Zagrebački solisti na dvostrukom CD-u s djelima Piazzolle, Čajkovskog i Dvořáka snimljenima 2001. godine

"Zagrebački solisti tijekom iznimno bogate karijere svjetskoga glasa izvodili su i snimali djela iz najrazličitijih konteksta – od starih majstora, avangarde pa sve do najsuvremenijih ostvarenja, gdje im praizvedbe također nisu nepoznanica. Upravo dio povijesti hrvatske glazbe čine brojni primjeri djela posvećenih i skladanih za Zagrebačke soliste. Okrenutost specifičnome korpusu djela napisanih za gudački komorni orkestar također predstavlja njihov svjestan autorski potez, gdje svojevrsna „konzervacija“ repertoara čini nastupe Zagrebačkih solista svaki put željno iščekivanim, ali i opasnim terenom.", piše Martina Bratić o Zagrebačkim solistima u knjižica novog izdanja. Ovoga puta na dvostrukom CD izdanju nalaze se njihove izvedbe "Aconcague - Koncerta za bandoneon i orkestar" Astora Piazzolle, argentinskog revolucionarnog tango skladatelja, zatim "Serenada za gudače u C-duru op. 48" Petra Iljiča Čajkovskog i "Serenada za gudače u E-duru op. 22" Antonína Dvořáka. Izvedbe su snimljene u župnoj dvorani crkve Sv. Križa u Zagrebu 2001. godine. 

"Mnogi će glazbenici i kritičari označiti djelovanje Zagrebačkih solista kao jedinstveno i gotovo pionirsko u vremensko-prostornome kontekstu svojega formiranja i djelovanja, nerijetko ističući kako je Ansambl jedan od prvih manjih orkestara koji je doživio svjetsku slavu i priznanje. Kroz svoju bogatu povijest djelovanja Solisti su uvijek opravdavali etimologiju vlastita imena te i dalje to jednako zdušno čine. Svi su članovi Ansambla vrsni majstori svojega instrumenta, od kojih je većina imala prilike zasjati i kao solist, a upravo su umijeće unisonog disanja kroz kolektivno izvođačko tijelo i izražena muzička svijest o skupnome muziciranju – eklatantni primjeri koji svjedoče o kvaliteti svakoga pojedinog glazbenika i glazbenice koji su imali priliku biti dio iskustva Zagrebačkih solista koji su do danas ostali jedan od najsjajnijih svjetionika hrvatskoga glazbenog stvaralaštva.", kaže Martina Bratić. 

 

Posjetitelji će na InDizajn sajmu naučiti izraditi terarij, tapiseriju i kokedamu

Nakon velikog prošlogodišnjeg interesa, organizatori sajma najavljuju novi ciklus radionica na kojima svatko može naučiti neku novu vještinu, a radionica kiparice Tee Radić već je rasprodana

Najnovije izdanje sajma InDizajn donosi i novi ciklus kreativnih  radionica za posjetitelje. Bit će to sjajna prilika za naučiti kako izraditi terarij, tapiseriju ili kokedamu. SajamInDizajn, festival modernog doma,održat će se od 26. do 29. rujna usportskoj dvorani Arena Zagreb, a tijekom sva četiri dana sajma održavat će se i kreativne radionice. Prošle godine su upravo radionice oduševile brojne posjetitelje, a kako se čini, tako će biti i ove godine.

Primjerice,radionica splitske kiparice Tee Radić već je rasprodana. Ona će predstaviti tehniku pinchanja u svojoj radionici 'Osnove keramike' na kojoj će posjetitelji naučiti kako izraditi zdjelicu ili šalicu. Mlada kiparica kroz svoj je rad realizirala ideju o izradi unikatnog keramičkog posuđa. Njezini klijenti mogu sami predlagati izgled posuđa i na taj način sudjelovati u procesu proizvodnje, a njezin Instagram profil Terraceramica prati više od 8 tisuća ljudi.

Ništa manje popularni nisu niti drugi hrvatski kreativci. Posebno oni koji se bave biljnim svijetom. Tako će najpoznatija hrvatska vrtlarica Kornelija Benyovski Šoštarić posjetitelje naučiti kako izraditi kokedamu.Kokedama je način oblikovanja bonsai biljaka koji potječe iz Japana, a zaludio je obožavatelje zelenila i neobičnih ukrasnih detalja. Riječ je o uzgoju biljaka u zemljanoj kugli prekrivenoj mahovinom koja zadržava vlagu i izgleda izvrsno obješena u interijeru ili postavljena na stol bez pravog lončića. Kornelija je do sada održala mnoštvo radionica diljem Hrvatske te se nakon snimanja televizijske emisije Vrtlaricaposvetila dizajniranju vrtova i održavanju sezonskih radionica.

