Završavaju natječaji za izvođače radova - počinje rekonstrukcija dvorca Opeka i dogradnja Medicinske škole

Završavaju natječaji za izvođače radova - počinje rekonstrukcija dvorca Opeka i dogradnja Medicinske škole

Već sljedeći mjesec počet će radovi na rekonstrukciji dvorca Opeka u Vinici, izgrađenog u 17. stoljeću, koji će ponovno biti reprezentativno zdanje i sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Najavio je to župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare u petak zajedno sa svojim zamjenikom Robertom Vugrinom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom.

- S ponosom ističemo da smo jedina županija u Hrvatskoj koja je uz dobivanje mogućnosti izgradnje dva centra kompetentnosti, u poljoprivredi i u zdravstvu, dobila 100-postotni maksimum EU novca od 160 milijuna kuna, kao i priznanje za najkvalitetnije pripremljene projekte. U rekonstrukciju i opremanje dvorca te uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi ukupno će biti uloženo 92,4 milijuna kuna, što je najveći EU projekt Varaždinske županije u realizaciji u obrazovanju. U postupku javne nabave pristiglo je šest ponuda, a donesena je odluka o odabiru izvođača radova, tvrtke Texo Molior iz Cavtata, čija je ponuda za rekonstrukciju i opremanje dvorca u iznosu od 36,8 milijuna kuna bila ekonomski najpovoljnija. U ponedjeljak očekujemo završetak žalbenog roka i potom potpisivanje ugovora o izvođenju radova – istaknuo je župan Čačić. 

Građani se često pitaju zbog čega je Varaždinska županija daleko najuspješnija u Hrvatskoj i zašto drugi ne pripremaju projekte i ne dobivaju europski novac.

- Ljudi ne poznaju mehanizme kompleksnog procesa realizacije EU projekata. Nakon dobivanja suglasnosti na projekt, županije i gradovi moraju osigurati potpuno financiranje jer se EU novac dobiva tek po realizaciji radova, a za svaki propust u realizaciji, županija ili gradovi bi morali platiti penale. Upravo zato samo oni koji znaju i spremni su preuzeti odgovornost dobivaju stotine milijuna EU novca, a svi drugi bez ikakvog rizika troše novac svojih građana – napomenuo je Čačić.

U dvorcu će biti smještajni kapaciteti s 50 kreveta za učenike iz drugih dijelova Hrvatske, za predavače i pedagoško osoblje. U njemu će se nalaziti genetska baza sjemenja, laboratorij za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala te kakvoće biljnih ulja, vina, meda, tla, zatim centar za floristiku, učionica i praktikum za dendrologiju i dizajniranje vrtova, vinski praktikum i drugo.

- Među novim sadržajima jako je važan novi predmet projektiranja i dizajniranja okućnica, vrtova i parkova budući da se na našu županiju odnosi 40 posto proizvodnje cvijeća Hrvatske. Za cijelu sjeverozapadnu regiju i njezin razvoj isto je tako važna edukacija iz enologije – rekao je Čačić.

U rekonstrukciju i dogradnju Medicinske škole Varaždin i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija ukupno će biti uloženo 78,6 milijuna kuna. - U roku od mjesec dana očekuje se i završetak odabira ponuda za izvođača radova na dogradnji Medicinske škole Varaždin te početak radova. Škola će dobiti dvostruko više prostora jer će biti dograđeno 2.323 kvadrata – najavio je Čačić.

Postojeća zgrada će biti pretvorena u malu oglednu bolnicu s bolesničkim sobama, operacijskim salama, laboratorijima, raznim drugim kabinetima i učionicama. U dograđenoj zgradi bit će smješteni prostori za potrebe fizikalne medicine i terapije te drugi sadržaji. Škola će dobiti i kuhinju s blagovaonicom.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.