Ljeto u dvorcu Oršić i Gupčev kraj su tražena destinacija ovog ljeta

Nakon predstave „Huligan“, ljetnog kina i rasprodane Vanne slijedi nam koncert Pavela, predstava „Uvijek će nam ostati ljubav“ i Ethno Croatia  uz nezaobilazan posjet kulturno – turističkim atrakcijama Gupčevog kraja!

Ljeto u dvorcu Oršić ruši sve rekorde raznolike ponude i posjećenosti. Tik iza Medvednice krije se pravi dragulj izletničkog turizma, koji je svoju ponudu proširio i odličnim kulturnim i zabavnim sadržajima. Odahnite na kratko od stresa, gužvi i gradske žege te se uputite u zeleno Zagorje u Gupčev kraj koji nudi pregršt mogućnosti za odličan ljetni odmor uz bogat kulturni program. Puno je dobrih razloga za posjet u Gupčevom kraju, a u ljetnim mjesecima je to zasigurno manifestacija „Ljeto u dvorcu Oršić“ sa izvrsnim gastro delicijama koje nude okolni tradicijski restorani i potpunom relaksacijom na zagorskoj zelenoj rivijeri.  

U dvorcu Oršić - Muzeju seljačkih buna, Gornja Stubica ove godine održava se nova sezona glazbeno – scenskog festivala „Ljeto u dvorcu Oršić 2021." koji traje do 21. srpnja. Festival sa  sadržajnom raznolikošću i kvalitetom programa ukomponiran sa odličnom gastro ponudom te kupanju na bazenima okolnih Termi zasigurno su pun pogodak za sve što vam treba za jedan nezaboravan izlet!

Ljeto u dvorcu Oršić započelo je 25.6. sa odličnom predstavom Male scene „Huligan“ u kojem glumi Matija Šakoronja te sa interesantnom izložbom samouke umjetnice Jadranke Blagec pod nazivom „Anđeli“. Slike anđela izrađene od sušenog bilja. Prošlog vikenda posjetitelji su mogli uživati u ljetnom kinu ispod zvjezdanog neba te na koncertu odlične Vanne koji je bio rasprodan i tražila se karta više. U prekrasnom ambijentu dvorca Oršić Vanna je napravila pravi spektakl i oduševljena ambijentom, a i publikom najavila da se i uskoro vraća ponovno u prekrasnu pozornicu Dvorca Oršić!

Slijedeće što nam slijedi je koncert grupe Pavel, predstava „Uvijek će nam ostati ljubav“ i glazbena poslastica Ethno Croatia. Prema najavama i za nastup grupe Pavel se traži karta više, a ni predstave puno ne zaostaju. Stoga požurite po ulaznice jer je potražnja za njima velika, a možete ih nabaviti u suvenirnici Muzeja seljačkih buna - dvorac Oršić, Pučkom otvorenom učilištu Donja Stubica, Pivnici Punkt Beer House - Mokrice, Oroslavje i u Turističkom uredu TZP Gupčev kraj, ured u Hotelu Termi Jezerčica. Cijena ulaznica u pretprodaji je 40,00 kn, a na dan koncerta/predstave 50,00 kn. Ulaz za Ethno Croatiu je besplatan.

Program:
                                                                       

9.7. petak

21:00  GLAZBENI KONCERT „PAVEL“

Grupa Pavel osnovana je 2007. godine. Brzo su osvojili publiku i glazbene kritičare. Pjevaju o životnim i ljubavnim stvarima. Grupa broji čak osam članova koje predvodi Aljoša Šerić. Briljirali su na ovogodišnjoj 28. dodjeli glazbene nagrade Porin gdje su osvojili čak 4 Porina. Njihov album 'Ennui' proglašen je albumom godine, ali i najboljim albumom pop glazbe. Osvojili su Porina za najbolje likovno oblikovanje za album 'Ennui', dok je suradnja Pavela i Tedija Spalata osvojila Porin za najbolju vokalnu suradnju na pjesmi 'Ne daj na nas'. Pavel u atriju dvorca Oršić zasigurno će biti poseban glazbeni doživljaj.

