Uoči Božića učenici varaždinske Glazbene škole oduševili Zagrepčane

Nastavljajući dugogodišnju tradiciju suradnje sa Veleposlanstvom Španjolske i Koncertnim uredom Varaždin, učenici Glazbene škole u Varaždinu ponovno su oduševili nastupom na koncertu pod nazivom Hispansko - hrvatski Božić.

Ove prigode brojni okupljeni u prepunom zagrebačkom muzeju „Mimara“ uživali u izvedbi djela španjolskih i hrvatskih skladatelja nastalih od 16. do 20. stoljeća.

Nakon što je Španjolska bila zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, započela je i uspješna suradnja Veleposlanstva Španjolske u Hrvatskoj s Glazbenom školom u Varaždinu, koja je ove godine, četvrti puta zaredom donijela i koncert učenika u Zagrebu.

Pod dirigentskom palicom prof. Dade Ruže, koja je i izabrala program nastupili su članovi Mješovitog i Djevojačkog zbora Glazbene škole, Gudački orkestar te solisti Tia Pikija, Magdalena Briševac, Klara Blažunaj, Laura Kanešić, Nives Hažić, Ema Kovačić, Rebecca Posavec, Lara Beata Tomičić, Marija Magdalena Kočila, Lovro Štefan i Damjan Klemenčić.

Brojni su okupljeni uživali u izvedbi djela španjolskih i hrvatskih skladatelja nastalih od 16. do 20. stoljeća. Daleko od stare Europe i njezinih mirnih i idiličnih ugođaja zaogrnutih u bjelinu snijega, latinoamerički Božić donosi toplinu ljeta južne hemisfere te svojim živim bojama i temperamentnim ritmovima unosi u drevne božićne običaje i tradicije novi dah života i radosti.

Na programu su bila djela F. J. de Castra, L. Boccherinija, V. Jelića, F. S. Uspera, L. Delibesa i A. Ramireza, te Jungle Book of the Baroque, a svojim su izvedbama učenici Glazbene škole oduševili mnogobrojnu publiku u okupljenu u atriju Muzeja Mimara.

Prema riječima ravnatelja Glazbene škole u Varaždinu Davora Matačića, ovakvi koncerti dragocjeni su za učenike varaždinske Glazbene škole, jer imaju priliku predstaviti se publici, a zanimljivi su i po programu koji ujedinjuje hrvatske i španjolske božićne pjesme i glazbena djela te su pravi poklon zagrebačkoj publici uoči božićnih blagdana. 

 

Radujte se narodi - ciklus Božićnih koncerata Lada u 2019.

Božićnim koncertom u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu, Ansambl  LADO započeo je tradicionalno održavanje božićnih koncerata kojima će završiti svoju koncertnu, ujedno i obljetničku godinu.Ovogodišnje božićne koncerte nazvane Radujte se narodi LADO je izveo i u zagrebačkoj Crkvi svetog Blaža, 16. , a  19. prosinca koncert će održati u Župi sv. Antuna Padovanskog. Sličnim programom obilježen je i završetak uspješne poslovne godine Croatia osiguranja u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu, 17. prosinca.

Jednosatni božićni program, koji je priredio glazbeni voditelj – dirigent Ansambla LADO Bojan Pogrmilović, LADO je predstavio i publici u Daruvaru 18. prosinca, a za širu jacvnost priređuje koncert u Varaždinu 20. prosinca. 

Na koncertu će izvesti 20 glazbenih brojeva u obradi nekih od najpoznatijih glazbenih aranžera poput Dražena Kurilovčana i Zorana Jakunića, Bože Potočnika i Dinka Fia. „I ove će godine LADO svojim programom pokriti cijeli božićni ciklus - od Došašća do Sveta tri Kralja. Izvest će brojne poznate napjeve u posebnim obradama za folklorni zvuk pjevača i svirača Ansambla no moći će se čuti i manje poznati napjevi koji svojom ljepotom svakako zaslužuju veliku pozornost slušateljstva. Posebno su zanimljivi napjevi koji su se do sada mogli čuti samo u manjim župama, a ove godine, po prvi puta i u koncertnoj izvedbi Ansambla.“, rekao je Bojan Pogrmilović.

