Srpanj s ansamblom LADO: "Kak je teško našu ljubav tajiti"

Ljetna turneja Ansambla LADO kreće 7. srpnja koncertom Ladovog orkestra i solista u Slavonskom Brodu gdje će izvesti vokalno-instrumentalni program „Kak je teško našu ljubav tajiti“. Isti program izvest će i u Osijeku i Iloku 8. i 9. srpnja. Sva tri koncerta počinju u 21 sat.S tri različita programa obogatit će ljetnu kulturnu ponudu grada Zagreba.

U sklopu Međunarodne smotre folklora moći će se 12. srpnja pogledati dokumentarni film o Ansamblu LADO „70“  u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti. Ulaz na projekciju je, zbog epidemioloških mjera, ograničen na 100 posjetitelja. Istog će dana, u sklopu 39. ljetnog festivala klasične glazbe Večeri na Griču, LADO izvesti program „Kak je teško našu ljubav tajiti“ u atriju Galerije Klovićevi dvori. Koncert počinje u 21 sat, a ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se kupiti putem sustava ulaznice.hr. Na istoj lokaciji, 19. srpnja, u sklopu MSF-a koncert će održati LADO Electro. Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti putem sustava ulaznice.hr. 

Ljetna turneja nastavlja se na jadranskoj obali gdje će u Splitu, Šibeniku i Supetru sredinom srpnja nastupati LADO Electro. Podsjetimo, LADO Electro najavio je svoj povratak na glazbenu scenu spotom za pjesmu Dolinom se... (Song for Elizabeth) posvećenoj poznatoj pjevačici međimurskih narodnih pjesama Elizabeti Toplek. 

„U ovim izazovnim vremenima bilo je potrebno svakodnevni rad i  programe ansambla prilagoditi novonastaloj situaciji. Uz koncerte LADO Electra kojim smo krajem lipnja otvorili manifestaciju Ljeto u MSU, Orkestar i solisti Lada će tijekom srpnja izvoditi i svoj vokalno-instrumentalni program. Cijenjena publika u Slavonskom Brodu, Osijeku, Iloku i Zagrebu s naših dvanaest glazbenika i šest solista glazbom će obići Posavinu, zagrebačko Prigorje, Slavoniju, Baranju, Podravinu,  Međimurje i Dalmaciju.“, rekao je umjetnički voditelj Lada, Krunoslav Šokac. 

 

Ladova ljetna događanja završavaju 21. srpnja projekcijom dokumentarnog filma „70“ u sklopu 67. Pulskog filmskog festivala. Film će biti prikazan 21. srpnja u 19.30 u kinu Valli. Ulaz na projekciju je besplatan. „Unatoč specifičnoj i neizvjesnoj godini za sve umjetnike i kulturne institucije, tako i za Ansambl LADO, ovog smo ljeta pripremili nekoliko različitih događanja – od vokalno-instrumentalnog programa „Kak je teško našu ljubav tajiti“, preko koncerata LADO Electra do projekcija dokumentarnog filma „70“. Pozivamo sve građane da nam se pridruže u jednom od gradova koja ćemo posjetiti. Naravno, uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.“, rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO. 

 

Raspored događanja

 • 7. „Kak je teško našu ljubav tajiti“ – Slavonski Brod, plato ispred Kazališno-koncertne dvorane"Ivana Brlić-Mažuranić", 21
 • 7. „Kak je teško našu ljubav tajiti“ – Osijek, Trg Vatroslava Lisinskog, Tvrđa, 21
 • 7. „Kak je teško našu ljubav tajiti“ – Ilok, dvorište Dvorca Odescalchi, 21
 • 7. dokumentarni film „70“ – Zagreb, dvorana Gorgona, MSU, 18.30
 • 7. „Kak je teško našu ljubav tajiti“ – Zagreb, atrij Galerije Klovićevi dvori, 21
 • 7. LADO Electro – Split, Peristil, 21
 • 7. LADO Electro – Šibenik, Tvrđava Barone, 21.30
 • 7. LADO Electro – Supetar, Vlačica, 21.30
 • 7. LADO Electro – Zagreb, atrij Galerije Klovićevi dvori, 21
 • 7. dokumentarni film „70“ – Pula, Kino Valli, 19.30

