Folklorni ansambl SKUD „Ivan Goran Kovačić“ predstavio je Hrvatsku u Kini

Folklorni ansambl Studentskog kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba predstavio je Hrvatsku u Kini u okviru manifestacije „Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma.“

Manifestacija je jedan od najvećih projekata kulturne razmjene između Republike Hrvatske i NR Kine, a zajednički je to projekt Ministarstva kulture RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstva turizma RH te Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine.



Folklorni ansambl Studentskog kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ predstavio je kulturnu baštinu Republike Hrvatske i to u četiri grada četiri pokrajine Narodne Republike Kine (Peking, Dongtai, Hohhot, Cangzhou). Uz cjelovečernje plesne koncerte u gradovima Narodne Republike Kine, Ansambl je sudjelovao i nastupao na Festivalu „11th China International Folk Arts Festival“. Prilikom gostovanja na festivalu, Goranovci su predstavili tradicijsku kulturu Republike Hrvatske pored još 16 drugih grupa iz različitih zemalja s različitih kontinenata.

Europu su predstavili još grupe iz Nizozemske te europskog dijela Rusije. Festival je bio na vrlo visokoj razini u svakom smislu riječi (tehnički uvjeti, organizacija, kvaliteta i razina koncertnih dvorana, publika, gostoprimstvo, medijsko praćenje, smještaj, organizacija slobodnog vremena). Kvaliteta grupa je bila na vrlo visokoj razini što potvrđuje činjenica da su sudjelovali i profesionalni ansambli. Gostovanje je trajalo od 19. kolovoza do 3. rujna 2019.



Tijekom gostovanja izvedene su pjesme i plesovi: Prigorja, Zagorja, Krka, Korduna, Baranje, Bunjevačkih Hrvata, Međimurja, Splita, Dubrovnika i dr. Sve programe je izvelo 37 članova: pjevača-plesača i svirača tradicijskih glazbala. Uz pjesmu, ples i svirku, predstavilo se i bogatstvo tradicijskog ruha.

Ansambl je imao prijem kod svih gradonačelnika i vodstva svih gradova u kojima je nastupao pri čemu su održani radni sastanci vodstva Ansambla na kojima se raspravljalo o mogućnosti nastavka i proširenja suradnje i razvoja dugotrajnih odnosa kako na području kulture tako i na području turizma i gospodarstva. Svako slobodno vrijeme je organizirano i provedeno na način da su se vidjele kulturno-povijesne i turističke znamenitosti. Goranovci su posjetili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pekingu te su u srdačnom susretu s veleposlanikom mr. sc. Darijom Mihelinom i djelatnicima Veleposlanstva približili dio svog bogatog opusa kao i iskustva te kinesko gostoprimstvo iz drugih gradova.



Ovim gostovanjem nastavljena je dugogodišnja suradnja između Folklornog ansambla SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ i kulturnih ustanova NR Kine, tj. između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine koja će se nastaviti proširivati kako na razini kulture tako i drugim granama te time pojačati bilateralnu suradnju na dobrobit obje zemlje.







Projekt koji podržava mlade umjetnike: „Cash & Carry“ dolazi na InDizajn sajam

Jedinstvena manifestacija Dan otvorenih vrata umjetnosti – Cash&Carry, koju svake godine organiziraju studenti Likovne akademije u Zagrebu, uskoro nastavlja svoj uzbudljiv umjetnički život izvan prostora akademije.

Naime, po prvi puta stiže na ovogodišnji InDizajn sajam koji će se održati od 26. do 29. rujna u zagrebačkoj Areni, a u sklopu kojeg će biti predstavljeni radovi studenata koji obuhvaćaju slikarstvo, kiparstvo i grafiku s Nastavničkog, slikarskog, kiparskog i grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti. Ovakav događaj izvrstan je način da se Akademija otvori za javnosti i omogući uvid u suvremenu hrvatsku umjetničku scenu kroz upoznavanje s mladim umjetnicima na najneposredniji način, a posjetitelji će tijekom četiri dana održavanja sajma moći razgledati, ali i kupiti radove mladih umjetnika.

Naime, izložba Cash&Carry by HEP ima i humanitarni karakter te će studenti od svakog prodanog rada određeni postotak sredstava izdvojiti u humanitarne svrhe. Ovaj događaj svake godine pobudi veliki interes javnosti – struke, umjetnika, profesora, glazbenika, kao i publike svih uzrasta. Također će ovo izdanje Cash&Carry by HEP na sajmu biti obogaćeno i popratnim sadržajem kao što su likovne radionice za najmlađe na kojima će se družiti sa studentima zagrebačke Likovne Akademije.

Osim same izložbe, na ovogodišnjem izdanju sajma sve posjetitelje čeka više od 80 izlagača iz sfere opremanja doma i interijera koji će u Areni Zagreb predstaviti svoje novitete, nove trendove i najnovije kolekcije.

 

 

Zagrebački solisti na dvostrukom CD-u s djelima Piazzolle, Čajkovskog i Dvořáka snimljenima 2001. godine

"Zagrebački solisti tijekom iznimno bogate karijere svjetskoga glasa izvodili su i snimali djela iz najrazličitijih konteksta – od starih majstora, avangarde pa sve do najsuvremenijih ostvarenja, gdje im praizvedbe također nisu nepoznanica. Upravo dio povijesti hrvatske glazbe čine brojni primjeri djela posvećenih i skladanih za Zagrebačke soliste. Okrenutost specifičnome korpusu djela napisanih za gudački komorni orkestar također predstavlja njihov svjestan autorski potez, gdje svojevrsna „konzervacija“ repertoara čini nastupe Zagrebačkih solista svaki put željno iščekivanim, ali i opasnim terenom.", piše Martina Bratić o Zagrebačkim solistima u knjižica novog izdanja. Ovoga puta na dvostrukom CD izdanju nalaze se njihove izvedbe "Aconcague - Koncerta za bandoneon i orkestar" Astora Piazzolle, argentinskog revolucionarnog tango skladatelja, zatim "Serenada za gudače u C-duru op. 48" Petra Iljiča Čajkovskog i "Serenada za gudače u E-duru op. 22" Antonína Dvořáka. Izvedbe su snimljene u župnoj dvorani crkve Sv. Križa u Zagrebu 2001. godine. 

