Glagoljaši države Ninske - glagoljica popularna i među mladim Zadranima

Glagoljaši države Ninske - glagoljica popularna i među mladim Zadranima
Grgur Ninski je imao vodeću vrhovnu crkvenu vlast u državi Hrvatskoj. Na crkvenom saboru koji je održan 925 godine u Splitu bori se zajedno s kraljem Tomislavom za bogoslužje na hrvatskom (slavenskom) jeziku i za upotrebu glagoljice kao pisma. 
U drugoj polovini 16. stoljeća u gradu je, za godišnju plaću od svega 10 dukata, poučavao na hrvatskom jeziku veoma učen glagoljaš don Šimun Utković.
Početkom 17. stoljeća u Ninu radi niža gradska gimnazija i posebna glagoljaška škola s deset mladih klerika. - A na Nin i ninske glagoljaše podsjetila nas je dr.sc. Marija Dejanović, direktorica TZ grada Nina pozivom u Fb grupu Glagoljaši države ninske u kojoj se glagojici posvećuje posebna pozornost.
"V no vrime vnide Iszusz' v eter' kasctel Xena etera imenem' Mar'ta priyat' ga v' dom' szvoy • I szey bi szesztra imenem' Mariya..." Piše na stranici molitvenika, koju objavljuejmo.
A da glagoljicu vole i mladi svjedoči mural ispred Obrtničke škole u Zadru, o čemu ovako piše e-Zadar:

Glagoljski mural u dvorištu Obrtničke škole Gojka Matuline pobudio je veliko zanimanje - piše e-zadar, evo kako je nastao - https://ezadar.net.hr/zabava/4262246/glagoljski-mural-u-dvoristu-obrtnicke-skole-gojka-matuline-pobudio-veliko-zanimanje/?fbclid=IwAR2fiZJ0xXS7jodcy0FIjxEi54QJ5pkU1m5FeIKC3EC9bGmzIXDST_0TYkU

"Nakon velikog zanimanja koje je izazvao naš post o svečanoj podjeli svjedodžbi maturantima u školskom dvorištu ispred glagoljskog murala s imenom naše škole i mnogobrojnih zahtjeva za više informacija o njegovom nastanku, odlučili smo postaviti nekoliko pitanja glavnim akterima zaslužnima za njegov konačan izgled.

7d7f40411167b211a194bd0646cf6f40.jpg?v=2Naša knjižničarka i voditeljica Kaligrafske radionice i cijelog projekta prof. Jelka Vigato izvijestila nas je o načinu rada i izvedbi pojedinih dijelova murala: „Ako ste zadnja dva mjeseca prolazili školskim dvorištem sa sjeverne strane zgrade Obrtničke škole Gojka Matuline Zadar, zasigurno ste primijetili kako su učenici zdušno prionuli poslu, ispisujući neke crte veličine prosječnoga čovjeka na potpornju zida koje nalikuju slovima, ali su na prvi tren nerazumljiva. A ni sunce koje za inat baš ujutro najjače upeče upravo na taj dio školskoga dvorišta ih nije zaustavilo. I zaista, krajem lipnja, po ozarenim licima učenika i njihove mentorice dalo se zaključiti da je taj posao gotov te da se može i odgonetnuti o čemu je riječ.

Poneki znatiželjni prolaznici otvaraju svoje mobitele, pronalaze glagoljski abecedarij i bez veće poteškoće pročitaju Obrtnička škola G.M.Z. Da, to je ime naše škole napisano na glagoljici. Skladna, monumentalna slova, kakva već jest glagoljica, u različitim bojama doimaju se u isto vrijeme i ozbiljno i veselo, podsjećaju na učenje, ali i na zabavu i razbibrigu. Kod skiciranja i ispisivanja velikih glagoljskih slova učenici su pokazali različite vještine: preciznost, sposobnost oblikovanja, odnosa mjera, paletu boja, a upornost je jedna od najvažnijih vrlina koja im je bila potrebna u realizaciji ovoga glagoljskog murala.

ffae4e409258314f8055da908c3194a4.jpg?v=2Posebnu su kreativnost pokazali što su u slovu L (ljude ) prepoznali crkvu sv. Donata, simbola Zadra, a Zadar je bio jedan od prvih centara i pravi rasadnik glagoljaške pismenosti gdje se glagoljica u općoj uporabi zadržala duže nego igdje drugdje u Hrvatskoj. Tako da sv. Donat izveden iz slova L ima i simboličko značenje.

Za mišljenje o aktivnosti učenika i vrijednosti murala pitali smo naravno i Silvanu Ujdur Bilan, ravnateljicu naše škole:

„Mislim da su učenici i njihova mentorica u potpunosti ispunili jasno postavljeni cilj ovoga što se tiče financija skromnoga školskoga projekta. Svojom kreativnošću, marljivošću i mladenačkom razigranošću doprinijeli su povećanom zanimanju učenika za glagoljsko pismo i za ugodan i zanimljiv okoliš škole. Glagoljica jest hrvatsko pismo koje su Hrvati koristili više od tisuću godina te je važna sastavnica hrvatskoga nacionalnoga identiteta, a učenici ispisujući naziv svoje škole pokazali su kako je i ta odgojna, ali i obrazovna komponenta prisutna i u njihovoj školi. Osim toga ovaj projekt u okviru izvannastavnih aktivnosti zasigurno je pridonio razvoju učeničkih sposobnosti, vještina, znanja, ali i vrlina.“

A kakav odjek ima taj natpis ne samo na djelatnike škole, već i na one koji se služe ovim prostorom ili samo tuda prolaze? Svi su oduševljeni, svima se sviđa, a neskriveni entuzijazam nekih djelatnika koji su uz sve svoje obveze stalno pogledavali kroz prozor i sugerirali i ukazivali na sitne pogreške, bio je dodatni poticaj i motivacija vrijednim kaligrafima.

A kakav je odjek kod učenika? Zamišljaju ga kao mjesto gdje će se okupljati, izraditi skupne ili pojedinačne fotografije. Fotografije onih koji su se fotografirali uz svoje inicijalno glagoljsko slovo, već su pronašle svoje mjesto u virtualnom svijetu".

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.