Kišni radzraganci svojim putujućim tulumom rasplesali Pulu i Sisak

Iako ovih dana nema mnogo prigoda za otići na koncert, Kišni razdraganci Ivanka & Mrle sa svojim putujućim tulumom rasplesali su Pulu, a zatim i Sisak! Prvo su posjetili pulski festival dječje knjige Monte Librić, gdje su održali kišni tulum te izvrsno animirali djecu koja su se odmah rasplesala, a sutradan su se s mališanima družili na pikniku gdje su, između ostalog, učili djecu ‘’kako uloviti kišu’’ pa su tako nastale i brojne zanimljive priče. 

Nakon Pule, Kišni su razdraganci krenuli prema Sisku gdje su u sklopu sisačkog festivala ‘Klupske noći' kroz ples, glazbu, pjevanje i žongliranje balonima i čupavim razdragancima, druženje s djecom pretvorili u pravi ‘Hi Hi Ha Ha’ dan.

‘’Pjevali smo, plesali, uživali u Puli, a ponajviše djeca. Priča se da je koncert Kišnih razdraganaca bio najveći tulum u 13 godina postojanja Festivala dječje knjige Monte Librić! Nakon Pule bili smo u Sisku gdje nas je također dočekala odlična organizacija, a snažna želja za veselim događanjima rezultirala je koncertom na kojem je i mali i veliki Sisak pjevao. Kišni razdraganci su presretni, napunjeni energijom i ljubavlju. Sisak također ne pamti ovakav dječji Tulum! Vidimo se ovog petka u Matuljima od 19 sati – poručili su Ivanka & Mrle.

Već ovog petka, 4. rujna Kišni radzraganci ponovo putuju, pjevaju i plešu – ulovi ih u Matuljima, koncert počinje u 19 sati!

Foto: Hassan Abdelghani

 

 

Matija Dedić oduševio šibensku publiku emotivnim koncertom Matija svira Arsena

Točno na petu godišnjicu smrti velikana hrvatske glazbe i velikog umjetnika Arsena Dedića, Matija Dedić održao je koncert Matija svira Arsena na šibenskoj tvrđavi Barone. U sjajnom ambijentu obnovljene tvrđave, Matija Dedić ponovo je briljirao svirajući skladbe iz bogatog opusa svoga oca. Koncert je započeo s nekoliko filmskih tema, a neizostavni su bili i Arsenovi klasici poput Moderato Cantabile, Tvoje nježne godine i Dida moj. Kao i uvijek potpuno predan glazbi, Matija je oduševljenoj publici, koja ga je dva puta vraćala na scenu, priuštio nesvakidašnji glazbeni užitak pod vedrim nebom. Jedna od pjesama koju je izveo na bisu bila je i Vraćam se, kao obećanje da će se ponovo vratiti dogodine.

"Dugo sam sazrijevao kao glazbenik prije nego me ćaća pozvao da sviram s njim. Proučavao sam vrhunske pijaniste poput Stjepana Mihaljinca kako bih znao svirati uz Arsena. Do tada sam uvijek bio sam za klavirom, a tada sam trebao naučiti kako pratiti pjevača. Prije pet godina jednostavno sam ponesen burom emocija zbog njegovog gubitka sjeo za klavir i svirao repertoar koji sam već toliko puta svirao s njim. Nije bilo planirano, ali je očito bilo neizbježno ne čuti emocije koje su izvirale iz mene. Tako je nastao album Matija svira Arsena, nagrađen sa šest Porina", rekao je Matija.  

U publici je Matiju pomno pratila i njegova obitelj - Gabi Novak, supruga Marina i kćer Lu, svi zajedno na istom mjestu uz Arsenovu glazbu kao najljepši mogući spomen na velikog šibenskog skladatelja.

"Toliko sam sretna kad vidim koliko je Matija sazrio kao glazbenik. Koncert je bio divan. Baš sam dirnuta kao majka, ali i kao glazbenica moram reći da me svaki put oduševi jer uvijek donese nešto novo. I kad nastupamo zajedno jednostavno me potiče na kreativnost, na nadogradnju. Sjajno se nadopunjujemo. Bili smo zajedno ovdje u Arsenovom Šibeniku, koji je uvijek bio njegov temelj i to mi je puno značilo", emotivno je poručila Gabi Novak.

Osim ovog koncerta, organizatori Tvrđava kulture organizirali su i prvi zajednički koncert Arsena, Gabi i Matije 2014. godine na Tvrđavi sv. Mihovila, koji je nažalost bio i njihov posljednji. Međutim, Šibenik će se potruditi da nove generacije upoznaju Arsena i njegov stvaralački opus, a na jesen bi se trebala otvoriti Kuća umjetnosti Arsen, kulturni centar kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika novije hrvatske povijesti, akademskom glazbeniku, individualcu i intelektualcu, skladatelju, kantautoru, slikaru, aranžeru, prevoditelju, tihom obrtniku i pjesniku opće prakse, šibenskom glazbaru i umjetničkom geniju - Arsenu Dediću.

