Tehnix - hrvatska tvrtka u vrhu svjetske eko industrije proizvela podizne platforme za pozornicu u HNK Varaždin

Tehnix - hrvatska tvrtka u vrhu svjetske eko industrije proizvela podizne platforme za pozornicu u HNK Varaždin

Tvrtka Tehnix (Braće Radića 35; 40320 Donji Kraljevec; thttps://tehnix.hr/) rodila se u glavi jednog od danas najvećih međimurskih poduzetnika i vizionara Đure Horvata prije nešto više od 25 godina. Danas je to obiteljska tvrtka u kojoj rade i njegova dva sina koji su  diplomirani inženjeri strojarstva. Tvrtka zapošljava više od  500 zaposlenika, a surađuje s 30 zemalja svijeta i vodeća je eko industrija u svijetu. Naravno, nije prestajala s radom ni u vrijeme lock downa jer znala se pripremiti za borbu s pandemijom COVID-19 in situ, a o svojoj viziji i tehnologijama koje Tehnix svrstavaju u top tvrtke u ekološkoj industriji u svijetu naš domaćin kaže:

- Imamo najviše inovacija i patenata iz područja zaštite okoliša i zaštite voda, faktički najbolju tehnologiju u svijetu. Trenutno su tu naši partneri iz Egipta i Grčke koji žele primijeniti našu tehnologiju jer uz našu se tehnologiju otpad u potpunosti reciklira te nema deponija. 

To je veliko svjetsko dostignuće. O nama se priča u Bruxellesu i širom svijeta ali naravno da želimo da ponajprije Međimurje i Varaždin pa i cijela Hrvatska postanu onoliko čisti koliko su i lijepi,  a Tehnix tome može puno pridonijeti i raduje nas što nas i ovdje sve više uvažavaju. Radimo sa znanstvenim institucijama u Hrvatskoj, Njemačkoj i Luxemburgu i veseli  nas suradnja, jer budući da poštujemo druge i oni poštuju nas – nadahnuto nam priča vlasnik Tehnixa gdje smo došli snimiti još njihovu jednu inovaciju.

Tehnix je naime proizveo jedinstveni sustav automatizirane podizne platforme za orkestar, koju su strojarski inženjeri Tehnixa sukreirali s arhitektom, Vedranom Köglom, prema narudžbi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu koje prvi put nakon izgradnje 1873. godine u potpunosti obnavlja i rekonstruira svoju pozornicu uključujući i proscenij. Nova je to moguća tehnološka niša, svjestan je Đuro toga pa kazalište i značajno sponzorski podržava, jer samo je 28 Helmerovih kazališta u Hrvatskoj i EU, da i ne nabrajamo druga kojima također treba ju slični zahvati i obnova.

O svom temeljnom ekološkom opredjeljenju i tehnologijama koje pomažu održivom razvoju pak na dalje kaže:

- Planet Zemlja je naš jedini zajednički dom i svi mi koji možemo i znamo moramo pridonijeti tome da taj naš dom bude čistiji, bolji, uredniji i zdraviji za život. Dužni smo to budućim generacijama, a nama u Tehnixu je to  što  znamo i možemo pridonijeti očuvanju okoliša i održivosti života veliko zadovoljstvo. – ističe na dalje Đuro Horvat koji je ujedno dakako svjestan i one biblijske da nitko nije prorok u vlastitom selu, pa se i ne čudi da u Hrvatskoj to prihvaćanje mogućnosti  eko tehnologija koje Tehnix nudi  tek zrije.

- Mi Hrvati smo sjajni u sportu i tome se veselimo, ali neke stvari ne prihvaćamo brzo. U Hrvatskoj treba biti daleko strpljiviji i uvijek vas drugdje prije prihvate, ali polako se i Hrvatska otvara i sve više je izaslanstava hrvatskih gradova u Tehnixu. Suradnju s nama sve više njih shvaća i kao komparativnu prednost. Evo ovih su dana kod nas bili iz Grada Đurđevca, sutra dolaze iz Karlovca,  a imam dogovor i s gradonačelnikom Grada Varaždina, koji u suradnji s nama može odahnuti i riješiti problem s deponijem zauvijek.  O tome ćemo razgovarati sutra i to me veseli.

 

Imamo svjetski  patent MOBOTO tehnologije za održivo gospodarenje otpadom koja ima sve komponente visokih tehnologija, a koja problem otpada rješava u tri koraka. Reciklira osam vrsta sirovina, proizvodi eko kompost za eko poljoprivredu i proizvodnju hrane i proizvodi RDF gorivo, a znamo da svijet da bi se brže razvijao mora imati sirovine,  pa zašto ne iskoristiti one u otpadu i istodobno osloboditi planet Zemlju od sve brže rastućeg onečišćenja.

Veseli nas što naš izum prepoznaje svijet, a i u Hrvatskoj je sve više projekata na kojima radimo i vjerujem da će Hrvatska krenuti još i brže, jer nas na to upozorava Direktiva EU i predsjednik Udruženja komunalne industrije  EU, koji nas predstavlja u Bruxellesu. On također indirektno potiče Hrvatsku da u gospodarenju otpadom krene s primjenom tehnologija koje smo mi razvili i koje su u svijetu dobro prihvaćene.

 

Gospodarenje  otpadom jedno je od najsloženijih infrastruktura koje svijet mora riješiti. Problem voda je riješen, a imamo i cjelovita rješenja za pročišćavanje otpadnih voda za manje gradove kao što je primjerice grad Varaždin postrojenjima koja u cijelosti rješavaju problem ne samo otpadnih voda nego i otpadnih ulja. Optimist sam  i vjerujem da ćemo i mi u Hrvatskoj polako rješavati ono što smo po pitanju zaštite okoliša u EU prihvatili, a to znači da Hrvatska više nema deponija i da je čista i da u segmentu gospodarenja otpadom i ekologiji idemo naprijed u skladu s održivim razvojem.

Ja sam i predsjednik udruženja Čista Hrvatska. Skupio sam grupu akademika, dr. znanosti, sveučilišnih profesora koji promišljaju ekologiju, tako da ćemo problematiku znanstveno argumentirano prezentirati politici i centrima odlučivanja s naglaskom da je vrlo važno da se implementiraju one tehnologije koje čine dobro i državi i građanima, ali i prirodi . Imamo vrhunsku visoku tehnologiju koju moramo početi primjenjivati u Lijepoj našoj. Jer velika  je sreća da imamo domaću tvrtku koja s 35 inženjera i mnoštvom vanjskih suradnika može ponuditi najbolja rješenja u toj domeni.

Za jedan patent dobili smo i nagradu od  1.500 000 eura od EU i razvili smo skupinu od deset strojeva koji čine tehnološki složeno rješenje koje omogućuje da kroz pet tjedana proizvedemo iz organskog otpada kompletan kompost koji služi za proizvodnju zdrave hrane.

Umjesto da se biološki otpad deponira  mi ga koristimo  kao supstrat i zamjenu za umjetna gnojiva koja se rade od nafte. Idemo u dobrom smjeru, ali napominjem da svi moramo biti svjesni da je zdrav život je toliko dobar koliko imamo zdravu hranu i zdrav okoliš, a ovo je naš doprinos zdravlju ljudi i smanjenju globalnog onečišćenja i očuvanja zdravih izvora pitke vode kao najdragocjenijeg resursa koji danas još imamo na Zemlji – zaključio je naš sugovornik.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.