10.7. subota
21:00  PREDSTAVA „UVIJEK ĆE NAM OSTATI LJUBAV“
TEKST: Miloš Radović
REŽIJA: Dario Harjaček
PRODUKCIJA: Teatar Rugantino
ULOGE: Jelena Miholjević i Dražen Čuček

Nježna je i pomalo uznemirujuća komedija o metamorfozama ljubavi u kojoj se propituje zajedništvo dvoje ljudi koje u trenucima krize i nerazumijevanja, razdvajanja i mirenja, može održati samo ljubav. Istovremeno to je i smiješna i tužna priča o braku. Duhovit, ciničan i pronicljiv tekst koji se sjajno poigrava muško-ženskim odnosima, otvorio je prostor jednoj sumanutoj scenskoj igri u kojoj se dotiču sva ona ključna mjesta koja povezuju i razdvajaju bračne partnere - sve radosti, sve traume, sve nedoumice i neizbježni tektonski poremećaji koje brak nosi sa sobom. S jedne strane autor stavlja inertnog, šarmantnog, neuhvatljivog sredovječnog sveučilišnog profesora Medu čija će pozicija biti vječito izbjegavanje odgovornosti i duboko cinično gledanje na sve što je ljudsko, dok mu s druge strane suprotstavlja veselu i prpošnu, životu i običajima bližu ženu - Jelenu koja zagazivši duboko u svoje četrdesete čvrsto odlučuje razbiti monotoniju njihove dugogodišnje veze brakom. Medu hvata paničan strah od promjena koje će uslijediti pa predlaže da isprobaju brak u posljednjih pet minuta koje su im preostale do potpisivanja bračnog ugovora. Tako su kazališnom čarolijom lica u komadu dobila mogućnost da u pet minuta pred vjenčanje dožive, izmaštaju, zaigraju, predvide ili odsanjaju svoje buduće zajedničke godine.

21.7. srijeda
21:00  Glazbeni koncert „ETHNO CROATIA“
ULAZ SLOBODAN

Ethno Croatia je projekt Hrvatske glazbene mladeži koja u Grožnjanu okuplja mlade glazbenike cijeloga svijeta koji se druže i jedni od drugih uče o glazbi iz zemalja iz kojih dolaze. Ovaj međunarodni kamp tokom srpnja okuplja mlade glazbenike od Belgije, Danske, Hrvatske, Švedske, Estonije, Zimbabvea, Španjolske, Finske, Jordana, Čilea do Engleske i ostalih zemalja. 

Kao i svake godine ekipa Gupčevog kraja potrudila se da uz prirodne ljepote, ponudi i raznovrsni kulturno-glazbeni program, a na vama je da izaberete svoj dan i uz kupanje, odlične zagorske delicije, gledanje u prekrasno zelenilo, zaokružite vikend koncertom, predstavom ili festivalom. Izbor je na vama, a ponuda tik iza leđa naše Medvednice! Doživi zelenilo Gupčevog kraja, smanji stres, OPUSTI SE, ZASLUŽIO SI!

 

Ansambl LADO u Poljskoj prezentirao ljepotu hrvatskih tradicijskih plesova i pjesama

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO vratio se s kraće turneje po Poljskoj gdje je zajedno s poljskim folklornim Ansamblom pjesama i plesova Śląsk Stanisława Hadyne održao koncerte u Koszęcinu, Krakówu i Katowicama.

Prvi ovogodišnji koncert u Poljskoj LADO je održao 27. lipnja u off programu festivala "Śląsk Days". LADO je nastupio s cjelovečernjim koncertom uz oduševljenje i pljesak publike već od prve minute Ladova izlaska na scenu. Osobito oduševljenje publike izazvala je skladba Zelinski muzikaši u izvedbi orkestra Lada te koreografija Bunjevačko momačko kolo.

Ansambl LADO prilikom svojeg boravka u Koszęcinu, imao je čast biti ugošćen u rezidencijalnoj palači Ansambla Śląsk koja je obnovljena sredstvima Europske unije te predstavlja sjedište Ladovih domaćina. 

Naredni koncert održan je 29. lipnja u dvorani kongresno-koncertnog centra u Krakowu koja u redovnom kapacitetu prima i do 2.000 gledatelja. Prema riječima g. Pawela Wlodarczyka, počasnog konzula Republike Hrvatske u Poljskoj, zahtjevna krakovska publika reagirala je s brojnim pohvalama Ladovu programu i profesionalnoj izvedbi.

Posljednji zajednički nastup dvaju ansambala održan je u Katowicama 30. lipnja u prostoru gradskog kulturnog centra, a završio je stajaćim ovacijama publike.

Nadvojvodstvo šleske pokrajine je između dvaju nastupa uručilo nagrade učenicima koji su pobijedili na kvizovima znanja o Hrvatskoj. 

