Pod kojim će se uvjetima moći raditi i nakon 65. godine?

Pod kojim će se uvjetima moći raditi i nakon 65. godine?

Nakon što je Vlada prošli tjedan prihvatila sve zahtjeve inicijative "67 je previše" o izmjenama mirovinskih i radnih zakona i mogućnosti nastavka rada i nakon 65. godine, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović razgovarao je s predstavnicima sindikata i poslodavaca. Smatra da su se većinom usuglasili te dodao da od danas počinje dvotjedna javna rasprava. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever izjavio je kako se poslodavci protive dužem ostanku u svijetu rada.

Na sastanku se raspravljalo o izmjenama Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o odgoju i obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Aladrović: Više mirovine za dulji radni staž
Aladrović za Dnevnik: Velika većina mirovinske reforme je prihvaćena
Jakelić: Jedino riješenje je veći gospodarski rast 

- Manje više smo se uslugasili oko toga da ćemo se za nekoliko dana opet vidjeti na bilateralnim sastancima i prodiskutirati o prijedlozima koje smo predložili. Stimulilramo duži ostanak u svijetu rada. Zato mijenjamo zakonsku regulativu tako da omogućujemo radnicima do 68. godine da se zadrže u svijetu rada. Kroz radno zakonodavstvo potičemo duži ostanak u svijetu rada, adekvatnije mirovine i rješavanje problema iz konteksta rada i iz konteksta mirovinskog sustava, izjavio nakon sastanka ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Aladrović: Zakoni već danas u javnoj raspravi

Ministar je dodao i kako će zakoni već danas krenuti u javnu raspravu te će se kroz 14 dana vidjeti postoji li još mogućnosti za daljnjim unaprijeđenjem propisa. Nakon toga idu u hitnu saborsku proceduru.

- Mi kao Vlada smo se vrlo jasno odredili koji su naši ciljevi i stavovi i kako smatramo da možemo dugoročno omogućiti da sustavi budu kvalitetni i održivi na zadovoljstvo svih građana Hrvatske, stoga smo takav prijedlog i napravili, naglasio je Aladrović. Tvrdi kako statička procjena učinka Zakona o mirovinskom sustavu i dalje stoji te će državni proračun koštati 45 milijardi kuna.

Poslodavcima problem otpremnine?

Na novinarsko pitanje jesu li poslodavci bili zadovoljni pregovorima i predstavljaju li im problem otpremnine ministar Josip Aladrović je izbjegao konkretan odgovor. "Recimo da je jedan od problema problem otpremnina u ovom pitanju, no Zakon o radu definira puno šire radno zakonodavstvo tako da se mi ne bi ograničavali samo na ovaj dio" poručio je Aladrović. Objasnio je i da će svi radnici moći raditi do 68. godine, a ukoliko poslodavac nije zadovoljan - imat će druge institute da mu se eventualno zahvali. Napomenuo je i da se izmjene odnose na sve državne i javne službenike.

Iako će se ispuniti svi zahtjevi sindikata, premijer Andrej Plenković tvrdi da se od reforme nije odustalo. Tko želi može raditi do 68. godine, a kroz dvije godine procijenit ćemo totalni financijski učinak, kaže. Dodaje kako imamo situaciju da se pokušava riješiti ukupna financijska održivost sustava.

Sever: Poslodavci se protive dužem ostanku u svijetu rada

- Došlo je do mimoilaženja u promišljanju između sindikalne i Vladine strane na jednoj strani i poslodavaca s druge strane. Poslodavci bi da ta dob i dalje u zakonima ostane na 65 godina, pa da se oni mogu dogovarati s radnicima koji žele ostati dulje raditi. Poslodavci žele prostor da se rješavaju radnika kako žele, a  onda ih, uz mirovinu, privlače da još jedan dio novca dodatno zarade. Trenutno na taj način radi više od 14.000 umirovljenika. Sada kada bi se ta dob digla tako da radnik može odlučivati - hoće li ostati raditi dulje uz punu plaću i sva ostala prava iz radnog odnosa, to sad poslodavcima ne odgovara, izjavio je nakon sastanka predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ocijenio je da Vlada, koja je u više navrata išla "niz dlaku poslodavcima" sada u pitanju radno-mirovinskih zakona ide u pravcu nekakve ravnoteže. No, kada se pogleda cjelinu, još uvijek puno toga čini prevagu na stranu poslodavaca, poput različitih neporeznih davanja i drugoga što su dobili u prethodnom razdoblju, tako da bi trebalo još puno toga napraviti u korist radnika da bi se ravnoteža uspostavila, ocijenio je Sever.

Majetić: Sve na teret poslodavca

- Po novom prijedlogu zakona o mirovinskom osiguranju radnik može ići u punu mirovinu u 65 godini, ali će moći sam odlučivati o tome hoće li nastaviti raditi do 68 godine. To će biti trošak za one radnike koji neće moži ispunjavati svoje obaveze i koje poslodavac više ne treba. Ako vi želite da on ode u mirovinu, onda mu morate ponuditi uvjete za sporazumni prekid radnog odnosa, otpremnine i sve ono što po zakonu ide. To sve ide na teret poslodavca, kazao je Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca. 

Nema razgovora o povlaštenim mirovinama 

Uoči razgovora Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, kazao je da sindikati pristaju samo na razgovor o zakonu o radu i neke druge prateće zakone, nikako o Zakonu o mirovinskom osiguranju. Dodao je da na današnjem sastanku neće biti riječi o povlaštenim mirovinama.

Izvor: HRT

POveznica: https://vijesti.hrt.hr/544262/razgovor-sa-sindikatima-o-radnom-zakonodavstvu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.