Prije jadranske turneje Lado, 9. srpnja, nastupa na Sceni Amadeo, a 14. srpnja i na Bundeku

Nakon velikog koncerta održanog na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, te koncerata na Malom Lošinju i Đurđevcu, Posušju i Vinici, po povratku u Zagreb, Ansambl narodnih pjesama i kola, Lado  svoj samostalni koncert održat će 9. srpnja na Sceni Amadeo. Ladov Orkestar, koji sudjeluje na svim plesnim i vokalno-instrumentalnim koncertima Ansambla, u proteklih deset godina održao je niz samostalnih cjelovečernjih koncerata s različitim programima i objavio tri nosača zvuka. Sastavljen je od četrnaestero glazbenika multiinstrumentalista, koji sviraju osamdesetak tradicijskih glazbala, koja postoje i još se uvijek koriste u Hrvatskoj i u krajevima u kojima žive Hrvati.

Prije odlaska na tradicionalnu jadransku turneju, Lado će u Zagrebu održati i vokalno-instrumentalni koncert pod nazivom „Mi nosimo zelen venčec“ na Ljetnoj pozornici na Bundeku. Program vokalno-instrumentalnog koncerta osmislio je Ladov glazbeni voditelj – dirigent Bojan Pogrmilović kako bi se publici pružio što bolji uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatskih tradicijskih instrumenata i raznolikost vokalnih izraza u pojedinim folklornim zonama i njihovim užim područjima. Zagorje, Bilogora, Slavonija, Dalmacija, Baranja i Lika samo su neki od krajeva kojima će Lado na koncertima glazbeno putovati. 

Ovogodišnja jadranska turneja započinje 14. srpnja otvaranjem izložbe fotografija Lado / Reljefi / Tragovi u Lazaretima u Dubrovniku dok će dan kasnije nastupiti na tvrđavi Revelin na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama. Dvo satni plesni koncert „Neka sjaji sunce svima“ koji će tom prilikom izvesti u cijelosti je posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Sastavljen je od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu. Ovoga ljeta Ansambl Lado očekuju i dva vokalno-instrumentalna koncerta koje će održati na solinskoj Gradini 17. srpnja i u Biogradu na Moru 19. srpnja.„Imat ćemo ljeto bogato različitim događanjima – od otvorenja izložbe, preko vokalno-instrumentalnih i instrumentalnih pa sve do plesnih koncerta i pozivamo sve građane da nam se pridruže u jednom od gradova koja ćemo posjetiti.“, rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla Lado.

 

 

 

 

Baletni studio HNK Ivana pl. Zajca ponovno otvara svoja vrata za neformalno obrazovanje u klasičnom i suvremenom baletu

Baletni studio HNK Ivana pl. Zajca ponovno otvara svoja vrata i planira okupiti polaznike u dobi od 14 godina na više i pružiti im neformalno obrazovanje u klasičnom i suvremenom baletu. U svojim redovnim oblicima nastave Baletni studio upoznat će učenike s čarolijom baletnog i suvremenog plesnog jezika, te razvijati kreativnost kroz improvizacijske tehnike. U dodatnim oblicima nastave uključit će ih u vlastitu scensku izvedbu putem kontinuiranih produkcija.

Oslonac Baletnog studija bit će njegovi iskusni pedagozi: Irina Köteles i Andrei Köteles za klasični balet, te Michele Pastorini i Hugo Rodrigues za suvremeni ples. Takav vrstan odabir pedagoga trajno je opredjeljenje i brend Baleta riječkog „Zajca“.

Nastava će se održavati tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda i petak) od 18.00 do 19.30 sati, u prostoru Baleta HNK Ivana pl. Zajca, Strossmayerova 1.
Naglasak u radu plesnih pedagoga jest; s jedne strane, stvaranje svijesti o samosvojnosti klasičnog baleta a s druge strane, otvaranju kanala koji koncepte suvremene plesne tehnike usko povezuju s drugim estetsko-umjetničkim područjima. Stručno vođeni kroz sadržaj studija koji je usklađen s uzrastom polaznika, njihovim dobnim psihofizičkim mogućnostima i tematskim aspiracijama učenici će ovim programom dobiti adekvatnu pripremu koja je potrebna za upis na  akademije u području plesne umjetnosti. 

