Zaplešite s Ladom uz kratke virtualne video tutoriale plesova iz najpoznatijih koreografija

Ansambl LADO svakog utorka i četvrtka objavljivat će kratke virtualne video tutoriale plesova iz svojih najpoznatijih koreografija.Ansambl LADO ovoga tjedna kreće s objavljivanjem kratkih videa u kojima Ladovi umjetnici pokazuju različite hrvatske tradicijske plesove. Radionice će tijekom svibnja i lipnja objavljivati svakog utorka i četvrtka na svom službenom YouTube kanalu i društvenim mrežama. 

Za razliku od radionica „Pogled u profesionalizam“ koje su se prijašnjih godina održavale u prostorijama Ansambla LADO i bile namijenjene iskusnim folklorašima, online radionice „Zaplešite s Ladom“ koje je osmislio umjetnički voditelj Krunoslav Šokac, namijenjene su prvenstveno folklorašima početnicima kao i onima koji se još nisu imali prilike susresti s tradicijskim plesovima. „Ovim putem želimo upoznati široku publiku s tek malim dijelom prebogate hrvatske plesne baštine. Ovo je prilika za sve one koji se do sada nisu bavili plesom da pokrenu svoje tijelo i nauče nešto novo. To neće biti teško jer će korake Ladovi plesači pjevači pokazati na  jednostavan način. Nemoguće je ne spomenuti i glazbenu pratnju – odnosno klavir i tradicijske instrumente na kojima Ladovi glazbenici prate ovu radionicu.“,rekao je umjetnički voditelj Ansambla LADO, Krunoslav Šokac. 

NAJAVA RADIONICA: youtu.be/U8EdZtHBeO4

 

Nacionalna premijera dokumentarnog filma „70“ o Ansamblu LADO

Dokumentarni film o Ansamblu LADO pod nazivom "70", svoju nacionalnu premijeru imat će na Svjetski dan plesa 29. travnja na Trećem programu Hrvatske televizije s početkom u 18.55 sati.U doba trajanja društvene distanciranosti uzrokovane korona virusom zbog kojeg su odgođena mnoga kulturna događanja, koncerti i festivali, Ansambl LADO i Hrvatska televizija omogućuju svim gledateljima  zaviriti u živote i rad plesača pjevača i glazbenika jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj.

U filmu je dokumentiran naporan rad na kojemu se temelji uspješnost, dugovječnost i ugled Ansambla LADO, ali i ono nevidljivo i neopipljivo, a jednako važno – duh jednog kolektiva i zajednička strast prema poslu kojim se bave njegovi izvođači. Život kolektiva prati se kroz tri usporedne priče usredotočene na izvođače u procesu pripreme koncerata – prvaka Dubravka Radića, solisticu Petru Matutinović i glazbenika solista Mladena Kosovca. Četvrta priča prikazuje pripremu i odlazak Ansambla na ljetnu turneju, uključujući sve izazove s kojima se prije koncerta susreće umjetničko, tehničko i upravljačko osoblje. 

Film je sniman tijekom 2019. godine kada je LADO obilježavao sedam desetljeća svog neprekidnog umjetničkog djelovanja i kao naziv filma upravo je odabran broj 70. Snimanje filma odvijalo se pod palicom nagrađivanog Nebojše Slijepčevića, redatelja, producenta i scenarista koji iza sebe ima već nekoliko takozvanih "backstage" filmova.

 Izradu 50-minutnog filma, koji je financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, pokrenuo je donedavni ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo, a realizirala ga je aktualna ravnateljica Ileana Jurin Bakotić. „Dokumentarni film o Ansamblu LADO bio je jedan od mnogih projekata koje smo realizirali prošle godine, a sve u cilju obilježavanja 70. obljetnice umjetničkog djelovanja Ansambla. Želja je bila prikazati posebnost, ljepotu i kreativnost djelovanja ove jedinstvene ustanove u kulturi, kao i život i rad folklornih umjetnika – plesača pjevača i glazbenika koji su kroz ansambl neraskidivo povezani.“, rekla je Jurin Bakotić. 