I ove će godine Hrvatska radiotelevizija snimati koncert u Župi sv. Antuna Padovanskog. Snimka će se moći poslušati na Badnjak na Drugom programu Hrvatskoga radija, dok će se televizijska snimka moći pogledati na sam Božić na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije.

Raspored nastupa:

15.12. - Zagreb, Narodno sveučilište Dubrava, 19 sati

16.12. - Zagreb, Crkva Sv. Blaža, 19.30 sati

18.12. - Daruvar, Župa Sv. Antuna Padovanskog, 19 sati

19.12. - Zagreb, Župa Sv. Antuna Padovanskog, 20 sati

20.12. - Varaždin, HNK Varaždin, 20 sati

 

 Program koncerta

 1. Kyrie eleison (tradicionalna)
 2. U to vrijeme godišta (tradicionalna)
 3. Na salašu kod Betlema (okolica Pečuha)
 4. Radujte se narodi (tradicionalna)
 5. Kakva mi je lepota (Sv. Juraj u Trnju-Prelog)
 6. Veselje ti navješćujem (tradicionalna)
 7. Kakva je to svetlost (Podravina)
 8. Čujete li čobani (Baranja)
 9. Svim na zemlji (tradicionalna)
 10. Dobar večer ko je u kući (dubrovačko kolendavanje)
 11. O, Betleme grade slavni (tradicionalna)
 12. Djetešce nam se rodilo (tradicionalna)
 13. Poslušajte si vezda (Turopolje)
 14. Zaspi Sinek (Kostajnica)
 15. Amo nebeski anđeli (Turopolje)
 16. Oj, Djetešce moje drago (okolica Zagreba)
 17. Betlehem, Betlehem (Čajta, južnoaustrijsko Gradišće)
 18. Nebo daj oku (Turopolje)
 19. Sveti Tri Kralji so zvezdo zbrali (Pristava,Tuhelj - Hrvatsko Zagorje)
 20. Narodi nam se Kralj nebeski (tradicionalna)

 

 

 

 

­­­­­­***

 

 

 

 

U studenome vrhunac proslave 70. rođendana Ansambla LADO i nastup sa Slovacima

Ansambl LADO cijele ove godine obilježava 70. obljetnicu osnutka i rada, a u rođendanskom mjesecu studenome LADO će održati prvi zajednički koncert sa svojim vršnjacima, Državnim ansamblom tradicijskih plesova Slovačke SL'UK.

Ansambl LADO cijelu je 2019. godinu posvetio obilježavanju 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja u očuvanju hrvatske plesne i pjevne baštine. No, najsvečanije razdoblje LADO očekuje u svom rođendanskom mjesecu za koji je pripremio program Antologija III s nekim od najpoznatijih točaka sa svog dugogodišnjeg repertoara od kojih su neizostavne one Zvonimira Ljevakovića i dr. sc. Ivana Ivančana, Bože Potočnika, Marijana Makara, Vidoslava Bagura i Tomislava Uhlika.

„Cijela ova godina posvećena je svima onima koji su dali dio sebe ovom ansamblu - kako glazbenicima i plesačima pjevačima, tako i ostalim zaposlenicima. Kroz sve što radimo, želimo im zahvaliti.“, rekao je umjetnički voditelj Andrija Ivančan koji dodaje kako se kroz antologijske programe žele u program vratiti i koreografije koje nisu izvođene dugi niz godina što će sigurno biti lijep podsjetnik svima onima koji kontinuirano prate Ladov rad.

