Swing Cabin - izrazito izvozni proizvod - inovacija za dobar san ali i protupotresnu gradnju

Swing Cabin - izrazito izvozni proizvod - inovacija za dobar san ali i protupotresnu gradnju

Dok zagrebački inovator u tišini razvija inovaciju u kojoj se zibate na putu do zdravog sna, traže se suradnici koji se žele uključiti i zaraditi u projektu. E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Swing Cabin, http://swingcabin.simplesite.com  ljuljaj me nježno, polako ! Patentnom prijavom P20210005A, detektiran je izrazito izvozni projekt koji ima potencijal pokrenuti pozitivne trendove u poljuljanom i zaraženom hrvatskom gospodarstvo, ističe inovator Zoran Deković te objašnjava:

INOVATIVNA METROPOLA

 -  U Zagrebu sve izgleda na dohvat ruke, od sveučilišta, fakulteta, instituta i laboratorija, banaka, osiguranja, ministarstava i agencija za ovo ili ono, ali u zbilji za sve treba jako puno vremena, sve je tako daleko i neprelazno, u labirintu barijera, kako i priliči birokratiziranom sustavu koji je hibrid onoga što smo dobili iz EU i onog autohtonog, što smo na žalost, već imali od prije. Nije ovo godina za pamćenje, nije bila niti ona prošla, a korona i potresi mi ne pomažu, već kompliciraju i onako minimalne šanse inovatora u otuđenoj stvarnosti. Unatoč svemu, pripadam žilavoj  kategoriji osoba, koje su svoj život posvetile inovacijama i nalaze način da svoju kreativnu ideju pretvore u nešto atraktivno, proizvod koji na tržištu može imati enormno veliku potražnju.

 TREND MALENIH KUĆICA

Kad kažem Amerika, uglavnom mislim na sjevernu Ameriku i kraticu SAD, u kojima se udruženo spojilo 50 država, a svaka ima gospodarsku moć puno veću od Lijepe naše i jasno je zašto je Amerika pojam koji respektiramo.  Zvuči nestvarno informacija da je upravo iz ovako moćne mega države prije nekoliko godina krenuo društveni pokret i koncept malenih kućica, upravo u vrijeme kad su mnogi Amerikanci ostali bez svojih domova koje su nemilosrdno plijenile banke i drugi vjerovnici uslijed gospodarske krize i vala otkaza koji je bio uzrok prestanku uredne otplate hipotekarnih zajmova, malih, običnih ljudi koji su živjeli svoj američki san.

 Možemo slobodno dodati i ekološke trendove smanjivanja kvadrature po glavi korisnika u svrhu smanjivanje emisije stakleničkih plinova, uz minimalizam u arhitekturi. Uglavnom prošlo je nekoliko godina  otkako su se pokrenuli kreativci koji će i inicirati pokret s idejom izgradnje malenih kućica koje postaju mjesto stanovanja i minijaturni domovi onima kojima je i malo dovoljno da pronađu svoju sreću i uživaju u sitnicama koje život znače. Procjena je da već danas više od deset posto američkih domova predstavljaju minijaturne kućice i taj trend se ubrzano širi, jer osim što se brzo mogu izgraditi i montirati na zadanoj lokaciji, njihova je veličina od 10 m2 do 40 m2 ili s prosječnom površinom od 25 m2 , a nemaju niti preveliku cijenu koštanja. Naravno da ne treba podcijeniti prosječnu cijenu kvadrata, zbog ekoloških materijala i komponenti visoke tehnologije, (grijanje, hlađenje, dizalice topline, solarne panele, namještaj, kućanske aparate, video nadzor, računalni sustav i slično),  prosječna cijena kvadrata ima svoju opravdanu, nešto višu cijenu od prosjeka. Mala kuća može biti kombinacija s dnevnim boravkom i funkcionalnom kuhinjom, uz kupaonicu s toaletom bitne su i stepenice koje uz unutrašnji zid vode na galeriju i spavaći dio. U trendu je da se mala kuća ukomponira s verandom, cvjetnjakom, sunčalištem s bazenom i parkingom, a  u dvorištu se nađe još dovoljno mjesta za glamping šator, velik kao prigodna soba ili manja dvorana, uz foto-naponske panele ili samostojeći tracker za potrebe napajanja energije solarnog sustava. Zbog interesa kupaca, trend malenih kućica u punom je zamahu, a upravo predstavljamo svjetsku premijeru, rođakinju male kuće, kabinu koja se ljulja, iz Zagreba, a kojoj ni potres niti korona ne mogu ništa.