Osnovama i uzgoju biljaka posjetitelje sajma će naučiti osnivači projekta 'Dnevna doza biljaka' Leon Božić i Tomislav Štrkalj koji će na sajmu InDizajnodržati radionicu 'Osnove o uzgoju bilja'za početnike te radionicu na kojoj će polaznici moći sami izraditi terarij.

No veliki interes će zasigurno izazvati i radionica na kojoj ćeIvona Martinčić, vlasnica brenda Voona, posjetitelje naučiti kako izraditi zidnu tapiseriju,mnogima trenutno omiljeni dekorativni dodatak za dom.Zaljubljenica u vunu izrađuje razne predmete kao što su dekice, tapiserije, vunena sjenila za lampe, košare, podloške za stolice, a svaka njezina rukotvorina je posebna i drugačija od ostalih.

Ulaznice za sudjelovanje na radionicama dostupne preko sustava su prekoEntrio.hr.

Osim toga, i ove će godine domaći kreativci i produkt dizajneri predstaviti svoje proizvode u sklopu Bazara, u pripremi su i besplatne likovne radionice pod vodstvom studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti za mališane, a u sklopu sajma će biti organizirana i Cash &Carry izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti. Osim inspirativnih rješenja interijera i dizajnerskog namještaja te raskošnih dekoracija, posjetitelje očekuje i bogat fond nagrada vrijedan više od 100 tisuća kuna, ali i odlični sajamski popusti. No jedno od najvećih iznenađenja ove godine je gostujuće stručno predavanje talijanskog arhitekta  Stefana Boerijana temu “Od vertikalne šume do šumskog grada: novi modeli održivog urbanizma”.


Više informacija o programu i izlagačima dostupno je na službenim stranicama InDizajn sajma.

Brojni domaći kreativci i produkt dizajneri predstavljaju svoje radove na novom izdanju sajma InDizajn

Najbolji domaći kreativci i produkt dizajneri i ovog će rujna na omiljenom sajmu interijera 'InDizajn' predstaviti svoje proizvode u sklopu Bazara - najatraktivnijeg i ujedno najprometnijeg dijela programa Festivala modernog doma.  Njih čak 16 stiže u Arenu Zagreb od 26. do 29. rujna.

Riječka akademska slikarica Mirna Sišul, koja ove godine obilježava 20 godina umjetničkog stvaralaštva, predstavit će svoje slike, otkačene tapete i kišobrane. Iz istog grada dolaze i mama i kći koje stoje iza brenda Why knot. Tehnikama heklanja, makramea i pletenja zajedno stvaraju unikatne proizvode za kućne dekoracije. Umirovljeni brodostrojar Rikard Rovan Savelli predstavit će, pak, svoje jedinstvene proizvode od papira među kojima se nalaze mnogobrojne zdjelice, stalci za novine, držači za kišobrane, torbice te razne druge rukotvorine. Još unikatnih proizvoda donose supružnici koji djeluju pod imenom WallWare. Motovunski dizajneri poznati su, inače, po jedinstvenim tanjurima koji će svaki zid učiniti zanimljivijim. Već drugu godinu za redom svoje radove u Areni izlaže i Klesarstvo Marinović koji će predstaviti predmete izrađene od kamena, kao što su umivaonici i ručno izrađene dekoracije u kombinaciji kamen-epoxy smola.

Iz Zagreba i ove godine stiže najveći broj dizajnera, a među njima i Valentina Šeb, kreatorica brenda Odeata koja će predstaviti svoje funkcionalno posuđe za svakodnevnu upotrebu s nimalo svakodnevnim izgledom. Za one koji su u potrazi za jedinstvenim stolicama štandovi izlagača Lillipop design i Tabushi bit će pravi izbor. Osim toga, Kote living će predstaviti himmelije, ukrase za dom inspirirane skandivnavskom tradicijom, a Afirmacijski zid će pokazati svoje zidne naljepnice. Kreacije inspirirane biljem predstavit će brendovi Shamai Grin i Verka. Dok prvi na sajam donosi prave biljke u terariju, drugi predstavlja prekrivače od tkanine u obliku lista. Za sve vlasnike kućnih ljubimaca, Pawsome će imati ono što traže, dok će ljubitelje industrijskog dizajna oduševiti Kut na kvadrat i njihove lampe, svijećnjaci i posude za biljke od betona. 

Ove godine će se na Bazaru predstaviti i ustanova za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor. Rukotvorine od punog drva kao što su igračke i namještaj njihova su specijalnost, a uz to nude i ručno izrađene i oslikane šatore koji će oduševiti svakog mališana. Ručno obrađenog drva neće nedostajati jer iz Vinkovaca dolazi Team Tree čiji proizvodi unose dašak prirode u svaki dom, a stižu i Gita lampe te Poppy’s Happy Place s raznolikim i šarenim asortimanom stolica, tanjura, čaša i ostalih neodoljivih stvarčica za dekoriranje doma.

