Međimurje već više od 20 godina uspješno surađuje s pomurskim Hrvatima

međimurje

Međimurje već više od 20 godina uspješno surađuje s pomurskim Hrvatima.Od kada je osnovan Mješoviti odbor za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima  uspješno se surađujei s kji su svoj novi dom našili u prekomorskim zemljama, pa međimuski župan Matija Posavec i njegov zamjenik Josip Grivec koji je predsjednik Odbora pripremaju sjednicu mješovitog odbora na kojem će se naći mnogobrojni župani i predstavnici pomurskih Hrvata izvan domovine.

Međimurska županije je prva u Hrvatskoj osnovala taj odbor, a evo što o tome kaže župan Matija Posavec.- Odbor je 1997. osnovala Međimurska županija s ciljem povezivanja pomurskih Hrvata i očuvanja hrvatskog jezika, tradicije, kulture i običaja.  Suradnja dviju susjednih i prijateljskih županija (Međimurske županije i Županije Zala) započela je već bilateralnim sporazumom 1994. godine, a nastavila se osnivanjem Odbora. Prije osnivanja Odbora u Županiji je djelovala i Služba za Hrvate izvan domovine koja je osnovana 1993., a prof.dr.sc. Stjepan Hranjec je bio prvi pročelnik Službe, koja je doprinosila u povezivanju i dopremi pomoći od naših radnika u Švicarskoj i Njemačkoj i razvijala suradnju s pomurskim Hrvatima za što je prof. Hranjec dobio priznanje od Republike Mađarske za "očuvanje običaja pomurskih Hrvata, njegovanja jezika i kulture, za razvitak dobrosusjedskih odnosa pograničnih mjesta..." 

Odbor čine predstavnici nekoliko pograničnih mađarskih mjesta iz županije Zala koja se nalaze uz granicu s Međimurskom županijom, a naseljena su pomurskim Hrvatima te gradonačelnici i načelnici pograničnih općina Međimurske županije.Unatoč činjenici da su od preseljenja na ta područja protekla tri stoljeća, pomurski Hrvati su očuvali svoj jezik. U tim mjestima se može čuti kajkavsko narječje, gotovo identično onom u Međimurju.Poseban je naglasak stavljen na brigu za očuvanje identiteta pripadnika hrvatske narodnosti, koji žive u pograničnim naseljima i gradovima, očuvanja hrvatskog materinjeg jezika, kao i na sveukupne vrijednosti hrvatske tradicionalne materijalne i duhovne kulture i običaje naših Hrvata koji žive izvan Hrvatske.

Od 2007. godine Odbor je trilateralno tijelo s predstavnicima Mađarske, Slovenije i Hrvatske koji zastupaju interese pomurskih Hrvata - Hrvata koji žive u pograničnim dijelovima Mađarske, Slovenije i Međimurske županije.Svojim djelovanjem Odbor nastoji ojačati gospodarsku, kulturnu, obrazovnu i turističku suradnju, te smanjiti negativan utjecaj granica, a zajednički interes za razvojem prekogranične suradnje rezultirao je provedbom 30-tak projekata na područjima zastupljenim u Odboru koji su od 2004. financirani sredstvima iz pretpristupnih fondova Europske unije. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.