Velika konferencija o inovacijama spojila je investitore s poduzetnicima i njihovim projektnim idejama

Velika konferencija o inovacijama spojila je investitore s poduzetnicima i njihovim projektnim idejama

Inovacije su temelj daljnjeg gospodarskog rasta“, istaknuto je danas prilikom svečanog otvorenja konferencije „Hrvatska – mjesto za inovacije i pametne investicije“, koju organizira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Jedan od ključnih ciljeva konferencije je povezati poduzetnike, koji su prijavili svoje inovativne projektne ideje, s investitorima koji traže priliku za nova ulaganja na prostoru Republike Hrvatske. 

Zadovoljstvo velikim odazivom i interesom koji je iskazan za ovu tematiku, na samom je početku izrazio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je tom prilikom naglasio kako je ovo potvrda velikog investicijskog i inovacijskog potencijala Republike Hrvatske. „Stvari se u Republici Hrvatskoj mijenjaju na bolje, idemo prema naprijed. To nam potvrđuju rezultati na brojnim ljestvicama, ali i pokazatelji rasta minimalne i srednje plaće, smanjenja javnog duga, vraćanja investicijskog kreditnog rejtinga i mnogi drugi. Sve je to rezultat kontinuiranog rada, jasne vizije i odgovorne politike, a sada taj pozitivan trend moramo potvrditi daljnjim rastom u godini koja je pred nama“, rekao je ministar Horvat.

Investitori prepoznali inovacijski potencijal Republike Hrvatske

Naglasio je kako se osnova za još veći gospodarski rast, kakav je Hrvatskoj potreban da napravi još veći iskorak, nalazi upravo na ovoj konferenciji. „Poduzetnici i njihove ideje su ti na koje stavljamo naglasak. Želimo im maksimalno olakšati poslovanje i provedbu tih projekata, stvaranjem pozitivnog okruženja i nužnih pretpostavki kako bi se u Hrvatskoj povećala ulaganja u istraživanje i razvoj, uvodile nove tehnologije i inovativna rješenja, a da rezultat svega toga budu nova kvalitetna radna mjesta, koja će popuniti naši mladi ljudi“, zaključio je ministar.

Da u Hrvatskoj postoji neograničeni inovacijski potencijal, istaknuo je i državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. „Smisao ove konferencije jest pokazati da u Hrvatskoj postoje sjajne ideje i inicijative naših poduzetnika, u čemu ih želimo podržati. Za njih je ovaj susret idealna prilika da te projekte javno prezentiraju te u razgovoru s investitorima pronađu svoj put do tržišta“, pojasnio je državni tajnik Antonić. Također, iskoristio je tu priliku kako bi pohvalio veliki angažman predsjednika Tematskih inovacijskih vijeća, kao mjesta u kojem poduzetnici imaju priliku voditi glavnu riječ, a koja je iznjedrila više od 300 projektnih ideja ukupne vrijednosti preko 5 milijardi kuna.

U Hrvatskoj postoji nova generacija poduzetnika koja gura naše gospodarstvo u novo digitalno doba

Kao suorganizator konferencije i partner Ministarstvu na projektu, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović iskoristio je tu priliku kako bi naglasio da u Hrvatskoj, uz slavnu inovativnu prošlost, danas postoji nova generacija umova koja gura naše gospodarstvo u novo digitalno doba. „Inspiracije, projekata i ideja imamo. Ono što nam još treba je kvalitetan sustav koji će povezivati ulagače i inovatore, ali i kapital uz pomoć kojeg bi te ideje pretočili u stvarnost i poduzetnički uspjeh. Taj korak od ideje do tržišta je ključan u današnjem gospodarstvu i zato je ova konferencija idealno mjesto da se investitorima prezentira sva raskoš hrvatskog inovativnog potencijala“, napomenuo je Burilović.

Svim prisutnima obratio se i zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol koji je istaknuo kako su upravo istraživanje, razvoj i inovacije jedan od prioriteta na razini cijele EU oko čega postoji i jasan konsenzus svih članica. „Brojni su još izazovi pred nama, ali vjerujem da u okviru EU koja nam pruža veliku podršku, možemo stvoriti poticajan okvir koji će nastaviti stimulirati poduzetništvo i dovesti do toga da naše gospodarstvo bude kompetitivno na europskom i svjetskom tržištu“, zaključio je Sokol. Kao još jedan od nužnih preduvjeta za daljnji gospodarski rast jest i uspješno povezivanje znanosti i gospodarstva, akademske zajednice i poduzetnika, naglasio je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić. „Važno je da usmjerimo istraživački proces na inovacije i stvaranje novih tehnoloških rješenja kako bismo na taj način potakli i pokretanje novih tržišta“, rekao je Antičić.

B2B susreti s investitorima i 'pitching' poduzetnika glavni dio konferencije

U tijeku su izlaganja hrvatskih i međunarodnih stručnjaka - generalne direktorice izraelskog ISERD-a Nili Shalev, predsjednika Tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života Dragana Primorca, predstavnika Siemens Austria Herberta Vitzthuma, direktorice tehnološkog razvoja SAAB-a Lise Åbom, generalnog direktora i voditelja EMEA korporativnih poslova Ludo Bammensa, te glavnog izvršnog direktora Gideon Brothersa Matije Kopića, a predstavit će se i vodeća regija za vrhunske tehnološke inovacije u Europi Brainport Eindhoven iz Nizozemske.

Najvažniji dio konferencije odvija se u popodnevnim satima, kada će poduzetnici imati priliku predstaviti svoje projektne ideje putem 'pitchinga', dok će neki od njih održati B2B susret s potencijalnim investitorima.

Sama konferencija održava se u okviru “Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi”, kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.