Europski plan vanjskih ulaganja - novi instrument ulaganja u treće zemlje

Luka Burilović

Na raspolaganju im je 1,5 milijardi eura jamstvenog fonda kod nepovoljnih okolnosti pri ulaganjima „Prosjek godišnjih ulaganja hrvatskih poduzetnika u inozemstvo čini 0,75 posto BDP-a, a prosjek na razini EU gotovo 5 posto. To jasno pokazuje da su hrvatskim ulagačima potrebni novi okviri poslovanja.

U nedostatku javnih sredstava, potrebni su i novi instrumenti kako bi se i privatnom sektoru olakšao pristup potrebnom kapitalu za nova ulaganja - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na konferenciji Europski plan vanjskih ulaganja održanoj danas u HGK, Radi se o instrumentu razvojne politike EU, čiji je cilj poticati uključivanje privatnoga sektora u razvojno partnerstvo putem novih ulaganja, u Afriku i u europsko susjedstvo.

 -Neki danas prisutni među nama prisjetit će se pak aktivnosti naših građevinskih i energetskih tvrtki u velikim infrastrukturnim projektima, prvenstveno u zemljama sjeverne Afrike. Nažalost, to je već davno prošlo vrijeme, ali ne znači da je suradnja prestala. Ako pogledamo Afriku kao cjelinu, Hrvatska je u 2017. izvezla 330 milijuna EUR vrijednosti roba. Iako to čini samo 2,4posto ukupnog hrvatskog izvoza, ohrabruje što u odnosu na 2016. bilježimo rast izvoza za 27 posto,- dodao je Burilović.

 Nadoagraditi Euopski plan ulaganja

-Vidjeli smo da plan za strateška ulaganja predsjednika EK Junckera funkcionira, ali isto tako da ulagati u nove poslove nije isto u Nizozemskoj i Čadu. Stoga smo morali nadograditi Europski plan ulaganja koji se odnosio samo na EU. Ključan je i angažman privatnoga sektora, kojemu trebaju bolji financijski uvjeti, tehnička pomoć i druge mjere poticanja ulagačke klime, uz jačanje političkog dijaloga s trećim zemljama- rekao je povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, istaknuvši 1,5 milijardi eura jamstvenog fonda u slučaju nepovoljnih okolnosti prilikom ulaganja.Mimica je istaknuo energetiku, malo i srednje poduzetništvo, poljoprivredu, urbani razvoj i digitalne tehnologije kao ključna područja plana.-Postoje četiri načina kako Hrvatska može sudjelovati u planu: vlade mogu izravno doprinijeti jamstvenom fondu, razvojne banke i agencije mogu biti partnerske institucije, zainteresirani poduzetnici i tvrtke mogu izravno predložiti svoje investicije te svi uključeni partneri mogu biti konzultanti za poboljšanje ulagačke klime u ciljanim trećim zemljama- napomenuo je Mimica.--

-Konferencija dolazi u prigodno vrijeme budući da uskoro navršavamo pet godina od ulaska u EU. Prilika je to da pogledamo do sada učinjeno i ono što možemo u budućnosti poboljšati, a ovo je područje na kojem možemo raditi. Europski plan vanjskih ulaganja pruža potporu zemljama koje su suočene s migracijskom krizom, jača suradnju s privatnim sektorom i doprinosi ispunjenju globalnih ciljeva održivog razvoja -zaključila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.