Postoji alternativa zabrani plastičnih vrećica

Postoji alternativa zabrani plastičnih vrećica

Prema aktualnom prijedlogu novog Zakona o gospodarenju otpadom uvodi se zabrana laganih plastičnih vrećica. Izmjene Zakona dio su ugradnje EU Direktive o jednokratnoj uporabi plastike, no njome Europska unija ne traži zabranu laganih plastičnih vrećica, već je njezin cilj smanjiti utjecaj određenih plastičnih proizvoda na okoliš te promicati prijelaz na inovativne i održive poslovne modele.

HGK je resornom Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja predložila upravo jedan takav model, HGK znak kao sustav označavanja proizvoda s udjelom recikliranog sadržaja koji je u skladu sa zahtjevima Europske komisije za kružno gospodarstvo, a dobar i za okoliš i za gospodarstvo. Budući da prijedlog nije prihvaćen, HGK će uputiti dopise Ministarstvu financija te Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te, zajedno s HUP-om i HOK-om, saborskim odborima za gospodarstvo, rad, okoliš i regionalni razvoj.

„Cilj nam je da se još jednom razmotri prijedlog HGK da se zabrane samo one plastične vrećice za nošenje debljine veće od 15 i manje od 50 mikrometra koje ne sadrže reciklat. Rok za primjenu odluke za vrećice predlažemo odgoditi do kraja 2024., a tražimo da se situacija uzme u obzir i u kontekstu sredstava predviđenih u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti,“ rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac. 

„Hrvatski proizvođači plastičnih vrećica su već itekako osjetili posljedice višegodišnjeg nastojanja EU da smanji njihovu uporabu, iako predložene alternative imaju i veći utjecaj na okoliš od tankih plastičnih vrećica koje se lako recikliraju. Slabija potražnja već je značajno utjecala na proizvodnju, s padom većim od 60 posto. Pri izradi propisa i preporuka trebalo bi obzir uzimati širi spektar činjenica i posljedica, a proizvođači će ih svakako poštivati,“ rekao je predsjednik Udruženja industrije plastike i gume HGK Josip Grilec.

Danijel Drčić, direktor tvrtke Optiplast iz Odre kod Siska i član vijeća Udruženja industrije i plastike i gume HGK istaknuo je da u uvjetima koji su ionako već teški za poslovanje, ne treba tvrtkama ove industrije dodatno otežavati, a rješenje postoji. Njegova je tvrtka jedna od 30 malih i srednjih tvrtki koje se bave ovom djelatnošću. Sveukupno zapošljavaju više od 800 djelatnika, a samo na području potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije njih je 112.

Naime, u članku 17. Zakona transponiraju se odredbe SUP Direktive kojim se zabranjuje stavljanje na tržište određenih grupa plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Aktualni prijedlog Zakona zabranjuje stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje debljine veće od 15 i manje od 50 mikrometra koje predstavljaju veći dio proizvodnog programa plastičnih vrećica u RH. No, SUP Direktiva za plastične vrećice ne traži zabranu, već smanjenje potrošnje te proširenu odgovornost proizvođača, nameće obvezu proizvođačima da plaćaju troškove sakupljanja i oporabe otpada, čišćenja, podizanja svijesti potrošača i dr., što su proizvođači uvijek bili spremni prihvatiti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.