 Program koncerta „Kak je teško našu ljubav tajiti“

 Šokački sastanak

 1. S one strane Dunava
 2. Gračanska polka
 3. Senjicu senjala
 4. Drmeš Posavski Bregi
 5. Kak je teško našu ljubav tajiti
 6. Da bi se zrušile te legradske gore
 7. Trogirski šotić
 8. Dude peteroglasne
 9. Oj sončece, sončece
 10. Snočka sem ti draga
 11. Predite prelje
 12. Grajino kolo
 13. Lijepo pjeva za lugom djevojka
 14. Lijepa moja Moslavina

 Glazbeni obrađivači:

Božo Potočnik: 1, 3, 5, 7, 13

Marijan Makar: 6, 8, 10

Alan Kanski: 11, 15

Duško Topić: 2

Stjepan Večković: 9

Pere Ištvančić: 4

Božo Potočnik, Tuna Lešić: 12

Emil Cossetto: 14

 

 

O ANSAMBLU LADO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost. 

Njegovi vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha. 

Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako maloga prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija - od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, olimpijskih igara… Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); pet Nagrada grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009., 2017.); Nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije Nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), Povelju predsjednika Republike Hrvatske za 60. godina umjetničkog djelovanja (2009.). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu.  

 

Koncert: GranPartita - bogatstvo Mozartova života

GranPartita, punoga naziva Serenada br. 10 za puhače, s dvije oboe, dva klarineta, dva basetna i četiri francuska roga, dva fagota te jednim kontrabasom, jedino je djelo takve vrste u opusu Wolfganga Amadeusa Mozarta te ujedno i najveće djelo klasičnoga razdoblja skladano za solo instrumente.

To rijetko izvođeno djelo, iznimno izazovno za izvođače, a popularno među publikom, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze bit će izvedeno u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u četvrtak, 9. srpnja s početkom u 19,30 sati.

Na koncertu kojim će se ujedno obilježiti i kraj ove neobične i neizvjesne sezone bit će predstavljena i europska platforma FEDORA kojoj su ove godine u središtu zanimanja digitalni projekti koji promiču opernu i baletnu umjetnost.

Zbog bogate tonske boje i guste teksture GranPartita stoji uz bok velikim instrumentalnim vrstama poput sonate, gudačkoga kvarteta i simfonije te je jedinstvena u repertoaru puhačkih ansambala svoga vremena.

Nije samo moje mišljenje da je skoro nemoguće pojmiti da je ovo djelo napisala ljudska ruka. Nastalo je u turbulentno vrijeme za Mozarta, kada je bio u velikoj svađi s ocem koji se protivio njegovu braku s Constanzom. Partita je pravi roman o svemu kompleksnome što je proživljavao i pokazuje nam u potpunosti tko je bio Mozart i koliko je enormno bogatstvo njegova unutarnjeg života, rekao je maestro Bareza.

Upravo je ljepota GranPartite opisana u kultnom filmu Amadeus iz 1984. godine. Kroz lik Mozartova suvremenika i skladatelja Antonija Salierija scenarist Peter Shaffer je naglasio Ispočetka glazba se činila običnom, ni po čemu posebnom, zvučala je gotovo komično. Klarineti i basetni rogovi svirali su kao neka stara zahrđala harmonika. Ali onda se najedanput, visoko iznad njih, pojavila oboa. Samo jedna nota, gore visoko, nepokolebljiva, sve dok melodiju nije preuzeo klarinet i pretvorio ju u toliku radost. (...) Do sada ovakvu glazbu nikada nisam čuo. Ispunjeno snažnom i neizrecivom čežnjom, moje tijelo je zadrhtalo. Za mene je to bio zvuk Božjega glasa.

Muzej grada Zagreba - tematsko vodstvo - Zbirka mehaničkih glazbenih automata Ivana Gerersdorfera 30.6.-5.7.2020.

Od  30. lipnja do 5. srpnja, Muzej grada Zagreba posjetitelje poziva na tematsko vodstvo stalnim postavom pod nazivom Zbirka mehaničkih glazbenih automata Ivana Gerersdorfera.