 

ZDRAVSTVENI PROBLEM NESANICE 

Inovacija je nastala je kao odgovor na vrlo neugodan zdravstveni problem izražen kod velike skupine osoba koje individualno imaju problem sa spavanjem i koji se svim sredstvima bore za svaku minutu i sekundu zdravog sna. Iako postoje brojne metode koje pomažu u borbi protiv nesanice, nekima koji imaju lakši oblik nesanice, od koristi su jednostavni, biljni pripravci koje mogu kupiti bez recepta u biljnim ljekarnama, dok oni kronični odlaze liječniku i uzimaju sredstva koja se koriste pod liječničkim nadzorom. Ipak, kod učestalog uzimanja određene vrste lijekova, stvara se ovisnost, osobito ako je riječ o lijekovima opijatima. Ishodište iz kojeg sam krenuo u potragu za rješenjem ovog zdravstvenog problema leži u mehanici koja u polju gravitacije ima izravan utjecaj na mozak i stanje svijesti, a ujedno je i neposredno iskustvo iz kolijevke, iz davnih dana dok smo svi bili male bebe.

DEFINICIJA 

 „Swing Cabin“  je inovacija s istaknutim imenom i prezimenom, na starom i dobrom hrvatskom jeziku spominjemo kao „Kabinu za ljuljanje“  ili kućicu iznad tla, koja se može njihati. 

Podsjeća na minijaturni turistički objekt dizajniran prema suvremenim tehničkim rješenjima, u biti je dinamična, interaktivna,  složena jedinica, koja se povratno ziba i ljulja, s jedne na drugu stranu, a povremeno može postati i nepokretna, po volji korisnika, na primjer kad želi da na miru provede konac kroz ušice igle, kad na štednjaku priprema juhu od divljih šparoga… Dakle, kabina miruje ili se ziba, u dvije osnovne pozicije koje korisnik samostalno bira dok svjesno upravlja kontroliranim procesom robotiziranog sustava. Sve je na jednom mjestu i kad se kreće, nigdje ne odlazi, samo se ljulja i njiše oko horizontalnog pravca ovjesišta, slično kao ljuljačka za djecu. Prije uobičajenih pitanja, kao što su zašto, zbog čega, s kojom namjerom i svrhom, u opisu izuma i pregledu područja  na koje se izum odnosi, spominju se arhitektura, građevinarstvo, strojarstvo, energetika, elektrotehnika, računala,  robotika, turizam, uz desetke ostalih područja koja su usko povezana s izumom koji je sredstvo za ublažavanje ili uklanjanje problema nesanice.

Kuriozitet u svjetskim razmjerima leži u činjenici da još nigdje u svijetu nisu provedena znanstvena ispitivanja s inovacijom koja je na raspolaganju grupi pacijenata koji imaju zdravstvenih tegoba i pate od kronične nesanice. Do danas itko napisao članak o djelotvornom mehaničkom sredstvu koje može terapeutski utjecati na poboljšanje zdravstvenog stanja ispitanika, iz jednostavnog razloga što još nigdje nije konstruiran niti proizveden prototip uređaja, dakle prototip Swing Cabin i prateći znanstveni doktorandi imali bi svjetsku premijeru, a uz dobivanje atesta proizvoda, cilj je dobiti i važnu preporuku i međunarodno priznati certifikat Europskog somnološkog društva, ESRS ( European Sleep Research Society ).

U Hrvatskoj i poglavito u Zagrebu imamo više zdravstvenih ustanova koje profesionalno liječe pacijente s problemima nesanice, počevši od Ambulante za poremećaj spavanja, Kliniku za psihijatriju s pripadajućim Zavodom za psihofiziologiju i organski uvjetovane psihičke poremećaje, (u trendu su stručnjaci medicine spavanja, vrlo popularni somnolozi, za koje se traži uputnica više), ili  Centar za medicinu spavanja uz još nekoliko renomiranih privatnih poliklinika iz više županija. Ne bi trebao biti problem pronaći kandidate za pisanje doktoranda i znanstvenog članka na ovu temu, osobito ubrzo nakon što se izradi  funkcionalni prototip Swing Cabin i krene serijska proizvodnja, koja je simbolično okrenuta domaćem tržištu, ali zato ima enormni potencijal kao poglavito izvozni projekt s 99 % izvoza na eminentna svjetska tržišta i priznate turističke destinacije koje se uspješno bave zdravstvenim turizmom.