Program Antologija III, LADO će izvesti u Zagrebu, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Novskoj i Münchenu, a na jednom od zagrebačkih koncerata po prvi će puta ugostiti i umjetnike ansambla Državnog ansambla tradicijskih plesova Slovačke SL'UK. Kombinacijom izuzetnih interpretacijskih vještina plesnog ansambla, folklorne glazbe i pjevačkih sastava, publika će imati priliku doživjeti živopisne prikaze raznovrsnog tradicionalnog slovačkog folklora.

Ideja o zajedničkom koncertu sa slovačkim ansamblom rodila se u lipnju ove godine kada je menadžment SĽUK-a gledao koncert Ansambla LADO koji se održavao na Dan državnosti na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. „Oba naša ansambla imaju mnogo toga zajedničkoga - izvode tradicijske plesove i pjesme, čuvaju tradicijsku kulturu svog naroda, a u repertoar često uvode i drugačije, suvremene žanrove“, rekao je Maroš Červenák, ravnatelj SLU'K-a. Početkom 2020. godine očekuje se i nastup Ansambla LADO u Slovačkoj.

Ovim godišnjim koncertima od Ansambla LADO oprašta se dugogodišnja solistica Snježana Hulina koja je u Ladu provela 37 godina i čiju su profesionalnu karijeru obilježile vokalne i plesne solističke dionice po kojima će je mnogi pamtiti. Uz umjetnički obol koji je dala Ansamblu, bila je izniman primjer svim generacijama plesača-pjevača šireći Ladom svoj zarazni smijeh i optimizam.

Rođendanski antologijski koncerti održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske.

Raspored nastupa:

 1. 11. Slavonski Brod, Koncertno kazališna dvorana Ivane Brilić Mažuranić
 2. 11. Koprivnica, Sportska dvorana Gimnazije „Fran Galović“
 3. 11. Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište – LADO i SL'UK zajednički koncert

    25.11. Novska, Pučko otvoreno učilište

    26.11. Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog2

     2.12. Njemačka, München, Koncertna dvorana Gasteig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 LINKOVI

 

Facebook eventi:

https://www.facebook.com/events/2123959594571936/

https://www.facebook.com/events/387389765486419/

 

SL’UK video:

https://bit.ly/2JH23Xr

https://www.youtube.com/channel/UCQRZ-5DTPOLelPyvKzrnaoA

 

LADO video:

https://bit.ly/34jTfyv

https://www.youtube.com/user/ladoansambl

 

 

 O Ansamblu SL’UK

Državni ansambl tradicijskih plesova Slovačke osnovan je 1949. godine i profesionalni je umjetnički ansambl koji se fokusirao na obradu i interpretaciju folklora u Slovačkoj. Ansambl čini 45 vrhunskih profesionalnih umjetnika iz Slovačke, Češke i Nizozemske.

Kreativne aktivnosti SĽUK-a kao profesionalnog reprezentativnog umjetničkog tijela okupljaju tradicionalne pristupe i inovativne umjetničke projekte koji uključuju nove umjetničke žanrove. Mladim umjetnicima, studentima i profesionalcima umjetnička organizacija Ansambla SL'UK pruža kreativne mogućnosti za izvođenje svojih projekata, sudjelovanje u koprodukcijama, cross-žanrovskim i multikulturalnim događanjima i revijama, kao i organiziranje radionica, seminara i konferencija.

 O Ansamblu LADO:

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl. Osnovan je 1949. godine i već sedamdeset godina istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i  prikazuje na sceni najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200  kompleta) pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Ove 2019. godine, u kojoj Ansambl LADO obilježava 70 godina svog umjetničkog djelovanja, obilježava niz aktivnosti. Uz program „Neka sjaji sunce svima“ koji je bio posvećen plesovima i pjesmama Hrvata izvan domovine, LADO je organizirao i izložbu umjetničkih fotografija „LADO / RELJEFI / TRAGOVI“ koja je bila otvorena u Zagrebu, Bjelovaru, Rijeci i Dubrovniku, a u prosincu se otvara i u Varaždinu te koja će i u 2020. godini posjetiti gradove u Hrvatskoj i inozemstvu.