"Mnogi će glazbenici i kritičari označiti djelovanje Zagrebačkih solista kao jedinstveno i gotovo pionirsko u vremensko-prostornome kontekstu svojega formiranja i djelovanja, nerijetko ističući kako je Ansambl jedan od prvih manjih orkestara koji je doživio svjetsku slavu i priznanje. Kroz svoju bogatu povijest djelovanja Solisti su uvijek opravdavali etimologiju vlastita imena te i dalje to jednako zdušno čine. Svi su članovi Ansambla vrsni majstori svojega instrumenta, od kojih je većina imala prilike zasjati i kao solist, a upravo su umijeće unisonog disanja kroz kolektivno izvođačko tijelo i izražena muzička svijest o skupnome muziciranju – eklatantni primjeri koji svjedoče o kvaliteti svakoga pojedinog glazbenika i glazbenice koji su imali priliku biti dio iskustva Zagrebačkih solista koji su do danas ostali jedan od najsjajnijih svjetionika hrvatskoga glazbenog stvaralaštva.", kaže Martina Bratić. 

 

Posjetitelji će na InDizajn sajmu naučiti izraditi terarij, tapiseriju i kokedamu

Nakon velikog prošlogodišnjeg interesa, organizatori sajma najavljuju novi ciklus radionica na kojima svatko može naučiti neku novu vještinu, a radionica kiparice Tee Radić već je rasprodana

Najnovije izdanje sajma InDizajn donosi i novi ciklus kreativnih  radionica za posjetitelje. Bit će to sjajna prilika za naučiti kako izraditi terarij, tapiseriju ili kokedamu. SajamInDizajn, festival modernog doma,održat će se od 26. do 29. rujna usportskoj dvorani Arena Zagreb, a tijekom sva četiri dana sajma održavat će se i kreativne radionice. Prošle godine su upravo radionice oduševile brojne posjetitelje, a kako se čini, tako će biti i ove godine.

Primjerice,radionica splitske kiparice Tee Radić već je rasprodana. Ona će predstaviti tehniku pinchanja u svojoj radionici 'Osnove keramike' na kojoj će posjetitelji naučiti kako izraditi zdjelicu ili šalicu. Mlada kiparica kroz svoj je rad realizirala ideju o izradi unikatnog keramičkog posuđa. Njezini klijenti mogu sami predlagati izgled posuđa i na taj način sudjelovati u procesu proizvodnje, a njezin Instagram profil Terraceramica prati više od 8 tisuća ljudi.

Ništa manje popularni nisu niti drugi hrvatski kreativci. Posebno oni koji se bave biljnim svijetom. Tako će najpoznatija hrvatska vrtlarica Kornelija Benyovski Šoštarić posjetitelje naučiti kako izraditi kokedamu.Kokedama je način oblikovanja bonsai biljaka koji potječe iz Japana, a zaludio je obožavatelje zelenila i neobičnih ukrasnih detalja. Riječ je o uzgoju biljaka u zemljanoj kugli prekrivenoj mahovinom koja zadržava vlagu i izgleda izvrsno obješena u interijeru ili postavljena na stol bez pravog lončića. Kornelija je do sada održala mnoštvo radionica diljem Hrvatske te se nakon snimanja televizijske emisije Vrtlaricaposvetila dizajniranju vrtova i održavanju sezonskih radionica.

Osnovama i uzgoju biljaka posjetitelje sajma će naučiti osnivači projekta 'Dnevna doza biljaka' Leon Božić i Tomislav Štrkalj koji će na sajmu InDizajnodržati radionicu 'Osnove o uzgoju bilja'za početnike te radionicu na kojoj će polaznici moći sami izraditi terarij.

No veliki interes će zasigurno izazvati i radionica na kojoj ćeIvona Martinčić, vlasnica brenda Voona, posjetitelje naučiti kako izraditi zidnu tapiseriju,mnogima trenutno omiljeni dekorativni dodatak za dom.Zaljubljenica u vunu izrađuje razne predmete kao što su dekice, tapiserije, vunena sjenila za lampe, košare, podloške za stolice, a svaka njezina rukotvorina je posebna i drugačija od ostalih.

Ulaznice za sudjelovanje na radionicama dostupne preko sustava su prekoEntrio.hr.

Osim toga, i ove će godine domaći kreativci i produkt dizajneri predstaviti svoje proizvode u sklopu Bazara, u pripremi su i besplatne likovne radionice pod vodstvom studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti za mališane, a u sklopu sajma će biti organizirana i Cash &Carry izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti. Osim inspirativnih rješenja interijera i dizajnerskog namještaja te raskošnih dekoracija, posjetitelje očekuje i bogat fond nagrada vrijedan više od 100 tisuća kuna, ali i odlični sajamski popusti. No jedno od najvećih iznenađenja ove godine je gostujuće stručno predavanje talijanskog arhitekta  Stefana Boerijana temu “Od vertikalne šume do šumskog grada: novi modeli održivog urbanizma”.


Više informacija o programu i izlagačima dostupno je na službenim stranicama InDizajn sajma.

Stranica 1 od 2

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.