U Poreču i Izoli, 26. i 27. rujna 2019. održana konferencija "Vrednovanje i očuvanje okoliša za turizam"

U Poreču i Izoli, 26. i 27. rujna 2019. održana konferencija "Vrednovanje i očuvanje okoliša za turizam"

Konferencija je uz nazočnost 50 tak sudionika  održana u skladu s prioritetima Akcijskog plana Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) i u suradnji 3. tematskog stupa koji zastupa kvalitetu okoliša i 4. tematskog stupa koji zastupa održivi turizam (s naglaskom na zeleni turizam, bio-raznolikost, ekološku povezanost i eko usluge).

Nazočne je pozdravila načelnica sektora za turističku politiku i međunarodnu suradnju, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Mirela Grgurić.

Dirk Glässer, direktor Uprave za održivi razvoj turizma pri UNWTO-u održao je uvodno predavanje te dao pregled iskustava iz stotinjak nacionalnih turističkih politika  u primjeni održivog turizma. U uvodnom dijelu Ksenija Slivar iz Ministarstva turizam RH govorila je o ulozi turizma u Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030.

Na konferenciji razmatrane su teme   održivog turizma s posebnim osvrtom na lokalne ekosustave, prirodnu i kulturnu baštinu, te identifikacijom novih destinacijskih vrijednosti i kvaliteta, kao temelja za razvoj visokokvalitetnih turističkih proizvoda.

Strateški projekt PANORAMED predstavio je Mislav Kovač iz MRRFEU, a CROSTO opservatorij Izidora Marković Vukadin iz Instituta za turizam u Zagrebu, dok su o izazovima održivosti iz  PAP/RAC-a govorile Martina Bocci i Marina Marković.

Dobre primjere prakse iz Hrvatske predstavili su Davor Dobrila (Eco Domus i Istra Ecoexperience) i Lucia Antonina (JU PP Telaščica).  Projekt Interreg Mediterranean Project AMAre predstavio je Francesco da Franco iz Italije, a primjer iz Albanije Ilva Gjuzi iz Ministarstvo turizma i okoliša Republike Albanije (Smile Albania), dok je projektnu ideju STETAI predstavila je Eftychia Christina Aivaliotou iz Ministarstva turizma Grčke.

Kao rezultat konferencije očekuju se smjernice za održivo upravljanje destinacijama, koje će služiti kao podrška dizajniranju turističkih proizvoda temeljenih na prirodnim i kulturnim vrijednostima urbanih, ruralnih i obalnih područja.
Zadatak je time pomoći umrežavanju i održivosti zaštićenih područja na kopnu, obali i moru.

Konferencija je drugi dan nastavljena u Izoli s komplementarnim temama održivosti pod zajedničkim naslovom  „Upravljanje turističkim tokovima u zaštićenim područjima“.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.