SAN KAO TEHNIČKI PROBLEM

Nesanica ili insomnia koja nekim ljudima uzrokuje brojne tegobe ili bolesti može se doživljavati i kao čisto tehnički problem čovjeka, a usko je povezana sa stambenim prostorom i krevetom u kojem u pravilu spavamo. Svaka spavaonica ima svoje tehničke karakteristike od kojih u velikoj mjeri ovisi kvaliteta sna. Tehnički problem koji treba riješiti jest kako konstruirati ambijent za spavanje koje će u odnosu na postojeća tehnička rješenja unaprijediti stanje tehnike, u tom smislu da korisnici imaju bolje uvjete za kvalitetniji i duži san, a tada i zdraviji život.

INOVACIJOM DO SNA  

 Ovo pitanje je poticaj i izazov za inovatora koji je prepoznao kao mogućnost rješavanje tehničkog problema ili kako konkretno prilagoditi svojstva stambenog prostora koje može dobiti i neke nove kvalitete s terapeutskim učinkom. Poremećaj spavanja mogu uzrokovati razni faktori, kao odlazak u nepoznatu sredinu, pogrešan odabir kreveta, miris, temperatura i vlažnost zraka, danja svjetlost, nedovoljna zamračenost prostora za spavanje, buka, itd.  Iskustvo naše civilizacije u kojoj je kolijevka ili zipka poznata više tisuća godina kao pouzdano sredstvo za uspavljivanje beba i male djece, govori nam da je zibanje ili ljuljanje korisno i potrebno maloj djeci, ali na tome se stalo i nitko do sada nije pomislio da bi ova metoda za uspavljivanje mogla biti primijenjena i na odrasle ljude s nekim prilagođenim elementima, primjerenim uzrastu i u prilagođenom prostoru, koji je mnogo više od osnovnog ležaja i sobe za spavanje.

ISKUSTVA NAUTIČARA  

Za razliku od nepokretnih objekata na kopnu, nautičarima su na raspolaganju jedrilice koje plove na valovima, u kojima je sve posloženo, od arhitekture i dizajna kuhinje, ili do posuđa i druge opreme koja je prilagođena zibanju i kretanju plovila. Nautičari nerijetko ističu svoje iskustvo spavanja na brodu koji se giba kao nešto poželjno i ugodno, mnogo brže utonu u san nego dok se nalaze na kopnu, jer je ova situacija posebna i drugačija, a sasvim prirodna. Tehnički problem koji treba riješiti jest kako objekt koji je nepokretna ili statična smještajna jedinica, pretvoriti u dinamičnu kabinu koja se kad je potrebno giba i ljulja u smjerovima naprijed i nazad, prema zadanom algoritmu, u smislu da postignemo zibanje koje ima željenu frekvenciju, u zadanom radijusu od nekoliko stupnjeva prema naprijed i onda prema nazad, tako da se postigne harmonija gibanja, prikladno za uspavljivanje korisnika koji žele da relativno brzo utonu u san.

STARA I NOVA SVOJSTVA  

Tehnički problem koji treba riješiti jest kako sačuvati prvobitna svojstva nepokretne ili statične smještajne jedinice, tako da uz dobivena nova svojstva zadržimo i sve osobine nepokretnog, statičnog objekta, koji također u željenom trenutku koristimo na način koji nam odgovara. Drugim riječima, kad se tuširamo ili dok kuhamo,  kabina će mirovati, a kad odemo u krevet aktiviramo opciju ljuljanja kabine s ciljanom funkcijom uspavljivanja, zibanjem.  Bitno je, kao tehnički problem koji treba riješiti, omogućiti da smještajna jedinica unatoč povišenom položaju od razine tla i podizanjem na nosive stupove koji kabinu nose u paru, s vrlo malom dodirnom površinom s nosivim stupovima, zadrži bitna svojstva stambenog objekta, kao što su kontinuirana povezanost s električnom, vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, tako da korisnici kabine mogu nesmetano koristiti sve bitne funkcije, koja su projektirana u Swing Cabin, u skladu s projektnom dokumentacijom koja načelno vrijedi i za ovu dinamičnu, smještajnu jedinicu.

