Miroslavu Rusu dodijeljeno veliko autorsko priznanje HDS-a u obliku „Notnog zapisa“

 

Nakon nagrade 'Adalbert Marković' za sustavnu afirmaciju hrvatskog stvaralaštva, Hrvatsko društvo skladatelja, odalo je novo priznanje Miroslavu Rusu.

'Notno izdanje' HDS-a, velika je čast i satisfakcija za jednog od najuspješnijih hrvatskih i regionalnih skladatelja, tekstopisaca i producenata.

Ova zbirka sadrži dio Rusovih najistaknutijih autorskih ostvarenja kao na primjer Igra bez granica, Još i danas zamiriše trešnja, Stižu me sjećanja, Tijana, Lagano umirem u tvome sjećanju i mnoge druge u izvedbi najpoznatijih hrvatskih i regionalnih izvođača kao što su Toše Proeski, Tony Cetinski, Zdravko Čolić, Željko Bebek, ITD band, Kaliopi, Crvena jabuka, Baruni, Jure Brkljača i mnogi drugi.

Miroslav Rus o nagradi:
'Počašćen sam činjenicom da je Hrvatsko društvo skladatelja našlo za shodno objaviti moje tekstove i note u jednoj ediciji u kojoj za sada uz mene ima još 15 autora koji mi svojim imenima i djelima dodatno uveličavaju čast koju sam doživio ušavši u jedan tako odabrani krug autora.'

Donosimo vam samo mali dio iz uvodnog teksta, autora Bojana Mušćeta, „Još i danas zamiriši čežnja kad se sjetimo pjesama koje su doživjele dvije prepoznatljive verzije, pa ne pamtimo koja je original, a koja obrada – no više nam nije ni važno. Ali kad se pokušamo sjetiti pjesama s tri znane verzije, to će već biti teže! Prisjetit ćemo se vjerojatno triju inačica Arsenova i Bregovićeva Lošeg vina i… emotivnu frekvenciju svakako možemo ugoditi s evergreen-pitanjem: ‘Što to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe živote?’ Da, to je onaj tamburaški megahit Gazda, ali i velik hit Toše Proeskog, no i duboko proživljena šansona Miroslava Rusa, koji je i autor te pjesme – Još i danas zamiriše trešnja. Ali to nije jedina njegova skladba koju pamtimo u trostrukoj verziji: Lagano umirem u tvome sjećanju snimili su ITD band, Crvena jabuka i Željko Bebek.“

Teško je na jednom mjestu sabrati sva djela čovjeka koji je svojim dosadašnjim radom itekako zadužio domaću glazbu.

Ovo izdanje, itekako se uklapa u dosadašnja brojna priznanja i nagrade, koje je Rus svojim radom, sve ove godine zaslužio.

Uz već spomenutu nagradu 'Adalbert Marković' Hrvatskog društva skladatelja 2015. godine, za sustavnu afirmaciju hrvatskog stvaralaštva u svojstvu glavnog glazbenog urednika Narodnog radija, izdvojimo i Porina za pjesmu godine 2008., za skladbu ‘Igra bez granica’ u izvedbi Toše Proeskog.

Tu su i Zlatne ptice, Večernjakove ruže, pobjede na festivalima (Hrvatski radijski festival), te Milenijska nagrada Brod Festa kao i nagrada za pjesmu desetljeća Ohridskog festivala.

 

Ansambl LADO slavi 71. rođendan koncertima u Zagrebu

 

Ansambl LADO i ove će godine održati svečane koncerte u svom rođendanskom mjesecu. Koncerti su na repertoaru 16. i 20. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu, a počinju u 19:30. Posljednji koncert u studenome održat će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 24. studenoga. 

Umjetnici se s puno entuzijazma pripremaju za ove koncerte na kojima će predstaviti neke od najljepših i rado izvođenih koreografija i glazbenih brojeva s Ladova bogatog repertoara. „Trebamo biti svjesni i ponositi se činjenicom da je Hrvatska svjetski fenomen prema broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Publika će moći uživati u osebujnim međimurskim popevkama, arhaičnom, starinskom ojkanju i bećarcu – jedinstvenom glazbenom izričaju Slavonije, Baranje i Srijema. Rad na proširivanju i obogaćivanju repertoara Ansambla LADO se nastavlja“, kazao je umjetnički ravnatelj Krunoslav Šokac koji je u program uvrstio i dvije praizvedbe – Zvuci s Karašice Duška Topića i Nikaj duže do Miholja, međimurske popevke u obradi Alana Kanskog.  

Ulaznice za oba koncerta u HNK Zagreb mogu se po cijeni od 60, 80 i 100 kuna kupiti online i na prodajnim mjestima u sustavu Entria. Na cijenu ulaznice odobrava se i poseban rođendanski popust od 20 % koji mogu iskoristiti učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom i članovi kulturno-umjetničkih društava. Popust koji je moguće iskoristiti isključivo putem online kupovine, primjenjuje se uz kod LADO71. Ulaznice za koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nisu u slobodnoj prodaji.  Oni koji ne budu u mogućnosti doći u Hrvatsko narodno kazalište, moći će pratiti izravan prijenos koncerta 20. studenoga na Trećem programu Hrvatske televizije.    „Ladova će publika s umjetnicima Lada moći proslaviti naš 71. rođendan. Želja je Ansambla LADO, kao jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla, u ovo neizvjesno vrijeme, plesom i pjesmom pružiti našoj vjernoj publici i svim ljubiteljima tradicije radost i nadu koje izviru iz bogate hrvatske izvedbene tradicijske umjetnosti. U Hrvatsko narodno kazalište dođite na vrijeme, noseći masku na licu tijekom cijelog boravka u prostoru kazališta, pazite na razmak od drugih posjetitelja i uživajte u godišnjem koncertu Ansambla LADO“, naglašava Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO.  

