Uskoro novi proljetni glazbeni festival u Lisinskom

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Zagrebačka filharmonija, dvije vodeće hrvatske kulturne i glazbene ustanove, ovoga proljeća pokreću novi festival usmjeren na očuvanje hrvatske glazbene baštine i njezina boljeg razumijevanja u domaćem, ali i međunarodnom kontekstu.

Zagrebačko glazbeno proljeće festival je posvećen određenim glazbenim fenomenima, skladateljima, izvođačima i drugim elementima iz povijesti i suvremenosti hrvatske glazbe. Ovogodišnje izdanje festivala nosi naziv Orgulje – kraljica instrumenata i trajat će od 25. do 28. travnja s jutarnjim, poslijepodnevnim i večernjim programima u Lisinskom i dvoranama Václav Huml i Blagoje Bersa na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Ideju i cilj projekta objasnio je umjetnički voditelj festivala, šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz: „Kad je Zagrebačka filharmonija 2023. organizirala Festival Dora Pejačević u povodu 100. obljetnice smrti te briljantne skladateljice, nisam očekivao da će događanje biti toliko popularno i ostaviti tako snažan dojam. U našem nastojanju da ispunimo očekivanja i utažimo žeđ za kulturom građana Zagreba, velika nam je čast objaviti da duh festivala nastavlja živjeti pod novim nazivom – Zagrebačko glazbeno proljeće. Ta nova pokretačka snaga na zagrebačkoj kulturnoj sceni služit će kao glazbena platforma koja povezuje hrvatsku glazbenu kulturu s ljubiteljima glazbe svih uzrasta. Pozivamo vas da pratite Zagrebačko glazbeno proljeće i da dođete u Lisinski!“

Četiri dana zadivljujuće raskoši kraljice instrumenata

U sezoni 50. obljetnice Dvorane Lisinski u središte prvog izdanja Festivala postavljene su orgulje, jedan od zaštitnih znakova Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, koje će se moći doživjeti u svoj raskoši kroz razne sviračke, tehničke i stilske pristupe tom fascinantnom instrumentu. Kraljica instrumenata bit će predstavljena na originalan način: interaktivno, demonstracijski, zabavno i obrazovno te uz zavidnu interpretacijsku razinu.

Na festivalu će nastupiti svjetske zvijezde orguljske glazbe – Vincent Dubois i Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, kao i ugledni domaći orguljaši Ursa Ljuban i Krešimir Klarić te studenti orgulja Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Zadovoljstvo pokrenutim festivalom i suradnjom sa Zagrebačkom filharmonijom i Lisinskim izrazio je dekan zagrebačke Muzičke akademije Igor Lešnik:

„Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu s veseljem se pridružuje pripremama za novi festival Zagrebačko glazbeno proljeće, čije će prvo izdanje u programskom fokusu imati orgulje i umijeće sviranja na tom glazbalu. Studenti i profesori najstarije visokoškolske glazbeno-obrazovne ustanove u Hrvatskoj pokazat će kako imaju itekako što za reći na ove teme koje privlače brojnu koncertnu publiku. Zahvalni smo organizatorima festivala na prigodi za proširivanje dugogodišnje i vrlo uspješne suradnje putem koje, između ostalog, naše tri ustanove ispunjavaju svoju opsežnu društvenu ulogu. U slučaju Muzičke akademije, to je i skrb o glazbenoj baštini, promicanje alumna koji će samostalno zastupati i njegovati hrvatsku i europsku umjetnost i kulturu te pridonositi održivosti glazbe učenjem, stvaranjem i istraživanjem.“

Raznovrsni program za sve naraštaje

U četiri festivalska dana održat će se radionica i koncert za djecu koju će voditi Ursa Ljuban, Tomislav Heferer iz Umjetničke radionice Heferer interaktivno će predstaviti amblematske orgulje Dvorane Lisinski, studenti orgulja muzicirat će na različitim orguljama Muzičke akademije, koncerte će održati Barokni orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebački solisti, koji će nastupiti uz Juliana Steckela na violončelu i Krešimira Klarića na orguljama, a na završnom koncertu u Lisinskom 28. travnja nastupit će jedan od najistaknutijih koncertantnih orguljaša svijeta – Vincent Dubois uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Dawida Runtza. U sklopu ovogodišnjeg festivala održat će se i orguljaški maraton te kinoprojekcija nijemoga filma koju će improvizacijama na orguljama pratiti nagrađivani francuski orguljaš Baptiste-Florian Marle-Ouvrard.

