Capelli za HRT: Očekujemo do 6 posto više prihoda od turizma u 2019.

Capelli za HRT: Očekujemo do 6 posto više prihoda od turizma u 2019.

Ministar turizma Gari Cappelli gostovao je u Temi dana HTV-a u povodu održavanja mamifestacije Dani poslova u turizmu.

Rekao je da na ovogodišnjim, trećim Danima poslova u turizmu vlada daleko veći interes nego ranijih godina te da očekuje oko 20 tisuća zainteresiranih. 

"Poslodavci kažu da su dobro prošli u prošla dva puta i da će kroz ovogodišnji veći interes i kvalitetu koju su vidjeli, ostvariti bolji rezultat", rekao je ministar.
 
Vlada je rasteretila poslodavce, a oni povećali plaće
 
Jedan od problema koji muči poslodavce u turizmu je problem radne snage. Ministar je, govoreći o raznim mjerama koje poduzima ova Vlada, istaknuo da je predviđeno izdvajanje dodatnih 2 milijarde kuna za poticanje domaće radne snage. "Pronalazimo različite načine da aktiviramo svu moguću domaću radnu snagu. Kvote su nam na zadnjem mjestu, to je neka sigurnost koju stvaramo poslodavcima", kazao je Cappelli.
 
Poslodavci su povećali plaće, a Vlada gleda kako rasteretiti poslodavce, rekao je ministar. 

"Rasteretili smo 300 milijuna kuna poreza koji je išao za smještaj i hranu zaposlenika. Poslodavci grade i male hotele za sezonce. Maksimalno radimo i na tome da zaustavimo odlazak ljudi van Hrvatske, da shvate da je u turizmu kvalitetno raditi", naveo je, istaknuvši da su u nekim segmentima, sa svojim znanjem i iskustvom, dobrodošli i umirovljenici. 
 
Brojne nagrade koje hrvatski turizam osvaja diljem svijeta - osvojili smo drugo mjesto za najbolju europsku destinaciju, na sajmu u Madridu dobili smo nagradu za ambasadora u turizmu, nagrade su došle i iz New Yorka, posvećene su, kaže ministar Cappelli, svima koji rade u turizmu za sve što čine za hrvatski turizam.
 
Decentralizacije poreza za male iznajmljivače 
 
Istaknuo je da je Vlada odlučila decentralizirati porez za male iznajmljivače, a jedinice lokalne samouprave moraju do 31. siječnja donijeti odluku o iznosu paušalnog poreza za male iznajmljivače. 

"Mi smo u Europi i svijetu prepoznati po privatnom smještaju i to je jedno od bogatstava u Hrvatskoj. Ići ćemo kroz novi zakon u rekategorizaciju obiteljskog smještaja, nudit će se i kvalitetni krediti. To neće biti obveza, već mogućnost. Poput privatnog smještaja, bitni su nam i kampovi i hoteli", kazao je ministar Cappelli. 
 
Nakon vrlo važnog londonskog turističkog sajma, ministar je najavio, za nas, vrlo važan sajam u Dusseldorfu koji se bazira na nautici, a potom i minhenski i berlinski sajam. 
Što se tiče iduće godinu, ministar je najavio planirani ukupni rast od oko dva do tri posto. 
 
"Nadam se da se neće ništa drastično dogoditi vezano uz Brexit jer imamo predviđanje rasta pet do sedam posto britanskih turista, oko 20 posto više američkih te oko 45 posto više kineskih turista. Računamo da ćemo sljedeću godinu završiti s rastom prihoda od turizma od pet do šest posto", zaključio je ministar turizma Gari Capelli.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.