Londonske kuharske zvijezde kuhale dalmatinsku spizu

Londonske kuharske zvijezde kuhale dalmatinsku spizu

Londonske kuharske zvijezde Francesco Mazzei (45), vlasnik triju tamošnjih uspješnih talijanskih restorana, i Tom Aikens (48), majstor moderne britanske kuhinje ovjenčan dvjema Michelinovim zvjezdicama, u subotu posjetili su kuharsku akademiju Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) u Splitu.

Stigli su ispred Great British Chefs (GBS), organizacije koja okuplja više od 200 najboljih kuhara Velike Britanije, a u aranžmanu londonskog ureda Hrvatske turističke zajednice. Radi se o lani započetom projektu kojim se domaća gastronomija kani približiti svijetu, posebice kroz zajednička kuhanja renomiranih domaćih i britanskih chefova. Tako su se Mazzei i Aikens u kuhinji splitskog ŠKMER-a zaigrali oko štednjaka u priprema dalmatinskih jela sa Željkom Neven Bremecom, predsjednikom ove kuharske udruge, te Veljkom Lipšanovićem, šefom kuhinje u komiškom restoranu Hum i nagrađivanim kuharom s niza regionalnih natjecanja. Nakon Splita, britanski kuharski dvojac krenuo je kuhati u Šibeniku i otoku Šolti.

"Ideja je da londonski kuhari upoznaju vrsne hrvatske kuhare, da isprobaju lokalne namirnice i uvjere se koliko su kvalitetne, kao i naša vrhunska vina. Cilj je da nakon ove mini turneje oni postanu ambasadori hrvatske kuhinje u Velikoj Britaniji. Ovo je dio projekta kojeg je HTZ započeo prošle godine u suradnji s Great British Chefs s ciljem promocije naše gastronomije u njihovoj zemlji. Prvo putovanje je bilo u lani u listopadu, a tada smo s dvojicom britanskih kuhara obišli Zagreb, Kvarner i Istru. Na ovom putovanju predstavljamo im, pak, okuse Dalmacije. Program su nam pomogli realizirati Stories hoteli, chef Rudolf Štefan iz Pelegrinija, kao i udruga ŠKMER uz podrške lokalnih turističkih zajednica" - istaknula je Ivona Grgan, direktorica HTZ-ovog ureda u Londonu.

Mazzei, inače je rodom iz Kalabrije, a u Londonu ima zvjezdani status, te nerijetko kuha za svjetski poznate Britance. U ŠKMER-u je, pak, stavio pregaču, te dobro izvaljao domaću tjesteninu koju je skuhao je s kozicama i posuo preprženim krušnim mrvicama na ulju aromatiziranom inćunima.

"Potječem iz siromašne kalabreške obitelji, a kako se nije imalo novca krenuo sam s kuhanjem još kao dijete. Počeo sam raditi preko ljetnih praznika kod ujaka u trgovini s kolačima i sladoledima kako bih nešto zaradio za Levisice. U London sam stigao s 22 godine na doškolovanje i oduševio se, te tako odlučio ostati. Moja kuhinja je danas poprilično uobičajena; kuham jela svoje majke s "chef pristupom", na londonske stolove iznosim tanjure pune gastronomske baštine kraja iz kojeg potječem. Imamo privilegiju da na talijansku kuhinju kod nas u restorane rado dolaze voditelji svjetskih banaka, veliki glazbenici poput Rogera Watersa, glumca Colin Firth i mnogi drugi svjetski poznati ljudi koji vole hranu mojih predaka. No, bili poznati ili ne, svim svojim gostima kad mogu rado posvetim vrijeme i popričamo o hrani" - kazao je Mazzei.

Aikens, inače je majstor moderne britanske kuhinje, a potječe iz obitelji iz Norfolka koja se bavila hranom i vinom, a bio je i u nizu britanskih kuharskih tv emisija. Da osjeti Dalmaciju u ŠKMER-ovoj kuhinji dohvatio se šparoga i na brzinu osmislio predjelo s umakom s orasima, a napravio je i vrhunski carpaccio od srdela s naribanim korama naranče i limuna te povrćem.

"Moderna britanska kuhinja koju gradim je mnogo lakša od tradicionalne, puna je sezonskih namirnica, mnogo sofisticiranija i kreativnija. Poslu sam se učio od velikih svjetskih chefova, živio sam i radio u Francuskoj, putovao i učio. Ponekad bih se umorio od restoranskih kuhinja, pa bih radio i kao osobni kuhar, a jedan od mojih poslodavaca je bio i proslavljeni skladatelj Andrew Lloyd Webber. Prvi sam restoran otvorio prije 15 godina u gradu Chelsea, a kasnije i niz drugih u Britaniji. Danas vodim restorane u Hong Kongu i Dubaiju" – ispričao nam je Aikens u čije restorane zalaze i članovi engleske kraljevske obitelji.

Mazzei i Aikens uživali su u Splitu uz janjetinu u prošeku, višku pogaču, frigane gavune, arancine i limoncine koje im je spremio Bremec. Svidjeli su im se vrhunski pošip i plavac mali kaštelanske vinarije Matela, a dogovarana je i suradnja na ŠKMER-ovim projektima.

"Ovo je bila sjajna prilika da se povežemo s Great British Chefs iz čega će se, kako vjerujemo, izroditi nova suradnja u obliku profesionalnih treninga, master classova, gostovanja i sudjelovanja na natjecanjima. Prije svega, to se odnosi na naše međunarodno natjecanje Biser mora, tradiciju dugu 13 godina, koja je vrlo zanimljiva na planetarnom nivou chefovima, a tu je i Grand Gourmet koji posljednje četiri godine, osim natjecanja, nudi edukacije i posebne programe za konobare, barmene i bariste. U porastu je i broj poslodavaca koji prepoznaju blagodati strateške suradnje sa ŠKMER-om te tako sebi osiguravaju vrhunske kadrove za uspješan posao" - dodala je Alma Harašić Bremec, voditeljica Kuharske akademije ŠKMER-a.

HIA

ŠKMER

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.