Autorica programskog koncepta festivala je ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Nina Čalopek, a umjetnički savjetnici festivala su Pavao Mašić i Ljerka Očić.

Ulaznice za sva festivalska događanja uskoro će biti u prodaji na blagajnama Dvorane Lisinski i na lisinski.hr.  

 

Korizmenim koncertima Ansambl LADO obilježava početak 75. obljetnice umjetničkog rada

„O, Isuse daj mi suze“ korizmeni je koncert Ansambla LADO kojim se programski započinje obilježavanje 75. obljetnice umjetničkog djelovanja jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj. Korizmeni program ponovno je na repertoaru je nakon dvije sezone izvođenja nagrađivanog uskrsnog programa „Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“.

 Impresivni vokalni koncerti bit će izvedeni tijekom korizme, u ožujku 2024. godine. Izvedbe su 16. ožujka u Mariji Bistrici i 17. u Slavonskom Brodu. Koncert u Mostaru održat će se 19. ožujka, dan kasnije u Metkoviću te 21. ožujka u Otočcu. Jedinstvena ekspresivnost Ladovih umjetnika, posebno će doći do izražaja u ambijentu novoobnovljene Crkve svetog Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, 22. ožujka. Slijede koncerti u Novskoj, Lipiku i Brestju, 23., 24. i 25. ožujka. Program donosi pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i u južnoj Mađarskoj i Vojvodini. Rezultat je to terenskih istraživanja Krunoslava Šokca u Baranji, Srijemu i Bačkoj i Dražena Kurilovčana u Slavoniji. Crkveno pučko pjevanje jedinstven je spoj tradicijske i crkvene glazbe, a napjevi sadržani u ovom koncertu pjevali su se tijekom cijelog korizmenog razdoblja, osim „Jadikovanja proroka Jeremije“, koja su se pjevala u Velikom tjednu. Posebno mjesto među korizmenim napjevima, pučkim pobožnostima i običajima u Slavoniji i Srijemu imalo je pjevanje „Gospina plača“ u kojem su Isusova muka i smrt prikazani tugom Majke i Bogorodice.

Crkveno pučko pjevanje Slavonije, Srijema i Baranje nalazi se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Korizmeni program „O, Isuse daj mi suze“, baziran na istoimenom studijskom albumu Ansambla LADO, nagrađen je 2013. Porinom za najbolji album duhovne glazbe.

 Osim navedene umjetničke i kulturne vrijednosti, duhovna dimenzija ovog programa dovoljan je motiv publici da se pridruži ovom jedinstvenom koncertnom doživljaju, uvodu u raznolike programe koje Ansambl LADO sprema u ovog godini.

 

 

Projekt Hakiranje plesa prijave i u tijeku - Oulu Dance Hack 2024. slijede Dance Hacks u Budimpešti u studenom 2024. i Bukureštu u travnju 2025.

Oulu Dance Hack 2024 je inicijativa velikih razmjera koja će se održati u sljedećih 18 mjeseci u Finskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, transdisciplinarna i suradnička rezidencija koja ima za cilj istražiti odnos između plesa i tehnologije te okupiti i umjetnike i programere, dizajnere, glazbenike, plesače ... Međunarodni poziv za sudionike ODH iz cijele Europe otvoren je do 18. veljače.

Olua Dance Hak ili ODH je jedinstvena prilika za upoznavanje umjetnika istomišljenika i tehnoloških stručnjaka koji su zainteresirani za kreativno preuzimanje rizika i suradnju u uzbudljivoj atmosferi koja podržava. Zajedno istražujemo odnos između plesa i tehnologije kako bismo pokrenuli budućnost izvedbe. 

