Europska perspektiva za hrvatsko susjedstvo nema alternativu

Europska perspektiva za hrvatsko susjedstvo nema alternativu

U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, na sastanku odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, prioritete hrvatskog predsjedanja u pogledu vanjske politike predstavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Uvodno govoreći pred članovima odbora AFET ministar Grlić Radman istaknuo je kako su Albanija i Sjeverna Makedonija u fokusu hrvatskog predsjedanja te kako Hrvatska aktivno radi na proširenju EU. Ministar Grlić Radman osvrnuo se i na Bosnu i Hercegovina te naglasio važnost te podršku stabilne i sigurne BiH.Kao prioritet u vanjskoj politici tijekom hrvatskog predsjedanja i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković ističe važnost država jugoistoka Europe jer Hrvatska kao najmlađa članica Europske unije zna koliko je proces proširenja bitan za transformaciju onih država koje nisu u Uniji. Upravo će zato u Zagrebu u svibnju, u tijeku hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, biti organiziran sastanak na vrhu između čelnika zemalja članica Europske unije i zemalja jugoistoka Europe.„Smatramo da europska perspektiva za hrvatsko susjedstvo nema alternativu, da je u našem interesu da te države budu stabilne, da poduzimaju gospodarske i socijalne reforme, da osiguraju političku stabilnost i sigurnost i tog dijela Europe, ali i u međusobnim odnosima“, ističe predsjednik Vlade Plenković.Na sastanku odbora sudjelovala je i zastupnica Sunčana Glavak koja je postavila pitanje ministru vezano uz Istočno partnerstvo: ,,U sklopu Europske politike susjedstva, Istočno partnerstvo važno je iz razloga što za cilj ima  jačanje političkog pridruživanja i gospodarske integracije šest istočnoeuropskih i južnokavkaskih zemalja partnera: Armenije, Azerbajdžana, Bjelarusa, Gruzije, Republike Moldove te Ukrajine.

 Prioriteti Europske unije u istočnoj Europi i južnom Kavkazu su sigurnost, stabilnost i blagostanje, demokracija i vladavina prava. Istočno partnerstvo u zamjenu za provedbu političkih i gospodarskih reformi Istočno partnerstvo nudi nove ugovorne odnose, sporazume o produbljenoj i sveobuhvatnoj slobodnoj trgovini te korake prema liberalizaciji viznog režima i multilateralni okvir za raspravu o tim pitanjima. Uz to, ono nudi i čvrst okvir za multilateralnu suradnju te olakšava produbljivanje bilateralne suradnje s EU-om.Zahvaljujući sporazumom o pridruživanju te o detaljnom i sveobuhvatnom području slobodne trgovine koji su stupili na snagu, odnosi Gruzije, Republike Moldove i Ukrajine te EU-a dosegli su novu razinu. Možete li nam pojasniti na koji će se način hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije baviti Istočnim partnerstvom?''

Ministar Grlić Radman odgovorio je kako je Istočno partnerstvo jedan je od prioriteta hrvatskog predsjedanja: ,,Ne želimo proširenje samo na zapadni Balkan, nego i na neposredno europsko susjedstvo. Ideja je u tim zemljama podržati institucije koje se bore za reformske procese i demokraciju kako bismo ojačali njihove gospodarske kapacitete i usmjerili ih prema usvajanju demokratskih vrijednosti za koje se opredijelila EU. Ujedno bismo ih ohrabrili i poslali poruku da će, ako žele imati europsku perspektivu, Europska unija biti otvorena prema njima'', rekao je ministar Grlić Radman.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.