Predsjednica sudjelovala na otvaranju Estorilske konferencije

Predsjednica sudjelovala na otvaranju Estorilske konferencije

Sudjelujući na otvorenju Estorilske konferencije, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je ravnopravnost spolova i osnaživanje žena i djevojaka navela kao preduvjet u raspravama o osnaživanju čovječanstva. Pri tom, istaknula je kako naša društva još uvijek trebaju savladati neravnoteže i društvenu nepravdu po pitanju spolova, dodavši kako je bez žena održiv mir nezamisliv. „Bez uključivanja žena, mir je krhak, društva se raspadaju i globalni razvoj je sputan. Zato im treba dati potpun i jednak pristup sredstvima i mogućnostima“, kazala je Predsjednica.

Istaknula je potrebu jačeg uključivanja žena u održavanje mira i sigurnosti, održiv razvoj i politiku općenito te podsjetila kako je ona jedna od četiri žena šefova država u svijetu koje su izravno izabrane od naroda. „Mi, izravno izbrane žene šefovi država, zaista smo rijetke. Kada ništa ne bismo znali o ovom svijetu i kada bismo ga trebali ocijeniti prema sadašnjem popisu šefova država, zaključili bismo da žene sadržavaju tek 2% globalne populacije“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Navela je važnost ravnopravnosti spolova, kako u Europskoj uniji tako i u Hrvatskoj, kao jednu od najviših ustavnih vrednota, istaknuvši kako društva s najboljom politikom ravnopravnosti spolova polučuju najbolje gospodarske rezultate. U tom smislu trebamo osigurati tehnologiju koja će omogućiti da se kroz pravni okvir stane na kraj diskriminaciji žena, dodala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasak je stavila na obrazovanje, koje mora biti prioritet svih razvojnih programa te sredstvo za postizanje ciljeva i najmoćnije oružje protiv svih oblika predrasuda i nejednakosti. Pri tom je istaknula kako su potrebni odvažni napori u svrhu većih iskoraka za postizanje univerzalnih obrazovnih ciljeva. „Neravnopravnost spolova te osnaživanje žena i djevojaka moraju biti ključni elementi naše rasprave“, zaključila je Predsjednica.

Osim s predsjednikom Portugalske Republike Marcelom Rebelom de Sousom, predsjednica Grabar-Kitarović na marginama konferencije susrela se s dobitnikom Nobelove nagrade za mir u 2018. godini dr. Denisom Mukwegeom. Prilikom susreta razgovaralo se o ravnopravnosti i osnaživanju žena, a dr. Mukwege kazao je kako se zalaže za procesuiranje silovanja kao ratnog zločina kako bi to procesuiranje dovelo do zacjeljivanja rana. „Neprocesuiranje je reviktimizacija žrtve“, dodao je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.