Da biste se prijavili, ispunite ovaj obrazac za prijavu i učitajte životopis i kratko pismo koje nam govori zašto želite sudjelovati u događaju (ovo može biti u obliku video ili audio zapisa, ako je potrebno). Imajte na umu da vam je potreban funkcionalni Google račun kako biste dodali privitke. Proces prijave završava u 23:59 (EET) 18. veljače 2024 . Sve prijavitelje obavijestit ćemo do kraja ožujka. 

ODH24 održava se od 27. do 31. svibnja 2024. u središnjem Ouluu, Sjeverna Finska. Trenutno smo u potrazi za sudionicima. Dobrodošli su prijave umjetnika, kodera, dizajnera, glazbenika, plesača itd. – koji mogu pokazati predanost suradnji s fokusom na integraciju pokretnog tijela u svoju praksu.  ODH24 je siguran prostor za istraživanje. Sudionici će raditi zajedno na istraživanju pružene tehnologije u kontekstu izvedbe, vođeni od strane iskusnih mentora. Program će uključivati ​​događaj povezivanja partnera u četvrtak, 30. svibnja, a završava neformalnom razmjenom ideja zadnjeg dana – s malom pozvanom publikom. Ideja transdisciplinarnog koncepta Dance Hacka je zajednički rad na novim idejama, a ne pripremanje stvari unaprijed. Tehnološka tema ovog Hacka tek treba biti potvrđena, tako da se svašta može dogoditi. Fokus je na odnosu između plesa i tehnologije, te na procesu njihove integracije. Prošle smo godine imali senzore, interaktivnu projekciju i zvučnu sliku, glazbenike uživo i AI.

ODH24 dio je većeg projekta realiziranog u partnerstvu s Central Europe Dance Theatre (Mađarska) i Developing Art (Rumunjska), a sufinanciran od strane Europske unije i Oulu Culture Foundation Oulu2026. Oulu Dance Hack 2024. slijede Dance Hacks u Budimpešti u studenom 2024. i Bukureštu u travnju 2025.

Sudionicima će biti plaćena naknada i dnevnice (također pokrivajući vrijeme provedeno na putovanju).

Kratka povijest i upute organizatora

ODH je predan ekološkoj održivosti. Mi ćemo pokriti troškove sporog putovanja sudionika i ne možemo prihvatiti sudionike koji koriste putovanje zrakoplovom u odnosu na sudjelovanje u ODH24. Smještaj je osiguran. 
Kao događaj koji pruža jednake mogućnosti i pristupačnost, pozdravljamo kandidate s posebnim potrebama ili odgovornostima za njegu i možemo pregovarati o resursima za podršku njihovom prisustvu. Mjesto održavanja ODH24 je studio u prizemlju koji je pristupačan invalidskim kolicima.

Kad se TaikaBox preselio iz Cardiffa u Walesu u Oulu u Finskoj 2015., imali smo san osnovati plesni/tehnički studio u kojem bi umjetnici mogli eksperimentirati s odnosom između pokreta i tehnologije. Još uvijek smo na tom putu da imamo stalni studio, au međuvremenu smo pronašli načine za rad s umjetnicima iz cijelog svijeta, upoznajući ih s našim metodama međumedijske suradnje.

Godine 2016. pokrenuli smo Oulu Dance Hack s trodnevnim intenzivnim tečajem koji su organizirali EduLAB i Odsjek za ples na Sveučilištu primijenjenih znanosti Oulu (OAMK). 12 umjetnika odabrano je iz procesa otvorenog poziva i otputovali su u Oulu u kolovozu, provodeći vrijeme s TaikaBoxom i malim izborom studenata plesa i medija.

