Jesensko izdanje festivala bajke u Ogulinu samo što nije – evo što se sprema

U lipnju je tijekom tri dana održano uzbudljivo prvo izdanje 18. Ogulinskog festivala bajke koje je privuklo najmlađe iz svih krajeva Hrvatske, a sada je došlo vrijeme da se ogulinske ulice i trgovi još jednom ove godine preobraze u najmaštovitiju scenu iz bajke u jesenskom izdanju omiljenog dječjeg festivala. Ova tradicionalna kulturno-turistička manifestacija tako će, od 8. do 10. rujna, ponovno pretvoriti Ogulin u centar zabave, bajkovitih umjetničkih izričaja te bogatog kulturnog programa za sve generacije - djecu, mlade i odrasle.

Prilika je to za sve koji nisu uspjeli posjetiti Ogulinski festival bajke u lipnju, jer će se na rujanskom izdanju ponovno okupiti brojni pripovjedači bajki te održati program krcat zanimljivim radionicama, predstavama i animacijama koje će klinci obožavati! Nema bolje prilike od ove da se cijela obitelj uputi na izlet u bajkoviti Ogulin i provede kvalitetno zajedničko vrijeme na festivalskim scenama diljem grada koje nose isto tako bajkovita imena - Neva Nevičica, Potjeh, Regoč, Stribor, Đulin vrt, Jagor i Kosjenka.

Uzbudljivi doživljaji za svakoga tko se upusti u čarobni svijet bajki

Nezaboravan koncert za djecu pod nazivom „Kišni razdraganci“ izvest će Mrle iz legendarnog glazbenog sastava Let 3 i njegova supruga Ivanka Mazurkijević. Ovoga puta od predstava nikako se ne smiju propustiti one koje će izvesti šarmantni dvojac iz Šarenog svijeta, „Začarana ljepotica“ Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, „Želim biti, hoću biti“ koju će izvesti Teatar CIRKUS Punkt iz Zagreba, „Čarobna Kapa“ zagrebačkog Teatara Barakuda 2012, kao i plesnu predstavu „Kako si?“ zagrebačke plesne škola Alegria, a tu je i zabavni lutkarski mjuzikl „Šumska priča“ koji će izvesti splitska Produkcija Z.

Neće nedostajati niti kreativnih radionica od kojih je nezaobilazno oslikavanje lica u motivima likova iz bajki, uvijek atraktivna radionica drveno-staklena priča, radionica izrade zmajeva, Mala škola novinarstva, Reciklažna gradionica, Reciklažna i Sportska bajka, radionica filcanja vune, kao i izrada vilinskih vjenčića, uz mnoge druge na programu.

Ono što mališani jako vole je ujedno i ono po čemu je ovaj festival uistinu poseban - pripovijedanje bajki. Na jesenskom izdanju festivala djeca će slušati „La legende du Merlin“ profesionalnog pripovjedača iz Francuske Nicolasa Mezzalira, „Bajkopripovjedalicu“ Ane Bilić iz Šibenika, „Čarobne riječi vile Kosjenke“ koje će ispričati Udruga žena Ogulin, najljepše narodne bajke domaćice Sabine Gvozdić, „Putovanje iza zrcala“ Andreje Krenek iz Velike Gorice i mnoge druge.

Tu priča još uvijek ne završava pa će tako svi koji dođu u grad podno Kleka otkriti još mnoštvo ogulinskih čari, kao što su pokretni photo pointovi, izložba ptica, veselo festivalsko putovanje na vlakiću Bubi i naravno, i naravno, tradicionalno polaganje vozačke dozvole za letenje na metli bez čega niti jedno dijete, ali i odrasli, ne napuštaju bajkoviti Ogulin.

 

ŠPANCIRFEST: Traju pripreme za premijeru inovativno-plesnog spektakla PEOPLE T(W)O!