U obljetničkoj godini snima se i dokumentarni film o radu profesionalnih umjetnika u suradnji s renomiranim redateljem Nebojšom Slijepčevićem. Ansambl je održao i svoje tradicionalne korizmene koncerte, koncerte u sklopu ljetne turneje, dok slijede  svečani cjelovečernji rođendanski koncerte u studenome i božićna turneja u prosincu kao i održavanje predstava Narodil se mladi Kralj s Kazalištem Komedija.

 

 

U Čakovcu održan 26. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, u subotu, 19. listopada 2019. godine u Centru za kulturu Čakovec održan je prvi dio 26. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina.

Kako se uobičajeno susret folkloraša odvija u dvije kategorije, u Čakovcu je izveden koreografirani folklor, dok će se iduće subote, 26. listopada, u Sisku plesati izvorni folklor. Ove godine na susretima nastupa oko tisuću folkloraša iz 25 ansambala koji su sudjelovanje izborili nastupima na županijskim smotrama.

Krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj protekle je godine proslavila 70 godina djelovanja, na što je podsjetio tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić. „U ime naših 1.010 udruga s čak 2.221 izvođačkim sastavom te u ime dvjestotinjak naših književnih i likovnih stvaratelja, želim vam dobrodošlicu na 26. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Zadovoljstvo je tim veće jer smo 16-i put u Međimurju, a svim stanovnicima želim čestitati na velikom priznanju te činjenici da se radi o najuspješnijoj turističkoj destinaciji kontinentalne Hrvatske.“, poručio je te objasnio kako se koreografijom po izboru predstavlja desetero folklornih društava, dok su gosti programa folkloraši iz Bosne i Hercegovine te Slovenije.

Prisutne je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, a susret je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. „Dobrodošli u najmanju, no najljepšu hrvatsku županiju, u županiju koja je jedina u državi dva puta proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti te u županiju koja ponosno nosi i titulu najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma u  Republici  Hrvatskoj. Želim zahvaliti svim kulturnim amaterima jer i oni su svojim radom uvelike utjecali na to da naša županija bude prepoznata u Hrvatskoj, kao što ste svi vi, drage Međimurke i Međimurci, velikim djelom pridonijeli i uvrštenju međimurske popevke na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine. Međimurje živi 365 dana u godini - i u gospodarskom, i poljoprivrednom, turističkom, ali i kulturnom smislu i još jednom zahvaljujem svim vrijednim čuvarima  i nositeljima hrvatske kulturne baštine na  velikom trudu, radu, ljubavi i energiji koje ulažu.“, poručila je zamjenica Herman. Događaj je dolaskom uveličao i predsjednik Skupštine Hrvatskog sabora kulture Zdravko Obradović, a velike zasluge za dobru organizaciju i ovoga puta idu Dejanu Buvaču, predsjedniku Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, ujedno i predsjedniku Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture.

 
Članovi KUD-a „Belica“ prikazali su bogatstvo nošnji, tradicionalnih pjesama i plesova Međimurske županije, a predstavili su se i HFD „Jadro“ Solin, GKUD „Požega“, Varaždinski folklorni ansambl, KUD „Metković“, Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine „Etno Siscia“ Sisak, KUD „Delovi“, FA „Matija Gubec“ Karlovac, KUD „Nova zora“ Donja Lomnica i KUD „Tena“ Đakovo. Nastupe je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu Stjepan Sremac, Ivančica Ivkanec i Petar Varga koje je odabralo tri najbolje izvedbe. Prvo mjesto i bisernica kao glavna nagrada pripali su Varaždinskom folklornim ansamblu, dok su drugu nagradu dijelili članovi KUD-a „Tena“ iz Đakova te FA „Matija Gubec“ iz Karlovca. Trećeplasirani su predstavnici KUD-a „Metković.“

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.