 BROJ OSOBA

Kao što motocikl prevozi jednu do dvije osobe i Swing Cabin je predviđena za jednu do dvije osobe iako ima kapacitet smještaja za više osoba na dvije razine, odnosno ako se koriste mornarske mreže za spavanje raspolaže s kapacitetom za više odraslih osoba ili djece. Ipak, prema preporuci autora bilo bi dobro da se držimo smisla i osnovne namjene Swing Cabin, kao specifičnog terapeutskog sredstva koje vodi do zdravog sna pacijenata, a ne zimmer-frei objekta.

 

IZLAGANJE SUŠTINE IZUMA

Primarni cilj je konstruirati složeni, visoko sofisticirani objekt  kojim možemo kontrolirano upravljati tako da ga po potrebi miruje ili da se kontrolirano giba i ljulja u programiranim njihajima. Sekundarni cilj je proširiti primjenu nove naprave prema specifičnim potrebama korisnika iz pojedinih interesnih skupina, uz karakteristične dopune i izmjene osnovnog proizvoda. 

Tercijarni cilj je involvirati sve atraktivne segmente najsuvremenije tehnologije, od solarnih panela kao izrazitog primjera obnovljivog izvora energije, do poštivanja najviših standarda ekološki prihvatljivog načina gospodarenja i primjene suvremenih tehnologija, prikupljanja otpadne vode uz separaciju i pročišćavanja fekalnih voda.  Slijedi popularizacija korištenja ovog proizvoda i masovnog korištenja kao adekvatne zamjenu za postojeće oblike koji ne zadovoljavaju visoke ekološke standarde i koje postupno treba po mogućnosti zamijeniti ovim prihvatljivim i lako primjenljivim rješenjem koje naglašava povezanost čovjeka i prirode. Daljnji cilj je kroz fundamentalna istraživanja dostići višu fazu odnosa prema okolišu i stvoriti preduvjete za uvođenje najnaprednijih tehnologija u svezi s razvitkom, usavršavanjem tehničkih rješenja, robotizacijom, automatizacijom, digitalizacijom i sinkroniziranjem procesa, prema računalnom programu koje će biti posebno i dodatno izrađen za potrebe generiranja ovog izuma. Izum ima enormno velik potencijal za istraživanje i razvoj, nudi se kao perspektivan europski projekt za koji je moguće zatražiti bespovratna sredstva od razvojnih EU fondova i kao atraktivan proizvod nove tehnologije trećeg milenija, može u kratkom vremenu postati planetarno popularan. Dodatni ciljevi su brojni poput stvaranja zlatnog standarda za ovu vrstu novog proizvoda koji otvara široku javnu raspravu u svezi potrebe da se redefiniraju postojeći zakoni i provedbeni prateći propisi u graditeljstvu i urbanizmu, koji su nepotrebno, pogrešno i previše normirani, suprotno ideji slobodnog tržišta i koji su na taj način postali nekonkurentni na globalno tržištu koje ne trpi nelogična ograničenja, suprotna slobodi kreativnog i inovativnog izričaja, suvremene tehnologije i naprednih tehnoloških rješenja u funkciji stvaranja novih sadržaja naglašene atraktivnost i estetskih vrijednosti.