 Teško je izdvojiti sve posebnosti ovogodišnjeg jubilarnog Špancirfesta jer je pripremljeno više od 500 programa. Ipak, ovogodišnji Festival izdvaja velika produkcija plesno-kazališnog projekta „People Power Partnership“. Atraktivnu pozornicu zasigurno ste već primijetili na Kapucinskom trgu, a gradom svoju pozitivnu energiju šire plesačice i plesači koji sudjeluju u ovom međunarodnom projektu.

 Nakon održane "open warm-up" aktivnosti koju je vodila koreografkinja iz njemačkog tima, Sigrun Fritsch (PanOptikum kazalište), u kojoj je sudjelovala zainteresirana javnost, pred plesačima su cjelodnevne probe i generalna izvedba. Četverogodišnji europski projekt okuplja 104 mlada plesača od 18 do 25 godina iz 11 zemalja, a uoči Špancirfesta u Varaždin je stiglo 32 plesačica i plesača iz osam zemalja. Mladi plesači uz kreativni tim već nekoliko dana stvaraju predstavu, a svojom premijernom izvedbom PEOPLE T(W)O prvog festivalskog dana na Kapucinskom trgu u 22 sata dodatno će zagrijati festivalsku atmosferu.  Više informacija o programu jubilarnog Špancirfesta koji će biti održan od 18. do 27. kolovoza potražite na službenim internetskim stranicama festivala ww.spancirfest.com.

 

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković primio članice Plesnog kluba

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u palači Patačić primio je članice Plesnog kluba Feel (tim Feel The Best) zajedno s njihovom voditeljicom Romanom Rod.

 PK Feel ove se godine preko Hrvatskog plesnog saveza kvalificirao na Svjetsko natjecanje International Dance Organization koje će se u studenome ove godine održati u Sloveniji, a sudjelovat će preko trideset država iz cijelog svijeta.

 Voditeljica Romana Rod je zamjeniku Markoviću predstavila klub i njihove aktivnosti, brojna nacionalna i inozemna natjecanja na kojima su dosad sudjelovali s odličnim rezultatima: „Naši plesni timovi sa svojim su koreografijama uvijek u top 10 najboljih. Od natjecanja u Lijepoj našoj, često boravimo i u susjednim državama poput Slovenije, Austrije i Mađarske gdje se urbani stil podigao na zaista visoku razinu. Moram istaknuti i naše breakere, seniora koji je u reprezentaciji Hrvatske u breakingu te također podučava djecu u PK Feel. Na svim natjecanjima ponosno predstavljamo naš grad Varaždin.“ – rekla je Romana Rot te najavila da će PK Feel u listopadu organizirati u Varaždinu međunarodno plesno natjecanje klubova iz Hrvatske i inozemstva Feel Dance Varaždin.

 Zamjenik je čestitao članicama na dosadašnjim uspjesima i izrazio zadovoljstvo što se u Varaždinu djeca i mladi mogu baviti raznolikim aktivnostima, sukladno njihovim afinitetima: „Upoznat sam s vašim radom i urbanim plesom, nastupi su jako dinamični i zanimljivi i vidim da je velik interes za to kod mladih. Odlično je što u Varaždinu zaista naša djeca mogu birati iz širokog raspona sportova, da se bave onim što ih zanima i veseli. Vaš klub zaista dobro radi, djevojke su zadovoljne i motivirane i vjerujem da ćete na nadolazećim natjecanjima ponovo postići odlične rezultate.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

 

 

