Oblizeki: Kruška punjena ječmenom kašom

kruške punjene ječmenom kašom

Obitelj Sović iz sela Pirakovca kraj Vrbovca iskazala se na laktečkoj Sarmijadi, vrbovečkom Kaj su jeli naši stari i drugim priredbama – Ivančica sa svojim pucama i obrnutom sarmom, Željko sa svojim pajdašima. Kako kuhaju, Željko Sović prigodno nam je ispričao opisujući recepturu prvonagrađene Torte s kiselim zeljem.

Obitelj Sović Željko, Ivančica i Matteo (Fotografija obiteljski album Sovićevih)

Govorio je i u kuhanju kao obiteljskoj strasti i istraživanju – on jelo osmisli, a supruga Ivančica ga izvede – te otkrio kako su na vrbovečkoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari, gdje godinama sudjeluju i bili pohvaljeni i nagrađeni za kolač od kukuruza, kolač od maka i jabuka, fanjke, bucance od krumpira…

Za uspomenu: sa chefom Tomislavom Špičekom, koji ih je na Kaj su jeli naši stari pohvalio i raspitivao se upravo za ovaj recept! (Fotografija obiteljski album Sovićevih)

S osobitim veseljem predstavljaju stara, ali ne osobito poznata jela kao što su kruške punjene jačmenom kašom. Njima je bio oduševljen i chef Tomislav Špiček, koji se zanimao za recept.

Kruške punjene jačmenom kašom

Kruške kuhane u crvenom vinu i punjene ječmenom kašom (Fotografija obiteljski album Sovićevih)

Sastojci

5 kom krušaka domaće viljamovke
5 dl crnoga domaćeg vina seksarda

Nadjev
1 žličica cimeta
100 g jačmene kaše
4 dl mlijeka
2 dvije žlice meda
suhe grožđice
1 dl ruma

Priprema

Kruške izdubite i skuhajte u vinu kojem ste dodali malo cimeta. Ječmenu kašu skuhajte u mlijeku. Ohlađenoj kaši dodajte med, grožđice namočene u rumu i tom mješavinom napunite kruške.

http://oblizeki.com/kruska-punjena-jecmenom-kasom-24275

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.