Uspješan nastup Hrvatske na Međunarodnom sajamu turizma FITUR u Madridu

fitur madrid

Međunarodni sajam turizma, FITUR koji se svake godine održava u sajamskom centru IFEMA u Madridu, postao je uz ITB Berlin i WTM London,  jedan od najvećih turističkih sajmova u Europi.  U takozvanim nacionalnim paviljonima posjetiteljima sajma prezentiraju se posebnosti svih španjolskih regija, koje se uglavnom sastoje od glavnih ljudi iz  turističke industrije, kao što su putničke agencije i turističke udruge. Sajam se također smatra najvažnijim ulazom na tržište Latinske Amerike. U cjelini, događaj služi kao globalna komunikacijska platforma kako bi se razvile buduće strategije uzimajući u obzir promjene u potražnji potrošača i općenito promicanje turističkog poslovanja.

Feria de Madrid nalazi se u neposrednoj blizini međunarodne zračne luke. Do izložbenog centra je lako doći javnim prijevozom, što se ove godine pokazalo iznimno značajno. Ovaj sajam 2019. bit će zapamćen po generalnom štrajku španjolskih taksista koji su blokirali sve ulaze i okolne ulice, tako da je i vlastitim autom bilo teško pristupiti sajmu, a svi sudionici morali su se koristiti javnim prijevozom ili autobusnim transferima.Feria de Madrid okuplja glavne međunarodne i nacionalne destinacije, agencije i turoperatore, hotele i restorane, prijevozničke tvrtke i tehnološke i uslužne tvrtke, koje predstavljaju svoje najveće atrakcije, potičući dolazak  posjetitelja i povećanju svojih poslovnih mogućnosti.Prošle godine Hrvatsku je posjetilo oko 290.000 turista iz Španjolske, što je 14 postotni rast u odnosu na 2017. Istovremeno je zabilježeno 641.000 noćenja, što predstavlja rast od 13 posto.

HTZ je zatvorio predstavništvo u Madridu krajem 2015. ali će se konkurenciji suprotstaviti dvjema posebnim kampanjama na španjolskom tržištu.Prva je u tijeku i provodi se tijekom siječnja i veljače, dok će se druga brand kampanja provoditi tijekom svibnja i lipnja. Također, predviđeno je i oglašavanje u sklopu kampanje za promociju pred i posezone koja će se provoditi tijekom kolovoza i rujna, a tu je i cjelogodišnje oglašavanje na Google tražilici.

Na sajmu se moglo vidjeti kako pojedine zemlje promoviraju svoj turizam, koja im je nova strategija, ali i koje imaju najviše uspjeha u privlačenju pozornosti izgledom svojih štandova, događanjima ili pak promotivnim materijalima.Naravno najviše uspjeha sa svojim promo materijalima ima City Sightseeing sa svojim poznatim vrećicama koje su se mogle vidjeti na svakom koraku.  Kostimirani promotori, kao i uvijek velika su atrakcija s kojima se svi žele fotografirati i takve fotografije objavljuju na društvenim mrežama puno više nego fotografije sa štandova. Bilo bi lijepo vidjeti isto tako i tradicionalne kostime iz pojedinih regija Hrvatske. Djevojke u slavonskim nošnjama ili onima sa otoka Suska, prigorskim nošnjama, dubrovačkim itd.

Naravno najbitniji su sastanci sa klijentima, kojima se prezentiraju nove ponude, novi hoteli i sadržaji, pogodnosti i posebno nove avionske linije koje olakšavaju putovanje. Hrvatska i ove godine ima puno toga za ponuditi.Tijekom sajma održan je i festival turističkih filmova, a glavnu je nagradu "Grand Prix Fitur" osvojio promotivni film HTZa, koju je  primila  Viviana Vukelić, direktorica HTZ-ovog ureda u Italiji od kuda se pokriva i Španjolska. Feria Internacional de Turismo (Fitur) prvi je put ove godine organizirao dodjelu te nagrade. Nagrade su dodjeljivane i u drugim kategorijama gdje su video uradci "We Love Zagreb" Turističke zajednice grada Zagreba te "Dubrovnik Riviera" Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije ušli u uži izbor u kategorijama za grad i regiju.U svakom slučaju Hrvatska je ponovo uspješno prezentirala svoje resurse i vjerujemo u uspjeh i ovogodišnje  turističke sezone.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.