Sve zainteresirani pozvani su na dane otvoreniuh vrata 17., 18. i 19. lipnja  u baletnoj dvorani HNK Ivana pl. Zajca (Strossmayerova 1) i to od 17.00 do 18.00 sati za klasični balet, a potom od 18.15 do 19.15 sati za suvremeni balet.

Nastava počinje 16.rujna 2019.

 

 

 

 

 

 

Otvoren 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Pedeset i deveti Međunarodni dječji festival u Šibeniku otvoren je u subotu, 15. lipnja, podizanjem festivalske zastave na renesansnom trgu ispred katedrale svetog Jakova i predstavom 'Knjiga o džungli', u izvedbi  Teatra Baj Pomorski iz Toruna u Poljskoj, a otvorenju je prisustvovala ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

"Radionice, predstave i koncerti još će jednom ovaj grad napraviti najvažnijim gradom na svijetu za djecu u ovom trenutku. Djeco, vi ste ovdje toliko sretni što možete netom nakon završetka škole uploviti u poseban svijet koji već 59 godina čini od ovih ulica najsretnije mjesto na svijetu. Posebno me veseli da kroz Festival grad Šibenik odgaja publiku i nadam se ćete kad odrastete nastojati pohoditi predstave i koncerte i da ćete u kulturi i umjetnosti naći nešto što će oplemeniti vaše živote", rekla je ministrica.

"Prigoda je ovo kojoj se svake godine radujemo jer na dva tjedna gradske kale i trgove preuzmu djeca i postaju stvaraoci i umjetnici. Slušajmo ih što imaju reći jer od njih puno toga možemo naučiti", rekao je pozdravljajući 'malu i veliku' publiku  Međunarodnog dječjeg festivala šibenski gradonačelnik Željko Burić.


Foto: MDF

Ovogodišnji Festival, njegov program podupiru i obogaćuju poljski umjetnici koji će MDF oplemeniti umjetničkim stvaralaštvom. U nedjelju, u Galeriji svetog Krševana na Gorici bit će otvorena izložba ‘Suvremena poljska grafika djeci Šibenika’. Autori radova su profesori vezani za Akademije primijenjenih ili likovnih umjetnosti, među kojima i sa Sveučilišta Marie Curie – Sklodowska iz Lubina te Strzeminski Akademije finih umjetnosti iz Lodza. Izložba će se moći razgledati do kraja Festivala.
 
Likovni program obogatili su poljski umjetnici svojom grafikom. Poznata umjetnica Melinda Šefčić u okviru MDF-a s djecom će oslikavati Autobusni kolodvor u Šibeniku i dječje igralište na otoku Zlarinu. Ove godine izrazita je ekološka komponenta Festivala pa je simbolično kako se otvorenje MDF-a poklopilo s obilježavanjem Svjetskog dana vjetra. U dva tjedna trajanja Šibenik čeka čarolija dječjeg kreativnog stvaralaštva.  (MK/Hina)

Udruga za klasični balet Vindija koju vodi Vlasta Rittig već desetak godina odgaja "male balerine"

Udruga za klasični balet Vindija u Varaždinu već desetak godina odgaja "male balerine", a voditeljica, poznata baletna umjetnica Vlasta Rittig, koja je svoju plesnu karijeru zamijenila podučavanjem mladih naraštaja u nedjeljju je organizirala još jednu Gala večer plesa u varaždinskom HNK. Uz  Vindiju mastupili su i gosti: Osnovna baletna škola Čakovec, Baletni studio Jastrebarsko, Baletni studio PUO iz Kutine, Plesna skupina A-Balet iz Zagreba, Plesni studio „danSing“, Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca, Divertimento - Studio povijesnog plesa iz Zagreba.