Koncerti su bili održani u organizaciji Konzulata Republike Hrvatske u Krakówu u partnerstvu s gradovima Krakówom i Katowicama, šleskim vojvodstvom i u suradnji s ansamblom Śląsk te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

LADO je izvodio cjelovečernji program plesova, pjesama i skladbi iz cijele Hrvatske obuhvativši gotovo sve hrvatske regije podjednako zastupivši zaštićenu kulturnu baštinu s popisa UNESCO-a i liste Ministarstva kulture RH. 

Valja spomenuti kako su na inicijativu počasnog konzula Pawela Wlodarczyka koncerti u Krakówu i Katowicama bili humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je obnovi potresom oštećenih zgrada u gradu Zagrebu. 

Na koncertu u Krakowu puštena je i videosnimka novog zagrebačkog gradonačelnika g. Tomislava Tomaševića koji se zahvalio na organizacijskoj pomoći grada Krakowa i solidarnosti svih gledatelja koji su kupnjom ulaznice za Ladov koncert pomogli u prikupljanju sredstava za obnovu zgrada oštećenih potresom. Valja spomenuti i kako su Krakow i Zagreb gradovi prijatelji od 1975. godine što je istaknuto i prilikom uvodnih govora. 

Ova turneja trebala se održati prošle godine povodom obilježavanja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić iskazala je zadovoljstvo održanim koncertima. „Posebno nam je drago jer smo izvan granica Hrvatske mogli sudjelovati na humanitarnim koncertima koji zaista dokazuju veliku solidarnost i prijateljske između naših dviju zemalja. Nadamo se kako će se i dalje održati povoljna epidemiološka situacija te kako ćemo već u studenome ove godine moći ponovno ugostiti ansambl Śląsk u Hrvatskoj“, rekla je Jurin Bakotić.

Glavni ravnatelj poljskog ansambla g. Zbigniew Cierniak izrazio je osobito zadovoljstvo nastavkom suradnje te izrazio želju ponovno ugostiti LADO u Poljskoj kao i svim budućim projektima koji se već zajednički pripremaju.

LADO je posljednji put posjetio Poljsku 2012. godine, a posljednji susret s ansamblom Śląsk zbio se u rujnu 2017. godine u Zagrebu na zajedničkom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Śląskove turneje „Hello, hello Folks!“.

Koliko su jake veze Poljske i Hrvatske upućuje i podatak kako je počasni konzul Wlodarczyki u Krakowu otvorio „Malu Hrvatsku“. Radi se o prostranom parku posvećenom Hrvatskoj, s plažom i rekreacijskom zonom, Avenijom hrvatskih zvijezda, uglednika koji povezuju naše dvije zemlje, kao i niz sadržaja koji nude informacije o Hrvatskoj.

 Termini održanih koncerata:

  • 6.2021. - Koszęcin – plesni koncert u off programu "Śląsk Days" Koszęcin
  • 6.2021. – Krakow - ICE Krakow Congress Centre
  • 6.2021. - Katowice – Katowice City of Gardens - Institution of Culture

 

 

Ansambl LADO odlazi u Poljsku

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO odlazi na kraću turneju po Poljskoj gdje će održati nastupe na kojima će gostovati i domaćini – poljski folklorni Ansambl pjesama i plesova Śląsk Stanisława Hadyne.

Plesne koncerte LADO će održati u Koszęcinu, Krakówu i Katowicama u organizaciji Konzulata Republike Hrvatske u Krakówu u partnerstvu s gradovima Krakówom i Katowicama i u suradnji s ansamblom Śląsk.

Valja spomenuti kako su koncerti u Krakowu i Katowicama humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je potresom pogođenim hrvatskim područjima.

Ova turneja trebala se održati prošle godine povodom obilježavanja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić ističe važnost ove turneje ne samo zbog predstavljanja hrvatske kulture u zemljama članicama Europske unije, već i zbog ponovnih održavanja koncerata izvan Hrvatske od izbijanja epidemije koronavirusa te posebno zbog  kontinuiranog održavanja međunarodne kulturne suradnje s poljskim folklornim ansamblom Śląsk. Jurin Bakotić pozdravlja nastojanja počasnog konzula RH u Poljskoj, gospodina Pawela Wlodarczyka na promicanju hrvatske kulture u Poljskoj kao i želji za pomoć krajevima pogođenim potresom.

LADO je posljednji put posjetio Poljsku 2012. godine, a posljednji susret s ansamblom Śląsk zbio se u rujnu 2017. godine u Zagrebu na zajedničkom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Śląskove turneje „Hello, hello Folks!“.

Prvi ovogodišnji koncert u Poljskoj LADO će održati 27. lipnja u off programu festivala "Śląsk Days" Koszęcin.

