S Pelješkog mosta ori se pjesma, prve barke stanovnika već su tu

S Pelješkog mosta ori se pjesma, prve barke stanovnika već su tu

Nakon više od tri stotine godina ostvaruje se dugo priželjkivani trenutak, zapravo san o ponovnom spajanju hrvatskog teritorija a ostvarit će se danas 28. srpnja 2021.. Naime, večeras će se spojiti konstrukcija Pelješkog mosta. Postavit će se posljednji, 165. segment Pelješkog mosta dug 18 metara. Time će se spojiti konstrukcija dugoočekivanog Pelješkog mosta i hrvatski jug napokon će se povezati s ostatkom zemlje. Ipak, radovi na mostu dugom 2,4 kilometra nastavljaju se, a prva vozila od Komarne do Brijeste trebala bi proći na proljeće.

Premijer Plenković: Večeras hrvatski teritorij postaje jedinstven

- Večeras hrvatski teritorij postaje jedinstven. Pelješki most povezuje Hrvatsku. Ponosni smo i hvala svima!, objavio je premijer Andrej Plenković na društvenim mrežama:

Predsjednik Milanović: Dobro je da je most ovdje

I predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je večeras sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vela Luke, govorio je o prometnom povezivanju hrvatskog juga. Naglasio je da 16 godina od ideje do realizacije i nije tako dugo razdoblje za ovako velik projekt.

- O nekim stvarima se duže priča, pa se ne napravi ništa, rekao je Milanović. Čekala je Hrvatska puno duže na neke jednako važne ili još veće stvari. I dobro je da je most ovdje, dodao je predsjednik Milanović.

Kineska strana priredit će vatromet

Ivica Đuzel javio se večeras u HTV-ov Dnevnik iz Komarne, odakle se, kako je rekao, veličanstveni most najbolje vidi.

Očekuje se da će središnja svečanost spajanja mosta biti oko 22.30, kada malo padne nevjerojatna vrućina. Očekuje se dolazak premijera Andreja Plenkovića i gotovo cijele Vlade, a kineska strana priredit će veličanstveni vatromet, u čemu su Kinezi svjetski prvaci.

Neprocjenjiva je vrijednost mosta za sve one koji su proveli sate i sate života u čekanju prelaska neumskih granica, za sve gospodarstvenike koji su trpjeli minuse i sve građane koji napokon mogu s krajnjega hrvatskog juga put Splita i Zagreba, rekao je Đuzel.

Mještani: Za nas Pelješki most znači spoj sa svijetom

Stanovnici hrvatskog juga jednoglasni su u razmišljanju što za njih znači Pelješki most.

- Ukratko rečeno, jednom riječju - napredak! A od nas samih, koji živimo ovdje na jugu Hrvatske, zavisit će koliko će taj napredak biti dobar, učinkovit i koliko će povećati standard naših ljudi. Dobili smo ono što smo davno priželjkivali - Hrvatska je spojena, komentira Joško Jelavić.

Druga stvar koju donosi most, dodaje, ekonomski je prosperitet, daljnji razvoj turizma i poljoprivrede.

- Za naše otoke, Pelješac, Korčulu, Mljet, Lastovo, to je izvanredna stvar, a za cijeli jug Hrvatske nešto nemjerljivo, zaključuje Jelavić.

Mato Violić Matuško, vinar s Pelješca, kaže kako za njega Pelješki most prvenstveno znači spajanje teritorija.

- U drugom redu znači budućnost za Pelješac i skraćivanje svih naših puteva prema našim dostupnim tržištima, koja su ili Dubrovnik s jedne strane ili tamo Split, Zagreb s druge strane. Dakle, znači veliki napredak, poručuje Violić Matuško.

Pelješac će, dodaje, biti izuzetno posjećen i procvjetat će kao poljoprivredni kraj. Kažu, ovo nije samo fizičko spajanje s Hrvatskom, nego i s cijelim svijetom. Očekuju ekonomski prosperitet, razvoj turizma, procvat poljoprivrede. To ne važi samo za Pelješac i Dubrovnik već i za Korčulu, Mljet, Lastovo.

- Za nas Pelješki most znači spoj sa svijetom, rekao je jedan mještanin. Smatra da će most pozitivno utjecati na turizam.

- Sljedeću godinu, dakle 2022., mislim da treba proglasiti godinom Pelješkog mosta i te godine će sigurno veliki broj turista doći na Pelješac, dodao je.

- Narod naš s Pelješca i inače iz Dubrovnika još nije svjestan koliko to znači. Sad da vi samo pođete do Neretve, vama treba četiri puta proći granicu, četiri puta davati dokumente, protok roba, usluga..., rekao je drugi mještanin

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.