Na 5000 kvadrata izložbenog prostora u dvorani Arena Zagreb okupit će se ukupno više od 80 izlagača iz područja opremanja interijera, renomiranih stručnjaka i arhitekata. Osim Bazara, posjetitelje očekuju i brojni drugi sadržaji.

Tijekom sajma će se održavati i zanimljive radionice na kojima će svi zainteresirani moći čuti različite ideje i savjete ili naučiti osnove nekih vještina kao što je izrada keramike pod vodstvom Tee Radić iz Terra ceramice, upoznati se s izradom tapiserije uz Voonu, doznati sve o biljkama uz Dnevnu dozu biljaka ili pak uz Korneliju Benyovski Šoštarić, poznatu televizijsku vrtlaricu, naučiti izrađivati kokedame.  U pripremi su i likovne radionice pod vodstvom studenata zagrebačke Akademije  likovnih umjetnosti za klince i klinceze.

InDizajn sajam podržava i mlade umjetnike pa će tako u sklopu sajma biti organizirana i Cash & Carry izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti, a koje će svi zainteresirani moći kupiti na licu mjesta.

Osim inspirativnih rješenja interijera i dizajnerskog namještaja te raskošnih dekoracija, posjetitelje očekuje i bogat fond nagrada vrijedan više od 100 tisuća kuna, ali i odlični sajamski popusti. Organizatori su i ove godine mislili na najmlađe posjetitelje, pa će se tako u sklopu sajma održati edukativne i zabavne radionice u Dječjem kutku.

Jedno od najvećih iznenađenja ove godine je gostujuće stručno predavanje talijanskog arhitekta  Stefana Boerija na temu “Od vertikalne šume do šumskog grada: novi modeli održivog urbanizma”.

Više informacija o programu i izlagačima dostupno je na službenim stranicama InDizajn sajma.

 

 

 

Slavni Marijinski balet impresionirao festivalsku publiku

Slavni Marijinski teatar, jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih baleta u svijetu, nastupio je sinoć, 4. kolovoza na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, zadivivši brojnu publiku koja je na ovu izvedbu stigla iz čitave regije. Park Gradac na dva je dana pretvoren u kulisu baleta u dva čina Četiri godišnja doba u koreografiji Ilje Živoja pripremljenog na glazbu Maxa Richtera prema Vivaldiju.

- Izmjena godišnjih doba je mnogo više od promjene vremena, ona simbolizira sve što se događa na Zemlji. Smrt slijedi život, jedno stanje prelazi u drugo, a sve te beskrajne promjene postoje otkako je svijeta. Moja Godišnja doba također su ciklus sa stalnom izmjenom emocija i stanja: ljubavi, mržnje, ravnodušnosti, prve iskre i velike tame. Moji likovi uvijek su suočeni s izborom, boreći se sami sa sobom i jedni s drugima, iako predstava nema jasnu priču – rekao je o svojoj koreografiji Ilja Živoj.

Balet Četiri godišnja doba, premijerno izveden 2017. godine, prva je cjelovečernja baletna predstava ovog mladog koreografa, proglašena i nagrađena u premijernoj sezoni kao predstava godine u Sankt Peterburgu te dočekana s oduševljenjem u svijetu. Na isti način Marijinski je dočekan i u  Dubrovniku, a prisutne su zadivili savršenom elegancijom pokreta te prenesenom emocijom, ganuvši dio publike do suza. Ispraćeni su dugotrajnim aplauzom i ovacijama stoga se slobodno može reći kako ovo gostovanje ruskog baleta predstavlja jedan od vrhunaca programa jubilarnih 70. Igara. Branimir Pofuk tako je zapisao da je ovo prvo gostovanje legendarne baletne trupe iz Sankt Peterburga najljepši mogući dragulj ugrađen u krunu programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

Čuveni Marijinski balet utemeljen je u 18. stoljeću u Sankt Peterburgu kao Carski ruski balet, a veći dio 20. stoljeća poznat i slavan kao lenjingradski Kirov, neizostavno je, nezamjenjivo i legendarno mjesto baleta i plesa, mjesto na kojem su nastajala neka od najvećih i dandanas najomiljenijih djela te umjetnosti, uključujući i najizvođenije od svih – Orašara. To je mjesto s kojeg je u osvajanje svijeta kretala čitava plejada legendarnih plesača i koreografa, mjesto njegovanja i čuvanja najstrožih kanona te lepršave i zahtjevne umjetnosti, a istodobno ishodište i njenih revolucionarnih modernizatora i inovatora. Iz ovog „sanktpeterburškog baletnog svetišta“ izašli su tako i Nižinski, Pavlova, Nurejev i Barišnjikov. Ovo gostovanje u Dubrovniku prvo je pojavljivanje Marijinski baleta s nekim cjelovečernjim baletom u regiji u novijoj povijesti, a pred festivalskom publikom bit će izveden i večeras, 5. kolovoza od 21:30 na parku Gradac. Ulaznice su rasprodane.

Stranica 1 od 2

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.