Termini koncerata:

  • 6.2021. - Koszęcin – plesni koncert u off programu "Śląsk Days" Koszęcin
  • 6.2021. – Krakow - ICE Krakow Congress Centre
  • 6.2021. - Katowice – Katowice City of Gardens - Institution of Culture

 

Ministrica Obuljen Koržinek: Svi će se festivali održati, model se još dogovara

O ljetnim festivalima i kulturnim događanjima, novostima koje dolaze s novim Zakonom o elektroničkim medijima, stanju na medijskoj sceni i položaju novinara, novom Zakonu o medijima te o autorskim pravima i obnovi kulturnih dobara nakon razornih potresa u emisiji „A sada Vlada“ govori ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ministica Nina Obuljen Koržinek je na početku emisije zaželjela je uspjeh našoj nogometnoj reprezenteciji i izborniku Zlatku Daliću.
- Sport je uz kulturu, znamenitosti ono po čemu nas se pepoznaje u svijetu i slika su Hrvatske prema svijetu, kazala je.
Kulturne manifestacije ovog ljeta
- I prošle smo godine godine omogućili festivale na otvorenom. Svi klasični festivali - Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zadarske večeri i ostali, održat će se, vjerujem u punom kapacitetu što se tiče publike jer će od 1. srpnja biti u uporabi digitalne zelene potvrde što će omogućiti organizatorima da pune gledališta, kazala je.
Naglašava da će se organizirati i brojni muzički festivali.
- Prošli tjedan smo na Vladi usovojili program potpora, između ostalog i za sektore kulturnih događanja, zajednom s turističkim događanjima i povremenim prometom - tri sektora kojima nije bio onemogućen rad odlukom, ali su u stavrnosti bii onemogućeni raditi. Dat će mo im dodatnu financijsku podršku, kako bi ponovno mogli pokrenuti djelatnosti, rekla je ministrica.
Kazala je kako se još dogovara način djelovanja i misli da će to biti hibridni model - ili će dijelovi gledališta biti za one koji neće moći ishoditi digitalnu potvrdu ili će veći dio programa biti uz predočenje digitalne potvrde, a manji za one koji ne mogu ispuniti uvjete.
- Apeliram na građane da ishode potvrde kako bi se vratili kulturnim događanjima u punim kapacitetima, kazala je ministrica. Svatko se može cijepiti, neki su preboljeli ili se mogu testirati brzim antigenskim testovima, dodala je. 
- Jedino što može zaustaviti pandemiju i jedini put prema normalnom životu je ciiepljenje. Građani trebaju slušati znastvenike i svoje liječnike, dati im puno povjerenje , a ne da se informiraju na društvenim mrežama i izvorima koji nisu pouzdani i čiji cilj nije informirati već slati neke druge poruke, rekla je Obuljen Koržinek.
Koliko je kultura strada u ovoj krizi
- Mi smo držali kulturu otvorenom, međutim kultura ovisi o okupljanju većeg broja ljudi. Još nije moguće izračunati koliki su gubici, ali za neke su stopostotni. Omogućili smo cijeli niz potpora - izravna i organizatorima i samostalnim umjetnicima, posebna programska sredstva, kredite poduzetnicima u kulturu. Već smo sada na preko 400 milijuna kuna u zadnjih 12 mjeseci. Zadnje je bilo u rebalansu - 58 milijuna kuna, od čega 52 za ponovno pokretanje aktivnosti i 6 miliuna samostalnim umjetnicima i neovisnim profesionalcima, kazala je Obuljen Koržinek.
Dodaje da su izravne potpore vezane za gubitak prihoda, ali, nažalost, mnogi umjetnici nisu mogli prikazati takav gubitak prihoda da bi se mogli kvalificirati za redovite potpore.
- Zato nam se činilo da je bolje osigurati dodatna programska sredstva, to su bili naši natječaji za digitalnu prilagodbu kulturnih sadržaja, kako bi svoj rad prezentirali u drugom obliku, kazala je.
Stanje u zagrebačkom HNK; Suradnja s novim gradonačelnikom
- Natječaj za  HNK treba biti raspisan do 1. rujna. Očekujem da se prijavi što veći broj kandidata i izabrat ćemo onoga tko bude imao najbolji program i tko iskustvom i dosadašnjim radom pokaž da može upravljati najvećom nacionalnom kućom, rekla je.
I sa zagrebačkim, ali i svim drugim gradonačelnicima uvijek je, kaže, imala dobru suradnju jer je kultura svima u interesu, kao i izlazak iz krize.
Uskoro opširnije...
