Udruga „Sjena“ upozorava: Ako prođe predloženi Zakon o osobnoj asistenciji, brojne osobe s invaliditetom bit će prepuštene same sebi

Udruga „Sjena“ upozorava: Ako prođe predloženi Zakon o osobnoj asistenciji, brojne osobe s invaliditetom bit će prepuštene same sebi

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicama Udruge „Sjena“ koja od 2013. godine pruža podršku obiteljima djece s teškoćama u razvoju kao i osobama s invaliditetom. Na sastanku su bile predsjednica Udruge Suzana Rešetar, dopredsjednica Marica Mikulić i članica Sabina Lončar koje su predsjednika Milanovića informirale o novom Zakonu o osobnoj asistenciji koji, prema njihovim riječima, nije dobar i neće riješiti probleme osoba s invaliditetom kao ni probleme roditelja djece s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju.

 Zakon o osobnoj asistenciji prošao je postupak javnog savjetovanja i trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja ove godine, ali predstavnice ove udruge tvrde kako uopće nisu prihvaćene brojne primjedbe i prigovori na zakon. „Upozorili smo i predsjednika Vlade i resornog ministra da predloženi zakon neće riješiti probleme, ali njih kao da nije briga, očito ne postoji politička volja da se problemi riješe“, složno kažu predstavnice Udruge. 

 Kako bi ukazale na probleme s kojima se suočavaju, u prosincu je Udruga „Sjena“ sudjelovala i u organizaciji prosvjeda na Markovom trgu, a sada ponavljaju prigovore na predloženi zakon: roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju nema pravo na status njegovatelja ni na dopust ako dijete ima samo jednu dijagnozu;  roditelji njegovatelji gube pravo na osobnog asistenta; osobe s invaliditetom neće moći same birati asistenta; traže povećanje naknada po osnovu invaliditeta i osiguranje pomoći nezaposlenim roditeljima djece s teškoćama u razvoju, itd.

 „Ako predloženi Zakon o osobnoj asistenciji bude prihvaćen, brojne osobe s invaliditetom će završiti u socijalnim ustanovama ili će biti prepuštene same sebi“, upozoravaju predstavnice Udruge. Predsjednika Milanovića upoznale su i s nizom drugih poteškoća s kojima se svakodnevno susreću roditelji djece s invaliditetom. Institucije države često nas zakidaju i za prava koja su propisana zakonima, kažu, pa ih moramo tražiti i ostvarivati putem odvjetnika.

 Nadalje, pitaju zbog čega se već desetak godina čeka na donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku kojim bi se trebale objediniti sve naknade. „Održali smo niz sastanaka s nadležnim institucijama, ali i dalje ne vidimo interes vlasti da se išta promijeni“, zaključile su nezadovoljne predstavnice Udruge. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.