„Franjevci i dijaspora“ - novi film Nikole Kneza

„Franjevci i dijaspora“ - novi film Nikole Kneza

Nikola Knez, jedan od istaknutijih američko-hrvatskih redatelja, ne miruje. Snimio je novi dokumentarni film s nazivom „Franjevci i dijaspora“. Riječ je o priči o franjevcu Pavlu Maslaću, čiji je životni put započeo u Hercegovini. Kao četrnaestogodišnji dječak našao se na Bleiburškom stratištu odakle su ga spasili Hrvatski franjevci te odveli u Italiju, a potom u SAD, gdje je bio zaređen za franjevačkog svećenika.

U filmu Maslać opisuje svoj život vođen Božjom rukom. Neprestano je bio posvećen ljudima, nalik na život sv. Franje, u poglavito brojnoj hrvatskoj dijaspori diljem Amerike i Kanade - kazao je Knez te dodao: Kao članovi Hrvatske franjevačke kustodije u Chicagu, ova izvanredna skupina braće i časnih sestara tijekom proteklih sto godina promicali su i čuvali hrvatsku nacionalnu svijest, ljubav prema Domovini, kulturi i katoličkoj vjeri. Meni se poglavito dopalo kad je Maslać rekao da je ljubav ključ svega, da je bez ljubavi čovjek sam, te kao što se u potpunosti ne može živjeti bez ljubavi, isto tako se ne može živjeti bez domovine – naglasio je autor filma, u kojem pored Maslaća sudjeluju i fra Jozo Grbeš, fra Marko Puljić i fra Antonio Musa.

Film je proizveden u produkciji Hrvatskog filmskog instituta iz Texasa, uz pomoć Damira O. Radoša i Antona Kikaša, a može se besplatno pogledati na stranicama Hrvatskog filmskog instituta. Sve u svemu, još jedno vrijedno djelo Nikole Kneza, koji je dosad za svoje filmove na raznim međunarodnim festivalima nagrađen s blizu sedamdesetak nagrada i priznanja, kao ni jedan hrvatski autor sličnih uradaka.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.