Oblizeki Božice Brkan: Sirna torta s Futač brega - OPG Najman

TORTA

I OPG Najman sudjeluje u dostavi svojih vina, a prije nego pročitate recept o najfinijoj sirnoj torti pogledajte kako naručiti vina OPG-a Najman jednog od najpoznatijih varaždinskih vinara. Vina Najman će Vam besplatno dostavljati svoja vina, koja možete naručiti za sljedeće relacije: Tužno, Ivanec, Varaždin, Turčin, Kneginec mob. 091 443 3137, Siniša Hajsok, Varaždin, Nedelišće, Trnovec, Novi Marof, Ludbreg mob. 098 454 465, Drago Najman. 

PONUDA: TOPLIČKA ISKRA 5/1 pet amb. /Graševina, Rajnski Rizling, Sauvignon/ 75 kn / kom, BUTELJE 0, 75 - GRAŠEVINA KV 30 kn / kom - RAJNSKI RIZLING KV 30 kn / kom - PINOT CRNI KV 35 kn / kom , * Minimalna narudžba za butelje je karton 6 / 1, može i miješano ili sorta, PO KARTONU G R A T I S 1 BUTELJA Cijene su s PDV-om. Narudžbe primamo: do PETKA - isporuka SUBOTA: do UTORKA - isporuka SRIJEDA Radujemo se susretu s Vama i nazdravljamo ljekovitom našom kapljicom, poručuju iz Vinarije Najman.

 Jednostavna, a oduševljava (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci za kekse (za kalup promjera oko 24 cm)

100 g omekšalog maslaca
250 g oštrog brašna
1 vanilin šećer
5 g praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
50 g smeđeg šećera
1-2 žlice mineralne vode

Priprema  

Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Po potrebi, ovisno o brašnu, dodajte još koju žlicu vode. Ostaviti tijesto na hladnom da se odmori oko 1 sat. Zatim ga razvaljajte na debljinu 0,5 cm i narežite na prst široke prutiće. Pecite prutiće u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 min  ili da svijetlo posmeđe. Kekse ohladite.

Sastojci za podlogu od keksa

180 g keksa (iz prethodnog recepta, mljevenih)
90 g maslaca
1 žlica šećera

Sastojci za sirni nadjev

500 g svježeg sira
2 dl milerama ili blago kiseloga domaćeg vrhnja
170 g šećera
1 vanilin šećer
4 mala ili 3 velika jaja  

Priprema

Mljevene kekse pomiješajte sa šećerom i prelijte otopljenim maslacem. Dobro promiješajte i zatim rasporediti smjesu po dnu kalupa. Blago utisnuti i zatim pecite na 170 °C 5 min.

Za to vrijeme sve sastojke za sirni nadjev usitniti štapnim mikserom (da ne bude grudica). Smjesa je tekuća i glatka. Ulijte ju na pečenu podlogu od keksa i zatim vratite u pećnicu da se na istoj temperaturi peče oko 50 min. Izvadite iz pećnice da se ohladi na sobnu temperaturu i zatim stavite u hladnjak. Ohlađena je čvrsta, a ako je oko 30 min prije posluživanja izvadite na sobnu temperaturu, biti će kremastija.

Pjena od vina (vajn šadoo)

1 dl rose vina
5 žlica šećera
1 žumanjak
1 jaje

Priprema

Vino zakipite s pola količine šećera. A za to vrijeme u metalnoj posudi na pari miješajte jaje, žutanjak i ostatak šećera da se zapjeni. Prelijte vrućim slatkim vinom i miješajte da dobijete sedefastu pjenastu masu. Pazite da vam se na dnu posude ne zgrušaju jaja. Odmah zatim preselite posudu u kupku s hladnom vodom i tucite još nekoliko minuta da se smjesa djelomično ohladi.

Uz krišku torte poslužite malo pjene od vina i ukrasite zgusnutim crnim vinom. Kod Najmanovih smo kušali tortu prelivenu kremom od njihova rosea načinjenog od njihova crnog pinota i ukrašenu zgusnutim preljevom od istoga, njihova vina. Preporučujemo, ali ako nemate, snađite se!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.