijekom svog života posvetio značajnu pozornost širenju kulturne povijesti i multikulturalnosti Crne Gore. Kroz sve ove uloge i djelovanje, Antun Sbutega se izdvaja kao kulturni misionar i poznavatelj multikulturne Crne Gore. Njegov doprinos očuvanju i promociji kulturne raznolikosti, razumijevanju među različitim kulturama i očuvanju nasljeđa je neprocjenjiv. Kroz svoju višedesetljetnu predanost i rad, Sbutega ostavlja neizbrisiv trag na kulturnoj sceni Crne Gore, inspirirajući sve one koji dijele iste vrijednosti prema multikulturalnosti i dijalogu među narodima. Svoj esej o Antunu Sbutegi završit ću riječima velikana hrvatske književne scene Miroslava Krleže koji je to lijepo definirao: ,, Kultura je duhovni prostor, mjerilo ljudskog dostojanstva, unutrašnja ravnoteža, kriterij povijesnih razdoblja i svjetionik u mračnim vremenima.”

Iz bogate biografije Antuna Sbutege izdvajam:

ANTUN SBUTEGA (1949) Osmogodišnju školu završio je na Prčanju, a gimnaziju u Kotoru. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je kasnije stekao zvanje magistra s tezom „Marketing u pomorskom brodarstvu“, i doktora ekonomskih znanosti s tezom „Politika razvoja pomorskog brodarstva Jugoslavije“. Početkom 1977. godine zaposlio se u Srednjoj pomorskoj školi, gdje je predavao ekonomske predmete. Od listopada 1977. do listopada 1991. godine radio je na Višoj pomorskoj školi, odnosno Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, gdje je u zvanju asistenta, predavača i docenta predavao više ekonomskih predmeta: Ekonomika brodarstva, Ekonomika luka, Ekonomika saobraćaja i Marketing u pomorskom brodarstvu. S obitelji odselio se 1991. godine u Rim, gdje i sada provodi dio godine. Od 1994. do 2007. godine radio je u Kongregaciji za evangelizaciju naroda (Vatikan), gdje se bavio financiranjem katoličkih misija u svijetu. Od 1. siječnja 2007. do 30. travnja 2013. obavljao je dužnost ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom viteškom malteškom redu, a od 16. februara 2015. do umirovljenja, 1. prosinca 2017. godine, ambasadora Crne Gore u Republici Italiji i nerezidentnog ambasadora u Republici Malti i Republici San Marino. Surađivao je s više sveučilišta u Italiji, a bio je angažiran kao profesor Marketinga u turizmu na Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu. Sudjelovao je na mnogim znanstvenim skupovima i projektima. Autor je mnogobrojnih znanstvenih i stručnih radova objavljenih u bivšoj Jugoslaviji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Vatikanu i Italiji iz oblasti ekonomike pomorstva, ekonomike turizma, marketinga, povijesti, diplomacije i kulture, te književnih djela, među kojima su „Ekonomika i organizacija pomorskog brodarstva“ 1984. godine, „Marketing u pomorstvu“ 1984, „Storia del Montenegro“ (Istorija Crne Gore) 2007, „Ljudi iz Boke“ 2012, „Pisma iz Rima“ 2013, drama „Ozana“ 2015., zbirka poezije „Sjećanje na more“ 2015. i „Ikona vitezova. Istorija ikone Bogorodice Fileremske“ 2017, “Povijest pomorstva Crne Gore u kontekstu jadranskog mediteranskog i svjetskog pomorstva” 2019., i “Bratstvo Sbutega protagonista historije Prčanja i Boke od XVI do XXI stoljeća”; Monografija “Bokeljska mornarica, nematerijalna kulturna baština čovječanstva” (2022). Surađuje s više listova i časopisa u kojima je objavio veliki broj članaka. Odlikovan je Velikim križem Papskog reda Pio IX, Velikim križem za zasluge Suverenog viteškog malteškog reda, Velikim križem Reda Danilo I, vitez je Suverenog viteškog malteškog reda, kao i vitez Svetog viteškog Konstantinovog reda Svetog Đorđa. Izabran je za admirala Bokeljske mornarice Kotor 20. lipnja 2016. godine i tu je dužnost obavljao do 2023. godine.

Ocu, Kapetanu Krstu

Kapetane moj
Završio si svoje plovidbe
Sjediš na obali
Pomalo sjetan
Promatraš more
A ja plovim
Daleko sam
Sjećam se kad si odlazio
I kad si se vraćao
Sanjao sam tada
Daleko južno more
Tuče po lučkim krčmama
Iznenadnu ljubav u Barceloni
Oluje i avanture
Ti nijesi od onih
Što puno pričaju
Odlazio si i vraćao se
Sasvim obično
Bio si tvrd i ćutljiv
Često zagonetan
Ponekad si mi
Pokazivao zvijezde i sazviježđa
U tihim jasnim noćima
I izgovarao njihova
Čudna imena
Kasiopeja, Orion, Aldebaran
Kapetane moj
Ne uspijevam da nađem
Te zvijezde
Nebo je oblačno, mutno
Bojim se da sam zalutao
Ne znam kuda vodi ovaj put
Ni kuda plovi ovaj brod
Hoće li negdje stići
Hoću li ću uspjeti da se vratim
Da na kraju i ja
Sjednem na tu obalu
Pomalo sjetan
I promatram more
Kapetane moj.

BOKA

Tanka linija obale
Palače i crkve
Vrtovi i palme
Pitome masline
I vinova loza
I more, tiho i tajanstveno
A iznad toga
Prijeteće planine
Tamne i strme.

 

ZAVJET

Sjeti se Majko Sveta
Predaka mojih
Koji ti podigoše
Sjajni hram
Molitava, zavjeta se sjeti
Onih što su odlazili
Na more
S tvojim ikonama
Sjeti se Majko
Ne zaboravi
Ni na mene grešnika
Sada kad sam
Medu valovima
Mračno nebo
Mračno more
Ne vidim luke
Sjeti se Majko
Molitava mojih djetinjih
Moje davne nevinosti
I mojih neispunjenih zavjeta
Ja bih i sada
Obećao slike i kipove
Pločice od zlata, dragulje
Biserne školjke, tamjan
Obećao bih vjernost
I neporočnost
I dobra djela
I večernje molitve
Kada ne bih znao
Kao i ti
Koliko su moji zavjeti
Nepouzdani
Ali ipak
Sjeti se Majko
Predaka mojih
Koji su ispunjavali
Svoje zavjete
Pomozi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.