Sakralna baština otoka Brača u Arheološkom muzeju grada Zagreba

brač

Više od 119 crkava i crkvica vrijedna su kulturna baština, ali i snažan turistički adut za nezaboravan doživljaj najvećeg otoka srednje Dalmacije. Malo je poznato da jedna od najpopularnijih ljetnih otočnih destinacija ima čak 119 sakralnih objekata, od kojih su neki, poput Pustinje Blaca, među najatraktivnijima u svijetu. Riječ je o otoku Braču, koji posljednjih godina sve više privlači ljubitelje aktivnog turizma i kulturne baštine. O ljepoti i bogatstvu njegovih crkava svjedoči i upravo otvorena izložba u Arheološkom muzeju grada Zagreba "Sakralna baština otoka Brača – pet kulturnih itinerera“, koja predstavlja više od 60 takvih objekta. Prije nekoliko godina upravo ih je toliko obrađeno u vodiču o sakralnoj baštini tog otoka u izdanju Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. 

„Bračke crkve značenjem i ljepotom ne predstavljaju samo iznimnu kulturnu  i povijesnu  vrijednost nego su i snažan turistički adut. Smještene u živopisnim mjestima, u maslinicima, vinogradima i na najneobičnijim lokalitetima, pružaju doživljaj za pamćenje“, istaknuo je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te dodao kako je projekt sakralne baštine Brača uz Rimske ceste i tvrđave, sastavni dio Strategije razvoja kulturnog turizma ove županije. 

„Malo je vjerojatno da će netko za vrijeme boravka na otoku uspjeti posjetiti svaku crkvu, pa će ovisno o preferencijama odabrati neke iz pet ponuđenih itinerera - ranokršćanske i srednjovjekovne crkve, župne crkve, crkve na mjestima predkršćanskih kultova, samostani i eremitaži“, istaknuo je Lino Ursić, koji je uz Vedrana Barbarića i Ninu Gostinski autor ove vrijedne izložbe koja je otvorena do 16. lipnja. Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije poručio je da izložba prikazuje graditeljska ostvarenja sakralne arhitekture otoka Brača uz priču o stanovništvu i njegovoj kršćanskoj vjeri kroz godine i stoljeća.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.