Globalna putujuća izložba “Hrvati ujedinjeni kravatom“ ugošćena u prepunoj "Billich Gallery" na čuvenom The Rocks, jednom od najelitnijih dijelova Sydneya

Globalna putujuća izložba “Hrvati ujedinjeni kravatom“ ugošćena u prepunoj "Billich Gallery" na čuvenom The Rocks, jednom od najelitnijih dijelova Sydneya
Nakon izložbe na Macquarie University Sydney globalna putujuća izložba pod nazivom “Hrvati ujedinjeni kravatom“ ugošćena je u prepunoj "Billich Gallery" na čuvenom The Rocks, jednom od najelitnijih dijelova Sydneya. Supružnici Christa i Charles Billich darovali su za tu prigodu prostor svoje čuvene galerije i ugostila sada već 14-tu po redu, globalnu putujuću izložbu koja je tijekom prikupljanja materijala čvrsto spojila Hrvatsko iseljeništvo u jednu veliku nerazdvojnu obitelj. Autorica izložbe “ Hrvati ujedinjeni kravatom “ je Branka Bezic Filipovic.
Slavni slikar, svjetska legenda Hrvatskih korijena, Charles Billich je samoinicijativno u tehnici ulja na platnu oslikao čuvene hrvatske vojnike konjanike s početka 17. stoljeća s crvenim rupcima oko vrata za prvu izložbu koja je održana na Sveučilištu Rochester Institute of Technology u Dubrovniku. Steve Ravić, međunarodno priznat filmski redatelj i producent, direktor produkcijske kuće "Majestic Film" a ujedno i glasnogovornik Billicha, miješanu je tehniku te slike iz daleke Australije donio u Hrvatsku da uveliča otvaranje prve takve izložbe ikada održane. 
Prvi je o izložbi govorio Steve Ravić i istaknuo da bezrezervno podržava ovu inicijativu: „Čast mi je što sam dobio priznanje od tako vrijedne organizacije. Pohvaljujem inicijativu i napore gospođe Nade Pritisanac Matulich u njenom nastojanju da kroz ovaj jedinstveni projekt spoji Hrvate Hrvatske s Hrvatima dijaspore. Hrvatska dijaspora često ostaje odvojena od domovine i ovakvi projekti će donijeti potrebno ujedinjenje koje će samo ojačati prosperitet Hrvatske i hrvatske kulture u svijetu.“ Zahvalio se Iliji Ragužu i "Stone and Vine Co."  na donaciji vina za event i predao riječ inicijatorici i voditeljici ovog projekta.  
Nada Pritisanac Matulich je tom prilikom vrlo emocionalno zahvalila domaćinima i svim gostima. Naglasila je važnost postignutog zajedništva koji je projekt dostigao u ovo kratko vrijeme od 8 mjeseci u obilasku tri kontinenta. Pozvala je sve one koji su svojim djelovanjem u brojnim hrvatskim zajednicama Australije pridonijeli očuvanju hrvatske kulture i zajedništva, a koji još uvijek nisu uključeni u projekt, da se i oni uključe. Također je naglasila važnost još jednog projekta unutar projekta “ Kravata” povezivanja Hrvatskih branitelja, ovoga puta u Australiji s veteranima Australije. Prvi takav događaj upriličen je u Hrvatskoj u Puli u Domu Hrvatskih branitelja između Hrvatskih branitelja i veterana Amerike. Na kraju svog izlaganja Pritisanac Matulich dodjelila je "Certificate of Specijal Recognition"  "Billich Gallery" i Charlesu Billich i njegovoj supruzi, Steve Raviću i Vesni Trokter te filmskom studiju "Majestic Film".  
Prisutnima se zatim obratio Charles Billich koji je i također vrlo emocionalno uključen u projekt. Iznio je svoje žalbe o vlastima svog rodnog grada Lovrana rekavši: „Ukrali su moju umjetnost koja pripada ovoj galeriji u Sydneyu kojoj je vlasnica moja supruga Christa Billich. Optužili su me da nisam plaćao najam galerije u Lovranu koristeći to kao razlog za oduzimanje mojih umjetnina. Toliko su godina koristili medije da lažu o situaciji kako bi opravdali ovu nepravdu, dok su mediji i vladajuća tijela gotovo dva desetljeća ignorirali moje zahtjeve i pravo da odgovorim na te laži. Zahvaljujući mom prijatelju i producentu Steve Raviću, svijet konačno saznaje istinu.
Vodeće australske nacionalne novine “The Australian” dale su veliki prilog na nekoliko stranica o tome, ali mainstream tisak u Hrvatskoj i dalje šuti. Moja slika „Kravata“ bila je dio serije "Hrvatski Velikani" koju je oduzela Općina Lovran. Odvojili su je od ostatka serije "Hrvatski Velikani"  i prodali je bez obzira na naše prigovore. U čast ovog projekta odlučio sam napraviti novu sliku "Kravata" i nadam se da ću je jednog dana ponovno spojiti s ostatkom serije "Hrvatski Velikani" Još jednom hvala Steveu Raviću na bezbrojnim neprospavanim noćima istražujući ovu nepravdu. Želim istaknuti da je Steve Ravić snimio i dokumentarac o meni pod nazivom “Billich: Beyond The Canvas” i da je napravio sva ova istraživanja za budući film "My Way" koji će biti o mom životu i ovoj umjetničkoj pljački.“  
Steve Ravić je na kraju dodao: „Razočaran sam što su vladajuće snage domovine i zemlje mojih predaka samo stajale sa strane i gledale kako se odvija ova nepravda. Već više od četiri godine sve istražujem sa odvjetnikom Don Markušićem i obavijestio sam hrvatske predstavnike u Australiji, dužnosnike Hrvatske  Vlade, koji tvrde da ne mogu ništa učiniti. Obavijestio sam i mainstream medije u Hrvatskoj koji godinama ignoriraju Billichevu stranu priče, nastavljajući objavljivati lažne informacije kad god dobiju neku izjavu od Općine Lovran. Billich je platio restauraciju Tornja u Lovranu i ugovorom mu je bio dodijeljen zakup Tornja do 2010-e, a sramotno je izbačen iz Tornja 2008-e.
Billich je bio taj koji je opljačkan i ne smijemo dopustiti da ime ovog izvanrednog čovjeka koji je dao toliko za Hrvatsku bude ocrnjeno. Stojim uz Charles Billicha i nastavit ću borbu za pravdu. Nadamo se Vašoj podršci u ovoj borbi za istinu“.
"Za sve one koji žele više informacija o istragama i filmskom projektu, molimo Vas da pošaljite e-mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. " Informaciju kreirala i dostavila: Nada Pritisanac Matulich
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.