Ansambl LADO otkazuje i drugi koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Nakon što je otkazao koncert u ponedjeljak 16. studenoga, Ansambl LADO s velikim žaljenjem otkazuje i koncert planiran za 20. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.   Kao javna ustanova u kulturi koja se bavi izvedbenom umjetnošću, Ansambl LADO primjenjuje mjere prevencije od širenja zaraze koronavirusom čiji je prioritet zaštita zdravlja svojih umjetnika.  

„Sudbinu mnogih ustanova koje se bave izvedbenim umjetnostima, a koje su zbog epidemije koronavirusom morale odgoditi ili otkazati svoje nastupe, nažalost dijeli i Ansambl LADO. Sada je najvažnije sačuvati zdravlje naših umjetnika i ostalih zaposlenika i ne ugrožavati zdravlje publike. Molimo sve za razumijevanje.“, rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO.  Povrat za ulaznice kupljene karticom online preko www.entrio.hr bit će izvršene automatski u roku od mjesec dana. Za ulaznice kupljene gotovinom na jednom od Entrio prodajnih mjesta potrebno je poslati zahtjev za povrat novca preko web forme koja se nalazi na www.entrio.hr/refund, također u roku od mjesec dana, odnosno najkasnije do 20. prosinca ove godine. 

Nakon što je otkazao koncert u ponedjeljak 16. studenoga, Ansambl LADO s velikim žaljenjem otkazuje i koncert planiran za 20. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Kao javna ustanova u kulturi koja se bavi izvedbenom umjetnošću, Ansambl LADO primjenjuje mjere prevencije od širenja zaraze koronavirusom čiji je prioritet zaštita zdravlja svojih umjetnika. „Sudbinu mnogih ustanova koje se bave izvedbenim umjetnostima, a koje su zbog epidemije koronavirusom morale odgoditi ili otkazati svoje nastupe, nažalost dijeli i Ansambl LADO. Sada je najvažnije sačuvati zdravlje naših umjetnika i ostalih zaposlenika i ne ugrožavati zdravlje publike. Molimo sve za razumijevanje.“, rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO. Povrat za ulaznice kupljene karticom online preko www.entrio.hr bit će izvršene automatski u roku od mjesec dana.

Za ulaznice kupljene gotovinom na jednom od Entrio prodajnih mjesta potrebno je poslati zahtjev za povrat novca preko web forme koja se nalazi na www.entrio.hr/refund, također u roku od mjesec dana, odnosno najkasnije do 20. prosinca ove godine.

 

 

 

Otkazan večerašnji koncert Ansambla LADO u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Zbog bolesti umjetnika, Ansambl LADO otkazuje već pripremljeni godišnji koncert koji je bio na rasporedu danas 16. studenoga, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.Godišnji koncerti kojima Ansambl LADO ove godine obilježava 71. obljetnicu svog djelovanja na rasporedu su još i 20. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalitštu u Zagrebu i 24. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

„Koncerti 20. i 24. studenoga nisu otkazani, nadamo se da će se realizirati te da ćemo i ove godine proslaviti rođendan Ansambla LADO uz našu publiku kao i sedam desetljeća do sada. Godina iza nas bila je vrlo izazovna i želim pohvaliti sve naše umjetnike na disciplini i profesionalnosti koju su pokazali kako u svom radu, tako i u privatnom životu. Našu dragu publiku molimo za razumijevanje. Pratite naše web stranice na kojima ćemo objavljivati sve novosti o koncertima.“, rekla je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO. 

Povrat novca za večerašnji koncert za ulaznice kupljene karticom online preko www.entrio.hr bit će izvršene automatski u roku od mjesec dana. Za ulaznice kupljene gotovinom na jednom od Entrio prodajnih mjesta potrebno je poslati zahtjev za povrat novca preko web forme koja se nalazi na www.entrio.hr/refund također u roku od mjesec dana, odnosno najkasnije do 16. prosinca ove godine. 

Sve informacije o nadolazećim koncertima i eventualnim promjenama bit će objavljene na službenoj web stranici www.lado.hr kao i na društvenim mrežama Ansambla.

 

 

Miroslavu Rusu dodijeljeno veliko autorsko priznanje HDS-a u obliku „Notnog zapisa“

 

Nakon nagrade 'Adalbert Marković' za sustavnu afirmaciju hrvatskog stvaralaštva, Hrvatsko društvo skladatelja, odalo je novo priznanje Miroslavu Rusu.

'Notno izdanje' HDS-a, velika je čast i satisfakcija za jednog od najuspješnijih hrvatskih i regionalnih skladatelja, tekstopisaca i producenata.

Ova zbirka sadrži dio Rusovih najistaknutijih autorskih ostvarenja kao na primjer Igra bez granica, Još i danas zamiriše trešnja, Stižu me sjećanja, Tijana, Lagano umirem u tvome sjećanju i mnoge druge u izvedbi najpoznatijih hrvatskih i regionalnih izvođača kao što su Toše Proeski, Tony Cetinski, Zdravko Čolić, Željko Bebek, ITD band, Kaliopi, Crvena jabuka, Baruni, Jure Brkljača i mnogi drugi.

Miroslav Rus o nagradi:
'Počašćen sam činjenicom da je Hrvatsko društvo skladatelja našlo za shodno objaviti moje tekstove i note u jednoj ediciji u kojoj za sada uz mene ima još 15 autora koji mi svojim imenima i djelima dodatno uveličavaju čast koju sam doživio ušavši u jedan tako odabrani krug autora.'