Zakon o elektroničkim medijima
- Zakon finaliziramo već nekoliko tjedana, intenzivno komuniciramo s različitim dionicima i radimo ga paralelno sa Zakonom o autorskim pravima. Radi se o prilagodbi okruženja digitalnom poslovanju. Bit će upućen u Sabor, a hoće li ga on stići prodiskutirati do 15. srpnja, nisam sigurna. Važno je dobiti kvalitetan zakon koji će omogućuiti hrvatskim nakladicima da se razvijaju u digitalnom okruženju i mislim da će riješiti mnoge nedoumice, rekla je Obuljen Koržinek. 
- Uvode se odredbe koje će se vezati na vrlo transparentno iskazivanje vlasništva na web stranicama, odnosno svi će mediji morati javno objavljivati izvore financiranja. To je dugoročno jako važno za povjerenje u medije. paralelno kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti finacirat ćemo Vijeću za elektroničke medije, odnosno Agenciji, digitalni sustav koji će omogućiti dnevno ažuriranje podataka o vlasništvu, kazala je.
Za komentare tj. korisnički generirane sadržaje rekla je da su našli rješenje koje će definirati na način da će se korisnici morati registrirati. Dodaje da u tom slučaju odgovornost neće imati nakladnik nego oni koji u tako generiranim sadržajima eventulano krše zakone.
- To je model koji funkcionira i u drugim državama, dodala je.
Govor mržnje na društvenim medijima
- Društvene mreže ne podliježu medijskim zakonima i ostaje im isti instrumen kao i kada netko krši zakon u javnom prostoru, dakle prijava. Na razini EU-a intenzivno se raspravlja o pripremi zakonodavnog okvira koji će se ticati i društvenih mreža. To je nemoguće riješiti samo na nacionalnoj razini, rekla je ministrica.
Novi zakon o medijima i tužbe prema novinarima
- Uskoro ćemo započeti s radom radne skupine koja će se baviti "slep-tužbama" - tužbama prema novinarima, i kroz nju ćemo dodatno prodiskutirati o medijima. Zakon ne treba puno mijenjati jer je dobar i dobro definira osnovne principe. Raspravljat ćemo hoćemo li ići prema vijeću za medije kao regulatornom tijelu poput Vijeća za elektroničke medije. Mislim da je svima u interesu da se unutar struke reagira na eventualne neetičke sadržaje i slično i onda će biti puno manje tužbi, smatra ministrica.
- Nije dobro kad se tužbe koriste kao metode zastrašivanja i financijskog iscrpljivanja. To nije samo hrvatski problem već i šire u Europi i svijetu. Vjerujem  da ćemo u radnoj skupini, u kojoj su predstavnici pravosuđa, novinara i nakladnika, doći do rješenja da se broj tužbi smanji jer nam je to svima u interesu.
Položaj novinara i medijska scena
- Položaj novinara nije dobar, materijalna situacija nakladnika je teška. Kriza je sektor medija je pogodila jače. Pritisak oglašavanja na družtvenim mrežama sve je jači i sve je teže ulagati u  kvalitetne novinare. Tražimo načine kako bismo poticali profesionalno novinarstvo. U programu Vlade naznačili smo i potporu tiskanim medijima koji će biti u sastavu Zakona o medijima, kazala je.
Otkaze novinarima Glasa Istre nije željela komentirati. Kaže da kada god netko iz Vlade slične stvari komentira, to se pogrešno interpretira. Žao joj je da je četvero novinara dobilo otkaz te da to nije dobro ni za struku ni za nakladnike. 
Treba li zakonom zabraniti ustaški poklič?
- Novim Zakonom o državnim blagdanima stvorili smo preduvjete da Vlada preuzme organizaciju obilježavanje osnivanja Prvog partizanskog odreda. Ustaški poklič je i sada zabranjen, radi se o neujednačenoj sudskoj praksi. Hoće li trebati doraditi Zakon, pitanje je za ministra pravosuđa. Korištenje ustaških simbola već je sada kažnjivo, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.
Kako napreduje obnova?
- Putem Fonda solidarnosti osigurano nam je mali dio onoga što su potrebe. Ugovorili smo preko 3 milijarde  kuna za radove, a što se tiče sisačkog potresa, osigurali smo iz nacionalnih sredstava, hitnim mjerama 90 milijuna kuna, pa ćemo biti puno sremniji kada dođu sredstva Fonda solidarnosti. Učinit ćemo kulturne građevine sigurnima, a obnova će dulje trajati, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.