Valja spomenuti kako je u objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz rujna ove godine istaknuto kako su kazališne predstave, u koje spadaju i Ladove izvedbe, ocijenjene kao programi niskog rizika zaraznosti jer je riječ o programima s isključivo sjedećim mjestima koji ne uključuju interakciju i aktivni angažman publike, a za koje je propisan razmak između gledatelja od jednog sjedećeg mjesta, uz obvezno nošenje maski tijekom trajanja izvedbe.  

Ova je godina posebno izazovna za umjetničke institucije i pojedince koji se pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji. LADO je u posljednjih sedam mjeseci, uz brojna online događanja, neprestano prilagođavao svoj program – uveo je više vokalno-instrumentalnih koncerata u kojima su sudjelovali solisti i manji broj glazbenika te ponovno oživio projekt LADO Electro.   

ULAZNICE:

http://bit.ly/LADO-HNKZagreb_16studeni

http://bit.ly/LADO-HNKZagreb_20studeni

 

 

 

Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI dostupna online

Izložba Ansambla LADO od sada se može posjetiti i iz vlastitih domova. Zahvaljujući suradnji s Muzejom Slavonije i tvrtkom Culex napravljena je interaktivna, virtualna šetnja kroz izložbu LADO / RELJEFI / TRAGOVI.   Prema riječima Jesenke Ricl, zamjenice ravnatelja Muzeja Slavonije i muzejske pedagoginje, ovom izložbom duh Lada zauvijek je začarao prostore Muzeja Slavonije. „Autorica Petra Slobodnjak širom je otvorila vrata plesnih dvorana, a pjesma i pokret krenuli su na putovanje životopisnim hrvatskim krajolicima. Na sreću muzealaca, izložba je otvorena sredinom ožujka 2020. pred impozantnim brojem gostiju, tik uoči objave mjera za sprečavanje daljnjeg širenja epidemije koronavirusa. Već sutradan vrata Muzeja Slavonije su zatvorena, a veliki broj najavljenih posjetitelja ostao je uskraćen za doživljaj. Ipak, krizne situacije i neprilike često iznjedre rješenja koja uspješno smanjuju udaljenost između muzejskog sadržaja i posjetitelja. Suradnjom Muzeja Slavonije, Ansambla Lado i tvrtke Culex digitalni korisnici mogu koristeći tehnologiju virtualne šetnje istražiti izložbu LADO / RELJEFI / TRAGOVI u Muzeju Slavonije.“, ističe Ricl.  

Virtualni obilazak simulacija je postojećeg mjesta uz pomoć uzastopnih videozapisa ili fotografija, koje se mogu pregledati u 360°, uključuje razne multimedijske elemente poput glazbe, zvučnih efekata i tlocrta koji pomažu u re-kreiranju realističnog prikaza stvarnosti. „Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI stvara novo interaktivno iskustvo koje je korisniku dostupno u svakom trenutku. On-line virtualni obilasci sjajan su pristup izložbama jer su korisniku dostupni on-line te ih može pregledati u željenom vremenu, štede korisnikovo vrijeme, stvaraju dodatnu interakciju između korisnika i kulturne institucije, te omogućavaju uživanje u kulturnom sadržaju i u vrijeme kada su institucije zatvorene za posjetitelje.“, rekao je Mario Mikić - Vučak, CEO Culex  

„Kako su planirani postavi izložbe u drugim gradovima Hrvatske ove godine bili odgođeni, odlučili smo izraditi virtualnu šetnju i tako ponuditi svim građanima Hrvatske i svijeta mogućnost upoznavanja s prelijepim fotografijama autorice Petre Slobodnjak i radom Ladovih umjetnika. Posebno nas veseli što će ova izložba koja je prošle godine najavila obilježavanje Ladovog 70-og rođendana biti dostupna i dalje i ostati trajni podsjetnik na okruglu obljetnicu našeg ansambla.“, rekla je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić.

 Postav se može pogledati na https://bit.ly/LADO-RELJEFI-TRAGOVI-virtualno 

 

 

 

 

 

Vragolasti virtuozi Igudesman & Joo dolaze u Lisinski

Neponovljiv violinističko-pijanistički duo i majstori glazbene komedije Aleksej Igudesman i Hyung-ki Joo peti put u svojoj karijeri vraćaju se u Lisinski nasmijati publiku do suza.

Miljenici zagrebačke publike, s kojima su dosad surađivali ugledni umjetnici poput Gidona Kremera, Mische Maiskog i Juliana Rahlina, kao i brojna poznata imena iz svijeta show biznisa, ovaj put dolaze s programom „And now Beethoven“ kojim na doista osebujan način obilježavaju 250. obljetnicu rođenja jednog od najvećih skladatelja svih vremena.

Zašto je Beethoven svaki dan potapao svoju glavu u hladnu vodu, zašto je volio bacati juhu okolo? Je li njegovo omiljeno voće doista bila ba-na-na-naaaa? Na ta i mnoga druga pitanja na originalan način pokušat će odgovoriti Igudesman&Joo 15. studenog u Lisinskom!

Milijuni ljudi širom svijeta doživjeli su iskustvo grcanja od smijeha gledajući i slušajući ovaj  briljantni dvojac kako majstorski kombinira elemente slapstick  komedije s klasičnom i pop glazbom.  Potrudite se da ni vi ne propustite u Lisinskom uživo vidjeti urnebesne bravure „montipajtonovaca svjetske klasičarske scene“!

Ulaznice za ovaj jedinstveni spoj komedije i glazbene virtuoznosti, po cijenama od 130, 170, 210 i 250 kn, dostupne su na blagajnama Lisinskog te na www.lisinski.hr 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.