Swing Cabin prema ovom izumu složen je proizvod koji se sastoji od više dijelova, no prije svega riječ je o kabini za ljuljanje u obliku kocke koji završava krovnim, simetričnim prostorom, a u cjelini unutrašnjost tijela kompaktni je monovolumen s funkcionalnim cjelinama. Podna stranica ili baza, jednako kao i ostale 4 uspravne stranice kocke imaju jednake dimenzije 3.300 mm x 3.300 mm, odnosno svaka od njih ima površinu od 10,89 m2, a s galerijom ima blizu 20 m2 korisne površine.    Kao osnovni materijal odabrane su aluminijske cijevi koje se kombiniraju sa zidnim i krovnim termo izolacijskim sendvič panelima, zajedno s PVC stolarijom, vratima i prozorima, koji su izvrsni zvučni i toplinski izolator, prema dizajnu koji podnosi uglavnom sva godišnja doba i sve vremenske uvjete. Visina bočnih stranica (istok i zapad) iznosi 3990 mm, a prednje i zadnje stranice (sjever i jug)iznosi 3.300 mm.  Ipak, obzirom da kabina visi na nosačima s podnom stranicom koja je 600 mm udaljena od razine temeljne ploče koja je ravnina, sljeme krova se nalazi na visini 4.590 mm. Krov se sastoji od: dvadeset kvadratnih ploča koje imaju dimenzije 660 mm x 660 mm i deset pravokutnih ploča 660 mm x 330 mm koje su postavljene na sljemenu krova koji je omeđen vodoravnim olucima širine 120 mm i duljine 3.300 mm. Zbog čvrstoće objekta, bridovi kocke ishodište su za postavljanje čelične bazne konstrukcije. Preporučena veličina građevinskog terena treba biti minimalno 12,5 m x 8 m  = 100 m2, gdje su 12,5 m duljine u smjeru istok prema zapadu i 8 m širine, u smjeru sjever prema jugu. Ispod kabine postavlja se armiranobetonska konstrukcija temeljne ploče, iza koje se nastavlja prostor za odmor i rekreaciju, površinom koja je rezervirana za parking korisnika uz prostor koji je potreban za postavljanje solarnih trackera, svaki s po 12 modula veličine 1640 x 992 x 50 mm. Podna stranica dodatno je presvučena izolacijskim materijalom i provedene su cijevi u kanale za podno grijanje, preko čega je postavljena zaštitna rešetka na koju je položen parket i laminat, kompatibilan s podnim grijanjem. Tekućina u sustavu grijanja se zagrijava preko električnog bojlera koji se nalazi u kupaonici. Sukladno interesu tržišta moguće su izvedbe bez podnog grijanja i s radijatorima na zidovima.  

Konstrukcija stepenica je od inoksa u kombinaciji s hrastovim parketom. Nivo galerije je kombinacija nosača, aluminijskih kvadratnih cijevi i punog drveta, a okrugli krevet ima anatomsku podnicu s izvrsnim madracima od prirodnih materijala s naprednim ergonomskim karakteristikama. U prostoru galerije dizajniran je namještaj za odjeću. Razinu galerije uz drvene grede upotpunjava mreža razapetih konopa koji su ujedno i sigurnosna barijera i razgraničenje od prizemnog prostora.

Treba istaknuti da se Swing Cabin ima ulazna, klizna vrata s električnim motorom, uz senzor pokreta i detektor za autorizaciju magnetne kartice koja otključava bravu mehanizma vrata prilikom ulaza. Općenito, kabina je podijeljena na prizemni prostor i galeriju do koje se dolazi stepenicama. Donja ili bazna stranica kocke je zahvaljujući aluminijskim cijevima iskorištena za instalaciju podnog grijanja a tekućinu u sistemu zagrijava i pogoni odgovarajući električni bojler za centralno grijanje.

U prizemlju su smješteni klupa za sjedenje, u obliku slova „L“, uz stol, sastavni je dio kuhinje s kuhinjskim elementima, hladnjakom s ledenicom, dvostrukim sudoperom, dva samostojeća kuhinjska elementa, kombiniranim štednjakom na struju i propan plin, mikrovalnom pećnicom, kuhinjskom napom s odvodnim kanalom, tri viseća elementa i policom s televizorom i prijamnikom, uz kuhinjsko posuđe i pribor za kuhanje, a na istočnom zidu postoji mogućnost instalacije zračnog hlađenja, (air condition). Vrata vode u prostor kupaonice i zahoda, iza WC školjke nalazi se umivaonik, do južnog zida instalirana je perilica rublja, a u kutu južnog i zapadnog zida nalazi se tuš kabina s protočnim električnim bojlerom.

Od ulaznih vrata lijevo se penjemo stepenicama koje nakon treće stepenice postaju odmorište u obliku kvadrata, a dalje pod pravim kutom zaokreću desno i vode gore do devete stepenice, koja poput staze obilazi oko galerije koja je konstruirana kao veliki bračni krevet s posteljinom.

Na zidovima i krovu instalirani su PVC prozori s kliznim kapcima bijele boje, a zamišljeno je da uz bogatu opremu ide kvalitetna izvedba zaštita od sunca sa roletama, žaluzinama, sjenilima, zastorom i zavjesama. Dizajn unutarnje rasvjete predviđa led žarulje i mogućnost regulacije intenziteta prigušene rasvjete, koju je moguće koristiti prema željama i potrebama korisnika.