„70“ je nastao u umjetničkoj organizaciji Paradoks, izvršna producentica je Tina Tišljar, direktor fotografije Miran Krčadinac, snimatelj zvuka Dino Ljuban, montažerka je Iva Kraljević, montažer glazbe Luka Gamulin, za montažu i miks zvuka bio je zadužen Tihomir Vrbanec, snimatelji koncerata su Iva Kraljević i Bojan Mrđenović, gimbalom je snimao Avik Shanich, za rasvjetu se pobrinuo VUX. Repriza dokumentarnog filma moći će se pogledati u nedjelju 3. svibnja u 10.10 sati, također na Trećem programu HTV-a.

 

 TRAILER: bit.ly/LADO-70-trailer

Priopćenje vezano uz pitanja o organizaciji javnih događanja, predstava, koncerata ili snimanja filmova

Ministarstvo kulture prima brojne upite vezano uz moguću normalizaciju rada kazališta kao i organizaciju javnih događanja, predstava, koncerata ili snimanja filmova.   

U suradnji sa strukovnim udrugama i ravnateljima institucija razrađujemo precizne upute s ciljem da se što prije omogući realizacija onih aktivnosti koje ne predstavljaju zdravstvenu ugrozu za umjetnike i izvođače, odnosno da se osmisle alternativni načini organizacije javnih izvedaba kako bi se izbjegao zdravstveni rizik kako za publiku tako i za izvođače. Pred nama su ljetni mjeseci i nadamo se da će se dio programa moći realizirati na otvorenom.

Sve planove pažljivo ćemo analizirati sa stručnjacima, a o mogućim daljnjim odlukama o popuštanju ograničenja informirat ćemo zainteresiranu javnost.

 

Novi video spot Ansambla LADO posvećen blagdanu svetog Jurja

Na blagdan svetog Jurja koji se obilježava 23. travnja i koji se u narodu smatrao pravim početkom proljeća i poljodjelskih radova, Ansambl LADO objavljuje video spot „Lepi Juro“ koji je ilustrirala i animirala Katarina Matković.Želja je bila na slikovit način prikazati najvažnije  narodne običaje povodom ovog blagdana.  „U hrvatskim narodnim jurjevskim običajima isprepliću se brojne kršćanske i pretkršćanske tradicije i vjerovanja. Jurjevo je proljetni, pastirski i ratarski blagdan. Običaj paljenja krijesova, kićenje stoke zelenilom i ophod jurjaša, đurđara, zelenoga Jurja rašireni su osobito u središnjoj Hrvatskoj. Zelenilo simbolizira proljeće, buđenje prirode, novi život, a vatra ima zaštitnu moć. Činjenica je da smo baštinili brojne kulturne prakse, običaje i vjerovanja vezane uz Jurjevo. Stoga ne čudi što se jurjevski običaji na području sjeverozapadne Hrvatske nalaze na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske.“, rekao je umjetnički voditelj Ansambla LADO Krunoslav Šokac 

„Izrada animacije za Ansambl LADO, prema pjesmi “Lepi Juro”  bila je istovremeno izazovna i inspirativna jer sam u jednoj minuti morala vizualno istaknuti obilježja običaja Jurjeva. Osim ilustriranja krijesa, plesa, okićenog goveda i povorke koja obilazi seoske kuće, istraživala sam i izgled tradicionalnih nošnji koje sam kroz ilustraciju prilagodila stilizaciji koja je prisutna u animaciji. Ovo mi je bilo jedno jako zanimljivo i lijepo iskustvo te se nadam da će biti sličnih i u budućnosti.“, rekla je Katarina Matković iz obrta za dizajn i ilustraciju KHEI o suradnji s Ansamblom LADO. 

O važnosti i  ukorijenjenosti jurjevskih običaja u hrvatskome narodu svjedoče i brojne glazbene i plesne scenske prilagodbe i umjetničke obrade jurjevskih popijevki i običaja. Neke od njih, poput koreografije „Prutoljaki hodiju“ ili vrhunskih Jurjaša – jurjevskih popijevki u obradi  Emilla Cossetta, nalaze se na repertoaru Ansambla LADO. Pjesmu „Lepi Juro“ također je obradio Emil Cossetto, a objavljena je na albumu „Iz kajkavskih krajeva vol 1“.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.