Nacionalno vijeće za umirovljenike o povećanju mirovina i promjeni modela usklađivanja

Nacionalno vijeće za umirovljenike o povećanju mirovina i promjeni modela usklađivanja

Povećanje mirovina i promjena modela usklađivanja mirovina s prosječnom plaćom neke su od ključnih tema o kojima će raspravljati Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe koje je u danas, na Međunarodni dan starijih osoba, održalo konstituirajuću sjednicu. "Umirovljeničke udruge i Sindikat umirovljenika pozdravljaju osnivanje Nacionalnog vijeća kao savjetodavnog tijela Vlade i nadamo se da ono neće biti samo formalna priča nego da će se što prije raditi na ozbiljnim pitanjima s hitnim predznakom jer 61 posto umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva", istaknula je predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović uoči prve sjednice Nacionalnog vijeća, održane u prostorima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Vijeće je nedavno osnovano sporazumom između Vlade i umirovljeničkih udruga kao savjetodavno tijelo za područje mirovinskoga i zdravstvenoga osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba. Povećanje mirovina, promjena modela usklađivanja i promjena modela obiteljskih mirovina neki su od prioriteta koje će se naći na sjednicama Nacionalnog vijeća, rekla je Petrović.
Ministar Josip Aladrović čestitao je Međunarodni dan starijih osoba i rekao da će se na sjednicama vijeća razgovarati o svim otvorenim temama. "Interes nam je uspostaviti neku vrstu socijalnog dijaloga s umirovljenicima s ciljem poboljšanja mirovinskog sustava, sustava socijalne skrbi i svih sustava koji se bave starijim osobama", rekao je Aladrović.Iako je vijeće savjetodavno tijelo ministar kaže kako žele da iz njegova rada nastanu konkretne mjere i vidljivi efekte te da vijeće ne bude samo "paravan za nekakav dijalog".

U domovima za starije od Covida-19 umrlo ukupno 66 štićenika

Jedna od tema bit će i sprječavanje epidemije Covida-19 među starijim osobama, a sredinom listopada kreće se s kampanjom podizanja svijesti o širenju te bolesti među starijom populacijom.U tu svrhu 24. kolovoza osnovano je i Povjerenstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covida-19 nad starijim osobama koje vodi epidemiolog Branko Kolarić.Kolarić je rekao da su u ponedjeljak objavljene nove upute za socijalne ustanove koje pružaju smještaj starijim osobama, u kojima je regulirano pitanje posjeta i samoizolacija, te se radi na mjerama za mentalno zdravlje štićenika i općenito starijih osoba u doba epidemije.U domovima za starije do sada je ukupno preminulo 66 štićenika, što je 25 posto u odnosu na ukupan broj preminulih.
"Hrvatska tu stoji izvrsno u usporedbi s drugim državama gdje je taj postotak između 50 i 70 posto. Napravili smo jako dobar posao", rekao je Kolarić te poručio da im je cilj da stariji sugrađani dobiju najbolju skrb tijekom epidemije.

Pojačan inspekcijski nadzor u domovima za starije

Ministar Aladrović poručio je u četvrtak da je već udvostručen broj inspektora za nadzor domova za starije i nemoćne te se više neće tolerirati nepoštivanje pravila u tim domovima u kojima će se smanjiti maksimalan broj korisnika. 
"Već smo udvostručili broj inspektora i još ćemo ih povećati kako bi inspekcijski i upravni nadzor bio sve češći i ispravio sve nelogičnosti koje se događaju u sustavu. Nećemo tolerirati povećan broj korisnika u odnosu na ono što je dozvoljeno, kao i nepoštivanje pravila", izjavio je Aladrović uoči prve sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. 
U obiteljskom domu u Dugom Ratu, u kojemu su u nedjelju smrtno stradale dvije štićenice, odmah je sutradan poslana inspekcija koja je utvrdila da je broj korisnika bio veći od dopuštenog, odnosno bilo je 23  umjesto maksimalno 20 korisnika, te se još čekaju rezultati kriminalističkog istraživanja koje provodi policija, odnosno Županijsko državno odvjetništvo.Nakon ovog slučaja, kao i  u prethodnog u Andraševcu, gdje je život izgubilo šestero štićenika, Ministarstvo više nema tolerancije za nepoštivanje pravila u domovima za starije i nemoćne, poručio je ministar.

Novi Zakon o socijalnoj skrbi

Ponovio je kako do kraja listopada u javno savjetovanje ide novi Zakon o socijalnoj skrbi koji bi trebao redefinirati novčane kazne i penalizaciju za ovakve slučajeve.Aladrović je rekao i da će se ograničiti maksimalan broj korisnika, tako  da se o štićenicima može adekvatno brinuti u domovima.
"Bit će smanjen maksimalan broj. Tu moramo podizati standarde, imamo probleme koji su se gomilali godinama, ali to nam nije izlika da ih ne počnemo rješavati", istaknuo je.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.