"Rekorder koji nam se javio dobio je 700 posto veći račun za plin"

"Rekorder koji nam se javio dobio je 700 posto veći račun za plin"

Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorili su danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da kriza oko poskupljenja energenata prijeti radnim mjestima te su pozvali na pomoć Vlade građanima, odnosno poduzetnicima.

Kosanović je rekla da su šokantne informacije koje dobivaju i vide iz računa za plin koje su dobile tvrtke.

- Rekorder koji nam se javio dobio je 700 posto veći račun, rekla je Kosanović, upozorivši da je uz plin poskupjela i struja.

- To su šokovi koje nijedan poduzetnik ne može sam amortizirati iz svog redovnog poslovanja, rekla je Kosanović, dodavši da su u HUP-u na to upozoravali od jeseni prošle godine, kada je bio prvi val poskupljenja vezan uz porast cijena sirovina na svjetskim tržištima.

Novosel je rekao da je trenutni udar velik za sve pravne osobe, ne samo velike, već i male tvrtke, udruge, bolnice...

- Svi oni koji imaju nekakvu pravnu osobnost u ovom trenutku, bez ikakvih najava, bez ikakve pripreme, došli su u poziciju da im to ugrožava redovno poslovanje, rekao je Novosel.

Kosanović je rekla da su razgovarali s Ministarstvom te da Vlada traži modele po uzoru na europske zemlje. 

- Članak 107. Ugovora o financiranju kaže da se u izvanrednim okolnostima može pribjeći određenim mjerama koje inače ne bi bile prihvatljive, a to su izravne subvencije, tako da mi definitivno imamo potvrdu i u europskoj regulativi. Grčka je to prva primijenila, išla je sa setom koji je obuhvaćao i smanjenje PDV-a i izravne subvencije. Na tome bi tragu trebala biti rješenja i u Hrvatskoj, rekla je Kosanović.

Novosel je rekao da se najugroženijem dijelu građana mora pomoći putem svih mogućih socijalnih mjera u ovom trenutku.

- Jesu li to vaučeri, jesu li to određene druge financijske pomoći... Tu su umirovljenici koji su najviše ugroženi, tu je onaj dio građana koji prima i socijalne naknade, dodao je.

Novosel je rekao da bi se trebalo ići s cjelokupnim paketom mjera. Izrazio je uvjerenje da će Vlada paket mjera predstaviti kroz nekoliko dana.

- Bojim se da su sada radna mjesta jednako, ako ne i više ugrožena kao i 2020. godine, kada je došlo do lockdowna, do zatvaranja. Ako se ova situacija s plinom ne stabilizira u narednim mjesecima ili narednih mjesec-dva, bojim se da će Vlada onda definitivno morati nešto daleko više učiniti. Tada će ponovno doći u pitanje isplata plaća i očuvanje radnih mjesta, a to si jednostavno ne smijemo dozvoliti, rekao je Novosel, dodavši da će imati partnerski odnos s HUP-om u rješavanju zajedničkog pristupa prema Vladi.

Kosanović se složila da je ovo doista kriza koja prijeti radnim mjestima.

- Činjenica je da je neophodan samo jedan sveobuhvatan sustav pomoći poduzetnicima, i to hitne intervencije, poručila je.

Zamrzavanje cijena - da ili ne?

Novosel je rekao da je činjenica da se Hrvatska opredijelila za tržišno gospodarstvo te da to uopće nije upitno, ali je poručio da izvanredna situacija zahtijeva izvanredne mjere.

- Mađarska je zamrznula cijene onih osnovnih prehrambenih proizvoda na šest mjeseci. I to je jedan od načina, možda, kojim će putem Vlada morati ići, dodao je. 

Novosel je naglasio da je za pomoć proizvođačima, koji su najviše opterećeni cijenom energenata, ali uz uvjet nepodizanja cijena. 

- Isto tako, smanjivanje PDV-a na struju i plin mora biti vezano s uvjetom nepodizanja cijena. Jer ako to neće biti tako, onda u konačnici neće biti nikakvog efekta za građane, rekao je Novosel.

Kosanović je rekla da nisu za pristup zamrzavanja cijena te da državna regulacija treba postojati u iznimnim situacijama, kao što je ratna opasnost, i onda kada postoji opasnost od špekulantskog pristupa tržišta, na što je Novosel rekao da je ovo iznimna situacija.

- I radnici su isto na tržištu, i radnici isto tako onda mogu inzistirati na tome da i oni podignu cijenu svoga rada, rekao je Novosel.

 

Uvođenje eura

Što se tiče uvođenja eura i mogućeg rasta cijena, Novosel je rekao da su špekulacije uvijek moguće, da to nije pravilo, ali da i te iznimke mogu štetno utjecati na cijeli proces promjene valute.

- Bojim se da je rujan možda čak i prekasno za ono dvojno iskazivanje cijena, rekao je Novosel, poručivši da treba učiti na iskustvima drugih europskih zemalja i dobro se pripremiti.

- Ja se nadam i vjerujem, kao što ni u jednoj drugoj zemlji koja je prešla na euro i ušla u eurozonu nije pao standard građana, da se to neće dogoditi ni kod nas, dodao je.

Kosanović je između ostalog rekla da gospodarstvo treba rasteretiti svih davanja koja doista nisu potrebna.

- Naši konkurenti u EU-u za neka od davanja koja mi imamo niti ne znaju, dodala je.

Novosel se osvrnuo i na pitanje otkaza u Zagrebačkom holdingu, poručivši kako se dug ne može riješiti samo otpuštanjem radnika.

- Nije dobro krenulo, mi smo tu uskočili i zahvaljujem na neki način i upravi Grada Zagreba što je prihvatila naše sugestije da se ne ide rješavati problem, pod navodnicima, 5 milijardi kuna s odmah 560 viška, međutim, da se prvo ide s poslovnim planom, da se vidi točno što je potrebno svakoj podružnici Holdinga, kakav poslovni plan treba, kako će se kroz godine riješiti taj dug, jer se ne može riješiti samo otpuštanjem radnika, rekao je Novosel.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/rekorder-koji-nam-se-javio-dobio-je-700-posto-veci-racun-za-plin-5191142

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.