Donosimo vam samo mali dio iz uvodnog teksta, autora Bojana Mušćeta, „Još i danas zamiriši čežnja kad se sjetimo pjesama koje su doživjele dvije prepoznatljive verzije, pa ne pamtimo koja je original, a koja obrada – no više nam nije ni važno. Ali kad se pokušamo sjetiti pjesama s tri znane verzije, to će već biti teže! Prisjetit ćemo se vjerojatno triju inačica Arsenova i Bregovićeva Lošeg vina i… emotivnu frekvenciju svakako možemo ugoditi s evergreen-pitanjem: ‘Što to ima u ljudima tužno da ulaze u tuđe živote?’ Da, to je onaj tamburaški megahit Gazda, ali i velik hit Toše Proeskog, no i duboko proživljena šansona Miroslava Rusa, koji je i autor te pjesme – Još i danas zamiriše trešnja. Ali to nije jedina njegova skladba koju pamtimo u trostrukoj verziji: Lagano umirem u tvome sjećanju snimili su ITD band, Crvena jabuka i Željko Bebek.“

Teško je na jednom mjestu sabrati sva djela čovjeka koji je svojim dosadašnjim radom itekako zadužio domaću glazbu.

Ovo izdanje, itekako se uklapa u dosadašnja brojna priznanja i nagrade, koje je Rus svojim radom, sve ove godine zaslužio.

Uz već spomenutu nagradu 'Adalbert Marković' Hrvatskog društva skladatelja 2015. godine, za sustavnu afirmaciju hrvatskog stvaralaštva u svojstvu glavnog glazbenog urednika Narodnog radija, izdvojimo i Porina za pjesmu godine 2008., za skladbu ‘Igra bez granica’ u izvedbi Toše Proeskog.

Tu su i Zlatne ptice, Večernjakove ruže, pobjede na festivalima (Hrvatski radijski festival), te Milenijska nagrada Brod Festa kao i nagrada za pjesmu desetljeća Ohridskog festivala.

 

Ansambl LADO slavi 71. rođendan koncertima u Zagrebu

 

Ansambl LADO i ove će godine održati svečane koncerte u svom rođendanskom mjesecu. Koncerti su na repertoaru 16. i 20. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu, a počinju u 19:30. Posljednji koncert u studenome održat će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 24. studenoga. 

Umjetnici se s puno entuzijazma pripremaju za ove koncerte na kojima će predstaviti neke od najljepših i rado izvođenih koreografija i glazbenih brojeva s Ladova bogatog repertoara. „Trebamo biti svjesni i ponositi se činjenicom da je Hrvatska svjetski fenomen prema broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Publika će moći uživati u osebujnim međimurskim popevkama, arhaičnom, starinskom ojkanju i bećarcu – jedinstvenom glazbenom izričaju Slavonije, Baranje i Srijema. Rad na proširivanju i obogaćivanju repertoara Ansambla LADO se nastavlja“, kazao je umjetnički ravnatelj Krunoslav Šokac koji je u program uvrstio i dvije praizvedbe – Zvuci s Karašice Duška Topića i Nikaj duže do Miholja, međimurske popevke u obradi Alana Kanskog.  

Ulaznice za oba koncerta u HNK Zagreb mogu se po cijeni od 60, 80 i 100 kuna kupiti online i na prodajnim mjestima u sustavu Entria. Na cijenu ulaznice odobrava se i poseban rođendanski popust od 20 % koji mogu iskoristiti učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom i članovi kulturno-umjetničkih društava. Popust koji je moguće iskoristiti isključivo putem online kupovine, primjenjuje se uz kod LADO71. Ulaznice za koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nisu u slobodnoj prodaji.  Oni koji ne budu u mogućnosti doći u Hrvatsko narodno kazalište, moći će pratiti izravan prijenos koncerta 20. studenoga na Trećem programu Hrvatske televizije.    „Ladova će publika s umjetnicima Lada moći proslaviti naš 71. rođendan. Želja je Ansambla LADO, kao jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla, u ovo neizvjesno vrijeme, plesom i pjesmom pružiti našoj vjernoj publici i svim ljubiteljima tradicije radost i nadu koje izviru iz bogate hrvatske izvedbene tradicijske umjetnosti. U Hrvatsko narodno kazalište dođite na vrijeme, noseći masku na licu tijekom cijelog boravka u prostoru kazališta, pazite na razmak od drugih posjetitelja i uživajte u godišnjem koncertu Ansambla LADO“, naglašava Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla LADO.  

Valja spomenuti kako je u objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz rujna ove godine istaknuto kako su kazališne predstave, u koje spadaju i Ladove izvedbe, ocijenjene kao programi niskog rizika zaraznosti jer je riječ o programima s isključivo sjedećim mjestima koji ne uključuju interakciju i aktivni angažman publike, a za koje je propisan razmak između gledatelja od jednog sjedećeg mjesta, uz obvezno nošenje maski tijekom trajanja izvedbe.  

Ova je godina posebno izazovna za umjetničke institucije i pojedince koji se pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji. LADO je u posljednjih sedam mjeseci, uz brojna online događanja, neprestano prilagođavao svoj program – uveo je više vokalno-instrumentalnih koncerata u kojima su sudjelovali solisti i manji broj glazbenika te ponovno oživio projekt LADO Electro.   

ULAZNICE:

http://bit.ly/LADO-HNKZagreb_16studeni

http://bit.ly/LADO-HNKZagreb_20studeni

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.