Korištenjem računala i odgovarajućih programa, moguće je trenutno očitavanje potrošnje električne energije ili druga informacija, koristi li se električna energija iz dostupne elektrodistributivne mreže ili iz vlastitog autonomnog fotonaponskog sustava, komplet od dva solarna trackera, smještenih na poziciji od kabine prema jugu, moguće je isto kao kod pametnog mobitela izdavati glasovne naredbe, govorom ili u pismenom obliku, putem računala.  Istovremeno može se s dodatnom opremom regulirati vlažnost, temperatura i kvaliteta zraka u kabini u kojoj upravljamo mikroklimatskim uvjetima, po potrebi se dodaje dezodorans i odgovarajući mirisi, moguće je slušati radio ili glazbu i regulirati visinu i boju zvuka. Kabinom se upravlja iz dva osnovna položaja, prvi je u statičnom stanju mirovanja, a drugi je u dinamičnom stanju podešenog zibanja gdje korisnik određuje brzinu njihaja koji prema preporuci autora ne prelaze desetak stupnjeva nagiba, što se regulira graničnikom položaja. Za upravljanje funkcijama Swing Cabin, koristi se računalo.

Na poziciji ovjesišta kabine, nalazi se karakteristični par bačvastih ležajeva, promjera 400 mm, koji su ugrađeni neposredno ispod razine gdje počinje potkrovlje Swing Cabin, na bočnim stranicama (istok i zapad), koji su postavljeni tako da bi u njih mogli montirati cijevni nosač amortizer Swing Cabin promjera 240 mm, koji uz nošenje kabine, omogućavaju prolaz i ugradnju, na jednoj strani električni kabel i cijev za vodu u kabinu i s druge strane kanalizacijska cijev za odvodnju iz kabine, a sve dalje kroz par nosivih stupova s kosim ukrutama. Upravo par nosivih stupova s kosim ukrutama daje prepoznatljivost  Swing Cabin, čija visina je 5.080 mm u odnosu na razinu temeljne ploče koja je ravnina, a ovi nosivi stupovi koji nose masu kabine, osigurani su armiranobetonskom temeljnom pločom i u dubinu postavljenim pilonima koji omogućavaju stabilnost i zaštitu od prevrtanja. Suštinu Swing Cabin nalazimo u smještajnoj jedinica za odmor i opuštanje u zraku, objekt koji se može ljuljati ili mirovati, prema želji korisnika, u koju su ugrađena znanja suvremene tehnologije, s kojom upravljamo pomoću računala i posebnih programa s bežičnim prijenosom.

IZGLED  Swing Cabin

Sliči na kocku koja je izgubila onu najvišu, šestu stranicu, na koju se nadovezuje i spaja krovni prostor s prozorima, u smislu postizanja jedinstvenog volumena, novog,  geometrijskog tijela. Unutrašnjost Swing Cabin se sastoji od funkcionalnog boravka s kuhinjom, toaletom i kupaonicom, a od ulaza uz stjenku zida postavljene su stepenice s drvenim gazištima, projektirane u „L“ profilu, koje vode do povišene galerije, konceptualne spavaonice kojom ciljano dominira atrakcija, bračni krevet s podnicom i pametnim madracem koji je priča za sebe ili posebna inovacija iz jedne druge priče.

Možemo se malo poigrati i uskočiti u ulogu korisnika, koji su putem turističke agencije rezervirali termin i smještaj za dvije osobe, koji su odlučili posjetiti poželjnu destinaciju u Hrvatskoj, koja prva u svijetu nudi ekskluzivni smještaj u Swing Cabin, koja izgleda kao kocka dužine 3,3 metra i širine 3,3 metra, a da ipak nije čista kocka zasluga je krova koji se sastoji od prozora s kaljenim staklom, koji omogućavaju motrenje neba. Za razliku od kontejnera za brodski prijevoz koji su prije svega konstruirani za skladištenje robe i da se mogu tovariti na kamione i šlepere kako bi se mogli dalje transportirati cestom i željeznicom, sve do luka i brodova, koji su uski jer im širina ne prelazi 2,4 metra. Dimenzije Swing Cabin su mnogo više po mjeri čovjeka, kao minijaturna garsonjera. Zidovi vanjskih stranica imaju pet redova, od ukupno 25 polja, 13 je crvenih kvadrata uz 12 prozora s termo staklom koja povremeno prekrivaju bijeli, neprozirni kapci. Slično je dizajniran krov.

Swing Cabin se može jednostavno opisati kao kocka koja prema vrhu raste s krovom koji je složena prizma, uz naglašeni dizajn crvenih i bijelih kvadratića.  

