Rusija iščekuje hladnoću kao saveznika protiv Ukrajine

Rusija iščekuje hladnoću kao saveznika protiv Ukrajine

Rusija iščekuje hladnoću kao saveznika protiv Ukrajine 

LJUBLJANA-U Sloveniji su izgleda dobro razumjeli da su u sadašnjoj fazi pripreme za zimu Ukrajini najvažnije oružje za učinkovitu obranu od sve jačih raketnih napada iz Rusije. Hladnpća i raketni napadi na energetiku i u ovoj nadolazećoj zimi za Rusiju bit će glavni oslonac pokušaja demoralizacije Ukrajine. To je jedino polje gdje Rusija za sada može najviše ugroziti i bitno oslabiti moć branitelja. Pripreme za tu zimsku fazu ratovanja su u punom jeku djelovanja Ukrajinske vojske. Doma se obnavlja i proširuje zaliha generatora za proizvodnju električne energije i naravno pojačana zaštita od napada iz zraka, bilo raketama ili bespilotnim letjelicama. I za jedno i za drugo već duže vremena u Ukrajinu pristižu odgovarajuća materijalna sredstva, uključujući i rakete visoke udarne moći i dužih dometa. U tome, posebno u nabavkama i montažama Slovenija je izvanredno aktivna, ali i u saniranju posljedica ruske agresije, prije svega u liječenju teških invalida. Slično Hrvatskoj, susjedna Slovenija upućuje i specijalizirane ekipe za razminiranje u neposrednoj blizini duge fronte ukrajinskih bojišnica.

Možemo reći da Ukrajinska vojska sve više prelazi iz strategije obrane svoje teritorije u napadne operacije u mjeri pristizanja najubojitijeg suvremenog naoružanja i streljiva. Evo kako to objašnjava ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski: „ Ove godine nećemo se više samo braniti nego ćemo i odgovarati. Nedavno je neprijatelj bio prisiljen ukloniti crnomorsku flotu s obala Krima, a sada povlače svoje borbene zrakoplove s naših granica„. U svezi s tom izjavom mogli smo saznati iz ukrajinskih diplomatskih krugova da takav ofenzivni nastup ukrajinske vojske bazira na stalnom uvođenju novih vrsta oružja, uključujući i raketne sustave dugog dometa(ATACMS) s kojim se napadaju ciljevi i na ruskoj teritoriji. Strateške procjene u ukrajinskim izvorima govore, da će energetski kapaciteti biti manje izloženi napadima, odnosno bolje zaštićeni i bolje branjeni i da tako neće moći činiti efekte, koje bi ugrožavale moral ukrajinske vojske.
I pored napora jedne i druge strane duž fronte rusko-ukrajinskog rata dolazi do velikih gubitaka o čemu ima vrlo različitih podataka , što je i razumljivo, jer je riječ o istoj školi ratne propagande. Teško je doći do točnih podataka o ratnim žrtvama. Ipak, kod ruskog agresora je broj ratnih žrtava zamjetno veći.

S većom dozom vjerodostojnosti možemo kazati, da je broj žrtava na ruskoj strani oko 200 tisuća, a na ukrajinskoj strani oko 100 tisuća. Zašto je takva razlika u broju žrtava. Svaki agresor ako nije perfektno zaštićen i ako ima na drugoj strani vrlo spreman obrambeni štit protivnika najčešće ima poprilično veći broj  žrtava. Ruska strategija i taktika postavlja oštre i isključive ciljeve i za neke nebitne točke napada žrtvuju se čitave bojne jedinice, a opet se ne postižu željeni uspjesi. I jedna i druga strana je ukopana na stečenim pozicijama i pomaci crte bojišnice su mali. Moral na ruskoj strani sve je slabiji, jer su prošli svi postavljeni rokovi osvajanja i okupiranja Ukrajine.
U međuvremenu je nastala nova ratna kriza uslijed terorističkog napada HAMAS-a u Izraelu. I Rusija i Ukrajina nastoje uvući taj sukob u okvir njihove ratne propagande. Tako Putin za antisemitske prosvjede i napade na židovske putnike u Dagestanu optužuje Ukrajinu, a predsjednik Zelenski izjavljuje, da se Putin veseli novoj krizi i napadu Hamasa na Izrael, kojega potpuno podržava Ukrajina. Zelenski uspoređuje „Rusiju i Hamas kao isto zlo s tom razlikom, da je Hamas teroristička organizacija, koja je napala Izrael, a Rusija teroristička država, koja je napala Ukrajinu „. Za sada možda i mudro, Zelenski ne ide dalje, jer su njegovu borbu protiv Rusije podržali i podržavaju neke muslimanske države kao Turska, Saudijska Arabija i Katar, pa bi njegovo forsiranje podrške Izraelu moglo ugroziti pomoć, koja se pruža Ukrajini od tih bliskoistočnih država u borbi protiv Rusije. Očito Ukrajini nije lako voditi obrambeni rat protiv velike sile kao što je Rusija i odmjeravati svoju politiku prema različitim pristupima kod zapadnih saveznika pa čak unutar velike sile kao što je SAD, gdje ne vlada jedinstvena podrška prema Ukrajini, ali ni prema Izraelu. U konačnici rat u Ukrajini se rješava na samoj bojišnici, ali iako je to rat Europe protiv Rusije, nema jedinstva unutar Europe u pružanju podrške Ukrajini.
Ivan Botteri

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.