13. Likovna kolonija Sveti Martin uz slobodnu temu i druženje

Slikari iz Zagreba, Velike Gorice, Novske, susjednog Međimurja i Zagorja, iz Zeline, grada i okolice Varaždina te iz Maribora u susjednoj Sloveniji u subotnje su se kišom okupano jutro okupili u Šćepanju kako bi sudjelovali u 13. Likovnoj koloniji Sveti Martin Breznički Hum. U ugodnom ambijentu subotnjega vjetrovitog ali i sunčanog prijepodneva nastali su deseci slika – uglavnom akvarela, pastela i ulja na platnu, koje će završiti u fundusu općine domaćina, te na koncu godine biti ponuđene na prodaju putem aukcije slika.

Ovogodišnju slobodnu temu umjetnici su iskoristili na različite načine, od kojih ćemo ovom prilikom izdvojiti nekoliko portreta općinskog načelnika kao i odlična ostvarenja samoukih slikarica na temu lova i lokalnog lovačkog društva 'Jelen', ali i limene glazbe Sveti Martin kojoj je posvećena briljantno urađena slika s trubom kao motivom logotipa ove udruge.

Više likovnih ostvarenja kao i atmosferu s Likovne kolonije Sveti Martin u Šćepanju prikazuje galerijia slika, a svakako raduje činjenica da su ove godine koloniju pohodila djeca osnovnoškolskog uzrasta, među kojima i najmlađa slikarica – osmogodišnja Eva iz Šćepanja. Logistiku su i ove godine skladno odradili vatrogasci DVD-a Šćepanje, a načelnik Zoran Hegedić na kraju je svim sudionicima uručio zahvalnice i preporučio ovu tradicionalnu likovnu koloniju i dogodine.

FOTOGALERIJA s Likovne kolonije Sveti Martin:

Plesni spektakl GRAND FINALE stiže na Veliku scenu HNK Varaždin

Plesni spektakl GRAND FINALE stiže na Veliku scenu HNK Varaždin

Subota, 1. lipnja u 19,30 sati – Velika scena

U okviru konzorcija K HNK varaždinsko kazalište ugošćuje  spektakulatrnu predstavu Grand finale u produkciji HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

Jedan od trenutno najzanimljivijih i najtraženijih mladih koreografa u svijetu, Izrealac Nadav Zelner u riječkom HNK Ivan pl. Zajc se već predstavio i oduševio svojim komadom Medium rare, energičnom i nezaboravnom završnicom plesne večeri Transparada.  Pozornica „Zajca“ ponovno je postaja njegovog uspješnog i odvažnog osvajanja plesnog svijeta jedinstvenim, svježim i osebujnim, nerijetko munjevito brzim, plesnim jezikom.

Svoje prepoznatljive, visokoestetizirane predstave Zelner stvara pod utjecajem popularne kulture, a obilježavaju ih i neočekivani izbori glazbe. Za Grand finale: The Turtle and the Phone Booth eklektički je izabrao glazbu od spaghetti westerna autora poput Ennia Morriconea, preko bluesa i countryja do rocka Deep Purplea i glazbe metal bendova poput Metallice.
Scenografiju potpisuje Eran Atzmon, a kostimografiju Maor Zabar, Zelnerovi suradnici s kojima je kreirao nekoliko spektakularnih predstava, primjerice u njemačkim kazalištima u Hannoveru, Mannheimmu i Weisbadenu.

 Najavni video: https://www.youtube.com/watch?v=NyTPM2gkloM&t=1s

 Ulaznice su dostupne putem online prodaje ili na blagajni Kazališta.

Žarište u lipnju nastavlja predstavljati autorske glazbenike u Klubu Komedija

Nakon veoma uspješnog predstavljanja glazbenog programa Žarište, Centar za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture najavio je novu seriju koncerata u lipnju. Izvođači koji će idući stati na pozornicu Kluba Kazališta Komedija – Kontesa su Truth ≠ Tribe (13.6.) , Maja Rivić (19.6.) te Smrdljivi Martini i Linija 109 (21.6.).

„Nastavljamo s nizom uzbudljivih koncerata koji će obogatiti kulturnu scenu Zagreba. S nestrpljenjem očekujemo nove nastupe na pozornici Kluba Komedija te vjerujemo da će se program nastaviti razvijati i da će svaki nastup dati jedinstveni doprinos našem programu“, komentirao je Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture.