U pogledu sa strane, ističu se zidovi s kvadratima, točno pet puta pet kvadrata crvene i bijele, mliječne boje, koji su posloženi naizmjenično. Crveni kvadrati su statični, termo izolacijski sendvič paneli, a do njih su termo izolacijski prozori kroz koje prolazi svjetlost. U režimu svjetlosne izolacije kabine, dolazi do dinamičke transformacije i na prozore se automatski razvlače bijeli kapci koji zamračuju unutrašnjost kabine i dramatično naglašavaju vanjskih izgled i pozicije bijelih polja.  Na slikama su strelicama prikazani smjerovi u kojima se kapci navlače. Zahvaljujući jedinstvenom sustavu Swing Cabin uz mikro klimu, u prostoru ima kontrolirani toplinski, svjetlosni i zvučni ambijent.

Krov slijedi ovu koncepciju prožimanja crvene i bijele boje uz svjetlosnu izolaciju s automatiziranim  postavljanjem zaštitnih kapaka koji omogućavaju korisniku nesmetanu pripremu za san. Zidovi na tri strane imaju identičan sustav pomicanja kapaka, dok je na strani s ulaznim vratima malo drugačije.

Baza ili temeljna ploča Swing Cabin je od betona koji ima osnovnu funkciju da djeluje kao balastni uteg koji drži stabilnost konstrukcije i onemogućava prevrtanje kabine za vrijeme ljuljanja. Zanimljive su  i ostale funkcije bazne ploče,  da spaja nekoliko zasebnih cjelina kao što su šaht za vodu s priključnim satom, šaht za kanalizaciju s priključkom, bazen s rezervoarom za vodu i hidroforom, betonsku sabirnicu za otpadnu vodu s pročišćivačem, betonsku septičku jamu, razvodni ormarić za električnu energiju s priključnim brojilom, uzemljenje za gromobran, ormarić za fotonaponski sustav trackera u paru, ormarić za priključke telefona, kabelske i satelitske TV.  Prije izgradnje potrebno je pripremiti teren. Nabrajanje  različitih komponenti je u funkciji da čitatelj izvuče zaključak koliko potencijalnih tvrtki partnera gravitira ovom projektu koji može mobilizirati i povezati zainteresirane.

 

VOLUMEN

Geometrijska kombinacija složenog tijela, hibrida kocke i prizme, postavila je odnos dva volumena, od kojih volumen kocke pripada 88,45 % volumena, a volumenu prizme ili krovišta  pripada 11,55 % volumena. Do ovog odnosa autor je došao kroz odabir konstrukcijskog rješenja krova koji omogućava dovoljan nagib koji je potreban da se postigne nesmetano odlijevanje oborina. U konkretnom prototipu Swing Cabin čija visina iznosi 3,990 m i dalje s pripadajućim zidovima 3,3 m x 3,3 m ima volumen  V(SC) = 40,63 m3. Obzirom da se Swing Cabin  nalazi na bočnim nosačima i da je uzdignuta 0,1 m od razine prilazne platforme i 0,6 m od tla, ili ukupna visina od tla iznosi 4,590 m.

 OKUĆNICA S DVORIŠTEM 

  Iako Swing Cabin zauzima relativno malu površinu, uz prostor za parking vozila korisnika, dvorište s dva fotonaponska trackera, temeljnu betonsku ploču,  pripadajući bazen sa sunčalištem i hortikulturom, preporuka je da okućnica s dvorištem ima minimalno 100 m2, povezano s prilaznom cestom, koja povezuje slične objekte ovog tipa.

 MOGUĆNOST IZRADE PROTOTIPA 

  Procjena inovatora je da već solidno opremljena bravarska radionica može izraditi i montirati prototip Swing Cabin u vrlo kratkom vremenu u kojem se sitno broje radni sati, jer svi elementi koji su predviđeni prema nacrtu idejnog rješenja mogu se nabaviti relativno jednostavno na tržištu, pretežito iz domaćih izvora. Podsjeća na slaganje računala iz dijelova, koju su nekad primjenjivali studenti, odlaskom u trgovinu u kojoj su mogli nabaviti sve potrebne komponente, uspješno bi spretnim rukama sastavili svoje osobno računalo.  Ipak, za ozbiljniji nastup na tržištu, potreban je strateški partner, start investitor.