Pozvali smo lokalne tehnološke tvrtke da se pridruže i dali umjetnicima priliku za rad s robotskom rukom i višenamjenskim senzorima, kao i TaikaBox alatom i EVE okruženjem na OAMK-u. Nakon dana upoznavanja i eksperimenata s raznim senzorima, umjetnici su se podijelili u grupe i uputili u svoje studije na hakiranje. Uz podršku TaikaBoxa i nekoliko sesija dijeljenja s kolegama, stvorili su kratke plesne radove koji su podijeljeni na kraju projekta, pozivajući publiku da obiđe studije kako bi vidjela što je stvoreno.

Struktura projekta ponovljena je 2017. godine, s drugačijom robotskom rukom, dronom, IR kamerom/podnom projekcijom i dodavanjem dva lokalna glazbenika kao podršku gostujućim umjetnicima. U 2018. Hack je ponovno produljen za jedan dan i umjetnici su imali pristup kameri od 360 stupnjeva, 3D praćenju s višestrukim kinektima i podnom projekcijom te MYO senzorima pokreta koji pokreću okruženje zvuka/projekcije. Nakon dijeljenja u OAMK-u, preselili smo se u Muzej umjetnosti u Ouluu i tamo navečer izložili radove.

Te godine smo počeli surađivati ​​sa Studiom Siilo na Kulttuurivoimala . Vode medijsku radionicu koja radi s mladim ljudima koji su dugo bez posla, učeći ih snimati filmove i dokumentarce. Poslali su snimateljsku ekipu u studije tijekom cijelog Hacka da dokumentiraju proces. Dodali smo i jutarnju nastavu u program. U 2019. pomaknuli smo Hack tjedan na kasniju godinu i integrirali ga u LUMO – Oulu Light Festival . To je značilo da nismo mogli koristiti studije u OAMK-u, pa smo tjedan započeli u City Danceu , a zatim se preselili u Oulu Museum of Art . Kako bismo se povezali s LUMO festivalom, u projekt smo uključili uličnu rasvjetu, fleksibilne LED trake i pokretna glavna svjetla, postavivši program performansa koje su tijekom festivalskog vikenda vidjele stotine posjetitelja. Suradnja s LUMO-om i financiranje Zaklade Jenny i Antti Wihuri omogućili su nam da dovedemo više mentora i pokrijemo troškove putovanja i smještaja gostujućih umjetnika. 

Zbog ograničenja vezanih uz koronavirus , Oulu Dance Hack 2020. je otkazan i situacija je utjecala na Hack 2021. – ali na dobar način. U jesen 2020. uspjeli smo iznajmiti studio u Pikisaariju na 8 mjeseci i opremiti ga kamerom, računalom i brzim internetom kako bismo se mogli povezati sa studijima drugdje. (priča o našem sustavu Connected Studio je ovdje ) 
Radili smo sa sustavom tijekom projekta Moving Barents – Out of Urgency , ali smatrali smo da bi mu koristilo dublje istraživanje prirode povezivanja dvaju studija, pa je ODH21 bio suradnja između nas i Central Europe Dance Theatre u Budimpešti. Zbog Corona propisa, mogli smo pozvati samo tri nezavisna umjetnika u naš studio da rade s tri plesača iz CEDT-a na pozornici Bethlen Theatrea . Rezultati su bili fascinantni i projekt je otvorio put budućim suradnjama. Koronavirusna ograničenja ponovno su utjecala na Oulu Dance Hack , a ODH22 u veljači smanjen je u opsegu kako bi se usredotočio na umjetnike iz Finske – s jednom nam se umjetnicom pridružila online iz svog studija u Njemačkoj. Tim je preuzeo Pikisali u kazalištu Oulu i radio je na jednoj glavnoj temi, improvizirajući s tehnologijom koju su osigurali OAMK i Probot. Pridružili su nam se, po prvi put, Fab Lab, koji je proveo dva dana s nama stvarajući nosivu tehniku ​​i elemente kostima, i Damien Brun sa Sveučilišta u Laponiji koji nam je donio nekoliko LED perika za testiranje.

Cijeli je tjedan dokumentirao Kulttuurivoimala, a rezultirao je demonstracijom izvedbe uživo i raspravom.

