Izložba: „Jerolim Miše: od buntovnika do barda“

Izložba: „Jerolim Miše: od buntovnika do barda“

Na konferenciji za medije održanoj u Modernoj galeriji - nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, predstavljena je kritička retrospektiva istaknutog hrvatskog slikara Jerolima Miše, koju je u povodu 130. obljetnice rođenja i 50. godišnjice umjetnikove smrti Moderna galerija pripremila u suradnji s Galerijom umjetnina iz Splita.

Uz izložbu su promovirani i bogato ilustriran dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku te knjiga ‘Jerolim Miše, Dokumenti, vrijeme, kritike’ iz Biblioteke Povijest Moderne galerije.  edstavnicima medija obratili su se Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije, Jasminka Babić, v.d. ravnateljice Galerije umjetnina iz Splita te dr. sc. Ana Šeparović, autorica izložbe, kataloga  i knjige o Jerolimu Miši.

 

Jedstavljeno je 130 umjetnikovih slika i crteža, najvećim dijelom iz zbirki dviju galerija te niza muzejskih institucija, javnih i privatnih kolekcija, od 1910-ih kada je kao mladi buntovni slikar rušio naslijeđene vrijednosti do vremena kada postaje dio likovnog establišmenta - bard i još za života stječe kanonsko mjesto unutar hrvatske likovne umjetnosti.

Ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi rekao je kako ta retrospektiva prikazuje cijeli raspon autorova Na konferenciji za medije  održanoj  u Modernoj galeriji - nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, predstavljena je kritička retrospektiva istaknutog hrvatskog slikara Jerolima Miše, koju je u povodu 130. obljetnice rođenja i 50. godišnjice umjetnikove smrti Moderna galerija pripremila u suradnji s Galerijom umjetnina iz Splita.


"Fantastično je da ga upoznajemo kao mladog buntovnog autora koji se u duhu svog vremena postavlja nasuprot onoga što je bilo uvriježeno u tadašnjem slikarstvu, kod njega je bio snažan otklon prema ekspresionizmu, a prije toga utjecaj simbolizma, no kako mu se kasnije razvijala karijera sve više se okreće ka tradicionalnim slikarskim vrijednostima", istaknuo je.

"Od tuda naslov izložbe, a možemo se i referirati na ono što je rekao Winston Churchill, da onaj tko u mladosti nije bio anarhist, a pred kraj života konzervativac, kao da zapravo nije živio", dodao je.

Franceschi smatra kako se ovom izložbom ne dobiva samo uvid u veličinu Mišinog opusa, nego se vidi i što se sve događalo u tradicionalnom štafelajnom slikarstvu tijekom 20 stoljeća, koje pokriva njegov život.

Ističe kako je izložba pokazala da se unatoč pandemijskoj situaciji može organizirati projekt s građom posuđenom iz 19 institucija i privatnih kolekcija, a Modernoj galeriji posebno je važno da ju vidi što više publike, na što bolji način.

Po riječima Ane Šeparović, autorice izložbe i postava, ove se godine obilježava još jedna obljetnica - 30 godina od Mišine posljednje velike izložbe. "Takav odmak pružio je potrebnu kritičku distancu pa ovom izložbom imamo priliku predstaviti rezultate interdisciplinarnog promišljanja jednog iznimno zaokruženog, dosljednog i estetički jasno artikuliranog opusa", ocijenila je.

Šeparović podsjeća kako je Miše u dugotrajnom djelatnom razdoblju između 1911. i 1970. iskušao u raznovrsnim medijima i žanrovima, slikarstvu, grafičkom dizajnu, likovnoj kritici i književnosti, izražavao se paralelno slikom i riječju, pa ova izložba njegove slike smješta unutar diskurzivnog okvira njegovi vlastitih riječi.

Pritom nije slijedila logiku kronološke evolucije opusa jer bi se, dodala je, time prezentacija zadržala samo na morfološko deskriptivnoj razini  i tako bila znatno reducirana, već se odlučila na fenomenološki i problemski, a time i kritički pristup.

"Na taj će način biti istaknute brojne silnice – povijesni, politički i društveni kontekst, intelektualni i duhovni horizont, ideologemi i ukus vremena – koje su se prelamale u njegovim djelima i koje nam otkrivaju iznimnu slojevitost ovog vrlo kompleksnog opusa", istaknula je.

Predstavljena knjiga iz edicije Moderne galerije

Uz izložbu u Modernoj galeriji predstavljena je knjiga "Jerolim Miše, Dokumenti, vrijeme, kritike"  iz Biblioteke Povijest Moderne galerije, četvrto u nizu izdanja posvećenih istaknutim osobnostima koje su sudjelovale u  profiliranju Moderne galerije i ostvarivanju današnjeg statusa.

Priredila ju je autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti i leksikografkinja Ana Šeparović čiji su znanstveni radovi počevši od disertacije iz 2014., sustavno rasvjetljavali Mišino dugo djelatno razdoblje.

U knjigu je uvršten izbor njegovih likovnih kritika, koje su bile britke i realne, te presjek javnog djelovanja umjetnika, koji je unatoč kratkom formalnom ravnateljstvu u Modernoj galeriji, od 1. travnja do 1. srpnja 1955. neposredno utjecao na njezin ustroj i izložbene djelatnosti tijekom dužega razdoblja.

Urednica knjige je Libuše Jirsak, donedavna viša kustosica Moderne galerije, koja je priredila i uredila prethodna tri izdanja iz iste biblioteke.

 Uz poštivanje epidemioloških mjera HZJZ i odluka koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite RH - izložba ‘Jerolim Miše: od buntovnika do barda’ može se razgledati u Modernoj galeriji do 31. siječnja 2021.

Tijekom prosinca uz kupljenu ulaznicu za građanstvo su organizirana i besplatna vodstva kroz izložbu.

 

Vodstva

održati autorica izložbe dr. sc. Ana Šeparović

  1. prosinca 2020.  u 17 sati,
  2. prosinca 2020. u 11 sati i
  3. prosinca 2020. u 17 sati.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.