Rast nekretnina ne može biti beskonačan, treba se svesti u realne okvire

Rast nekretnina ne može biti beskonačan, treba se svesti u realne okvire

„Cilj nam je dodatno profesionalizirati struku kroz obrazovanje i povezivanje sa znanošću. Edukacija o sadašnjim uvjetima poslovanja postaje nužnost i bitna je pretpostavka za konkurentno gospodarstvo. Hrvatska gospodarska komora će i dalje davati institucionalnu podršku velikom potencijalu tržišta nekretnina i poticati mjere važne za razvoj ove djelatnosti. Ove godine smo pokrenuli i medijsku kampanju promocije Udruženja poslovanja nekretninama HGK i Registra posrednika u prometu nekretnina. Na taj način želimo podržati sve legalne posrednike koji na tržištu djeluju u skladu s regulativom, a to je iznimno važno za legitimitet cijele struke“, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić na otvaranju 32. Foruma poslovanja nekretninama.

Naglasila je kako je Forum je osmišljen kao centralno mjesto struke na kojem već niz godina nastavlja dobra suradnja Komore i Udruženja poslovanja nekretninama HGK sa svim relevantnim institucijama, s ciljem uređenja tržišta.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović je upozorio da cijene nekretnina ne mogu rasti beskonačno. „Tržište nekretnina je u uzletu pa mi u Udruženju uvijek nastojimo spuštati tu tenziju poučeni iskustvom krize iz 2008. Pametni iz krize nauče kako spriječiti njen efekte. Moram naglasiti da ne očekujemo nikakve krize i želimo stabilno tržište i održiv rast, a za to smo odgovorni svi mi kao struka. Cijene ne mogu rasti beskonačno i ne želimo da se stvori nekretninski balon. Blagi rast je dobar, ali pretjeran nije jer uvijek dođe do jojo efekta“, izjavio je Ranilović, dodavši da materijalno nije i ne smije biti jedini kriterij te da se posrednici moraju se držati nekih realni okvira. Istaknuo je i da trenutna situacija ide na ruku prodavačima i da nema kolegijalnosti u struci.

„U nekim lokalnim upravama su prostorni planovi veći sedam puta nego što je izgrađeno u tim mjestima u proteklih 2000 godina. Za koga radimo ta Potemkinova sela? Moramo to promijeniti i misliti na održivost u budućnosti“, zaključio je Ranilović.

I ove godine se u sklopu Foruma, koji je okupio više od 600 sudionika, raspravljalo o aktualnim temama iz branše, uključujući stanje na tržištu, odnosno mogućem stvaranju nekretninskog balona, sudskoj praksi po pitanju Zakona o posredovanju u prometu nekretnina i Zakona o obveznim odnosima, GDPR-u i obvezama posrednika u prometu nekretninama vezanim uz zaštitu osobnih podataka te Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Održana je i panel rasprava o utjecaju subvencija na tržište nekretnina, očekivanjima za idućih pet godina i najboljim praksama agenata koji profesionalno rade i obavljaju posredovanje sukladno Kodeksu Etike.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.