Ministar Beroš najavio mogućnost donošenja odluke o ublažavanju nekih mjera

Ministar Beroš najavio mogućnost donošenja odluke o ublažavanju nekih mjera

Ministar zdravstva Vili Beros rekao je u nedjelju da prema dokumentaciji koju je primio s Klinike za dječje bolesti i Infektivne klinike, nije propušteno liječenje 11-godišnjeg dječaka koji je najvjerojatnije umro od multisistemskog upalnog sindroma."Prema medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostavljena tijekom jutra, ne mogu reći da je bilo propusta u liječenju, odnosno u brzini liječenja, jer je dijete adekvatno primljeno i liječeno", rekao je ministar zdravstva Beros novinarima nakon međuresorne sastanak vlade i Nacionalnog civilnog stožera.   

"Nažalost, ovo je jedna od najtužnijih vijesti od početka ove pandemije. Za ovu sam vijest saznao jutros i ovom prilikom izražavam sućut obitelji. Dječak je bio pozitivan na covid-19 i najvjerojatnije je umro od multisistemski upalni sindrom. "istaknuo je.
Prema literaturi, djeca u dobi od 2 do 15 godina zbog infekcije mogu izazvati pretjerani upalni odgovor koji utječe na krvne žile i može utjecati na više organa - srce, pluća, bubrege i često završava najtežim ishodom, a to se najvjerojatnije dogodilo u ovom slučaju, dodao je.
Izvijestio je da je dijete na prvom testu pri početnom prijemu u bolnicu bilo negativno i da je dominirala isprobana simptomatologija, zbog čega je dijete operirano, ali slijed događaja doveo je do smrtnog ishoda.
Rekao je da je ovaj slučaj iznimka i da u ovom trenutku nema sličnih prijetećih slučajeva, jer nije primijećen povećan broj infekcija koronavirusom u djece.
"Trenutno je zaraženo vrlo malo djece koja su simptomatična, a nitko nije ozbiljno bolestan ili ima približno ovakvo stanje. Ono što se dogodilo iznimno je i širom svijeta, a posebno na razini države od 4,5 milijuna ljudi. Stoga, možemo reći da je iznimka - u ovom trenutku nema prijetećih sličnih slučajeva, jer nismo primijetili povećanu infekciju kod djece ", rekao je Beroš.
Jedanaestogodišnji dječak preminuo je tijekom noći sa subote na nedjelju na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu od posljedica covida, voditelj Odjela za infektivne bolesti Klinike prof. Goran Tešković. Najmlađa je žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

O epidemiološkim mjerama

Ministar je najavio da će sljedeći tjedan biti donesena odluka o mogućem ublažavanju epidemioloških mjera, otvaranju sportskih dvorana i teretana te mogućnosti nastave uživo za učenike viših razreda osnovnih škola. 
Trenutne epidemiološke mjere na snazi ​​su do 31. siječnja, a o mogućem ublažavanju razgovaralo se na međuresorskom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite."Ocijenjeno je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj iznimno zadovoljavajuća, što nam omogućuje razmišljanje o određenom opuštanju", rekao je Beroš.
No, istaknuo je da će do koncesije doći samo ako se u Hrvatskoj ne pojavi nova varijanta koronavirusa, jer, dodao je, tada sve pada u vodu i bit će potrebna nova prilagodba.

O nastavi u školama

U sklopu mogućeg ublažavanja mjera, Beroš je potvrdio da razgovaraju o povratku učenika viših razreda osnovne škole u školu, da u prvi plan treba staviti sportske aktivnosti i otvoriti teretane te da će se nastojati uskladiti mjere za ugostitelji."Donijet ćemo mjere koje će biti primjerene trenutku, epidemiološkoj situaciji u Europi i Hrvatskoj i činjenici da postoje neke nove inačice virusa oko nas", rekao je.

Na sastanku se, rekao je, razgovaralo i o poremećaju s cijepljenjem protiv koronavirusa, jer se proizvođači cjepiva nisu pridržavali potpisanih ugovora koji definiraju dinamiku i količinu isporuke. Dogovoreno je da će Hrvatska, i unutar i unutar EU, još jednom zatražiti od vlasti da razgovaraju s proizvođačima cjepiva i pronađu način da realiziraju ranije dogovorene isporuke.Dogovorena je izrada strategije za sekvenciranje genoma koronavirusa kako bi se otkrila moguća pojava novih inačica virusa u Hrvatskoj.

Preko stotinu sekvenciranja genoma virusa

Ministar Beroš izvijestio je da je do sada u Zakladi za znanost provedeno preko stotinu sekvenciranja genoma virusa, a prema preliminarnim rezultatima, među uzorcima iz sjevernih hrvatskih županija bilo je nekih elemenata u skladu s genetskim promjenama virusa u Škotskoj.
"To može objasniti nagli porast broja novozaraženih u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Međutim, trenutno nema takvih žarišnih točaka i može se vjerovati da u Hrvatskoj nema takvog virusa, ali nismo izolirani," upozorio je.
Podsjetio je i da se niz europskih zemalja zatvara zbog straha od novih inačica virusa, te rekao da će se sve to uzeti u obzir pri donošenju novih mjera sljedeći tjedan.
Upitan o dostatnosti Pfizerovog cjepiva za cijepljenje, odgovorio je da ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jamči da imamo dovoljne količine i da neće biti problema.
Međutim, rekao je i da s novim dozama cjepiva moramo biti iznimno racionalni, jer je dinamika isporuke donekle smanjena.

 "Cilj je cijepiti sve koji su primili prvu dozu, ali u ovom trenutku pokrivenost cijepljenjem neće se proširiti", objasnio je.Beroš je potvrdio da su na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite razgovarali i o nabavi cjepiva iz drugih izvora, ali, kaže, o tome nije donesena konačna odluka.
"Slažemo se da ćemo tražiti ono što je dogovoreno i što je Europa očekivala od proizvođača", rekao je.

Izvor:Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.