Uz tematsko vodstvo, posjetitelji po promotivnoj cijeni od 50 kuna mogu kupiti paket: CD Glazba iz kutije + jedan od kataloga naših brojnih “glazbenih” izložbi, a u to je uključena i ulaznica za jednu osobu.

Pridružite nam se u sljedećim terminima:

utorak – subota:  u 11 i u 15 sati

nedjelja: u 10 i u 12:30 sati

 O Zbirci:

Ivan Gerersdorfer (1927. – 1993.) prikupio je jedinstvenu zbirku glazbenih automata izrađenih u razdoblju od 1814. do 1914.,  kada su njihova tehnička rješenja i glazbene mogućnosti razvijene do vrhunca. U zbirci su zastupljeni različiti tipovi i oblici glazbenih automata.
Glazbena kutija, herophon, ariston i euphonion oplemenjivali su ambijente srednjoeuropskih građanskih domova. Najbrojnije su glazbene kutije, čije zvukove stvaraju ugođeni zupci čeličnog češlja, a u nekima su uz njih ugrađena zvonca i drveni bubnjići te naprava koja omogućuje oponašanje zvuka harfe.

Potpis prve priložene fotografije:

Glazbena kutija, oko 1870. god. i Orkestrion s oznakom Drucker, poč. 20. st.

Fundus MGZ-a

S obzirom na ograničen broj sudionika (maksimalno 10), obavezno je najaviti dolazak bar dan ranije e-mailom (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ili telefonom (01/ 48 51 361, 01/48 51 362).

 

 

Građani Zagreba, a uskoro i drugih gradova Hrvatske, od srijede 3. lipnja moći će ponovno uživo uživati u koncertima Ansambla LADO.

Građani Zagreba, a uskoro i drugih gradova Hrvatske, od srijede 3. lipnja moći će ponovno uživo uživati u koncertima Ansambla LADO. Nakon stanke uzrokovane koronavirusom, Ansambl LADO vraća se svojoj publici vokalno-instrumentalnim koncertom „Mi nosimo zelen venčec“ koji će se u suradnji s Javnom ustanovom - Maksimir održati 3. lipnja na Maloj pozornici kod Glavnog ulaza u park Maksimir s početkom u 19 sati.

Nakon gotovo tromjesečne stanke tijekom koje je LADO dobio novog umjetničkog voditelja, objavljivanja koncerata na svom YouTube kanalu, premijernog  prikazivanja dokumentarnog filma „70“ na Hrvatskoj radioteleviziji povodom Svjetskog dana glazbe, objavljivanja kratkih video tutoriala „Zaplešite s Ladom“ i ostalog bogatog sadržaja kojim je uveseljavao pratitelje na društvenim mrežama, ali i povratka projekta LADO Electro i suradnje s Neli Andreevom, solisticom folklornog ansambla Filip Kutev povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, LADO kreće s održavanjem koncerata uživo.

„Drago nam je započeti koncertnu turneju upravo u popularnom gradskom parku Maksimir u kojem naši umjetnici održavaju kondicijske pripreme. Koliko god da smo bili aktivni na društvenim mrežama u ovom periodu, nedostajao nam je neposredni kontakt s našom publikom. Sada kad smo opet tu, najavljujemo da će nas Zagrepčani imati prilike još gledati tijekom narednih mjeseci u gradu Zagrebu.“, rekao je umjetnički voditelj Ansambla LADO Krunoslav Šokac koji preuzeo ovu dužnost tijekom trajanja pandemije korona virusom.

Iako zbog poštivanja mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ansambl u ovom trenutku ne može održavati plesne probe, pa tako i plesne koncerte, aktivno se dogovaraju različiti vokalni, vokalno-instrumentalni i instrumentalni nastupi kao i koncerti LADO Electra.

Polusatni program koncerta obuhvaća devet glazbenih brojeva kontinentalne Hrvatske, a izvest će ih Orkestar i solisti Ansambla LADO. Koncert je besplatan za sve posjetitelje, a u slučaju kiše se otkazuje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.