Uoči Dana dubrovačkih branitelja, predsjednik Milanović primio izaslanstvo Zapovjedništva obrane Grada Dubrovnika iz 1991. Godine

Uoči Dana dubrovačkih branitelja, predsjednik Milanović primio izaslanstvo Zapovjedništva obrane Grada Dubrovnika iz 1991. Godine

U izaslanstvu Zapovjedništva obrane Grada Dubrovnika iz 1991. bili su zamjenik zapovjednika obrane Grada Dubrovnika i načelnik SIS-a Južnog bojišta pukovnik u mirovini Ivo Šimunović, pomoćnik zapovjednika za logistiku pukovnik u mirovini Tonći Bačić, načelnik Saniteta Zapovjedništva obrane Grada Dubrovnika pukovnik u mirovini Vicko Mihaljević, zapovjednik 163. brigade stožerni brigadir u mirovini Ivan Varenina, zapovjednik I. bojne 163. brigade pukovnik u mirovini Eduard Čengija, zapovjednik II. bojne 163. brigade bojnik u mirovini Krešimir Klarić, zapovjednik Specijalne jedinice policije “Grof” Policijske uprave Dubrovnik i satnik u mirovini Ile Topuzović te umirovljeni viši inspektor PU Dubrovnik i zapovjednik obrane Konavala '91 Ante Vulić.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem oni su podsjetili na teške okolnosti i uvjete u kojima je 1991. ustrojena obrana Dubrovnika, kao i na obranu i kasnije oslobađanje dubrovačkog primorja. Prema njihovim riječima, Dubrovnik je 1991. branilo tek nešto više od 700 hrvatskih branitelja, a posebno su ponosni što neprijatelj nikada nije ušao u grad koji je ostao slobodan cijelo vrijeme Domovinskog rata. Pripadnici  Zapovjedništva obrane Grada Dubrovnika iz 1991. naglasili su kako je akcija oslobađanja dubrovačkog primorja jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu te bi, prema njihovom mišljenju, trebala dobiti još značajnije mjesto u povijesti Domovinskog rata.

Dana 6. prosinca 1991. godine, nakon neuspjelih mirovnih pregovora, agresori predvođeni tzv. JNA pokrenuli su razorni napad na Dubrovnik. Samo toga dana na gradsku jezgru, spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a, palo je više od 600 granata. Sve važnije zgrade oštećene su, a najviše su stradali Franjevački samostan, Stradun, Dominikanski samostan i Palača Sponza. Devet palača je u potpunosti izgorjelo. Na području Ploča, Pila, Gruža i Lapada oštećeno je više od sedamdeset spomenika kulture. Razoreni su brojni civilni i gospodarski objekti. Tijekom napada na Dubrovnik poginulo je 19, a ozlijeđeno više od 60 osoba.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.