OULU DANCE HACK 22b održan je u Proto Showroomu na Pikisaari u rujnu. Ovo je bio prvi put da smo posebno pozvali vizualne umjetnike i dizajnere u tim, što je jako dobro funkcioniralo u galerijskom okruženju. Poželjeli smo dobrodošlicu Fab Labu u prostor na nekoliko dana, a također smo po prvi put surađivali s fotografom JP Manninenom.
Događaj je također ugostio prvi pilot za Oulu Sound Hack, okupljajući lokalne umjetnike zvuka kako bi surađivali zajedno s plesačima i dizajnerima.

2023. smo hakirali u glavnom kazališnom prostoru u Kulturnom centru Valve, s temom Umjetna inteligencija. Korištenje umjetne inteligencije kao dijela kreativnog procesa pokazalo se pomalo frustrirajućim jer je trenutačno nemoguće koristiti se u stvarnom vremenu, ali, kombiniranjem raznih aplikacija umjetne inteligencije s nizom senzora, generirali smo neke važne razgovore i zanimljive sustave performansi. Pod nadzorom Tomija Knuutile sa Sveučilišta u Laponiji, eksperimentirali smo s govorom u tekst, tekstom u govor, tekstom u sliku, obradom videa s tekstom i razgovorima s Chat GPT-om, također istražujući načine generiranja poticaja iz koreografske improvizacije. Demo na kraju tjedna izazvao je živu raspravu s publikom. Mislim da je 2023. bila naš najfilozofskiji Dance Hack dosad…

 

Grad Oulu postat će Europska prijestolnica kulture 2026. godine . Oulu Dance Hack dio je projekta Cool Contrasts. Tijekom sljedećih nekoliko godina počet ćemo se povezivati ​​s drugim europskim gradovima, vodeći program Hacks s organizacijama istomišljenika i naručiti niz radova koji će činiti temelj prvog finskog Festivala proširenog plesa 2026. godine.


 

 
 

„Školski sat s Ladom“ obogaćuje se dodatnim programom pod nazivom „Glazbena baština“

„Školski sat s Ladom“ obogaćuje se dodatnim programom pod nazivom „Glazbena baština“

Godinu dana od početka projekta „Školski sat s Ladom – jutarnje izvedbe za djecu“, Ansambl LADO projekt obogaćuje programom pod nazivom „Glazbena baština

„Školski sat s Ladom – Glazbena baština“ edukativni je projekt jedinog profesionalnog nacionalnog Ansambla u sklopu kojeg će Orkestar Ansambla LADO predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu prezentirati bogata i različita hrvatska tradicijska glazbala i njihove nevjerojatne mogućnost kroz skladbe iz različitih hrvatskih regija. Najljepše od hrvatske glazbene tradicije, glazbenici Ansambla LADO prezentirat će u velikoj plesnoj dvorani Ansambla LADO u trajanju od jednog školskog sata, odnosno 45 minuta. „Školski sat s Ladom – Glazbena baština“ bit će izveden u ožujku ove godine i održat će se na dane 18., 20. i 22. ožujka u 10 i 12 sati. Orkestar Ansambla LADO prikazat će tradicijska glazbala i sastave kroz djela „Šokački sastanak“, „Drmeš“, „Gračansku polku“, „Zelinske mužikaše“ i dr. Ansambl LADO poznat je po raznim inovativnim projektima kojima se približava suvremenoj publici. Tako već više od sedam desetljeća, plesom i pjesmom promovira vrhunsku hrvatsku tradicijsku umjetnost.

LADO s posebnim senzibilitetom pristupa mladoj publici, budući da je upravo ona ključna u širenju i populariziranju tradicijske kulture na edukativan i zabavan način, jedinstvenim izvedbama. Tako je i ove godine velika plesna dvorana Ansambla LADO otvorena za one najmlađe, kroz organizirane grupne posjete. Cijena po osobi iznosi 4 EUR, a prijave su moguće putem e-mailaOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.ili telefonski na 01 4828 472. Vidimo se na „Školskom satu s Ladom – Glazbena baština“!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.