Foto: Borislav Pešić Blagoja

 

Plesna predstava „Zagrljaj“ premijerno izvedena u Lazaretima

Plesna predstava „Zagrljaj“ u produkciji Centra za izvedbene umjetnosti Vitlycke iz švedskog grada Tanumshedea, nastala prema zajedničkom konceptu plesača Meleat FredrikssonAdama Seida Tahira i Lydije Östberg Diakité  premijerno je, u sklopu projekta „Future Epics“, izvedena sinoć, 17. kolovoza u Lazaretima

 

Istražujući „crni“ ili afrički pogled kao način propitivanja vladajućih vrijednosti unutar zapadnog društva koji svakodnevno biva ispunjen binarnim crno bijelim odnosima, plesači Meleat FredrikssonAdam Seid Tahira i Lydia Östberg Diakité poveli su festivalsku publiku na putovanjem prostorima u kojima je pojam gledanja usmjeren istovremeno i prema unutra i  prema van. Preko etno korijena do krajnje suvremenih i urbanih plesnih pokreta, svojom tjelesnošću koja je bivala isprepletena kroz smirujući kolektiv grupe pozivali su na osluškivanje zvuka kontradikcije i važnosti pripadanja. 

Ostatak švedskog umjetničkog tima činili su scenografkinja i kostimografkinja Aida Rønvik te Holger Hartvig zaslužan za tonsku montažu i produkciju.

 

Uz predstavu „Intimnost“ Fondacije Heartefact izvedenu prošli tjedan te sinoć izvedeni ples „Zagrljaj“, program ovogodišnjih Igara donosi još jednu premijernu produkciju nastalu u sklopu projekta „Future Epics“ sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa i to predstavu „Grižula“ Marina Držića u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, a u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, u četvrtak 20. kolovoza u parku Gradac.

Tony Cetinski u novoj, staroj ulozi - glazbenog DJ-a

U vremenu u kojem živimo i situacijama koje su nas snašle posljednjih nekoliko mjeseci, svakodnevna borba na svim poljima života, postala je normalna.

Glazbena industrija jedna je od onih, koje još neko vrijeme neće doći u 'stanje' kakvo smo svi poznavali. Od koncerata, festivala, promocija, i svih onih evenata u kojima smo istinski uživali u prvim redovima, uz svoje omiljene glazbenike, dijeli nas još dosta vremena.

Upravo zbog toga, pokrenula su se neka nova događanja, prije svega prilagođena situaciji u kojoj živimo.

Tony Cetinski, jedan je od onih koji je nebrojeno puta pokazao, da je misliti na druge ljude, prije svega odlika pravog čovjeka.

'Manjim koracima i samo pozitiva', riječi su kojima se ovoga puta vodi Tony.
Naime, svojoj publici pripremio je jedno neobično i nadasve zanimljivo iznenađenje, te ćemo ga, ovog puta vidjeti u novoj, staroj ulozi, DJ-a!

Subota, 08.08., Opatija, od 20:30h terasa Hotela Milenij, mjesto je na kojem će se vrijeme kroz glazbu vratiti u osamdesete i devedesete godine.

'Sitnim koracima i pozitivno idemo naprijed usprkos vremenu u kojem živimo. Vraćam se svojoj prvoj ljubavi iz svoje mladosti, kada je glazba bila važna. Puštati ću glazbu koja me vraća u moje najbolje godine. Iz srca i duše, šaljem poruku ljubavi, tolerancije i vjere u pozitivan ishod čovječanstva.', poručuje Tony

Naravno, to nije sve.

Uskoro kreće i radijski show 'Najbolje godine', u formatu kontaktne emisije, na radiju Rovinj FM.  
Tony Cetinski u ulozi glazbenog urednika i voditelja, zajedno sa svojim prijateljem iz djetinjstva i suvoditeljem, Alenom Matošovićem, pokušati će zabaviti i sakupiti na okupu, sve one koji tih osamdesetih i devedesetih, dijelili isti glazbeni ukus i trenutke, provedene u noćnim, ali i dnevnim izlascima.
'Ova emisija biti će puna izazova i zasigurno će slušateljima donijeti nešto novo. Veselim se novom projektu i činjenici da konstantno ulažemo u naš program, a dolazak Tonyja Cetinskog u naš tim, zasigurno će dodatno podignuti kvalitetu samog programa', rekao je Igor Franković, glavni urednik i direktor 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.