 ATRAKTIVNOSTI      Ulaskom u kabinu više nisi niti na nebu niti na zemlji, ali zato se osjećaš sigurno i zaštićeno, jer kabina pruža sigurnost od virusa, bakterija i drugih mikro organizama, u njoj miriše ugodan zrak i klima s temperaturom koja je poželjna u prostoru, ima odličnu zaštita od insekata, u kabini je sve po mjeri i na dohvat ruke, dobro je opremljena kuhinja, koju dodiruje kupaona i toalet sa svim rekvizitima. Stepenice vode do razine povišene galerije, kojom dominira pametni krevet koji bira  i memorira najbolji položaj za spavanje korisnika. Pametni sustav  regulira brzinu njihaja prema želji korisnika, tako da se dnevno svjetlo može zamijeniti zamračenim ili prigušenim svjetlom preraspodjelom bijelih kvadratnih polja, kapaka na zidovima i krovnim prozorima, uz prilagođenu ambijentalnu glazbu koja se može stišati i sasvim ugasiti, da ne spominjemo mikro klimu, mirise…

SINOPSIS  ZA GOSTE Nakon što smo dočekali termin i  dan „D“ za boravak u Swing Cabin, prvo i prije toga treba posjetiti recepciju kampa i podignuti pametnu karticu s elektronskim ključem, koja u trenutku kad je korisnik preuzima, aktivira protokol kojim se putem mobitela uključuje računalo u kabini, koje će odmah započeti s prilagodbom sobne temperature, hlađenjem ili grijanjem objekta. Slijedi kratka vožnja od recepcija kampa do smještajne jedinice, u kojoj smo rezervirali smještaj i parkiramo vozilo na pripadajućem parkingu do pripadajuće Swing Cabin.

 Izlazimo iz automobila, uzimo prtljagu i penjemo se  pristupnom platformom do vrata kabine da bi pokazali pametnu identifikacijsku karticu čiji kod prepoznaje senzor koji prije svega aktivira pravokutni dekužator na koji treba ugaziti, (izgledom podsjeća na otirač pred vratima), a služi za brzu dekontaminaciju obuće od virusa, bakterija i drugih patogenih mikroorganizama.  Nakon što smo ugazili na dekužator i mirno odstajali nekoliko sekundi, što uredno bilježi sigurnosna kamera, aktivira se laserska zraka i kodni signal kojim se otključava mehanizam kliznih vrata koje se bešumno rastvaraju i oslobađaju ulaz, da možemo slobodno ući u kabinu, jedan po jedan, prema strogoj sigurnosnoj proceduri, (dame imaju prednost), od svega nekoliko sekundi.

 U slučaju da nismo postupili prema protokolu, ugodan snimljeni glas će nas upozoriti na propust i ponavljanje radnje sve dok ne ispunimo ono što je potrebno da ne ugrozimo zdravlje korisnika kabine. Prizemno i ravno od ulaza se nalazi stol s klupicom za sjedenje, desno je prostor bogato opremljene  kuhinje, koja završava ulazom u toalet i kupaonicu s tušem i perilicom rublja. Lijevo od ulaza vode stepenice koje pod pravim kutom vode do krovne galerije s pametnim, bračnim krevetom, s kojim biramo najbolji individualni položaj za spavanje, zavisno o ruži vjetrova, njihovoj brzini, atmosferskom pritisku, vlažnosti, dobu dana i ostalim vremenskim uvjetima, sukladno godišnjem  dobu. Kabina ima HI FI opremu za reprodukciju glazbe prema izboru korisnika, televizor s kabelskom televizijom, VI FI za Internet. Zrak u zatvorenom prostoru s mikroklimatskim režimom zaštitnih filtera dodatno se ovlažuje, dezinficira i cirkulira okomito uz stjenke zidova, s mirisnim koktelom prema izboru korisnika. Kabina je opremljena protupožarnim sustavom s vodenim mlaznicama, a ima i sustav dojave u slučaju neposredne ugroze u izvanrednim okolnostima ili nekakvog neželjenog pokušaja upada u kabinu. Sustav zastora s daljinskim i automatskim navođenjem raspoređen je tako da može dodatno zamračiti prostor kabine prije ili za vrijeme spavanja.

Naravno, ovo je bila simulacija modela jer prototip još nije napravljen i mnogi detalji još nisu do kraja definirani, što otvara brojne mogućnosti talentiranim kreativcima da se za suradnju s autorom jave na e-mail:   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.