Na pozornici Žarišta u svibnju pred publiku su stali Doringo, Pseća Plaža i Kozmodrum. Sve koncertne večeri bile su ugodno popunjene, a izvođači su dobili novo mjesto i platformu za izvedbu autorske glazbe. Kroz održane nastupe Žarište je potvrdilo status mjesta susreta i inovacije kreativnog sadržaja u samom srcu Zagreba. Program sufinancira Grad Zagreb i predstavlja dio širih nastojanja za podršku kulturnom i društvenom razvoju grada.

Nakon veoma uspješnih izdanja, organizatori još više osjećaju potrebu za osiguravanjem stalnog prostora za ovakav tip programa uz brojne dodatne aktivnosti usmjerene na razvoj i promociju autorske glazbe.

„Osluškujući publiku i analizirajući posjećenost već sad nam je apsolutno jasno da je naš program u ovom obliku zaista potreban te da javnost treba i želi ovakve glazbene sadržaje i ovakve koncertne prostore. Zbog toga ćemo još i više ustrajati na tome da dodatno obogatimo sadržaje na zagrebačkoj glazbenoj sceni kroz stalni prostor u kojem ćemo organizirati niz aktivnosti povezanih uz autorsku glazbu“, zaključuje Laurenta.

Centar za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture gradska je ustanova osnovana 2023. godine na principima participativnosti, decentralizacije i raznolikosti kulturne ponude. Upravlja postojećim i osigurava nove prostore za kulturu diljem Zagreba te samostalno i u suradnji s raznim akterima organizira raznovrsne umjetničke programe u zajednici i za zajednicu. Pruža vrhunske produkcijske i realizacijske uvjete rada, osnažuje razvoj kulturnog života, približava kulturu i umjetnost svima te ih čini dostupnima u svim zagrebačkim kvartovima. Ulaznice su dostupne putem sustava Entrio, a sve novosti i raspored nastupa dostupni su na Facebook i Instagram stranicama programa. Dodatne informacije o gradskoj ustanovi Novi prostori kulture dostupne su na webu.

 

Trailer za plesni program Ansambla LADO - Premijernim spotom LADO poziva na Plesni koncert

Ansambl LADO predstavio je novi promotivni spot, kojim publiku poziva na svoj Plesni koncert. Trailer plesnog programa Ansambla LADO ističe jedinstvenost i raznolikost hrvatske plesne, glazbene i odjevne baštine. Premijera spota je 23. svibnja u 12 sati, na službenom Ladovom YouTube kanalu. Radi se o drugom spotu iz serije LADO 75, nakon najave Korizmenog koncerta, kojom se proslavlja 75. obljetnica jedinog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla.

 Plesni koncert Ansambla LADO izvodi se tijekom proljetne i ljetne sezone, a donosi antologijske i obnovljene koreografije. „Podravski svati“, „Ej, sviraj Pavo“ i „Linđo“ publici su prepoznatljivi svojim elementima i simbolima kroz ples i narodno ruho, a umjetnici Ansambla LADO interpretirali su ih još jednom i to u mističnom i avangardnom prostoru Stare gradske vijećnice na zagrebačkom Gornjem Gradu. Dugoj povijesti Ansambla, odana je počast kroz segment i nošnju iz koreografije „Ladarke“. Spot koreografije i poznate umjetnike donosi u suvremenoj perspektivi, vjerno prateći temeljne plesne i estetske postulate koji su desetljećima njegovani u Ansamblu LADO. Spot je režirao Frane Pamić, kojemu je ovo treća suradnja s Ladom: „Ovaj spot pokazuje kako se bezvremena i bogata baština može dinamično uklopiti u suvremeni kontekst, stvarajući most između prošlosti i budućnosti. Koliko kontrast između tradicije i misterioznog ambijenta može dodati novu dimenziju interpretaciji Ansambla LADO. Spot je pun dinamičnih kadrova koji odražavaju ljepotu, snagu i vitalnost Lada, ističući svu uzbudljivost i relevantnost tradicije u današnjem svijetu“.

 Ansambl LADO zahvaljuje se Gradu Zagrebu na pomoći u realizaciju ovog projekta i mogućnosti da među rijetkima stvara umjetnost u impresivnom ambijentu Stare gradske vijećnice – Skupštine Grada Zagreba. Plesni koncert Ansambla LADO očekuje nas 26. i 27. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog, 29. svibnja u Virovitici, 4. lipnja u Petrinji, 14. lipnja u Novalji i 16. lipnja u Ninu.

 Spot je dostupan na linku:

 https://youtu.be/W3Pq4phIJKU

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.