Obljetnica međunarodnog priznanja RH, 15. siječnja obilježena i u Rimu i Bruxellesu

Obljetnica međunarodnog priznanja RH, 15. siječnja obilježena i u Rimu i Bruxellesu

Na dan 15. siječnja 1992. godine još u jeku Domovinskog rata Hrvatsku su priznale sve zemlje tadašnje Europske zajednice. Kao neovisnu i suverenu državu Hrvatsku priznaje je svih 12 zemalja članica tadašnje Europske zajednice. A ubrzo su to učinile i druge zemlje.
- Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave i na posao u obnovu i izgradnju Hrvatske, poručio je 15. siječnja 1992. tadašnji predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Povijesnog dana prisjetila se danas cijela Hrvatska, pa i ona iseljena. U Zagrebu, kod kipa prvog hrvatskog predsjednika i na glavnome trgu.
- Prva kravata je vezana na kip Bana Jelačića, a onda i Starčeviću i kralju Tomislavu, tako da zadnja kravata u ovom razdoblju dolazi na prvog hrvatskog predsjenika, rekao je Željko Matejčić, zapovjednika Kravat pukovnije.
U Splitu je organizirano tradicionalno primanje za članove konzularnog zbora i predstavnike nacionalnih manjina.
- Željeli smo da hrvatska bude bolje mjesto za život i da bude u nekom budućem vremenu prilika za život, poručio je Kadro Kulašin, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina SDŽ-a. Da ona to danas i jest, smatra Miroslav Tuđman.

- Samim time što smo došli među 25% najrazvijenijih zemalja i ispunili standarde kojima se ponašaju i žive te zemlje, istaknuo je.
No neki ističu da je u ovih 28 godina bilo i propusta.
- Nismo se dovoljno razvili. Nije bilo dovoljno ulaganja, nije bilo dovoljno radnih mjesta. Nije bilo dovoljno motivacije da ljudi ostanu u svojoj zemlji i da ju izgrađuju, smatra Nenad Stazić, saborski zastupnik (SDP).
A kao jedno od najvažnijih diplomatskih postignuća smatra se ulazak u Europsku uniju. U povodu hrvatskog predsjedanja kravata i slavonska nošnja krasile spomenike u Rimu i Bruxellesu.
izvor HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.