Udruga za klasični balet Vindija je umjetničko-rekreativna škola koja okuplja djecu od 6 do 12 godina i provodi baletne tečajeve prema uzrastu polaznika, a prema riječima voditeljice tečajevi obuhvaćaju radni, ogledni i plesni program.

 Plesni program je afirmacija klasičnog plesnog izričaja i promocija svih sudjelujućih.Baletne plesne priče ispričane plesnim jezikom  na kazališnim pozornicama su najsloženiji zadatak za djecu i najzahtjevniji zadatak za plesnog pedagoga. Koreografije moraju biti oblikovane  prema uzrastu polaznika, a ujedno i mogućnostima svake grupe u cjelini te približiti i prikazati i djeci i publici određenu razinu savladanog baletnog vokabulara čiji elementi, tj plesni koraci čine i jesu građa koreografkih kombinacija baleta. 

Iza svega stoji veliki trud i upornost, visoki stupanj radne discipline i kontinuirani zajednički pristup i suradnja između roditelja i voditelja udruge, plesnog pedagoga i koreografa, istaknula je voditeljica, dodavši:

- Naša Udruga za klasični balet Vindija djeluje kroz tri razine edukacije početne, osnovne i napredne,  ostvaruje  programe kojima se prezentira  na amaterskoj plesnoj sceni RH; a to su plesni susreti, smotre, plesne revije i natjecanja, baletni festivali i gala koncerti i ostale prigode. Ponosni smo što smo i ove godine nositelji mnogih nagrada, zahvalnica, pohvalnica, priznanja..a uvijek nam je najveća nagrada plesati pred kazališnom publikom, istaknula je Vlasta Rittig.

Svim koreogafima i skupinama koje su nastupile na Gala večeri plesa u ime PS Vindija i generalnog direktora Drk Dragutina, koji je 2003. i inicirao, a od tada i podupire rad baleta čestitao je Vladimir Šestak, predsjednik Udruge. Za portal Hia rekao je da je to samo jedna od brojnih aktivnosti mladih koje Poslovni sustav podržava bilo u kulturi bilo u sportu. Uz potporu Vindije koja je uredila i baletni studio u HNK u Varaždinu te podržava sve aktivnosti Udruge cijena škole baleta za polaznike je simbolična.  

Poziv za zainteresirane uvijek je otvoren

Baletni studio djeluje međusobnim planovima i dogovorima i uskoj, uzajamnoj suradnji sa roditeljima i polaznicima. Sva djeca imaju osiguranu svu potrebnu plesnu opremu za završni sat, probe i kostime iz fundusa udruge, a za vježbanje, svatko ima svoje: dres, tajice i baletne papuče (koje se mogu naručiti kod Učiteljice).Termine i raspored rada po grupama, moguće je prilagođavati i mijenjati, prema dogovoru.   

S obzirom na ukupnu satnicu, planiranu za svaku grupu, svi programi su rekreativnog karaktera i prilagođeni su mogućnostima uzrasta, a temelje se na osnovnoškolskom plesnom obrazovanju baletnih škola. Umjesto ispitnog gradiva i ocjena, u praksi se provode ogledni satovi, kao ogledalo svega naučenog.

Učenje baletnih koreografija, njihovo uvježbavanje i probe za nastupe i natjecanja, dodatni je i neobavezni program u koji se ukljućuju oni, koji prema objektivnom i stručnom mišljenju plesnog pedagoga i koreografa, pokazuju osnovne tehničke vještine i primjerenu zrelost. Stoga, Naprednu grupu popunjavaju nadareni, talentirani i muzikalni, a posebno marljivi i izdržljivi zaljubljenici klasičnog baleta, predstavljaju svoje „umijeće“ javnim nastupima.

Informacije: 042/ 3399 923  - tajnica

Umjetnički voditelj, plesni pedagog Vlasta Rittig - 098/ 353 013

Predsjednik udruge, Vladimir Šestak  - 091/339 9902

 

FOTOGRAFIJE: TOMISLAV TURKALJ

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.