COFA – suvremena folklorna avantura i ove godine donosi mnogobrojna iznenađenja

Sve je spremno za drugo izdanje Međunarodnog folklornog festivala COFA - Contemporary Folklor Adventure (suvremena folklorna avantura), a koji će biti održan od 9. do 14. srpnja diljem Varaždinske županije – čulo se na konferenciji za medije, na kojoj su uz direktoricu i idejnu začetnicu festivala Petru Golubar sudjelovali i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković te gradonačelnik Novog Marofa, ujedno i saborski zastupnik Siniša Jenkač.
COFA je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, a bavi se očuvanjem i promicanjem kulturne baštine i plesa. CIOF u svom sastavu broji više od 140 članica, oko 300 festivala i zaista sam sretna da je COFA dio te priče – rekla je direktorica i idejna začetnica festivala Petra Golubar najavivši kako će se ovogodišnje izdanje COFA-e održati u četiri grada (Varaždin, Varaždinske Toplice, Novi Marof i Lepoglava) te u tri općine (Visoko, Ljubešćica i Maruševec).
I ove godine nam u goste dolaze atraktivne folklorne skupine iz cijelog svijeta, a posebno bih izdvojila dvije skupine koje prvi puta dolaze u Hrvatsku na COFA festival. Riječ je o folklornoj skupini iz Meksika i Sjedinjenih Američkih Država, a dolaze nam i grupe iz Rumunjske, Poljske i Gruzije. Od domaćih folklornih grupa predstavit će se Varaždinski folklorni ansambl, KUD „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica, KUD „Braća Radić“ iz Općine Visoko, dramska družina Ozana, KUD „Klaruš“ iz Maruševca, KUD “Ljuba voda“ iz Ljubešćice te KUD „Marof“ iz Novog Marofa – najavila je Petra Golubar.


Službena ceremonija otvorenja festivala COFA započinje u nedjelju, 9. srpnja s početkom u 19:30 sati na glavnom gradskom trgu u Varaždinskim Toplicama.
Ponosni smo što se jedna ovakva manifestacija održava u Varaždinskim Toplicama. Zahvaljujući bogatom programu koji i ove godine nudi COFA festival, naši ljudi moći će kroz pjesmu i ples upoznati običaje drugih zemalja, a uvjerena sam kako će i naše folklorne skupine prikazati svo bogatstvo i ljepotu kraja iz kojeg dolaze – izjavila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.
Tijekom trajanja festivala održat će se čak 27 programski sadržaja. Uz mnogobrojne folklorne nastupe, bit će tu i kreativne folklorne te pjevne radionice pod nazivom „Kreativni folklorni lab“, izrada tradicijskog nakita, razne izložbe te predstavljanje gastronomije Varaždinske županije. Službena ceremonija zatvaranja festivala održat će se 14. srpnja, s početkom u 19:30 sati u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu.
Prilika je to da upoznamo druge kulture, osobito tradicijske kulture, ali i prilika da se drugima predstave KUD-ovi s ovog područja. Kulturni centar spreman je ugostiti sve koji će doći u Novi Marof – rekao je gradonačelnik Novog Marofa pozvavši sve zaljubljenike u folklor da dođu na završnicu festivala.
I dok je ovogodišnji programski partner festivala Varaždinski folklorni ansambl, generalni pokrovitelj je Varaždinska županija.
Ovakve vrste festivala donose nam ono što možda nemamo priliku vidjeti u našem svakodnevnom životu, već smo se s nečijom tradicijom, običajima, plesom i pjesmom mogli upoznati samo putem medija. S jedne strane moći će se vidjeti i upoznati naša turistička baština i blagodati koje imamo putem naših folklornih ansambala, a na svoje će doći i svi naši domaći ljubitelji folklora koji će vidjeti tradiciju i sve ono što se u svijetu može vidjeti – rekao je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.
Ove godine programski sadržaj festivala bit će i dokumentiran i to zahvaljujući produkcijskog kući Scarlett films iz Indije, a dokumentaristički film pod nazivom „COFA FOLK FESTIVAL“ trebao bi biti premijerno prikazan na najpoznatijem filmskom festivalu u Cannesu te idućem izdanju COFA-e.
Uz mimohod i nastup folklornih skupina na Franjevačkom trgu, 14. srpnja, u Atriju Županijske palače bit će predstavljena i interaktivna izložba glazbenih instrumenata.
Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.